Nejste přihlášen/a.
jak mohu pomoci labradorce při epileptickém záchvatu
Dobrý den, mám epi labradora.. jak často a jak silné má záchvaty?
Nejlepší je jí nechat "vycukat" hlavně aby měla kolem sebe prostor a nemlátila se o něco, nijak víc v tu chvíli pomoci nemůžete...a pak rychle ven, vyvenčit a utěšovat. . Můj labík mě první čtvrthodinu po záchvatu vůbec nepoznává.. :/
Ještě bych doporučila po záchvatu pejska promasírovat.. jestli se jí to bude líbit.. Můj krásně drží a je vidět - cítit,že svaly dostaly pěkně zabrat.. ..
léky až když je častější než 1x do měsíce, jinak to nedoporučují a psa utlumí- což mu mění "osobnost"
.. záchvat bývá většinou ráno po probuzení, pes je neklidný, jakmile má náznaky na zvracení, tak je mi to jasné.
Před záchvatem je možné příznaky vypozorovat a psa klidnit mluvením, hlazením. Při záchvatu zabezpečit, aby nespadla třeba ze schodů, nedržet ji, mohla by Vás poškrábat, pokousat, neví vlastně o sobě, nekontrolovatelně se škube, není to příjemný zážitek, byla jsem svědkem kdy se pes i dusil, jazyk měl fialový, oči v sloup,
určitě potom nechat v klidu, nepouštět nahlas televizi, rádio, nezmatkovat, nenutit žrát, pes je rozklepaný, nemá jistotu, nohy jsou vratké.
Pokud to o psovi víte, tak jste již byli na veterině? Veterinář by Vám měl dát informace co a jak. Též Vám dá léky na pravidelné užívání, nebo čípky, které aplikujete do rekta objevují-li se záchvaty hned po sobě.
Je mi vaší psinečky a vlastně každého tvora s epilepsií, velice líto. Chtěla jsem se podívat na nějaké odborné články a pojednání, ale je toho obrovské množství. Nejen o epilepsii, ale i o epilepsii u psů a speciálně o epilepsii u labradorů. Možná, že by stálo za to, zjistit si více z odborných zdrojů a moci tak psině pomoci co nejlépe, protože tohle je postižení na celý život.
Bohužel mnoho tzv."módních" plemen doplácí na popularitu svým zdravím. Nebudu radit, to vám musí všechno vysvětlit váš veterinář, který zná stav vašeho psa nejlépe a má mnoho zkušeností i s jinými psy.
Předpokládám, že máte psa nečistokrevného (tedy bez PP), protože v chovu s rodokmenem s PP se do plemenitby takto postižení jedinci nepouštějí, protože se jedná o nemoc výrazně dědičného charakteru. Bohužel nic není u živých tvorů
na 100%, tak se občas může toto onemocnění vyskytnout i u čistokrevného jedince. Někdy totiž může u jednoho z rodičů tato choroba vypuknout až v pozdějším věku nebo probíhá ltentně (skrytě).
Moje rada tedy zní: Co dělat při záchvatu a po záchvatu epilepsie vám poradí veterinář. Rozhodně svou fenu nevyužívejte v chovu
( nejlépe ji nechte vykastrovat) a příště si pořiďte štěně z prověřeného chovu s rokmenem ze solidní chovatelské stanice čistokrevných psů.
Dobrý den, mám holku kříženec N.O. a dobrmana, holka je to krásná, po 2 letech se u ní projevily epileptické záchvaty po 6 týdnech série 3-4 záchvatů, kdy se i pomočila, neboť byla v celkové křeči. Zkusil jsem konopí rozpuštěné v mastném vývaru nalitém do granulí, je to již půl roku co jsem žádný záchvat nezpozoroval, je možné že jich není tolik a jejich intenzita musela klesnout. Důvod proč zde tuto skutečnost uvádím je: nejde o chemii, když zrovna nepomůže tak určitě neublíží, takže je vyloučen omyl a rozhodně u starších pejsků jsou méně zatíženy játra. Začal bych od přírody k chemii, nikdy naopak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.