Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odnaučit štěkání pejska

Od: jally odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zde poradit. Máme pejska starého 3 měsíce, štěká na cizí lidi a psy. Nedaří se nám ho nijak zkrotit, odnaučit jej to, taháme ho za vodítko, říkáme rázně nesmíš, ale pořád nic :( Pejska budeme mít později v bytě, proto ani nechceme aby štěkal a sousedé si mohli stěžovat.

Neporadil by mi někdo co zkusit, případně jak jej to odnaučit?

Děkuji mockrát

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já jsem přesvědčená, že on štěká proto, protože se bojí. Vy ho taháte a za vodítko cukáte, přitahujete ho k sobě, jste hluční. Tím mu říkáte: dávej pozor, je to nebezpečné, braň mě! On se bojí a brání vás i sebe. ;) Je potřeba mu dodávat sebevědomí, aby ho štěkáním nemusel dokazovat. Chválit, odměňovat. Při hře, třeba tahání o hadr, nechávat ho zvítězit. Při vycházce ho neupozorňovat na setkání s kýmkoliv tím, že mu dáváte příkazy, ale musíte odvrátit jeho pozornost, třeba granulkou, čtvrtkou piškotu. A ihned pochvalou. :) Už byste pomalu měli začít s výcvikem. Ke mně, sedni, štěkej. Ne jako dril, ale jako hru. pejsek55.blog.cz/... Budete muset poklikat a najít více rad o chování psů a výcviku a soužití. Je jich plný web.

doplněno 04.01.15 07:16:

Vstřebala jste tuhle informaci? Přidám trošku: Psík u levé nohy, vodítko v pravé ruce, mírně prověšené. V levé kapse pytlík s pamlsky (granulky, nalámané piškoty). Až budete vidět, že psík, před setkáním zpozorněl, zahrabejte v pytlíčku s pamlsky kapku hlasitěji. Pamlsek držte v pěsti u levé nohy, nad jeho hlavou. Vy vzpřímená, klidně, bez napomínání, bez cukání, jen tichounce broukejte-hóódnýý. Až "nebezpečí"minete, znovu pochvalte a dobrotku dejte. Takhle, úplně nenásilně se naučí nereagovat na to, co potkává. I přes pamlsky registruje míjení, ale nemá čas reagovat, když má nad hlavou dobrotu. ;) S výcvikem hodně věcí pomine. Musíte si uvědomit, že máte velkého psa, na kterého lidé nemusí reagovat dobře, proto ho musíte ovládat. Chce to jen čas, trpělivost a vynalézavost.

emilka12*

Vklidu se s ním obrate a změnťe směr.Doma když štěká tak mu říkejte ticho.On to časem pochopí.Jen ho někdy štěkat nechte,je to jako kdyby jste někomu zakázali mluvit.Já osobně Rexíka štěkat nechám ale ne moc dlouho.

faithoncemore*

Je to radost, číst tuto radu, Váš postup. Jednak že někdo ví, jak vychovat psa, jak ho nezkazit, jednak ta ohleduplnost. Já potkávám (většinou jako cyklista) poměrně hodně arogantních pejskařů s neovladatelnými psy, často je mi z toho smutno. ..teď zpytuju slova "hodně", "často", ono to nebude tak zlé, tak jednou za měsíc za dva, ale zamrzí to.

Fajt, děkuji, potěšilo mě to *hi*

Milane, ještě teď ne. Na ulice a město je to brzy. Ne pro psa, ale pro psovoda, který má problémy sám se sebou ;)

jally

Dobrý den,

děkujeme moc za rady, my jsme zapomněli odpovědět. Zkoušeli jsme Vaší radu, ale zatím to moc nešlo, pějsek někdy štěká někdy ne, když jí zkoušíme dávat pamlsek jak píšete. Když je doma, také někdy štěká a nikdo neví proč :(

Myslíte, že nekupovat ten štěkací obojek? Neodnaučilo by jí to?

Děkujeme za radu

tarantel*

Umí ten pes nějaké povely?

doplněno 09.01.15 12:42:

Proč se na to ptám. Moji psi umí povel "k noze", takže když míjíme psa, dám jim tento povel a udržuji si jejich pozornost pamlsky. Když si jich cizí pes nevšímá, v klidu projdeme. Poblém nastává, když cizí pes přijde až k té mé noze a mého psa otravuje. To pak vyletí, a s tímto se nedá nic dělat, kromě nacvičování modelových situací pod dohledem zkušeného kynologa, k čemuž se chystáme v nejbližší době. Protože jakmile cizí pes překročí určitou hranici osobního prostoru psa, který se bojí, můžete se snažit jak chcete a tancovat kolem svého psa klidně s věncem buřtů, on Vás v tu chvíli nevnímá. Toto se musí nacvičovat tak, že cizí pes se přibližuje postupně a jakmile Váš projeví strach, tak se zase stáhne a takhle se to dělá dokud ten Váš nepochopí, že mi nic nehrozí a nepustí ho k sobě sám. Jenže v běžném parkovém provozu je toto prostě sci-fi.

layborr*
hodnocení

2x

Psa musíte zkusit zabavit jinou činností (hodit před něho balonek ) a odpoutat tak pozornost od dráždivého podnětu. Snažte se docílit toho, aby přestal sledovat to, na co štěká. A jestliže přestane štěkat, chvalte ho a odměňte ho pamlskem.

Doma můžete zkusit obojek -

elektronickeobojkypropsy./...

tarantel*

Protištěkací obojek ne! Dokud se nezjistí důvod, proč pes štěká. Pokud to nedělá z nudy, ale ze stresu nebo ze strachu, elektrikou si ho odrovnáte!

hodnocení

1x

Omlouvám se předem, protože si potřebuji postesknou. Napsala jsem rady, jak jsem nejlépe uměla a také tak, aby to pochopilo i dítě, kterým jally evidentně je. Já, bláhová, jsem si myslela, že jí to pomůže a že dá doplňující otázku a bude se zajímat. Moje námaha nestála ani za bod, ne že bych se bez něho nemohla obejít, ale jako symbol ocenění. *plac* No, co už?!

hodnocení

0x

Jaká je to rasa? Jak bude velký, až bude velký?

jally
hodnocení

Je to zlatý retrívr, bude to velký pes v dospělosti.

milan23*
hodnocení

0x
Musíte s ním každý den do města mezi lidi a ostatní psi.
tarantel*

Potvrzuji, že rada od babkazov skutečně funguje. Je také potřeba sledovat celkově signály, které pes dává tělem. Snížení těžiště, naježení, uši vzadu, stažený ocas, tím pes dává najevo strach a nejistotu. Je potřeba ho také socializovat s přátelskými a vychovanými psy, aby získal sebedůvěru a věděl, jak se má chovat. S tím odpoutáváním pozornosti začněte z větší vzdálenosti a až postupně se k cizím psům přibližujte. Tady Vás asi budou rozčilovat lidé, kteří k Vám svého psa klidně pustí i když tomu se to nelíbí - to se mi stává často. Nedávno jsme však v parku potkali psa, který kráčel parkem a vyštěkával, ale na nikoho neútočil, prostě šel a štěkal jen tak do vzduchu, tak jakoby vesele, bylo to srandovní, ale to asi nebude Váš případ, tak jen pro pobavení.

doplněno 04.01.15 13:03:

Ještě jedna důležitá věc - nebuďte z toho v nervech. Na psa se Vaše emoce přes vodítko přenášejí jako po drátě. Když potkáte psa, buďte pozitivní, nebo neutrální. Prostě na vlně "potkali jsme hodného pejska a nic zvláštního se neděje". Opravdu to hraje velkou roli. Můj pes začne štěkat už jen když jsem já z něčeho rozrušená (co s ním třeba vůbec nesouvisí). Někteří psi jsou na naše emoce citlivější, jiní méně. Ale vždy je důležité nervního psa hodit do pohody tím, že i Vy jste v pohodě.

jally
hodnocení

Děkujeme, zkusíme vaše rady, objednali jsme se již na kynologii příští týden, snad nám tam poradí ;)

Děkujeme mockrát všem za skvělé typy co zkoušet, hlavně děkujeme @babkazov

Hezký den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]