Nejste přihlášen/a.
Pěkně zdravím a prosím o pozornost a případné zkušenosti.
Mám psa, voříška, v těchto dnech se dožívá 15 let. Asi před 5 lety při prvním trhání několika zkažených zubů mu veterinářka zjistila šelest na srdci. Trhalo se ještě jednou, asi před 2 roky, opět s rizikem, že se z narkózy neprobere. Zatímco srdíčko se stále drží na přibližně stejné úrovni (pravděpodobně zásluhou kapslí s omega 3), zuby se kazí dál a dál. Smrdí mu z tlamky, olizuje se, občas bere sousta opatrně a opatrně je kouše.
Dnes jsem s veterinářkou probírala možnosti dalšího postupu. Pravděpodobnost, že se z narkózy neprobere, je pochopitelně každým měsícem vyšší. Zápach značí bakterie, které ničí nejen srdce, ale i ledviny a další orgány. Doktorka tvrdila, že pes nemá takovou bolest zubů, jakou znají lidé, ale nepříjemné že to rozhodně je. Další narkózu nevylučuje, ale zdá se mi, že je vzhledem k věku a nemoci srdce spíše skeptická.
A tak nevím, váhám, rozhoduji se. Pes je na světě evidentně ještě rád. Na podzim nechtěl moc chodit, ale teď ožil, s velkým zájmem se proběhne po louce, kamarádí se se svými psími parťáky, na zahradě mi vždy přijde sdělit, že zahnal nepřátelského kosa . Postýskala jsem si právě jemu při rozvodu, při rozchodu s přitelem, při úmrtí maminky. Pejskaři pochopí, jak moc mi na něm záleží.
Máte někdo zkušenosti se starým psem se zkaženými zuby?
Tak ten můj trhač velikosti jezevčíka byl se zubama už třikrát, naposled v zimě a bude mu čtrnáct. Pan doktor taky říkal, že se nemusí probudit, má navíc epilepsii a když jsme odjížděli z domů, bylo mě opravdu všelijak, nedovedl jsem si představit, že se vrátím bez něho. Naštěstí vše dopadlo výtečně, ale uspával ho snad půl hodiny.
Bimbam, poradit vám vůbec neumím a ani nechci, ale chtěla jsem jen politovat pejska i vás. Je to strašné, vidět tvorečka, milujícího a milovaného, jak trpí. Strávil s vámi víc jak třetinu vašeho života, s láskou bez podmínek, bez remcání. Já, na svoji povahu, bych se smířila se vším a šla bych nechat vytrhnout. Bakterie jsou opravdu mrchy. Pohlaďte ho za mně.
Můj kříženec jezevčíka je také kardiak, navíc zjištěn neagresivní nádor na plicích, bere spoustu léků (prednison, furon, oxyphillin, flavobion, letrox, lipovitan, sirup na podporu imunity a artivit). Zuby má v šíleném stavu, ale náš vet je nechce řešit, protože každý stres by mu mohl ublížit více než zuby. I sedaci u něj striktně odmítá. Už rok bojujeme, zatím má chuť do života a je v podstaně skoro OK, akorát teď ty pařáky jsou pro něj šílený
Přeji vám a vašemu pejskovi, abyste se ještě dlouhou dobu těšili z vzájemné společnosti. Já se tehdy před rokem rozhodla, že se zuby nechají být. Definitivně jsem se s ním rozloučila před Vánocemi, kdy se jaksi nečekaně objevily zdravotní potíže u mě a poměrně zásadně pokročily ty pejskovy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.