Nejste přihlášen/a.
Už delší dobu uvažuji nad pejskem a docela se mi zalíbila plemena Šarpej a Akita Inu. Bydlím v rodinném domku se zahradou a děti nemám a psa jsem také nikdy neměla. Jaké plemeno by jste z těch dvou zvolili vy? Máte s některým plemenem zkušenosti? Jaký pes je náročnější? Vím, že to nejsou zrovna nejlepší plemena pro začátečníky, ale jako malá jsem asi měsíc hlídala babičky fenku Dobrmana, tak myslím, že docela už nějaké zkušenosti mám.
Když si zvyknete a oblíbíte pejska, tak je jedno, jakou rasu.
Vámi uvedené rasy mají svoje pro a proti. Zrovna tak i my lidé si vybereme každý podle svých možností, povah, stylu života a pod.
Mě osobně by se z těchto dvou více líbila Akita. I povahově si myslím, že to je velmi inteligentní pes. Ale má také své zápory. Dvakrát ročně mění srst. To znamená, že budete doma nějaký čas muset více uklízet chlupy. Dnešní pejskové bydlí s námi a proto jsou na nás závislí, my jsme jejich smečka. Každý pobyt mimo ní dost těžko snáší. Pokud by si někdo myslel, že psa bude držet doma ve společnosti a potom ho strčí na tři neděle ven, než ,,přepeří,,, tak to asi nebude fungovat. To myslím všeobecně, není to na Vás. Ale podobných pár dotazů už tady bylo, co s pejskem, který nechce být v kotci, nebo sám venku.
Podívejte na různé stránky, co píší o těchto dvou pejscích. Docela mě zaujaly stránky Sharpei v nouzi.
Pokud s někým bydlíte, proberte, jaký pejsek by se líbil i té Vaší druhé půlce.
Pokud bydlíte sama, pomyslete, jak by jste řešila případnou vaší dlouhodobou hospitalizaci v nemocnici, nebo nedejbože úmrtí.
Měla byste mít domluveného náhradníka.
Pokud netrváte výhradně na štěněti pouvažujte vzít si pejska z útulku. Chodí sem na tyto stránky pí. Dejavu, kerá by Vám mohla nějakého pejska z útulku doporučit, nebo podle Vašeho přání rezervovat, až by se vhodný objevil. Je známo, že po Vánočních svátcích se útulky už v lednu dost zaplní těmito později nechtěnými dárky. Lze předpokládat, že štěňat bude většina.
Jestli jste měsíc hlídala dobrmana, tak nejde tady hovořit o zkušenostech se psy... Z těch plemen, co jste uváděla, bych si jako pejkař-začátečník nepořídila ani jedno. Akita-inu vyžaduje na výchovu zkušeného chovatele..., taktéž šarpej. Něco si přečtěte o povaze těchto psů. Abyste nebyla pak nešťastná, co by vám vyrostlo z roztomilého štěňátka. Útulky jsou plné psů, které čekají na své pány a domovy. Já bych hledala tam. A klidně křížence.
Poklikejte a přečtěte si více o těchhle plemenech. Pozor, ani jeden není mazlivý a hravý! Jsou samostatní, hrdí a důstojní. Nějaké mazlení a kočkování si s nimi neužijete. Šarpej je velice náročný na údržbu. V záhybech, v očích a v uších se mu usazuje maz a nečistoty. Je potřeba ho často čistit. Jakým způsobem, to příliš nevím.
Akitu jsem potkávala a u domku vidívám. S jeho paní jsme několikrát daly řeč.
Ještě chvíli přemýšlejte a vybírejte a vyčkejte, až bude jaro a výstavy. Zajdete se na ně podívat v reále a popovídáte si s chovateli.
Menší, ale velice pododná akitě je shiba-Inu rasa-psu.blog.cz/... Ale také s ní moc sranda není.
Já bych vám ani jedno z plemen nedoporučovala. Obě vynikají bojovností, kdy je u nich náročná socializace, aby se nervali se psy. Akitu nemůžete venku pustit z vodítka, což považuji za pěknou otravu. Někomu to nevadí, ale já si nedovedu odpočinout na procházce, kdy mám neustále na šňůře psa, pokud se pes po svém nevylítá a nemohu ho pustit, protože by utekl a již se nevrátil, je představa takové procházky dost úmorná.
Šarpej je ostrý hlídač, dost tvrdohlavý na výcvik. Někdy končí v útulcích pro agresivitu, kdy je majitelé nezvládnou. Pak jsou velkým problémem.
Nevím, co se psem hodláte dělat, k čemu ho chcete mít. Pokud k výcviku nebo sportovním aktivitám se psem, v žádném případně nedporučuji ani jedno z těhle plemen. Přesto, že mi asi odpovíte, že cvičit nehodláte, nějakou poslušnost pes mít musí.
Aby byl pes šťastný, potřebuje chodit nabírat podněty do okolí, nestačí mu jen zahrada, i když to v sebeobraně bude tvrdit řada lidí, co psy takhle má a nevytáhnou s nimi paty, takoví psi jsou chudáci. Pokud s ním tedy budete chodit na procházku, abyste si to užila vy i pes, bude dobré, když ho naučíte přivolání a budete moci pustit na procházce na volno a pes vám hned neuteče, nebude lovit nebo vyvolávat bitky.
Ideální a zvladatelné plemeno pro začátečníka je třeba kavalír king charles španěl nebo český strakatý pes. Myslím, že by nebylo od věci též navštívit nejbližší útulek třeba za účelem venčení a zopakovat si pár znalostí o psech, jejich ovladatelnosti ap. Možná, že vám tam nějaký svěřenec padne do srdce. Nevybírejte chlupy, ale povahu. Na jakéhokoliv psa si vizuálně rychle zvyknete a oblíbíte si ho, když je povahově příjemný. Povahově příjemný a ovladatelný pes je ternem. 10-15 let soužití s obtížným psem jen kvůli tomu, že vám učarovala jeho krása a zevnějšek, to je příliš velká cena, podle mého názoru.
Jestli trváte na čistokrevném plemeni, zásadně vybírejte psa s PP, nikoliv bez a přihlaste se s ním na cvičák, kde se naučíte, jak žít se svým psem v pohodě a bude to fajn pro vás i pro něho.
Jestli jste měsíc jako malá hlídala pejska a dneska jste dospělá, co ve Vás z té doby mohlo zbýt za zkušenosti? Je to podobné, jako by se dospělý muž ucházel o místo řidiče a tvrdil, že když byl malý, jezdil měsíc s tátovým autem. Prostě ty zkušenosti nemáte, ať si namlouváte cokoliv.
Akita inu je pes velice svéhlavý a dominantní. Žádný mazlíček. On je prostě vůdcem. Má to tak ve své psí hlavičce a žádnou výchovou jej nepředěláte. Pán v nedaleké vsi ho má. Opravuje motorky, často k nim chodí tudíž zákazníci. Pán pokaždé běží nejdřív zavřít psa. I když vypadá /pes/ velice hezky, je prý nevyzpytatelný, sám jeho majitel ukazuje několik jizev na ruce, kde ho prý pokousal. Což by pánovi udělat neměl. Jenže je to svéhlavý "Japonec".
Jako začátečnici bych Vám opravdu doporučila nějakého Bobíka či Alíka z útulku. Kříženečci jsou krásní psi, vděční, milující, nejsou tolik náchylní k nemocem, jako psi přešlechtění. A uvidíte, jak Vás bude mít rád. Už jen proto, že jste ho vysvobodila z útulku a dala mu svou lásku. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.