Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme psa téměř 2-roky starého nedokážeme ho naučit základním hygienyckým návykům . Na několika místech dělá loužičky,chodí na velkou potřebu a to všechno přestože s ní chodíme 3-4 krát denně ven na procházku .. Děkuji za odpověď
1. Je důležité zachytit moment, kdy se pes vyspí. Jakmile se štěně probudí, ihned je zavedeme ven. Dokud je to možné, doporučuji nosit a postavit psa až venku, kde chceme, aby se vyvenčilo
2. Je vhodné dát štěněti povel, např. "čurej, Dorotko!"s důrazem. Brzy se pejsek naučí na tento povel reagovat a udělat svou potřebu.
3. Jakmile je vše hotovo, hlasitě, výrazně štěně pochvalte, dejte mu najevo, že to je přesně to, co mělo udělat "to je šikovná!"Můžete mu dát i nějaký pamlsek za odměnu.
4. Nikdy psa netrestáme a už vůbec ne, objevíme-li loužičku po příchodu domů! Štěně nechápe, že ho trestáte za loužičku, kterou provedlo někdy před hodinou.
Pokud štěně "přistihneme při činu", dáme mu najevo, že tak to není správné, ale stačí jen rázně říct fuj! Štěně čůrá obvykle po období aktivity, po probuzení a po jídle. Snažíme se vždy předvídat, kdy bude třeba štěně vzít ven, někdy nám to psík usnadní tím, že očuchává podlahu nebo se točí dokolečka. Musíme si však uvědomit, že mezi jeho signálem a vykonáním potřeby je jen velmi krátká chvilka a musíme tedy reagovat ihned.
Jak učit štěně čurat venku pomocí klikru
Výborná věc k učení pejska je tak zvaný klikr. Klikr je jednoduchá malá věcička, která slouží k tomu, že kliknutím (zvukovým signálem) označujete pozitivní chování pejska a následuje odměna v podobě pamlsku. U tradičních metod výchovy nebo výcviku upozorňujeme na chyby a trestáme - škubnutí vodítkem, když pejsek tahá na vodítku, namočením tlamičky do loužičky, když se vyčurá tam kam nemá atd. U této pozitivní metody výcviku označujeme naopak to dobré
.Pokud nemáme možnost se štěnětem chodit pravidelně asi co dvě hodiny ven, například jsme-li v zaměstnání, je možné učit zpočátku štěně například na noviny.
1. Po celé místnosti, kde se snadno uklízí podlaha, rozložíme noviny, štěně si vyhlédne místo na vykonání potřeby.
2. Pak všechny ostatní noviny odstraníme a necháme jen na tom místě, které si štěně vybralo. Postupně můžeme noviny přesunovat až ke dveřím, následně za dveře. Učit psa na noviny má sice svou výhodu (nejsme-li doma), ale má také nevýhodu - jak štěně roste, frekvence vyprazdňování se ustálí a bylo by možné již pravidelné venčení, náš pes zvyklý na noviny, může po určitou dobu odmítat vykonat potřebu jinde. Naopak, místo toho, aby se šlo vyvenčit ven, bere každý odložený papír jako povel k vyčůrání - tedy i knihu nebo dnešní noviny položené na zemi vedle křesla.
Děkuji Vám za obsáhlou odpověď Náš pes bohužel již není štěně, ale dvouletá fenka. Nicméně rady se zdají být dobré a logické a pokusíme se jimi řídit.
Pes nevykoná potřebu nikde na návštěvě, nýbrž jen doma. Stalo se nám dokonce, že po vyprázdnění venku, doma za hodinu se opět vyčurala.
Dám vám vědět jakmile dojde k sebemenšímu zlepšení.
Děkuji Drahomíra a Natálie ( sestra).
Já se, možná blbě, zeptám. Pochopila ona, proč se chodí ven? Nebere venek jako příjemnou záležitost, na které se není třeba zdržovat vyprazdňováním? V teple domova je čurání a kakání příjemnější. Asi je to fakt blbá otázka, protože dvouletá čubinka už by měla umět, vědět. Lavbor všecko napsal úplně správně, ale vy už štěně nemáte. Máte dospělou psinu.
Kdo je doma vůdce smečky? Kdo šéfuje? Chodí na stále stejná místa? Říkali jste to veterináři? Je vpořádku? V jakém stáří jste ji získali? Od jakého chovatele? Kde strávila štěněcí věk? Ne v kleci v množírně?
Děkuji za odpověď .Našeho psa jsme získali od starší paní z Prahy ve stáří 3-měsíců . Již tenkrát nás paní upozorňovala , že je pes poněkud svéhlavý , ale my jsme to přičítali tomu ,že je to malé štěně... V bytě je většinou na světlé a teplé chodbě ,kde má pelíšek. V bytě vykoná potřebu nejčastěji před dveřmi kuchyně ,ale je to z důvodu toho , že na jiná místa nesmí ,aby se nevyčůrala na koberce. Ven s ní chodím nejčastěji já (11 let) anebo maminka . Pokud jsem ještě ve škole a maminka v práci tak s ní chodí sestra (9 let) , která končí ve škole dřív . V množírně nevyrůstala , ale paní ji dostala od svého syna , který měl fenku.
Dobrý den,já s tím mám osobní skušenost my máme jorkšíra fenku dělala úplně to samé odnaučili jsme jí to tak že jsme jí k louži nebo hovínku dali čumák pleskly jsme jí a ukázaly jsme jí kam to má ďelat trvalo to cca 3 měsíce a už jsme opravdu nevěřili že se to naučí a pak se to naučila a od té doby jí vždy když to udělá tam kam má tak jí pochválíme a dáme ji dobrotu doufám že tato rada pomůže.
doplněno 02.01.15 22:51:Zapoměl jsem zmínit že máme doma na zemi plenku z albertu na kterou dělá fuj
Tento problém je u nás stále aktuální, naší fenečce špice budou v březnu 2 roky, občas jí to ještě ujede. Ale není to tak dlouho, co bez zábran čůrala i kadila doma, vybrala si jeden pokoj jako toaletu ,samozřejmě , vždy to udělala na koberec.A klidně před námi. Bylo u ní i spousta jiných problémů, abnormální bojácnost , strach z lidí přetrvává do dnes, atd., to by bylo na román. Zkoušeli jsme snad všechno, prošla 2 cvičáky, z toho jeden byl individuální. O inteligenci to není, cvičitel mi řekl, že je abnormálě inteligentní ! Brali jsme si ji ve 4 měsících, což je dost pozdě, ty špatné (kotcové) návyky už měla, bohužel, zažité. Chce to opravdu pevné nervy. I přes to všechno je to náš miláček.
Také jsme s čistotností u naší fenky hodně bojovali. Také odběr ve 4 měsících z útulkového kotce, kde jí pochopitelně nikdo nevenčil. Chodili jsme ven každé dvě hodiny a stejně nechápala, co po ní chceme. Venku mezi lidmi se nevyprázdnila vůbec, asi do roka, ale naštěstí máme zahradu kde se nebála a postupně se to naučila - ono to s tou bojácností bude dosti souvise, raději si odskočí v klidu doma, kde jí nic neruší. .Naštěstí nebyla takové čuně, aby se vyprazdňovala tam kde spí, takže stačilo omezit dočasně její pobyt doma na jednu místnost kde to prostě neudělala, protože tam měla pelech. Někdo pro tyto účely používá i klec, což sice vypadá jako týrání ale pes si na to prý bez problémů zvykne a postupně se mu rozšiřuje pole působnosti, kde se nevenčí. Je to rozhodně lepší než bití novinami, máchání čumáku v loužičkách a podobné "výchovné metody".
Tarantel, bezva! Kdysi se mi, z nějakého důvodu, začala v noci počurávat tříletá psina. Kolem 22.hod poslední venčení a ráno, před 6. byla louže. Přes den ne, ikdyž jsme byli ve škole a v práci. Dostala jsem radu a tak to udělala, že po posledním venčení, kolem 22.hod jsem psinu uvázala k pelechu. Sicherkou, na kusu vlny na pletení, obojek. Stačil ani ne týden. A byla v vpořádku. Teď tohle dělám, když musím na 2 3 hoďky z domu. Dorka hrabe gauč. Mám nový. Dostala jsem krásnou deku. Příjdu od doktora domů, z deky chmýří po celém bytě. Starý gauč zdevastovala dost podstatně. Vyzkoušela jsem úplně všechno. Když jsem opatření neudělala, rozhrabala až na porušení látky, deky, osušky. A když jsem si uvědomila, že se mě Dorotka bojí, nechala jsem toho. Byly však chvíle, kdy jsem ji asi 3 vteřiny nesnášela. Uvázání, na slabé vlničce, která by šla přetrhnout, překousat, kdyby bylo potřeba, to jistí úplně skvale.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.