Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s agresivním kocourem

Od: jirina* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, máme v domě kocoura, zatím nevykastrovaného. Je mu asi 7 měsíců, vzali jsme si ho před pěti měsíci z ulice.

Jinak může se pohybovat po celém domě, má vždy 2 plné misky s jídlem, (pravidelnou stravu), dostatek vody, záchod s kvalitní podestýlkou; stále mu hážeme kuličky a házíme mu plyšáky ke hře. Problém je v tom, že je dost agresivní, přitom jak píši, her má dostatek, záchod a jídlo v pohodě, žádnou jinou kočku nemáme ani k nám nechodí návštěvy, či cizí lidé.

Prostě bez varování skáče na obličej, kouše nohy a ruce. Myslíte si, že je to tím, že by chtěl ven? Pořád se kouká ke dveřím, ale pustit ho nemůžeme, to už by se nevrátil a nevím, když není ani zvyklý na zimu. A také by se pral a mohlo by ho něco zajet. Prostoru má dost, spoustu místností(schody, pohyb po celém domě), má škrabadlo, šplhadlo a různé hračky, už se tu válí snad 100 kuliček z papíru, ping pongových míčků apod.

Samozřejmě se snažíme chovat k němu klidně, tolerantně, nikdo nekříčí, nic. Prostě agrese bez zjevné příčiny. Zkoušeli jsme všechny rady z internetu, říkat mu NESMÍŠ!; postříkat vodou; ale nic nepomáhá, další den útočí znova a do krve.

Je tedy jediné řešení vypustit ho ven? V poslední době už šel asi 3* na velkou na koberec a to samé s čuráním, jinak záchod využívá a (ten je pravidelně vyměňován). Zdá se nám, že to dělá naschvál.

Tyto problémy byly v podstatě od začátku, mysleli jsme si, že se to časem zlepší, až si na nás zvykne, ale spíše to je horší.

Nevíte co s tím? Nebo byste doporučili jiné plemeno a tuhle kočičku dát radši pryč?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

4x

Zkuste se s veterinářem domluvit o kastraci. Je to trochu brzo, ale jestli se takhle projevuje, mohlo by mu to pomoci a během dvou měsíců po kastraci by se měl zklidnit, je to pořád lepší, než odrostlé kotě vyhodit na zimu na ulici, kde ho něco přjede. Vypouštět ho na ulici na zimu po době, kdy byl u vás doma 5 měsíců, je docela kruté.

Jestli ho nechcete, zkuste mu najít nějaký nový domov, kde bude moci mít výběh i ven tak, aby ho něco nepřejelo. O kocoury do stájí na lov myší měla zájem třeba má známá na Slapech, co má veverčí záchrannou stanici a stáj stajvalento.cz/... - pokud jste z daleka, zkuste inzerci na bazos.cz s pěknou fotkou kocoura.

lidus*
hodnocení

2x

Že já se do toho pletu, zase to tu schytám. Nezlobte se, mám-li zvíře agresivní, jsem doškrábaná do krve, nečekám až mi vyškrábe oči, kadí mi do peřin...nedělám psychologický rozbor ale agresora se zbavím. Myslete si klidně, že jsem zlá a nemám ráda zvířata ale než strčit zvíře do útulku nebo ho vypustit ven když se o sebe neumí postarat a uhyne hlady to ho já raděj utratím.

"Hlídám" dceři už 2 roky kocoura Ragdool, veterinářka říká šťastný to kocour, on totiž bydlí v bytě, spí v posteli a jezdí na chalupu kde s venkovníma kočkama loví myši, leze po střechách a stromech. Jen ho lituji, že je vykastrovaný. Pokud by se tento mazlík stal agresivní, začal mi ničit byt a kadit na koberec, věřte mi nemám problém se ho zbavit.

doplněno 17.12.14 10:34:

Tarantel, náš kocour pochopil, že byt je byt a chalupa je chalupa, vůbec se nesnaží v bytě škrábat na dveře a jde na svoje wc, na chalupě svoje wc vůbec nepoužívá a zamňouká a zaškrábe si na dveře. Přichází na zavolání svého jména (pravda, někdy mu to trvá déle).

jezibella

Přeju madam s nickem "lidus" aby se k ní jeji potomstvo chovalo až bude stará/nemocná/bezmocná stejně jako ona je připravená se zachovat ke zvířeti (za které jeho pořízením přebrala veškerou odpovědnost). Než by měla pojít hlady, protože se o sebe nesvede postarat nebo nedejbože netrefila na záchod...utratit! Jestli budeme naše děti učit, že problém nezvládnutého živého tvora se řeší jeho utracením, tedy dle platných zákonů trestným činem, nedivme se, že sklidíme setbu svou.

lidus*

Drahá Jezibeloo, nemocná jsem už dostatečně, co je to ležák vím, já ani nikdo v mé rodině nemá problém s euthanasií, věřím, že nebudu muset cestovat do země kde je dnes povolená a že se toho, že bude u nás dočkám. Pletete si stále milí "zelení" pojmy s dojmy, jedna věc je člověk a druhá věc je zvíře. (ani jedno není věc). Nikdy z mých úst neuslyšite, že se budu s láskou starat a cpát nehorázné peníze do psa co nemá dvě nohy, že budu zachrańovat polní myši, léčit krtka co dostal ránu motyčkou (budu na něj hodná a udeřím ho 2x) chytat mouchy vlaštovce co vypadla z hnízda...chápu, to bych ve vašich očích byla ta nejhodnější, nejsem. Bohužel mi náše zákony neumožňují pomoct tak velmi nemocnému, trpícímu člověku. Měla jsem kamaráda co s rogalem vlítl do hory a ochrnutý ležel 4 roky, vždycky když jsme přišli na návštěvu, prosil, pomozte mi umřít.

Až vám váš nezvládnutý kocour nebo pes, prokousne tvář malému děcku, možná vám to dojde, že lidská bytost je přece jen výš na tom pomyslném žebříčku.

tarantel*

Je to lidská povaha, zahubit vše co se nám nějakým způsobem nelíbí, nebo nehodí. Na to taky jednou dojedeme. Člověk ve skutečnosti není ničím víc než zvíře. Akorát málokdo si to umí přiznat. Možná jsme dokonce ještě horší, než většina zvířat, protože i vlci se umí postarat o nemocného, nebo starého člena smečky, nezbavují se ho. Ani ten pes by Vás v nemoci neopustil, neopustil by Vás ani kdybyste s ním špatně zacházela. To je bezpodmínečná láska. Málokdo je jí schopen.

culdabulda1*

Liduško,

promiňte, že se do toho zase pletu, ale mně "furt připadá", že člověk je "vyšším" tvorem jenom z hlediska lidského, ze kterého posuzuje dění kolem sebe, ale z hlediska přírody je to zase jenom další "živáček" na této planetě, který podléhá jejím zákonům stejně, jako ten nejposlednější červíček a jak už tu někdo někde psal i ten salát.

V konfliktu - kocour-člověk mají svou pravdu oba. Kocour dobře ví, proč se tak chová a má k tomu svůj důvod, tak jako člověk má důvod se bránit. A člověk zvítězí jenom proto, že je silnější, ne proto, že by ta jeho pravda byla lepší a vznešenější, nebo vyšší.

Jinak - už jsem psala, Vaše jednání se zvířaty je normální a realistické, byla jsem taky tak vychovávána, jenom jsem se jaksi moc "nepovedla", za což nemůžu. A aby člověk vůbec mohl přežít, musí se chovat jako Vy, s tím se bohužel nedá nic dělat. Tak jako se nedá moc dělat s mými pocity, nebo pocity jiných zvířatomilů. Tak se mějte moc hezky. Marcela.

doplněno 21.12.14 13:59:

- jenom ještě - kdo se asi "trápí" víc?! - Vy se svým realistickým a praktickým vnímáním světa (odhlédněme od Vaší nemoci) - nebo my, útlocitní blouznivci, kterým je jasné, že ať sebevíce brojíme za práva zvířat, je nám to prd platné.!

Nehledě k tomu, že i my můžeme skončit špatně, nebo i hůře, nežli Vy -vzpomínám teď na svou maminku, která, po celý život akční, obětavá, činorodá - skončila v bolestech jako bezmocný ležák. Taky mne prosila, abych ji zabila - a kdybych mohla - věřte, že bych to udělala. A nevím, jak skončím já, nemám nikoho, kdo by se o mne v nemohoucnosti postaral - přesto se ale nemohu zbavit soucitu se zvířaty. No, je to těžké, a na tom světě nějak blbě zařízené. Marcela

doplněno 21.12.14 14:09:

ještě k tarantel,

- ať mám zvířata sebevíce ráda, nemohu souhlasit s tím, že by se zvířata starala o své nemohoucí a nemocné. Takové jedince napadají, odhánějí nebo usmrtí. Jenom člověk se stará o své postižené.

lidus*

Marcelko, my si v podstatě rozumíme, já vím, že bych tu svojí pravdu mohla krásně zabalit a hnedle bych nebyla ta zlá baba ale když já si myslím, že se má na rovinu říkat co si myslím. Ani já nepraštím vylíhnutým kuřetem jen proto, že má křivou nohu ale pokud má jen jednu tak o tom nepřemýšlím a konám. Kousne-li mi děcko pes, nejdřív zjistím proč (dítě mu rvalo kost z huby, no to bych kousla taky) pes šel kolem a kousl no tak to je pro mě jasné, ten by tu dlouho nebyl.

ria*

Já to vidím obráceně, nemocné zvíře se utratí - a proč se má mentálně, či fyzicky postižené dítě /člověk/ trápit, když mu třeba dávají jen pár let života s různým krutým onemocněním, co z toho života má. Známý má bratra s downovým syndromem a moje akvarijní rybka se chová lidštěji, matce přerazil ruce, nekomunikuje, pokakává se, všichni jsou z něho zoufalí, hlavně, co s ním bude v budoucnu teď 22"mladík". super život v ústavu. V něm žádná "duše" není, je to jen prázdná koukající schránka.

A k té kočce - ještě bych chvíli počkala - tak měsíc a šup na veterinu ke kastraci, alespoň si ho v klídku objednejte, stejně by to trvalo- ony hormony budou i tak ještě nějakou chvíli fungovat, Taky mám takové číslo, neustále poškrábané ruce, včera si vzal do parády stromeček.. On se určitě sklidní, řekla bych, že už ví, kde je doma - my jsme našeho pouštěli hnedka jako mrně, aspoň za dozoru, ale může to být taky od povahy tulák - s tím by jste se dřív nebo později stejně museli smířit.. Ale kastrace určitě..

hodnocení

1x

Dost dobře nechápu, PROČ má tolik lidí touhy věznit kočky v bytě a pak se to tu hemží dotazy kočka nám kaká do postele, kočka nechodí do záchodu, kočka ničí věci a pod. Pak nastoupí hromada kočkopsychologů, kteří hbitě vydedukují, že jste myšlenkou zhřešili a kočce tím ublížili.

A přitom je to hodně jednoduché - měli jsme už opravdu hodně koček a kocourů, žádnou jsme nikdy nevěznili a s žádnou nebyly výše uvedené problémy. Ano, občas třeba kočka zkusí sednout si na stůl. Jenže vzápětí je vyhozena ven. Kočka není hloupá a ví, že chce li se válet doma, musí se podle toho chovat. Rozhodně nemám obavu, že by kočka utekla - ano, může utéct a utekla by, kdyby se jí u nás nelíbilo. Jenže je to spíše naopak - kočka se cpe dovnitř, protože ví, že tam má žrádlo a taky pelech. Ale má možnost jít ven, kdy chce (někdy i když nechce) a to potřebuje.

culdabulda1*

To je nanejvýš rozumná odpověď, ale jak to chcete dělat v paneláku v 10. patře, třeba.?

Není kocour třeba jenom přehnaně hravej? Kastrací by se měl zklidnit. I když - pokud je kastrovanej příliš mladej, bude mít později pravděpodobně problémy s močovými kameny. Proč na Vás vlastně útočí.?

doplněno 16.12.14 23:51:

ale, jak znovu čtu Váš dotaz, asi je opravdu potřeba ho vykastrovat, začal dospívat a zřejmě mu to "leze na mozek" . Není u kocourů možná zatím nějaká hormonální kastrace? - u koček to jde.

Ale když ho necháte vykastrovat, pak by asi bylo nezodpovědné, vyhodit ho na ulici, řekla bych, že by se pak ani neuměl bránit proti ostatním kocourům. ! Jednoho takového jsem kdysi u popelnic krmila - všichni ho bili. !

Tak pokud bydlím v 10. patře paneláku, tak holt musím počítat s tím, že budu mít jistá omezení - třeba co se týče chovu zvěře. Třeba takového velblouda si asi nikdo nepořídí, ale psa nebo kočku jo. Takže se vzápětí stane otrokem, zkoumajícím co dotyčné kočičce šplouchlo na maják a proč se chová jinak, než si majitel představuje. Jenže věc je docela jednoduchá - ten kocouřisko byl zvyklý na svobodu a proto se mu nelíbí, když je uvězněný. Před cca 5 lety jsme taky ,,přišli´´ o kocoura - neobjevil se měsíc a půl doma, pak najednou přišel - s obojkem ! Prostě ho nějací dobráci chytili a drželi asi někde v bytě, ale on jim stejně zdrhnul - pročpak asi?

Co se týče kastrování - ta Vaše věta je blud jaksepatří. Aktuálně máme kocoura, je kastrovaný a žije normálně venku, domů se chodí najíst a eventuálně válet. Ale na noc maže ven. A přesto že je v okolí poměrně dost koček a kocourů, nechodí nějak dobitý.

culdabulda1*

dík za odpověď,

mně jeden příliš brzy vykastrovaný kocour chcípl kvůli močovým kamenům a jedné známé taky. Další známá s ním má problémy, protože špatně čurá a musí mít nějakou dietu. I v současné době mám vykastrovaného kocoura (v bytě), ale dali jsme ho kastrovat asi ve 2 letech - a zatím dobrý.

S chovem koček v paneláku problém nemám, ale je fakt, že i kočkám někdy "šplouchá na maják" , jednu takovou máme, ale nezlobíme se na ni a vždy se s ní "domluvíme". A milujeme ji, právě pro její svéráznost.

pokud se týká života kastrovaných kocourů venku, žádné zkušenosti s tím nemám, jenom předpokládám, že kocour ztratí bojovnost a tím i obranyschopnost. Má-li ale zázemí (jako ten Váš), je to asi něco jiného, navíc ten kocour, o kterém jsem psala, taky nebyl dorvaný - asi proto, že vždy utekl, když na něj někdo zavrčel. A utíkal i před kočkama (samicema). Je fakt, že dorvaní jsou spíš nevykastrovaní samci, zvláště na jaře. Svůj názor tedy nijak neobhajuju. Zdravím. Marcela

tarantel*
hodnocení

1x

Kocourovi chybí kočičí parťák, hraje si s Vámi jako s kočkou, tzn. drápáním a kousáním (akorát Vy nemáte srst, tak je to do krve). Dejte kocourovi najevo, že Vás to bolí, hlasitě vyjekněte (mě stačilo říkat au au a ucuknout). Je to normální chování rozjíveného kotěte, které nezná mantinely. S dospělostí ho to přejde (tak od dvou let výš). Kastrovat ho stejně budete muset, pokud nechcete mít všude označkováno, ale počkala bych ještě alespoň tři měsíce. Hodně se mu věnujte, unavte ho, hrajte si s ním podle Vašich pravidel. Kupte mu škrabadlo na drápky, pokud ho nemáte. Můžete drápky i lehce ostříhat, aby Vás to tolik nebolelo. Ty rady o vypuštění ven ignorujte, pokud máte v blízkosti třeba silnici. Jak ho vypustíte ven jednou, bude chtít ven pořád a potom si to začne opravdu vynucovat. Jenže venkovní kočky, co si budeme povídat, mají krátký život. Ideální by bylo, pokud máte tu možnost, pořídit druhou kočku. Potom si tyto hry odbydou spolu a spokojenost bude na všech stranách. Na ty řeči, že je kočka v bytě týrání, neberte zřetel. To snad ani nejde brát vážně.

doplněno 17.12.14 12:57:

lidus, máte pravdu, že Vy se do toho pletete...

doplněno 17.12.14 13:11:

Zadavatelko, abych to upřesnila. Kočka je prostě šelma a s koťaty svého věku by si kocourek hrál na "lov a kořist", pomocí zubů a drápků. U Vás jste "kořist" Vy. Jde jen o to naučit ho správnou míru hry tak, aby Vám nezpůsoboval zranění. Věřte, že kdyby Vám kocourek chtěl opravdu ublížit, bylo by to na šití.

culdabulda1*

- zrovna minulý měsíc přejeli mého oblíbeného bezdomovce, kterého jsem krmila u popelnic několik let a pár dnů nato odrostlé krásné kotě, které se venku ani neohřálo, někomu patrně uteklo, nebo ho někdo vyhodil, protože nebylo plaché a bylo velmi hladové.

Kdybych neměla malý byt (2+1 v paneláku + 3 kočky), vzala bych si všechny tyto bezdomovce domů, zvláště v zimě je mi jich líto. Chodím je tedy alespoň každý den ráno ve 4 hod. krmit - běhají mi naproti až ke dveřím baráku, mám teď 2 kočky a kocoura, ale vystřídalo se mi jich za ta léta (ca 10 let) už hodně - jak píšete, toulavé kočky mají krátkej život.

dejavu*
hodnocení

1x

K odbočce debaty o tom, že zvířata sama sebe nezachraňují - omyl! Některá ano a není zvíře jako zvíře. I mezi psy je v tomhle veliký rozdíl.
Tohle je případ opice, která resuscitovala jinou, zasaženou proudem http://video.idnes.cz/?c=A141221_113747_zahranicni_mad&idVideo=V141221_111357_tv-zpravy_mad

Tady je příběh psa, který zachraňoval svého poraženého druha z dálnice

Sloni zachraňují hromadně v tlupě mládě jiné slonice

Jane Goodallová, která studovala šimpanze, popisovala, jak se chovají ke zvířeti s depresí, jak se snaží pomáhat tlupa zvířatům raněným. Není zvíře jako zvíře a některé se chová líp jak leckterý člověk.

hodnocení

0x

Osobně bych toto Vaše chování nazval týráním zvířete. Kocour je teď defakto ve vězení a podle toho se chová. Přirovnal bych to k tomu, že třeba dáte trestanci televizi a on stejně bude pořád naštvaný, protože jeho osobní svoboda je stále velmi omezena vězeňskou celou. Zlatá cela je pořád cela. Můžete ho vykastrovat, ale tím mu taky moc nepomůžete...

Proč máte potřebu týrat kocoura v domě, když chce zcela jasně ven? Proč máte pocit, že je pro něj nejlepší aby zůstal po zbytek života zavřený v domě, pro něj jako by byl ve vězení? Je divoký a chce ven. Chce si žít po svém, ne jak mu někdo nalinkoval. Ať se klidně porve s ostatními kocoury. Prostě ho vypusťte a uvidíte. On se o sebe postará. Můžete mu třeba udělat nějakou bedýnku i venku aby měl pelech a měl kde spát. Když bude chtít, zase se vrátí, když nebude chtít, zůstane někde jinde. A nebojte se že by nenašel cestu zpět pokud bude chtít, kočky mají perfektní smysl pro orientaci.

hodnocení

0x

Se zájmem jsem přečetl otázku i všechny odpovědi a zarazilo mě, že nikdo neporadil mu prostě při nevhodném chování jednu plácnout? U psa naprosto normální součást výchovy. U koček vyzkoušeno také a funguje to.
Ono ta přehnaná humanita a tolerance občas nefunguje a i blbý zvíře není tak blbý aby svoji chybu opakovalo moc dlouho.

culdabulda1*

jo, to je fakt, dobrá rada! - i my to děláme a naše kočky reagujou už jen i na tón hlasu, blbý nejsou.

doplněno 21.12.14 20:04:

- jo a "plácnutí" znamená fakt jen plácnutí přes zadek, ne bití!

hodnocení

0x

Je to jednoduché : Kocour Vám k srdci stejně nepřirostl, když na Vás stále ůtočí, kouše a škrábe, tak ho darujte do domku se zahrádkou a pořiďte si kočičku. Když jí vychováte od kotěte, tak bude přítulná a mazlivá a bude to Vaše potěšení !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]