Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se získává jednodruhový med

Od: zeli* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

zajímalo by mě, jak se získává jednodruhový med - třeba oblíbený akátový? Jak se docílí toho, že včely sbírají nektar pouze z jednoho druhu stromu/byliny? To se musí založit úl někde, kde široko daleko nic nekvete, kromě těch akátů? Nebo je akátový nektar pro včely tak neodolatelný, že ostatní zdroje ignorují?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

1x

podle me bude lan akatu nekde uprostred nejake jine monokultury nebo nekvetouci sekane louky apod a jsou tam uly, vcela nema proc letet dal, je tam plno pylu z akatu, zabzuci to kamoskam v ulu: "holky, tam je normalne lan akatu narvany pylem", "no neke", rikaji ostatni a sbiraji a sbiraji a sbiraji do umoru, a vubec je nenapadne letet jinam :) tak to vidim ja :)

doplněno 31.05.15 02:32:

ma pravdu predsedo :) jetel, vikev se bezne pestuje, bud jako krmivo nebo jako "zelene" dusikate hnojivo pro zapraveni do pudy a "oziveni" pudy po jine plodine, treba kukurici...

ladinpraha*
hodnocení

1x

Včelaření nerozumím, ale pár včelstev už jsem potkal. Podle mě mají včely určitý akční rádius a proto včelaři svá včelstva přemisťují k vhodnému zdroji. Včely nebudou hledat jiný zdroj, pokud budou mít dostatečný u nosu. A i v tom jednodruhovém medu bude určité malé procento medu z jiných zdrojů v okolí.

doplněno 31.05.15 02:22:

Omyl. Jetel se normálně pěstuje na polích.

zeli*
hodnocení

V případě těch akátů bych to asi ještě chápal. Vrtá mi ale hlavou, jak docílí třeba jetelo-vojtěškový med - viz zde: vitavydra.sweb.cz/...

Pořád mám pocit, že třeba případě toho jetelu tam musí být hrozně příměsí (roste na louce).

Ten med není nikdy 100% jednodruhovy, jen v tom jeden druh dominuje. Nikdo neovlivní že pod lipou neseberou pyl z jiných rostlin. :)

ju*
hodnocení

0x

v praxi když chceš jednodruhový med - převezeš včely k lokalitě jaký chceš med /akátový, habrový,lipový, řepkový...atd - musíš zachytit květenství uvedeného stromu, plodiny a při ukončení květu med vytočíš - tím zaručíš jednodruhovost medu bez nebo s minimální příměsí jiné plodiny či stromu...Toto se těžce dosahuje pokud jsou včely ve včelíně na místě...protože ve svém rajonu mají více možností kde provést sběr...ale v zásadě se dá dosáhnout medu řepkového, lipového,lesního tmavého...

jen velmi zhruba bez podrobností...které jsou možné

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]