Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pejsek vykonává potřebu doma

Od: veny* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

máme doma 5měsíčního Boloňského pejska s PP z chovné stanice. Hned v deseti týdnech, co přišel k nám domů, chodil na podložku, kterou jsme pro něj přichystali, konat svou potřebu. Vše šlo jak mělo, chodili jsme s ním na zahradu v noci, po probuzení, po jídle... prostě tak jak se má. Odměňujeme ho piškotkama a moc chválíme. Opravdu jsme z něj byli nadšení, jak šikovný je, že nám hned zezačátku oznamoval, že chce jít ven (sednutím ke dveřím), a maximálně se 1-2x za den vyčůral na podložku.

Jen co se překulily jeho 4měsíční narozeniny, začal problém, který jsme ale samozřejmě tenkrát za "problém" nepovažovali - začal pravidelně kakat doma. Chodíme s ním 5x denně ven - ráno po probuzení (v šest), pak než jdu do školy (v sedm), v poledne (asi v jedenáct), odpoledne (o půl třetí) a večer (okolo 18hodiny). Ráno a večer nemá problém se vyprázdnit na procházce, ale přes den, kdy je s ním doma bratr, se na zahradě jenom vyčůrá a kaká až v obýváku (někdy na podložku někdy ne) - zpravidla do třiceti minut po návratu z venku.

Hledala jsem na internetu nějaké odůvodnění této jeho zvyklosti, ale žádné odpovědi na podobné otázky položené v diskusních fórech mi neodpověděly jednoznačně. Napadlo mě, zda by to mohlo být délkou venčení? Bratr je s pejskem venku od asi 10-30min. Nebo taky může být příčinou fakt, že bratr má psa vždycky na vodítku? → Je neslyšící a povel "ke mně", na který naše štěně reaguje, jaksi říci nemůže, a chytat ho po celé zahradě je nemyslitelné. Na druhou stranu, když jdu někdy s pejskem na zahradu já, mám ho bez vodítka, jsem tam s ním víc jak půl hodiny, a stejně se jenom vyčůrá a kaká až doma.

Tento Boloňáček je náš první pes, takže nemáme žádné zkušenosti. Prý u štěňat nastává jakýsi "zlom", kdy úplně přestanou vykonávat potřebu doma. Snažím se tím uklidňovat, ale nějak moc nevěřím, že to každodenní uklízení bobků jen tak přestane... Máte, prosím, nějaké rady, co dělat?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tarantel*
hodnocení

1x

Psa neplácejte (píšete rozumně, takže by Vás to nejspíš ani nenapadlo). Obávám se, že na vině je ta nešťastná podložka. Tu ihned zrušte. Není přirozeností psa vykonávat potřebu na jedno místo, není to kočka. Tou podložkou jste ho v podstatě naučili, že vykonávat potřebu doma může. Takže nyní ho hodně chvalte, když vykoná potřebu venku. Doma, pokud ho přistihnete při činu, mu vynadejte (neplácat!) a pokud ho při činu nepřistihnete, bez komentáře ukliďte. Pes si nespojí vynadání se svým prohřeškem už po pár sekundách (reflexní oblouk). Naučí se to, ale bude mu to trvat, protože dotěď to měl doma v podstatě povoleno tou podložkou. A odpoledne ať je bratr se psem venku dýl, dokud se nevyprázdní, pak pochválit. Vodítko by tomu nemělo vadit.

culdabulda1*
hodnocení

0x

sice mne všíchni seřvou, ale my jsme psa vždy přitáhli k hovínku, naplácali mu (ne zbít !) a vyhodili ven (měli jsme zahradu).

Ale, jestli je naučený na podložku, tak se obávám, že bude obtížněji rozeznávat, co se doma smí a co už ne. Pokud ho nemůžete ihned vyhodit ven, tak ho po naplácání přitáhněte na tu podložku, která by měla být dostatečně velká, aby psu vyhovovala ..

janplinto*
hodnocení

0x

V žádném případě ho netrestat, pes nemá nejmenší tušení, proč mu ti podivní tvorové strkají čumák do loužičky či exkrementu a ještě ho bijí. Většina psů je nesrovnatelně čistotnějších než jejich majitelé a do roka se sami naučí neznečišťovat své nejbližší okolí. Jakmile uvidíte, že se pejsek začíná neklidně vrtět, fofrem ho vyvenčit. Podložku buď řádně desinfikovat, nebo odstranit. *kafe*

hodnocení

0x

Přesně tak! Podložku odstranit. Pes přece nerozezná rozdíl, že čůrání a kakání je něco jiného. Prostě má nucení vykonat potřebu, vyprázdnit se a nepochopí, proč jednou smí a jindy ne. Pro něj je to samé, roztáhne nožičky a tělo pracuje. A buďto kaká, nebo čůrá. Je to instinkt. Takže podložku pryč a znova ho učit na to, že doma prostě ne. Ty podložky jsou jenom k tomu, aby z lidí tahali peníze a zvíře nakonec úplně zmátli. Já mám obyčejného pejska z útulku a bylo to také štěně když jsem ho přivedla, ale v životě nic doma neudělal. A to s ním opravdu nechodím tak často ven jak píšete Vy.

hodnocení

0x

Už jsem to tady psala několikrát. Ovládání vyprazdňování nastává kolem 6. měsíce života. To, co dělá váš pejsek, je pouhým nepochopením toho, proč se chodí ven. On vidí příjemnou záležitost, procházku se svou paní, pánečkem. Vůbec nepochopil, že se po něm chce, aby se vyčural a vykakal. Tak si užívá a nezdržuje se kakáním, když si to odbude v klidu domova. ;) Musíte mu vysvětlit, k čemu je slovo "čurej!". Vezměte ho ven, na místo, kde už někdo čural. Nechejte ho počuchat a pak povel: Čurej. Pochválit, odměnit, 1/4 piškotu je ideální. Pokaždé, když se vyčurá, pochvalte a dejte pamlsek. Časem mu to dojde. Když najdete jiný, lepší způsob, jak mu tohle slovo vysvětlit, napište. Chce to spoustu trpělivosti. Ale nakonec mu to dojde! Odměnou a pochvalou vysvětlíte, co po něm chcete. Ne za chvíli, ale ihned, aby věděl, za co to je.

doplněno 30.01.15 07:19:

Maci, to co píšete, to je přesně to, co se snažím tazateli vysvětlit. To když se pes vykadí před vámi, evidentně se vám nepodařilo vysvětlit mu, proč se chodí ven. Nenaučila se slůvka "čurej, kakej". Když chápe a nedbá, za svoje činění se stydí. Ví, že se to nemá. ;)

macik51*
hodnocení

0x

Naše skoro 2 letá fenka špice kadila doma prakticky do roka a půl, s čůráním má problémy do dneška, občas jí to ještě ujede. Je sice s PP, ale z kotcového chovu. Také jsem o tom sháněla informace, zkoušela různé metody. Dočetla jsem se, že kotcová štěňata se tohoto zlozvyku někdy nezbaví vůbec...A to nebyl náš jediný problém. Nejhorší je, že nám nedá nijak najevo, že se jí chce čůrat a klidně to udělá před námi. Netrestám, nijak to nepomůže, jen ji k tomu nadělení přivedu, i když ji při tom nepřistihnu a několikrát opakuju FUJ . Přesto ví moc dobře, co provedla, pes je chytřejší, než si mnozí odborníci myslí. Přeju ve výchově pevné nervy a není to o inteligenci pejska, ta naše, dle cvičitele je prý velmi inteligentní :) , je to o navyklém chování v prvních týdnech života.

mon*

macik / Pes, ale nepochopi, ze ho trestate co udelal, pred chvili.. Reaguje pouze na to, ze se panik zlobi, ne ze se pred chvili pocural. Pokud chcete psa potrestat musi to byt ihned pri cinu..

hodnocení

0x

K radam ktere navrhuji odstanit podlozku uz neni co dodat. Jenom pridam malou radu. Poridte si pistalky a zacnete ucit privolani i na zapiskani, at muze bratr take vencit bez voditka.

mon*
hodnocení

0x

Psa neplacejte, nepochopi to. Problem je, ze jste ho ucili na podlozku, pak se majitele divi, ze pes dela potrebu doma, kdyz si ho tak vlastne naucili. Plinu vyhodte a chodte s nim co nejcasteji ven a chvalte. Navic 5 mes to je jeste decko. Nekterym psum trva i rok, nez se nauci cistotnosti. A jeste otazka. Mate 5 mes a jeste jste nebyli se stendem venku krome zahrady?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]