Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lysiny u kočky v zimním období

Od: faithoncemore* odpovědí: 33 změna:

Zdravím, setkal se někdo, koho vlastní nějaká kočka, s tímto? Kočka dobře živená, čilá, zdravá, s lesklou srstí. V zimě vylínání do vyloženě celých ploch, lysin - na bříšku a na stehnech zezadu. Lysiny suché se zdravou kůží, nic plesnivého nebo mokvavého, kočka veselá, nic jí nebolí. Loni to bylo poprvé, veterinář mi prodal vitamínový olejíček za cca 500 a dal jí injekci za cca 300, nepomohlo to. Ale po jaru zas kočička obrostla. Teď to má znovu. Je pravda, že pokus se zrovna nemazlí a nejí, tráví zimu zásadně na radiátorech. Ven v zimě nechce, velmi nechce, je ochotna kvůli tomu cedit krev (naší), tak už ji nenutíme. Našla si nás sama a pravděpodobně pár zim prožila venku a nehodlá s tou hnusnou zimou mít už nic společného. V létě běhá většinu času po zahradě.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

wanesa*
hodnocení

3x

Tak to je mi moooc líto! Já to bych skončila na práškách kdyby se to stalo mým kočkám.A to oni řvou taky šíleně,jak v přepravkách tak v autě a Samík vydrží řvát i na veterině.Ale doktor si vždycky tu přepravku otevře z boku a kouká na něj,protože se mu hrozně líbí:)Tak aspoň vím,že mají zdravá srdíčka...Jinak já opravdu myslela,že ta kočička na škrabadle je britská color...Ta moje vysněná orientálka se tady moc neprodává ale strášně bych jí chtěla i když oni nemňoukají ale bečí jako kozy.Tady jsem našla lepší fotku ,jak taková krasavice vypadá..

Lysiny u kočky v zimním období

:-D Úžasná kočka a ten výraz!

hodnocení

2x

Faithoncemore, já tomu nemůžu uvěřit, že má někdo naprosto identický problém.

Kočce se tohle začalo dít asi před 10 lety, je jí 13 až 15 let. Vždy jen na zimu, stejně jako u Vás, žádné jiné známky nemoci, lysá kůže je zdravá. Chlupy komplet vypadávají hlavně v oblasti genitálií a zadních nohou (jak píšete Vy, stehna zezadu, pak také břicho a asi dvakrát to měla až zezadu na předních), proto nás napadl hormonální problém. Zvláštní je, že při očkování proti plísním začíná srst dorůstat, ale očkování ztrácí na účinku a sem tam nefunguje vůbec. Pak zase začne. Veterinář tvrdí, že je tento problém u kastrovaných koček běžný - je ta Vaše kastrovaná?

Co si myslím já: částečně za to určitě mohou radiátory. Dům, kde kočka žije, byl doteď cca 4 zimy komplet neobývaný a kočka prostě musela být venku nebo ve sklepě (má tam zazimovaný pelíšek u kotle, babička do baráku chodí 2x-3x denně a často tam pobývá pár hodin, takže se o ni postará). Ve 3 z těchto 4 zim jí srst nevypadala skoro vůbec, včetně té letošní. Minulou zimu veterinář navrhl systém očkování po cca 3 měsících, takže to ale může být také tím. Nevíme. Možná kombinace?

Sestra má podobný problém s kocourem, tomu ale chlupy vypadávají jinak, na jiných místech. Nechávali mu dělat všemožné testy, protože je to dražší kočka než ta naše ze stodoly, a bez výsledku. Nicméně se mu to také začalo objevovat po kastraci.

Jestli chcete, zjistím Vám název toho očkování. Stojí cca 210,- (u našeho veta). Je to něco základního proti všem plísním.

faithoncemore*
hodnocení

Děkuju moc, za název toho očkování budu ráda. A jojo, je kastrovaná.

dejavu*
hodnocení

2x

Dobrý den, setkala jsem se s tím u koček s dredy, kdy docházelo na jaře k lysinám s vylínáním, později to zarůstalo bez defektu. Což asi nebude váš případ, ale možná na topení dochází v exponovaných místech k zapaření, nebo ty chlupy prostě vypustí jako nadbytečný luxus, když je na topení, aby jí nebylo horko a mohla si odvětrávat. :)

Pokud se vylizuje, všimla byste si toho. Má kůži úplně holou, nebo tam má takového neviditelného, jen pohmatem zjistitelného ježka od ulámané srsti, kdy chlupové cibulky zůstávají v kůži? To by svědčilo mj. pro to vylizování. Obvykle to dělají, když jim něco vadí.

Kdyby měla plíseň nebo jinou nemoc, nemyslím, že by pak bez problémů na jaře opět obrostla, zasažená místa by zůstala holá. Pokud by ale trpěla skrytou dermatofytovou infekcí, bylo by potřeba prokázat laboratorním cytologickým vyšetřením (otisk mikroskopického sklíčka na postižený okrsek kůže, sklíčko se pak barví a prohlédne pod mikroskopem).

Pokud má kůži čistou, bez šupin, fleků, map a mokvání a na těch místech bez defektů opět zarůstá, asi bych to neřešila, krom zvýšeného kartáčování v období přelínání před zimou.

faithoncemore*
hodnocení

Dobrý den, děkuju Vám za odpověď. Kočička má ta holá místa heboučká, suchá, hlaďoučká, bez ježka :)

hodnocení

2x

Já si nemohu vzpomenout, co se dává miminům za vitamín. Bylo to tekuté, takový sirupek to byl. Kdysi doktorka řekla, že to nemají, ale že nic se neděje, že je vidět, že je malá venku, že je opálená. Byla pod stromem, pod stříškou s plínou na kočárku. A že toho vitamínu, díky sluníčku, má dost. ;) Nemůže problém se srstí z nedostatku světla? Sluníčka? A tedy nedostatku vitamínu? Třeba.

wanesa*

možný to je,protože moje kočky jsou na topení pořád ale zato v létě tráví celý dny na sluníčku na balkoně...vit.D

Tady je foto,kdy byl konec října a na balkon už jde strašně málo slunce a kočky tam stojí jako sochy a vychutnávají si poslední paprsky...

Lysiny u kočky v zimním období #2
faithoncemore*
hodnocení

Vidíte, tohle je též jedna z možných příčin, protože Milušku v zimě nedostaneme ven na zahrádku ani párem volů ;)

Nene, alespoň u té naší kočky. V dobách, kdy to měla nejhorší, jí srst začínala vypadávat už v září, kdy ještě vesele trajdala po zahradě celé dny. Když už, tak spíš přímý účinek toho topení, protože se největší lysiny objevují v souvislosti s topnout sezónou. Jakmile se začalo topit, kočka byla holá.

Omlouvám se, že jsem ještě nedodala název vakcíny, jedu domů k rodičům (kde je očkovací průkaz) o víkendu, tak dodám pak ;)

wanesa*
hodnocení

1x

Koukám,že jste si k těm orientálkám koupila briťáčka?:) Můj sen je orientální krátkosrstá ,barva havana...taková krásná ušatka:)Ale jsou dost nedostupné,a zatími hoodně drahé:(

Takhle vypadá-krasavice..

Lysiny u kočky v zimním období #3

Tož, to krasavice je veliká! To zase jo. :) Kocouři jsou dcery. Bit Max, byl takový bázlivý. Když jeli na očkování, tak kravál do přepravky, kravál v autě, zoufalý kravál na veterině a zpět do přepravky. Na chodbě před ordinací najednou ticho. Vrátili se a vytáhli z přepravky Maxíka mrtvého. Byly tam dvě veterinářky a chtěly vědět, co se stalo. Pitva a zjistilo se, že vrozená vada srdíčka. Jedna stěna byla tenká jako papír a stresem zvýšená činnost srdce zavinila, protržení té slabé stěny srdíčka. Všichni v šíleném šoku, ale nic se nedalo změnit. *plac* Na místo Maxe přišel orientálek Ozzy. Takže jsou 2 siamáci, 1 devonek a 1 zelenooký orientálek. :)

doplněno 12.01.15 15:42:

Ten bílý vpravo na topení, to je Simonek zamlada. Časem se vybarvil takhle, jak je mourovatý tady.

Lysiny u kočky v zimním období #4
pb®

HCM-hypertrofická kardiomyopatie. Nevyplácí se kupovat britky, mainky, ragdoly a i jiná plemena bez toho, aby rodiče byli negativně na toto onemocnění testovaní. Onemocnění neléčitelné, smrtelné v nízkém věku. Obvykle to je velice rychlé, během pár minut je po kočce, která byla až doposud zdravá. To by měli vědět všichni, kdo chtějí kočku plemene, kde je tohle onemocnění rozšířené a chtějí kočku bez PP, protože s PP jsou moc drahé a oni přece na výstavy chodit nebudou. Protože většina chovatelů s PP testuje, nebo lze najít takové, kteří mají testovaný chov. Kdo chová bez PP, tedy je mu líto dát 2000Kč za zřízení chovatelské stanice a 150Kč za rodokmen pro jedno kotě, ten nebude ani testovat za tisíce rodiče koťat. Buď je mu líto peněz, nebo prostě zdravotní problémy plemene ani nezná, nemá se je jak dozvědět.

culdabulda1*
hodnocení

1x

- vy máte všichni tak krásný kočky ! já mám jenom popelnicový - a ještě docela ošklivý proti těm vašim kráskám !

ria*

Přesně jsem si to taky říkala, ani jem nevěděla, že jsou takové krásné kočky.. :) My máme Britskou lilu - ale ten se k nám přestěhoval od sousedky.. Jinak takovou pouliční směs.. :)

doplněno 12.01.15 19:19:

*Wanesa-o" :) mohu se zeptat, co je to za rasu, na té fotce? Krásná kočka, :)

děkuji

wanesa*
hodnocení

1x

Všechny kočky jsou krásný! I ty popelnicový a ty bývají zase mooc vděčný a chytrý:)

wanesa*

Pro "ria" : Orientální ,krátkosrstá,čokoládová...někde se píše havana...

ria*
hodnocení

0x

Kočičice se nedivím, kdybych mohla, tak taky usnu do zimního spánku a probudím se na jaře :)..

Ale přesto se mi to zdá jako nějaké plísňové onemocnění, srst rozhodně nemá vypadávat teď v zimě.. Všechny naše kočky (3) jsou teď naprosto chundelaté ze všech stran.. Zkusila bych jiného veternináře...

culdabulda1*
hodnocení

0x

- nám si zcela vykusují srst na bříšku i vnitřních stranách nohou dvě kastrované kočky. Vypadají jako vyholené, veterinář po prohlídce jen pokrčil rameny. Jsou taky normální, zdravé a žerou, začali jsme uvažovat o tom, že to může být i nějaké sexuální puzení, přesto, že jsou kastrované.

Jsou ale bytové a celé dny proleží na parapetech nad radiátory, takže vykusování srsti by mohlo být taky nedostatkem nějakého vitaminu, či jiné substance, které jim v domácím chovu chybí, zatímco venku si je kočka zase doplní. Máme ještě kocoura, žijícího ve stejných podmínkách - a ten to nedělá, tak taky nevím, co si mám o tom myslet. Už to trvá několik let.

faithoncemore*
hodnocení

No to jsou mi věci. Tato možnost, že si srst Miluška vykusuje, mne nenapadla - ale i to je možné - nejsem s ní furt, je u rodičů, já jsem její externí maminka ;) A kocour je též chundelatej. Díky. A též to má Vaše kočka jen v zimě?

culdabulda1*

- naše kočky se vykusují zcela určité - koukáme na ně, dovedou se vyholit naprosto do hladka. Taky mne teď napadlo - když jsou takto "oždibané" slepice, tak jim chybí vápník, nebo vitamin D, ne?

Naše kočky se taky občas "nechají zarůst" ale pak se znovu vykoušou, nějakou pravidelnost jsme u nich nevysledovali. Ale, když o tom tak přemýšlím, v létě je to přece jenom méně intenzivní, vyhřívají se na balkoně na sluníčku, třeba je to opravdu ten vápník + déčko. Ale mate mne, že si kočky vyžadují mazlení a hlazení na bříšku a na cecíčkách a jedna z nich přitom vyloženě "sexuelně" mručí a tento "sex" vyžaduje každý den. Kocour je taky kastrovanej ale ten žádné "puzení" nemá. Tak nevím, jestli Vám mé postřehy pomohou.

doplněno 11.01.15 22:18:

- naufrago - ona opravdu slastně vrní a nastavuje jenom bříško, a navíc vyžaduje toto mazlení jenom od partnera, na kterého je fixovaná. Dávali jsme ji kastrovat později (po dvou letech), protože byla odkojená od slepého koťátka, tak jsme se o ni báli, ale mrouskací období u ní bylo vždy velmi intenzivní, tak nám nakonec nic jiného nezbylo. Ale vykastrovaná je dobře, naopak, když ji pohladíme po hřbetě, tak protestuje. Chce hladit jenom bříško a jenom, když si ona sama řekne, jinak je nedůtklivá.

Druhá z našich kastrovaných koček taky miluje hlazení na bříšku, ale neprožívá to tak intenzivně, nevrní u toho a oblíbila si zase mne, taky se vykusuje, ale méně a hladit ji můžeme kdykoliv.

doplněno 11.01.15 22:21:

- vlastně kočka nevrní, ani nemručí, ale tak jaksi "pokňukává" a intenzivně si přitom líže packy.

Culdabulda, víte určitě, že to "mručení" je sexuálního rázu? Viděla jsem kdysi kočku, která měla za sebou nepovedenou kastraci. Vyžadovala (a velice hlasitě!) škrábání v oblasti zadečku a viditelně jej nastavovala na sexuální akt, rozhodně to nebylo mručení, ale takové poloviční kočičí řvaní typické pro mrouskání.

Ale kdo ví, se žádostmi o dráždění cecíků jsem se ještě nesetkala...:-D

wanesa*
hodnocení

0x

To je divný,moje kočky jakmile se zapne topení tráví většinu času na topení,pod topením a takovéto problémy nemají.Já mám pocit ,jestli to nemůže být stravou?Alergie na krmivo?Nezměnili jste krmivo?Stálo by to za to zkusit dát koččce na cca 2 měsíce granule bez kuřecího,obilnin.jehněčího...u mé kočky pomohly granule Trovet-králík s rýží...ale ta měla alergii...

Lysiny u kočky v zimním období #5
faithoncemore*
hodnocení

Krásný čičinky :) ...stravou to asi nebude, neb je cca 4 roky živena stejně (tatínek kupuje v Penny Whiskas a Frieskis, což je nic moc, já vím, no a já občas přinesu něco kvalitnějšího na přilepšenou) a plešatá je Miluše jenom v zimě, toto je druhá zima. Ale nic jí nechybí, zrovna dneska mě měla hodně ráda, drcala do mně hlavou, vrněla, šlapala po mně mléčným krokem a lehala si na moje sudoku stylem "JÁ JSEM TVŮJ PRVNÍ PROGRAM!" :) ...nějak v tom budou hrát roli asi ty radiátory, třeba se nějaký druh roztočů (nebo holt teda možná i plísně) množí jen při velkým vedrech...díky za odpověď.

faithoncemore*
hodnocení

Dámy, vkládám odkaz na pěkné video obsahující fešného muzikanta a roztomilé koťátko - pro mne ideální kombinace na koukání, asi jako chlapi rádi koukaj na kombinaci aut a dívek (dívky usazené na kapotě apod.)

facebook.com/...

Ta muzika, kterou dělá ten mužský, ta je skvělá! ;) Já se nemoho odhodlat vymazat toto. wimp.com/... :-D

culdabulda1*

- má dobrý vlasy - myslím ten mužskej - taky už jsem si odkaz uložila, žádné takové odkazy nemažu ! - když není nic v televizi, tak se na ně koukám.

wanesa*
hodnocení

0x

No já to píšu proto,protože moje kočka jedla tři roky Royal Canin Siamese,a najednou z těchto granulí lysiny,a šílený průjem...než jsme přišly po skoro roce na to,že to je alergie,tak se jí tak zanítilo střevo,že jsem jí z toho dostávala další rok...Dneska jsem hodně opatrná na to,co kočce dávám jíst,musím číst zložení,nesmí tam být ani trošičku kuřecího tuku ani jehněčího..Tak teď už jsme asi rok v pořádku...ale dalo to práce...

Wanes, to je proto, že nejdříve kočka jedla Royalky vyráběné ve Francii. Pak je koupili Poláci a všichni jsme z toho nešťasní, protože změnili recepruru a složení. Pytle se tváří jako původní, ale nikoho nenapadlo se podívat na složení. Je jiné *plac* Neštěstí!

Lysiny u kočky v zimním období #6

wanesa*
hodnocení

0x

To už dneska taky vím ale že si tím vytvoří celoživotní alergii na kuřecí a jehněčí které tam vůbec nebylo v těch granulích to mi nějak hlava nebere..Ale hlavně,že už vím,co jí kupovat,aby měla pevné boby a nedrbala se.Ta mě stojí peněz-potvora jedna puntíkatá:)

floro*
hodnocení

0x

Náš kocour to má taky. Nic se nezměnilo, krmení stejné má urologické od Royal Canin, nekouše se, nedrbe, na radiátorech neleží. Jen spí a spí a spí na gauči. Vždy se mu to objeví se zimní srstí a když přibere. Stane se z něj opravdu cvalda. Myslela jsem, že je začervený a proběhlo odčervení. Na jaře s línáním mu to zaroste. Tak jsem si to odůvodnila tak, že protože zimní srst je křehčí a jakmile přibere se mu stehna třou o sebe a břicho a chlupy se tak vlastně vylámou. Takže tak. ale jestli je to tak...?

vrbka*
hodnocení

0x

Moje Mája je 7letá kastrovaná kočiččka žijící pouze v bytě.Letos poprvé se jí objevily přesně takové lysiny.Zašla jsem s ní veterináři a tam se dozvěděla,že kastrovaným kočkám se to může stávat,chybí jim nějaký hormon.Nic na to neexistuje ,ale také se nic neděje.Zas obroste a může zas línat atd.. Jen jsem měla větší štěstí na pana doktora. Jen se usmál,vysvětlil, pohladil Máju a nestálo mě to ani korunu.

soletemaja
hodnocení

0x

Dobrý den, máme 8 měsíčního kocoura,poslední měsíc jsem lysiny zaznamenala na předních tlapkách,kůže je čistá,suchá,sama také nevím čím to může být způsobeno. použili jsme na něj šampon na blechy,protože bohužel jsme si ho přivezli i s kamarády.paní se hrozně omlouvala,že nám způsobila takové potíže... nicméně si myslím,jestli to nemůže být po tomto přípravku a v souvislosti s bleškama,nebo něj.kožní problém,pozorovala jsem ho jak si srst vykusuje. kocour se pohybuje pouze doma,v panelákovém bytě...budu ráda také za názor... děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]