Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výchova kočky

Od: lilil odpovědí: 29 změna:

Je možné dvouletou kočku, která žila volně a přišla k nám, naučit chodit na písek? Jednou tam jde, podruhé to udělá kde chce. Co s tím?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

culdabulda1*
hodnocení

1x

Mám jenom kočky, které žily venku (popelnicové), všechny už dospělé, koťátko jenom jednou. Všechny si na "písek" hned zvykly, používám hrudkovací stelivo Dante (vypadá jako písek), s jiným zkušenosti nemám.

Kočku jsem první dny se záchodem seznamovala tak, že jsem ji několikrát chytila a zahrabala jí pacičkami v písku. Všechny se to bez problémů naučily.

hodnocení

1x

To, co jste doplnila, to mi potvrzuje to, že kočka nemá správný záchod. V podstatě je velmi čistotná a tím, že chodí na jedno místo a blízko wc, tím jenom upozorňuje, že se jí její wecko nelíbí. hanazertova.cz/...

lilil
hodnocení

Dřív kočka chodila na tři místa. Nejvíce však chodí na jedno. Tak jsem tam přemístila i její wecko. Vyčůrala se do něj ale hovínka udělala zase vedle něj. Místa, kde to udělala umývám savem. Tak uvidím jak to bude pokračovat. Zatím je u nás 14 dnů. Když si ji nechám samozřejmě zajdu na veterinu a také bych ji nechala vykastrovat.

culdabulda1*

té kočce se u Vás něco asi nelíbí. O záchodě už velmi dobře ví a taky dobře ví, na co je. Možná ta kastrace pomůže, i kočky, nejen kocouři si značkují teritorium.

Třeba protestuje proti tomu savu? Na tu veterinu zajděte, kočka potřebuje přinejmenším odčervit a vůbec celkově prohlédnout.

lilil
hodnocení

A co myslíte, že se jí asi nelíbí? Přišla dobrovolně a to jsme ji pouštěli ven a vždy se vrátila, teď už o venek nejeví zájem.

culdabulda1*

Tak ještě vydržte, zajděte na veterinu, nechte ji vykastrovat a uvidíte, měla by se zklidnit. Jinak nevím, musela bych ji pár dní pozorovat, abych tady jen tak nežvanila.

A ven ji můžete vypustit vždycky, ale nechte to na jaro. Nemělo by jí vadit, že je kastrovaná, takové kočky jsem na ulici potkala už 4 (nechával je zde ve mestě kastrovat kdysi obecní úřad). Tak hodně štěstí - a fakt zkuste alespoň dva záchody. Já bych jí dala tři, každej do jiné místnosti a eventuelně do každého jiné stelivo. Až si zvykne (počítám tak přes zimu), tak bych to zase zredukovala tak, jak bych to chtěla mít já. Já jsem vždycky dávala nejméně 4 záchody, a kočky chodily od jednoho k druhému a vybíraly si. Podle čeho - nevím. Ale je fakt, že jsem nikdy s venkovními kočkami (jiné nemám) žádné problémy neměla, takže jsem asi špatný radič. Hezké svátky. Marcela.

tarantel*

MŮŽE MÍT ZDRAVOTNÍ PROBLÉM. Už jsem to psala třikrát. To nemá smysl.

lilil
hodnocení

Díky Marcelko za rady. je mě jí líto vyhodit, když tak sama přišla a jinak myslím, že je tu ráda, ale kočku jsem vážně nechtěla. Pejsek je lepší. Pře třemi roky mě odešel do nebíčka a bylo to hrozné, tak jsem řekla, že už žádné zvíře nechci. Také přeji hezké svátky.

culdabulda1*

lilil

děkuju za odpověď - zkuste to s kočkou, já jsem jako mladá kočky ráda neměla, pak jsem si taky vzala do bytu toulavou kočku, protože byla hezká a bylo mi jí líto - a teď už vůbec nedokážu pochopit ! jak jsem mohla mít nerada kočky. Zkuste se jí podívat do očí a "hovořit" s ní.

Samozřejmě jsem k tomuto poznání došla postupně, tak jak jsem kočky více poznávala, navíc je s nimi méně práce nežli se psem, přinejmenším je nemusíte venčit. Tak zdravím a přeju té kočce, abyste si z mého blábolení něco vybrala. Marcela.

lilil
hodnocení

Marcelko, kočka je přítulná, vzala jsem ji na klín a hlasitě předla. Teď spí u mě v kuchyni v takové proutěné kukani, sice ji zatím v ní zavírám. Dnes udělala bobíky na wecko, tak uvidíme jak to bude dál. Hezký den.

faithoncemore*
hodnocení

1x

Jste dobrý člověk, kočička měla štěstí; mějte se pěkně a snad Vám to kočička vynahradí.

facebook.com/...

Popisek k výše uvedenému "vtipu":) :

Býval jsem pejskařem. Vážně jsem mohl jen psy. A psi mě měli rádi. A pak mi na jakémsi večírku někdo podal kočku. Jen takovou malou kočku. Tak jsem to zkusil. A nebylo to vůbec špatné. Vlastně se mi to dost zalíbilo . A tak jsem si vzal další, a pak další, a pak další...

http://www.youtube.com/user/simonscat ;)

doplněno 23.12.14 06:45:

Marcelko, poklikej na tom serweru. Těch fórků je tam několik a všechny stojí za koukání. Ještě jsem našla

culdabulda1*

Díky za tip, už to taky přeposílám - a máme na Vánoce dobré pokoukání! Moc děkuju a ještě jednou hezké svátky a dobrý nový rok. Marcela.

culdabulda1*

dobrej fór - už si to pouštím po několikáté, dnes už potřetí.

tarantel*
hodnocení

0x

Dobrý den. Kočku nechte vyšetřit u veterináře, jestli nemá nějaký zdravotní problém. Jinak je kočka čistotný tvor, takže na kočkolit se naučí, až si u Vás zvykne. Jaký typ podestýlky používáte?

doplněno 16.12.14 16:53:

Už jste byli u toho veterináře? A jaké používáte to stelivo?

jmhad*
hodnocení

0x

Kočka je osobnost,která si udělá co ona chce. Ale naučit se na bedýnku dá,zejména až teď trochu utuhne. Ona si musí hovínko zahrabat - to jí velí její dávný instink zahladit po sobě jakékoliv stopy.

lilil
hodnocení

Tak jsem jí včera zase strčila na písek, zahrabala packami a dnes zase louže tam kde nemá být. Nevím jestli se to naučí.

culdabulda1*

- a chodí pořád na stejné místo? - zkuste jí dát ještě jednu krabici, nebo i dvě, ať si vybere, časem to zase zredukujete.

Taky tady někdy radili, něčím záchod ovonět (kozlíkové kapky), ale s tím nemám zkušenosti - vím jenom, že po kozlíku kočky "šílí" - mohla by taky začít čurat všude. To opravdu nevím.

Moje kočky bez problému na záchod chodily, ale já mám doma krabice tři (tři kočky).

doplněno 16.12.14 15:05:

pokud máte balkon, zkuste jí dát krabici taky tam, moje kočky tam chodí nejraději - i v zimě.

doplněno 16.12.14 20:00:

a ještě bych jí do každé krabice nasypala jiné stelivo, kočka by si měla mít možnost vybrat, jak stelivo, tak i místo.

hodnocení

0x

Dobrý den,

s kočkami "z venku" je často problém. Těžko se přizpůsobí režimu domácnosti, rády lumpačí, ničí zařízení a nezřídka bývají agresivní - prostě divoké. Pokud máte možnost, nechte jí venkovní prostor a nebo se ji pokuste raději umístnit k někomu s domkem. Každá kočka je jiná, ale zkušenosti s venkovními kočkami jsou velmi často shodné. Nám něco podobného dělala i kočka s možností volného pohybu venku. Přišla domů, vyděla se za nábytkem a odešla. Pak jedině zamezit vstupu do domu

lilil
hodnocení

Ano, zatím jsou louže na stejném místě a to je na podlaze před lidským WC, tak jsem jí tam dala i její záchod. Uvidím co zítra.

Ona k nám přišla dobrovolně z ulice. Pokud se to ale do měsíce nenaučí, nezbude nic jiného, než ji vypustit opět na ulici, nemohu a ani nechci každý den vytírat louže .

tarantel*

Jak Vám tady může někdo poradit, když neodpovídáte na otázky. Pokud kočka čurá vždy jen na to jedno místo, udělala jste správně, že jste tam umístila její WC. Ještě bych doporučila místo, kam kočka čurala, důkladně vydrhnout a vyčistit octovou vodou. Aby tam necítila svůj pach.

doplněno 17.12.14 00:50:

Kočku by ale stejně bylo vhodné vzít k veterináři, když je z ulice. Minimálně zkontrolovat, jestli je zdravotně v pořádku - vnitřní, vnější parazité atd. To čurání všude možně může souviset i se zánětem močových cest nebo s močovými kameny.

micinka123*
hodnocení

0x

Každou kočku naučíte na kočkolit. Může to být kotě, dospělá kočka nebo i stará kočka. Použijte raději klasickou bentonitovou podestýlku. Jestli máte silikagelové (průsvitné kamínky), tak ho raději vyměňte za to klasické. Většině kočkám se nelíbí, např. moje na to nechodila. Zpočátku použijte záchod bez krytu - kočka si na něj lépe zvykne. S postupem času můžete pořídit s krytem (je lepší, záchod nepáchne). Dále nepoužívejte žádné speciální voňavky. Některým kočkám to smrdí a na záchod odmítají chodit. Další věc, která je důležitá je místo, kde se WC bude nacházet. Doporučuji nějaké klidné místo, kde není rušno, zkuste např. koupelnu. Kočce se musí místo líbit. Misky s krmením nedávejte blízko k záchodu. WC čistěte denně a celou podestýlku vyměňte tak za 1x za 2 týdny. A jako další věc, která není už moc důležitá jsou kozlíkové kapky, k dostání v lékárně. Kočky to přitahuje a mnoho kočkařů to přidává i do záchodku.

Pokud tohle všechno zařídíte, vaše kočka by měla směle na záchod chodit. :)

doplněno 23.12.14 08:05:

Ještě doplňuji jednu věc... Kočka může být i nemocná, zajděte s ní raději k veterináři. ;)

lilil
hodnocení

nemylím si, že je kočka nemocná, ale veterinu nezavrhuji. Zatím jsme s kočkou vybrali místo na našem WC kam zatím chodí. Jelikož mám před domem hromadu písku, nechci používat nic jiného.

tarantel*

Aha, hromada písku. A jsme konečně doma. No nedivte se, když Vám na to chodit nebude a začne zase stávkovat...

culdabulda1*

souhlasím s tarantel - zkuste to Dante, je podobné písku, hrudkuje a nesmrdí. A je celkem levné - 5 kg za 25 kč v Kauflandu.

Písek smrdí a kočkám se to v bytě nelíbí. Venku si může vybrat, v bytě ne. Měla byste to stelivo vyměnit ale OKAMŽITĚ - jinak se Vám kočka může "zkazit" !

doplněno 24.12.14 00:26:

- kupte Dante a uvidíte - písek musí i Vám doma smrdět.! , nejenom té kočce (venku se smrad odvane)- myslím, že zde na poradně nebude jediný chovatel s kočkama v bytě, který by nepoužíval nějaké stelivo. Myslím, že Dante je nejlevnější, ale třeba najdete vhodnější. Tak znovu hodně úspěchů - snad to konečně dopadne dobře.

doplněno 24.12.14 13:46:

- přesněji Dante - Cat Litter - bentonitové stelivo, jak říká tarantel.

Nemůžete poznat je-li kočka nemocná. Může mít potíže s močovými cestami a přitom se tvářit spokojeně. Vím, stojí to nějaké peníze, ale rozhodně bych nevynechal návštěvu veteriny a nechal ji vykastrovat. U mě v pohodě dožila (asi 6 let) kočka z útulku a jako kastrovaná po odchytu z ulice s ní nebyl žádný problém, ale to jsem měl spíš velké štěstí. Celé dny prospala a ráda se nechala pomuchlovat. Také odčervení bude nutné. S veterinou neváhejte a některé obecní úřady hradí kastraci toulavých koček, tak se přeptejte. Za kastraci dáte cca 600 Kč, prášek na odčervení myslím 20 Kč, základní vyšetření pohmatem asi 100 Kč (alespoň v ordinaci našeho útulku).

lilil
hodnocení

Tak myslíte, že je to kvůli písku. Pamatuji se, když jsem byla malá, rodiče měli kocoura a nic tenkrát nekupovali, asi ani nic nebylo a ten chodil také na písek a neudělal nic mimo. Že by tato kočka z ulice byla tak fajnová?

tarantel*

Žiju s kočkami 23 let a nejvíce se nám osvědčilo klasické bentonitové hrudkovací stelivo. Kočka musí CHTÍT vykonat potřebu tak, kam chcete Vy. Pro Vaše modré oči to neudělá:) K tomu byla tato steliva vynalezena. Kromě toho je to hygieničtější, kdo ví co kočka může z venkovního písku chytit, když se tam pohybují ostatní zvířata. K tomu veterináři ale stejně jděte, minimálně odčervení bude URČITĚ nutné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]