Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se s Vámi poradit.
Máme fenku čivavu... má se u nás jak v peřince , není rozmazlená zase ví co si může dovolit a co ne... ale bojujeme s tou věcí že sice ven chodí ale v okamžiku podleze plot a utíka... ale vždy příjde.
Doma jí necháváme plínu když jdeme do práce...jsou dny, tydny kdy chodí jen na plínu... pak během jednoho týdne nám chodí do obyváku se vyprázdnit, kde máme zábranu ale s tou si vždy poradí.
Vymácháme jí v tom čumák, necháme jí na místě, nevšímáme si jí ale stejně to nepomáhá...
už nevíme co s tím máme dělat
Budeme rádi za každou radu.
Děkujeme
Nenapsala jste, jak je psina stará. Věk je velice důležitý. Víte, ona čivavka je pes. Sice kapesní, ale pořád pes. Co platí pro velkého, platí i pro vaši miniaturu. Já vidím problém v tom, že si psa pořizujeme proto, protože od něho něco očekáváme. Kdo si pořídí prcka, má potřebu rozmazlovat, hýčkat. Ale to je problém. Pes potřebuje kapku pevnější ruku, důslednost, byť laskavou, ale důslednost. Musí znát své hranice, svého vůdce smečky. Když to nemá, reaguje vždycky podivně. Každý jinak, ale vždycky nedobře. Plete si laskavost se slabostí, s tím že nemá jistotu, že vůdce dovede svou smečku do bezpečí. Proto je dobře, když pes má výcvik. Já vím, je to srandovní, ale rozdíl je v tom, že velký pes má cviky poslušnosti a obrany a já nevím co ještě. Je dobře, když malého pejska majitel místo povelu k noze, naučí pár triků: přines, překul se, sedni, lehni, štěkej, mrtvý, plaz se. A nejdůležitější povel: Ke mně! Nejen že oba mají zábavu, ale pes má nad sebou pevnou ruku, kterou poslechne a respektuje. A trestáme tak, že pár cviků zopakujeme: sedni, lehni! Najednou si psík uvědomí, kde je jeho místo. Přestane si vynucovat a dělat naschvály.
Ten čumák v čuránkách, to je největší nesmysl na světě! Opravdu si myslíte, že pes, se svou logikou, si vydedukuje, že když má čumák v čuránkách, že to nemá dělat? Vůbec, ani omylem! Tahle souvislost mu naprosto uniká. A taky, že: "Naštvali jste mě, počurám vám to tady! " To je opravdu veliký nesmysl!
Především zapomeňte na to, že se jedná o nějaké naschvály. Pes není kočka, aby chodil čurat na jedno místo. Pes si močí značí teritorium. Pokud jste ho plínkou naučili, že doma čurat může (a doma je prostě celý byt) tak ho to budete muset odnaučovat. Pes se má venčit jen venku. Začněte jako u malého štěněte, chválit když venku vykoná potřebu a doma komentovat třeba slovem "fuj", pokud ho PŘISTIHNETE PŘI ČINU. Jinak beze slova uklidit. Pes do tří vteřin po činu už nepochopí souvislost mezi prohřeškem a káráním (reflexní oblouk). Co se týče utíkání ze zahrady, prostě si zabezpečte plot tak aby pes neutíkal. Skoro každý pes se vydá na průzkum když bude mít možnost. Chodí vůbec i mimo zahradu? Ono venku je to vždycky lákavější, zvláště pokud se ven ze dvorku moc často nedostane.
To čůrání v obýváku máte za to, že psa učíte chodit na záchod doma na plínu. Pes má chodit čůrat ven. Je jedno jak velký. Jedině, že by ten Váš pes byl ještě štěně, které moč neudrží.
Pes si těžko spojujuje, že koberec jinde v bytě není plína a nechápe, proč jednou čůrat doma může a podruhé ne a navíc nemá smysl psa trestat, když ho nechytnete při činu a to ještě tím, že mu v čůránkách vyrácháte čumák
Co znamená, že chodí ven? Pes potřebuje zabavit. Jít s ním na dlouhou procházku nebo si s ním hrát na zahradě - co se psem dělat se můžete inspirovat v radě od @babkazov - nelze vypustit psa na zahradu s tím, že si tam vyhraje a zabaví se sám. Evidentně se nudí, tak jde za zábavou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.