Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak donutit frbulku ,aby víc chodila.Jak jsem se už výše ptala,, čím krmit",tak teď mám dotaz,jak ji naučit chodit na procházky.Pořídila jsem si asi 5l fenečku. Mám ji víc jak měsíc a po prodělání a vyléčení zapalu plic,bych s ní chtěla jít na procházku.Jak si vezmu bundu,utíká a ven na vyvenčení ji musím vynést v náruči. Jako by mě říkala,,když chceš,abych se šla vyčůrat,tak si mě vynes."Domů pak trapem utíká.Vůbec nemá potřebu chodit ven.Jak si myslím,byla u minulých majitelů stále zavřená,tak není zvyklá.Venku v rychlosti vykoná potřebu a už maže domů.Zkoušela jsem i vodítko,myslela jsem si,jestli se nebojí,abych ji neutekla,ale nedojdeme ani za dům a už brzdí všemi čtyřmi.S ostatními psy je kamarádka,jde je pozdravit,ale dál žádné zdržování a schody bere div ne po dvou.Jinak je velmi přátelská,miloučká.Celý den jsem s ní doma.Většinu dne proleží,jen střídá křeslo,nebo gauč.
Dobrý den, mě jen napadá fenku na procházce odměňovat pamlsky, hrát si s ní, nebo jí vzít nějakou hračku, co má ráda... Ale jak byla zvyklá, nebo spíše zavřená pořád někde v místnosti, tak asi není zvyklá venku a bojí se. Fenečce ukázat, že venku je fajn. Ona je určitě velmi bojácná a neví, že venku to může být i pro ni velmi zábavné. Chce to asi po troškách ji s venkem seznamovat, nebo se stanete jejím otrokem a nebudete moci jít nikam. Já mám taky velmi bojácného psa z útulku, první procházky jen prosvištěl. Ale začala jsem ho na procházkách odměňovat pamlsky, trénovat a tak různě ho zabavovat, aby se mu na procházce líbilo. Chce to čas, věnujte jí tu péči, i když je fenka už starší.
doplněno 21.02.15 20:02:Když jste venku s fenkou, nelitujte ji, nerikejte chlacholive, at se nebojí. To ji akorát utvrdi v tom, ze venku je to fuj. Já jsem na psa většinu procházky normálním klidnym hlasem promlouval a, jako ze je vše v poradku, no fakt jsem vypadala asi jak trubka, ale on se taky bal všeho. No a dnes procházky miluje.
Když jsem si ji přivezla,tak jsem ji za každé vyčurání dala piškot.Vždy si jen cvrkla a přišla si pro něj.Tak to dělala třeba 5krát.Pak čas piškot nechtěla a tak ji ho už za vyvenčení nedávám.Doma občas,aby si smlsla.Když jsem ji kupovala,tak mě pán říkal,že má ráda tenisák a že ho rozkouše.Tak jsem koupila a nic.Když jsem ji dala plyšáka,tak ho tedy rozcuckovala,ale měla jsem strach,aby nespolykala ten chemlon,co byl vevnitř,tak jsem ji to vzala.Dala jsem ji na kousání různé druhy psích tyčinek a nic,ani je nevezme do tlamky.Jo,když zapomenu na gauči umělohmotný skřipec do vlasů,tak toho si všimne hned.Včera jsme byli u dcery na zahradě a tam to teda prolejzala.Třeba se tam cítila lépe.Není tam tolik pachů jako u nás okolo bytovky.A když štěká pes za plotem,tak se také bojí.To chce do náruče.Budu se pokoušet dál,vždyť bysme doma shnily. Děkuji za názor.
Pořiďte jí štěně.
Je to přece jen už starší pejsek, po přestěhování, po nemoci... asi byla zvyklá na gaučink a na nic jiného nemá náladu. My pořídili naší starší pejsce malou kámošku (ne dceru, ale odjinud) a ona s ní vyloženě ožila. Nejenže začla zase blbnout a hrát si, na což byla předtím už líná, ale dokonce i venku začla víc lítat a skákat jak gumídek.Tím i získala prima kondici a figuru jak mladice. Má teď deset let a lidé se ptají jestli je už dospělá nebo ještě poroste.
A vůbec, se dvěma psinama je větší psina.
No na gaučink asi zvyklá moc nebyla,možná někde zavřená.Ale to je teď už jedno,protože u mně se má jak královna a je na ní vidět,jak si to užívá.Víte,také mě to napadlo, vzít k ní štěně,ale mám ještě 3 kocoury a občas synovu kočičku,když jede na služebku,ale ona ani netouží po jiných psech.Jak jsem psala,běží se s nimi pozdravit a jde pryč.Akorát když se před 3 nedělemi hárala,tak by zájem měla.Navíc jim chci dát to nejlepší a to také něco stojí a když přijde nemoc,tak sama víte,že to není také legrace.Děkuji za odpověď.
Moje sousedka, se kterou chodíváme denně ven, měla dlouho problém se schody. Dlouho jí trvalo, než se srovnala s prostorem pod sebou. Takový problém mají štěňata a jestli ta vaše měla špatnou zkušenost, pak má se schody problém. Píšu to ptoto, protože jsem sousedku kdysi potřebovala dostat ven a musela jsem ji vynášet. A to je teda váha a navíc, neskladná. Jinak se vším souhlasím s Eulálií. Jen na ty pamlsky pozor, protože nedávno jste dávala do normálu trávení. Nalámejte si piškotky na čtvrtky nebo kupte maličké, cca 1 cm, jsou nově v prodeji. Možná, že byste měla vyzkoušet pár povelů. Třeba sedni! Laskavě, podržet krátké vodítko s piškotkama nad hlavou a druhou rukou přitlačit zadeček do sedu. Vstaň, totéž, jen ve slabinách nadzvednout. Není to pro poslušnost, ale pro nějakou činnost. Při chůzi si dejte na čas a nechejte ji hodně čichat a očichávat. Sousedce Barušce to vždycky dlouho trvá, u očuchávání se zamyslí a ty jejich krátké nosíky mají jinou potřebu. Upozorňujte ji na zajímavé věci.
Když se moje Dorka dělá, že neslyší, tiše řeknu: Pojď se podívat, co to tady je! Hned slyší a ví, že bude něco zajímavého. Vaše malá měla celý život nějaký (fakt blbý) a nedostanete ho z ní za chvíli. Vím, že jste laskavá, ale to všechno chce čas.
O štěněti, k frbulce, která je ráda, že našla klidný život s laskavým člověkem, kde není jen nástrojem k rození, bych vůbec neuvažovala.
Majenko, já moc ráda
Teď,už ji donesu za dveře a ze schodů(9) si musí dojít.Váží 12,30kg a to se pronese.Na schodech ještě čeká,ale pak sejde.Rozumí na povel ,,místo",ale to se plazí skoro po břiše.Když zvýším hlas,tak to samé.Pak,ale úprkem běží a čeká na schodech.Sednu si na bobek,zavolám a ona přiběží,když stojím,tak nic.Pro pochvalu si ,ale chodí ráda.To okolo mě tančí a čeká na pohlazení a na slova,,hodná Ellinka"Také mě přišlo,že je ji zima i když měla plyšový kabát,tak teď až bude tepleji,tak to bude třeba lepší.Je to radost mít ji doma.Když vidím co ,,lidi" dokážou zvířatům udělat,tak by zato měli být potrestáni a pořádně.Já si také myslím,že je Ellinka spokojená,tak jak to je.Pomalu to budu zkoušet,čas si na ni vždycky udělám,protože je to moje štěstí.Kocouři jsou fajn,ale ti se nažerou,zalezou do pelíšků a vylezou když se něco děje,nebo až večer na jídlo.S pejskem je to jinačí.Kdykoliv projdu,zvedne víčko a už se rozkuluje na pomazlení,je to krásné.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, je také hodně pravděpodobné, že má s chozením ven špatné zkušenosti, trauma, které se ji ukořenilo v mysli. Dá se to předpokládat z toho, jak píšete o jejích předchozích majitelích.
Mohl ji někdo nakopnout a nebo ji třeba hodně mlátit, když venku neposlouchala. Každý psík je osobnost a každý takové zacházení snáší jinak.
Zkusila bych ji najít nějakou psí kamarádku či kamaráda u vašich známích se kterými by jste mohly chodit venčit, aby se mohla ven alespoň za něčím těšit.
Nebo ji nechat den o hladu a druhý den ji uvařit kuřátko s rýží nebo jestli miluje granulky a dát ji jídlo venku. Pak ji takhle dávat najíst jen venku po dobu pár dní.
Ještě rada ohledně těch plyšáčků, vycpěte je místo té vaty třeba ponkovými ponožkami nebo nějakým hadrem.
Držím Vám a Vaší fence palečky.
Verunko, tahle otázka je pokračováním téhle: poradte.cz/... Myslíte to dobře, jen jste měla málo informací.
doplněno 23.02.15 15:56:Majenko, protože fakt jsem babka z Ostravy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.