Nejste přihlášen/a.
Předem vás prosím aby jste mě nekritizovali a blbé připomínky si nechali pro sebe díky moc Máme ročního německého ovčáka. Je problém, že nemáme oplocenou zahradu a pes mě neposlechne na přivolání. Moje starší sestra má 18 a nechce si přiznat, že na něho nemá prostě čas. Dupla si, že ho bude cvičit ona, ale po roku vidíme, že ten pes nás na přivolání neposlechne ani jednu. Protože vím, že na něho nemá čas, chci to vzít do svých rukou a opožděně ho to chci naučit. Náš pejsek ví co znamená povel ke mně, ale poslechne nás jen na dlouhém vodítku. Jakmile ho pustím, dělá, že nás neslyší. Elektrický obojek zatím kupovat opravdu nechceme. Chtěla bych docílit toho, že se nebudu bát si psa pustit na volno a vědět, že stoprocentně příjde. Nemáte nějaké osvědčené nápady které vám pomohly? Díky
já bych s ním začala chodit na cvičák - 1x týdně hodinu byste mohla najít, ne? věřte, že to je úplně nejlepší - tam vám všechno vysvětlí, ukáží, co děláte špatně a poradí s problémy... a v mezičase radím pamlsky - naučit psa, že kdykoli přiběhne, čeká ho něco dobrého... pak přiběhne na zavolání pokaždé, rychle a rád ... kdykoli jdu se psem ven, mám v kapse pár dobrůtek a nestane se, že by neposlechnul...
je pravda, že ne každý pes je "přes žrádlo" jako náš - tak potom použijte to, co na vašeho psa platí - např. míček, hra apod.
Všechna zvířata, ať už jsou to naší psi nebo všelijaká zvířata v cirkuse, naučíte cokoliv, když budete mít kousek žvance jako pochvalu. Byly doby, kdy jsem oblékla cokoliv a v kapse jem měla igelitové pytlíky na hovínka a pytlíček se čtvrtky piškotů. Čtvrtky, protože to byl malý pes. Záleží, co od psa chcete. Musíte pro určitý cvik používat stále stejné slovo. Jestliže chcete, aby přišel, zvolíte stále stejně "ke mně". Nejprve tiše zavoláte jméno, krátkou pauzičku, aby si uvědomil, že to říkáte jemu a pak povel. Takže: "Bobe--ke mně!"Ruka s piškotem v pěsti natažená před sebou. Pes příjde pro piškot. "Bobe--sedni!"Pes si nesedne, protože to říkáte, ale protože je zvědavý, co je v ruce, kterou má nad hlavou. Pochvala, piškot před čenich. Tohle celé je o cvičení, po nějaké době, když už ví, že máte dobrotu a že je pro něho výhodné si pro ni přijít. Jinak budete cvičit se štěnětem, ale píšete, že jde o dospělého psa. Když tohle budete opakovat několikrát za den, ne příliš dlouho, ale raději častěji. Dojde mu, co se po něm chce, protože to pro piškot hrozně rád udělá, začne slovům a povelu rozumět.
sportovni-kynologie.cz/... Ke každému cíli vede několik cest. Musíte si zvolit jednu, která vám vyhovuje nejvíce, ale musíte stále dodržovat naprosto stejný způsob. Každičká změna v postupu, psa zmátne a znejistí ho. I na výcvik je několik variant. Pužijte jen jednu, jedinou.
Naučit to půjde, ale nejspíš ne úplně stoprocentně.. Pokud se nenaučil už jako malé štěně držet se svého páníka, teď je to jen o jeho povaze a co mu můžete nabídnout (odměna, která ho za vámi přivede zpět). Ideální je trénovat na oploceném pozemku, protože jak píšete, když je na dlouhém vodítku (stopovačce?), tak si uvědomuje, že ho ovládáte. A pak už být jen trpělivá. Být velmi důrazná: pokud povel jednou dáte, trvejte na jeho splnění. A chválit a chválit a chválit. Chybou je také volat ho k sobě, když je právě něčím zaujatý. Počkat, až ho to přestane zajímat a až pak ho zkusit zavolat. Na většinu psů fungují pamlsky, hračky (hned mu ji nebrat). Taky na něj může fungovat už jen to, že se mu budete víc věnovat. Psi potřebují zabavit a pokud je i výcvik brán jako zábava, můžete se dočkat skvělých výsledků.
Kja, víte, jak cvičí psy vojáci? Za každý splněný pokyn je ODMĚNA. Samozřejmě když pes pokyn ovládá, tak ne vždy (stačí občas), ale ze začátku VŽDY. Přivolejte psa, klidně ho lákejte a ukažte mu dobrotu, jakmile přijde, musí ji dostat (zvl. pokud mu ji ukazujete). Ze začátku opravdu vždy. Odměnou je také míček na hraní, můžete mu jej hodit. Jakmile vidíte, že pes pokyn ovládá, můžete odměnu vynechat, ale to je spíš v řádu týdnů. A občas se k častému odměňování vracet. Já beru na procházky 3-7 piškotů a prvních 3-7 pokynů odměňuji. Je fakt, že poslouchá i když odměna není, ale vyplatí se posilovat to, co již pes umí.
Jinak samozřejmě platí to, co vždy, pokyn pouze jeden, pouze od jednoho člověka, bez trestání, pouze odměny. Začněte v místě, kde ho nebude nic vyrušovat a lákat pozornost jinam. Nechoďte k němu, pokud nejde on k Vám. Nehoňte psa, ani z legrace, nedělejte k němu "výpady". (Snad to dobře popisuji - lidé občas z legrace dělají to, že k psovi "vystřelí", ale nedoběhnout k němu, pes samozřejmě začně utíkat, protože se lekne, a pak utíká před každým pohybem k němu.)
Cvičák. Sama to asi nedáte. Tam vám poví, je teď puberťák a bude zkoušet co může a co mu dovolíte. Teď je přesně doba nepovolit a být důsledná. Ale nevíte jak, tak běžte tam kde vám to názorně ukáží a uvidí psa, protože každý pes je jiný a my ho tady nevidíme a nevíme co na něj bude platit...
Jestli máte cvičák daleko a sama si na cestu netroufnete, zajeďte sama, bez psa. Pokoukejte, zeptejte se. Získejte návod.
doplněno 30.04.15 07:15:Joudic má pravdu, pravdoucí. Jen nepřehlédněte ta slovíčka: . . . když rozumí, když už ví, co má dělat. Ale nechce a tváří se jako postižený, hluchý. Od narození.
piskotek, pohlazeni, pochvala, trenovat, casem i durazneji, kdyz pes uz zna a vi, co se po nem chce... dokud to neudela. Kdyz uz vi, co ma delat, ale nedela to, protoze se mu nechce, musi prijit nejaky trest, pripadne jeste predtim donuceni (napr klasicke "sedni" se zatlacenim na prdel). Kdyz vidi, ze mu to proslo (neprijde na zavolani a panicek mavne rukou) tak vi, ze nikam chodit nemusi, ze se nic nedeje a to je cesta do pekel ...a konci to tak, ze zoufaly majitel psa stoji uprostred parku a vola a vola a pes je od nej klidne i 15 metru, a casto se dokonce i na zavolani drze ohlidne! a ma ho uplne "v pí", jak se rika
. Lip se uci fenka, v Praze jsem mohl s vlcakem naprosto bez voditka i pres Karluv most, a naucil jsem ji i na posunky a ukazovani misto prikazu, vlcak je fakt super pes.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.