Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, mám asi 5 letou kočku devonku, kterou jsem si pořídila s už poškozeným očičkem. Ve tmě nebo na fotkách svítí jinak než zdravé oko. Vypadá to, že zákal začíná i na druhém oku. Kočka mi do všeho vráží - asi už nevidí dobře.
Má někdo zkušenosti s tímto onemocněním u koček-psů a jak se dá léčit?
Děkuji za případné rady.
Dobrý večer,
kontaktujte našeho nejlepšího veterinárního oftalmologa MVDr. Beránka. Má ordinaci v Pardub/... a 1x týdně, tuším ve čtvrtek, ordinuje ve vet. ordinaci v K/.... Přeji, aby to bylo operovatelné a kočce pomohl. Když ne on, tak nikdo, věřte mu. Je to fakt jednička, to vám potvrdí i každý veterinář.
S tímto problémem se opravdu obraťte na veterináře. Vyšetření a rada vás nebude stát moc peněz a babské rady z netu nemusí být vždy prospěšné. Ale neodpustím si radu chovatelům..."Prosím, nehrajte si na sociální či pečovatelský ústav." Pořizujete-li si zvíře (obzvášť kupujete-li jej), bude s vámi sdílet domácnost spoustu let a stojí nějaké náklady, které jdou z vašich kapes. Tady není prostor pro lítost. Tedy pokud se vyloženě nesoustředím na péči o postižená zvířata.
Přeji pozitivní zprávy u lékaře.
Díky za foto - pózuje krásně. Je to kocourek? Určitě vám přináší hodně radosti. Ta moje kočena je hodně akční, neposedí, furt někde lítá a skáče, honí se s pejskem, takže vyfotit se dá nejlépe ve spánku.
No snad se mi při svých aktivitách nepřizabije. Je mi jasné, že by pomohla jedině operace, která je ovšem pro mě dost drahá. Kočičku jsem už s tímto hendicapem dostala a snažím se ji aspoň trochu zajistit aby byla u mě spokojená.
Děkuji všem za odpovědi a tip na pana doktora, Bohužel to mám k němu daleko, budu muset sehnat odborníka na vyšetření v MS kraji.
Dobrý den,
chci se jen zeptat jak to dopadlo nebo jak se to vyřešilo? Máme totiž 15ti letou kočku a teď se u ní začal také projevovat šedý zákal, nevím o tom vůbec nic tak mě zajímá jestli to může přijít takhle najednou cca období 2 měsíců a jak se to tedy léčí,je to už členka domácnosti a manželka je na ni velice fixovaná tak kdyby se dalo něco dělat byl bych hodně rád. Děkuji
Já se přidávám, také bych to chtěla vědět. Moje 10tiletá jorkinka Dorotka, nemá už úplně černé čočky v očích. Vypadá to jako by jí někdo do oka kápnul mlíko. A vyhledává tmu. Ne vehementně, ale ráda si zaleze pod deku a pod psací stůl. Světloplachá rozhodně není. Nic jí z očí neteče. Chvíli mi trvalo, než jsem si to uvědomila. Nechce se mi k vetovi, příjde mi, jako velmi dobrý obvoďák, ten taky tohle nebude vědět přesně. Měla bych sama se sebou zajít na oční, poptám se oční lékařky. Uvidíme.
Marti, děkuji za rady. Vím, že u zvířat se se zákaly příliš dělat nedá, proto ihned k vetovi neběžím. Ale zajdeme. Stejně budeme muset očkovat.
Bohužel u zvířátek kolem 10 let věku a někdy i dříve se zákal objeví. Můj pes ho měl taky ale v pohodě se dožil do 15let.Nevypadalo to, že je tím nějak omezený - podle mě viděl dobře. Kočka se seznámila s prostředím a taky už nemá problém, jen nesmím stěhovat nábytek. A taky někdy v plné rychlosti nevybere zatáčku nebo mi vběhne pod nohy do cesty, protože to jedno oko asi moc nefunguje. Já jsem operaci zatím vzdala - u nás asi nebude žádný odborník a do Brna se mi jet nechce. Ale hlavní důvod je ten, že devonci jsou prý citliví na anestézii - Ketamin a já bych o ni nerada přišla.
Moje kočka už to má asi od narození, takže pokud se to dalo léčit - už je pozdě. Pomohla by asi jen operace ale zatím se to nezhoršuje, tak to neřeším. Vy si ale zajděte k veterináři - pokud je to čerstvá záležitost, tak možná pomůžou nějaké oční kapky nebo mast. Aspoň mi to kdysi radila paní z jedné CHS která chová devony - prý používá Maxitrol ( je na na předpis).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.