Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s utekarem?

Od: ogarek odpovědí: 9 změna:

Dobry den, mam dvouletou fenku NO, ktera k nam pred casem prisla, toulala se po okoli a uz u nas zustala. Je poslusna, hodna. Problem vsak je, ze nam casto utika a toula se po vsi. Kdyz necham otevrene vratka, tak jen vyjde pred ne a nikam nezdrha, to je v pohode. Na prochazky chodime bez voditka (za vsi) a taky bez problemu. Ale jak je sama doma, hleda cestu jak ven. Nema problem preskocit plot 1,5m, pletivo podhrabe nebo ho klidne roztrha. Tenhle boj uz jsem vzdal. Kdyz prijdu odpo z prace, je vetsinou uz doma a dela jako ze nic. Chodi tady jeden psi tulak a ten ji prave vetsinou zlaka ven.

Je nejaka sance jak ji to odnaucit, nebo ma proste toulavy tlapky a lepsi to nebude? Zahradu mame dost velkou, pohybuje se tu volne, takze v tom problem neni. Nepomohly ani kazdodenni prochazky volne po lese.

Zavrenou v kotci ji mit nechci a zatim ji nechci davat ani pryc. Pokud ale nedostane rozum, asi nebude jine reseni. Co byste poradili?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jakoola*
hodnocení

1x

Obávám se , že veškéré zabezpečovací způsoby vám stejně překoná,. Čichla ke svobodě , není závisláček a pokud k vám přišla bydlet sama , tak ze svého rozhodnutí. Je to svobodná duše , potřebuje svoji volnost .Netušíte kde a jak dlouho se sama toulala . Můžete pouze preventivně zabezpečit , aby vám nepřinesla štěňata a označit známkou s telefoním číslem .Eventuelně koupit sousedce čokoládu.Chápu, že je to nejen nepříjemné a že o ni máte strach , ale pokud nepřestane sama od sebe ( věkem), tak vy s tím asi moc nenaděláte.

Jeden čas měl náš Kouďák období , kdy přeskočil plot a seděl před brankou a když jsem mu nadávala , tak na mě koukal s výrazem ,, co na mě řveš , vždyt jsem celou dobu tady ,, . Prostě nechápal co je špatně .

hodnocení

0x

Neodnaučíte. Pouze musíte udělat plot, přes který se nedostane. Nic jiného nepomůže. My jsme řešili zesílení pletiva karisítěmi. Existuje také elektrický plot (kabel v zemi) s obojkem pro psa. Pes se přiblíží k hranici, dostane ránu od obojku.

hodnocení

0x

V Ostravě je takové pořekadlo: Je to taki zgichany charakter. Přeložím: Je to taková nedobrá povaha. :-D Neuděláte vůbec nic. Když na ni příjde toulavá, ona jde. Jen jí dejte na obojek visačku s telefonem a adresou. A taky ji nechejte vykastrovat. Když ji v okolí znají a vědí, že neublíží, je to dobré. Horší by to bylo ve městě nebo na okraji města. To ale samozřejmě nemyslím, žebyste měli nechávat otevřenou branku, jakože klidně může jít. ;) Jojo, poznala, že svět je hrozně zajímavý a ona nemusí mít pořád za prdelí páníka.

doplněno 08.05.15 08:39:

Ale také to může být i něčím jiným

Co s utekarem?
ogarek
hodnocení

Jaj, uz jsem se lekal, ze byla i u vas :) Nicim jinym to nebude, je to proste bohemka. Pomohla by v tom ta kastrace nejak vyrazne?

Zrovna vcera jsem byl u pani kus od nas a ukazovala mi fotku jak jim tam slecna chodi vegetit na terasu a pachat neplechu. Zatim to brala s usmevem, musel jsem se tomu taky smat, ale vim, ze to neni prijemny a nehodlam cekat az se neco stane.

No, asi nepomůže ve změně chování, ale zabrání tomu, že vám příjde březí. Odrodí 12 štěňat a každé se bude podobat jinému psu z vesnice. A vy budete za vraha, že jí je nenecháte všechny. ;) Víte, že může být současně 5 otců? Jednou jsem to viděla, když zdrhla kamarádčina čistokrevná s PP česká fouskek :-D

webbiecz*
hodnocení

0x

Tak možností je víc. Jednak můžete zkusit vytunit plot tak, aby se přes něj nedostala, ale možná by to brala jen jako další výzvu a nějak by se jí to podařilo :) Pak je samozřejmě i možnost to řešit zavřením do kotce na dobu, kdy bude sama doma, nebo uvázáním a nebo právě tím obojkem o kterém už tu někdo psal. Asi bych se tedy spíš snažila bránit útěku, než jí nějak převychovat. Možná se prostě ráda toulá s nějakým tím psím kamarádem a nebo jí přijde, že je doma moc dlouho sama. Tak třeba zkusit jí tam nechat samotnou kratší dobu, jestli by zdrhla taky.

Náš předchozí pes takhle občas vyrobil díru v plotě a zdrhnul na ulici, nebo k sousedům (a jak byl pak rád, když jsme si ho dovedli zpět domů, asi už chudák nemohl najít díru zpět :)) Řešili jsme to důkladnou opravou plotu a vyzružením v místech, která byla chatrnější. Pak už to nedělal. Utíkal jen když jsme byli doma, když byl doma sám, měl důležitou hlídací funkci a to nezmizel ani jednou :))

hodnocení

0x

z mých zkušeností - jak se pes naučí utíkat a "užívat" si svobody venku, lovit a tak podobně, už ho to neodnaučíte... jedině důkladně zabezpečit celý pozemek proti podhrabání a přeskočení - což v praxi není úplně jednoduché... asi bych zkusila elektronický ohradník

haninka*
hodnocení

0x

My jsme měli takovýto problém se psem. Utíkal okamžitě jak se dostal na zahradu. Rok jsme byli nešťastní, jakékoliv zábrany byly k ničemu. Na zahradě byl chudák na vodítku, už jsem ho musela uvazovat ve verandě, jinak šel rovnou přes plot. 18. 3. jsme byli na kastraci. Od té doby neutekl ani jednou. Je na zahradě s náma, šťastný jak blecha a my s ním. Jestli kastrovat nebo ne jsem řešila 1/2 roku. Bála jsem se aby z něj nebyl nějaký postelový pes typu mouchy snězte si mě. Taky aby si z něj neutahoval druhý pes. Nic z toho se nestalo. Je úplně stejný jako dřív akorát neutíká. Bylo to to nejlepší co jsme mohli udělat. Venčení na to taky nemělo vliv, byl třeba 3 hodiny v lese na volno, úplně vyřízený, přišli jsme domů a za minutu utekl.

astik
hodnocení

0x

Zkuste si udělat čas (pokud to jde, ale o so či ne určitě - nepravidelně) a dělejte, že jste odešli pryč. Tajně ji ale sledujte, třeba od jiného baráku..., jak uvidíte její snahy o útěk, tak přijít a pořádně ji pokárat. Takhle, když to uděláte několikrát, tak si to pes spojí s tím, že jste vlastně poblíž a útěk není možný. Je to časově náročné a chce to trpělivost, ale máte velkou šanci na úspěch. ;)Když už utíkat nebude, tak ji pokaždé pochválit tak, jako kdyby jste vy sami vyhráli alespoň milion*smich*, ona bude mít radost, že máte radost vy. Což je velká motivace. Dát ji za to nějakou dobrůtku. Takhle jsem to dělala se svým pejskem (polovlčákem), když jsem odešla, štěkal - absolutní závislák (byla zachráněna před zastřelením-sežráním, šílené podmínky...). Což se sousedům moc nelíbilo. A tohle zabralo. Ale rozhodně ji nedávejte pryč, to by jste ji přece neudělal. Má vás ráda, jinak by od vás odešla nadobro! Držím palce! *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]