Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám fenku bernského salašnickýho psa a chtěla bych po ní alespoň jedno štěně.Mám už krycího psa,ale váhám jestli jí mám nechat nakrýt.Četla jsem že by fena měla mít alespoň jednou za život štěňátka,že bude klidnější a nebude tak bázlivá.V jiném článku jsem zase četla že je to blbost a může mít po porodu spoustu zdravotních následků.Chovatelka mé fenky mi doporučuje nakrýt.Prý předejdu nemocem jako je rakovina mléčné žlázy a zánět dělohy.Jaký je na to váš názor?Dost se bojím a chci pro ní jen to nejlepší.Změní se po porodu nějak její chovaní?Může mít mateřství nějaké psychické následky nebo bude lepší a zkušenější?Všem moc děkuji za odpovědi a přeji hezký zbytek dne.
Názory se velce liší. Fena hárá 2x do roka. U velkého psa je to tedy asi 20 x za život. Myslíte, že jediné krytí za život, může příliv ženských hormonů změnit? Ženám, které jsou po léčení rakoviny prsu, musí vylučovaní ženských hormonů, zastavit operací. Rakovina není o dětech, štěňatech, ale o ženských hormonech, které rakovinu spouští. Toto jsem zjistila u sebe na onkologii a u své fenky u veterináře. Ten si vede svou statistiku a doporučil mi, nechat psinu co nejdříve vykastrovat. V necelých třech letech měla bouličky a musela jí být odstraněna část mléčné lišty. Ihned po zahojení jsem ji nechala vykastrovat a za dalších 7,5 let už se bouličky nezopakovaly. Tenkrát, když náš veterinář argumentoval statistikou, uvěřila jsem mu. Poklikejte a ověřte si to. Když se rozhodnete, že štěňata nebudou, nechejte ji vykastrovat co nejdříve. Jestli se pro štěňata rozhodnete, musíte vědět, že vaše psina patří do velké rasy, kde 10 štěňat není nic moc.
Teď 18.3. bude Dorotce 10 let. Je fit, štíhlá, lítá s balonkem, provokuje s klacíkem nebo s hračkou, krade mi bačkory, tahá mě za kalhoty. Zdravá, veselá.
Moje NO měla štěňata a posléze rakovinu mléčné žlázy. Žádnou změnu jsem na ní po štěňatech nepozorovala, rozhodně nečekejte, že nebude bázlivá, to štěňata bezpečně nezmění. Ba právě proto že je fena bázlivá bych na feně nechovala, předá to štěňatům, bernský salašník nemá být bázlivý, to máte fenu uchovněnou? Pokud je bez PP doporučuji také kastraci, nechovejte na ní, není to potřeba, pes není člověk, neuvědomuje si to a zdraví to určitě nezaručí.
Řeknu to takhle, pokud je fena s PP, uchovněná, vyšetřená a krycí pes bude taky s PP, uchovněný a vyšetřený, budou mít skvělou povahu, proč ne. Jinak pokud jsou to bez PP, nebo neuchovnění, tak ne. V dnešní době je sobecké množit další psy bez PP. V utulcích jich je dost.
Jinak to, že fena musí mít jednou za život štěnata,aby byla zdravější, je kravina. To by těch štěnat musela mít víc a i tak muže mít zdravotní problémy. A mateřství jí určitě nijak psychicky nezmění.
Měl jsem fenu NO, štěňata jsem jí nedopřál, tak v osmi letech se dostavily potíže a po dalších dvou letech jsme ji museli nechat utratit. Nyní máme BOC, ve čtyřech jsme jí dopřáli štěňata, které krásně obstarala. Zdravotně velmi prospívá, ale její povaha se značně změnila - prostě dozrála v dospělou psí dámu. Štěňata tedy doporučuji. Ale jen jednou...
Naopak je dokázáno, že kastrace nejpozději po druhém hárání snižuje výskyt rakoviny mléčné žlázy. Jedna štěňata na toto nemají vliv, to by musela mít jeden vrh za druhým.
BSP je dost chovateli zničené plemeno, není vyjímkou (spíš je to pravidlo), že psi umírají v 6ti letech. Má tohle cenu dál množit? Opravdu někdo touží po psovi, který má životnost asi jako morče?
Pokud je fena s PP, uchovněná, bez vad, ze zdravé dlouhověké linie, kde se psi dožívají přes 10let, tak klidně ať ta štěňata má. Jinak nemá cenu dál množit něco, co není životaschopné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.