Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechtěné připuštění

Od: tom78* odpovědí: 15 změna:

Zdravíme

Máme fenku labradora a dnes asi špatně zavřené dveře.Už asi 4 dny hárá a normálně jí na noc a kdy nejsme doma zavíráme.

Otázka zní.Po kolika dnech se můžeme vypravit za veterinářem a jak se dělá přerušení?A taky kolik to zhruba stojí?

Fena je s PP a nechceme štěnata alá pouliční směs

Děkuji Tom

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Určitě fenku 4.den nikdo nenakryl. Nejen že pro psy není atraktivní, ale ona nedovolí. Až tak 10.den. ;) Když by se už opravdu stalo, nedělejte potrat! Hormonální záležitosti jsou mnohem horší, škodlivější, než odrodit, nechat jedno dvě štěňata. Říká se, že se čistokrevné feně zkazí krev, když porodí křížence. Není to pravda, je to veliký nesmysl!

doplněno 27.11.14 07:18:

Mon, tak nevím, jesli vy náhodou nejste úplně blbá! 4x jsem vás prosila, žádala, ať si mě nevšímáte. Dokonce jsem poukázala na to, že jste studentkou gymnázia, tedy číst umíte. A zase to děláte! Navíc, vkládátete mi do úst nesmysl, který bych nikdy neřekla. *bum* Ještě jednou a posílám na vás stížnost! A to jsem nikdy za víc jak 5 let neudělala! Nevšímejte si mě, nereagujte na mě, nevandrujte do mě. Diskutujte s tazateli, ne se mnou!

mon*

Pokud by byla bžezí, tak jí dejte rovnou vykastrovat. Štěnata jak radí babkazov jí nenechávejte, psů je dost..

tom78*
hodnocení

Rozhodnuto

Pokud bude březí,tak půjde na injekci.Nezlobte se,ale kastrovat fenku s PP určitě nebudu.Jestli si někdo myslíte,že to dělám kvůli penězům tak se mužete stavit-Peníze sice potřebuje každý,ale žádný množitel nebo rádobychovatel nejsem.

Tom

dejavu*

Pohledejte na netu zkušenosti s injekcí na přerušení gravidity, proberte to s veterináři, např. zde se o tom píše. Budete překvapen a zděšen, jaké nežádoucí účinky se s touto injekcí pojí, kolik fen dostalo hnisavý zánět dělohy. Pokud se k tomu přesto rozhodnete, trvejte na tom, aby nebyla použita zastaralá metoda přerušení estrogenovými hormony, ale novější metoda an/....

mon*

Jasně kastrace je zásaha do organismu, ale pokud by byla březí a vy ji pak už nebudet chtít uchovnit a mít štěňátka s PP, tak si myslím, že je lepší jí dát kastrovat než injekci.

tom78*
hodnocení

Napíši to úplně bez předsudků.

To že možná zabřeznula je naše chyba ke které nemělo dojít,ale stalo se.A tu několikrát proběhly témata či mít nebo nemít štěnata,když jsou jich plné útulky.

Sice jsme zakoupili fenku s PP,ale to přeci neznamená,že jí musíme za každou cenu uchovňovat.Prostě a jednoduše nejsem exibicionista na výstavy .Je to všechno o čase.Díky směnám nám to nedovoluje ani pravidelný vycvik někde na cvičáku.Pokud někdy budou štěňata tak ano,ale zase s labradorem s PP.A pokud by k tomu došlo,tak bych nejprve poptal své okolí,jestli by štěně od nás chtěli.A nebudu to dělat pro peníze-to jen aby jste si někdo náhodou nemyslel,že ano.

Kupa chovatelských stanic chrlí štěně za štěnětem a obnovuje chovy až jedna fena po 6 letech má odrodíno aby ji zastoupili další dvě skvělé feny.

A inzeráty tipu čistokrevná štěnata bez PP-narodilo se jich mnoho a proto nemohli být uchovněni mě mrzí nejvíce.

fii

Uchovňovat jí samozřejmě nemusíte, k tomu vás nikdo nenutí. Každopádně pokud chcete štěňata, tak proč do nich jít nezodpovědně? Je to jednodušší co?
To že nemáte čas jsou jen hloupé výmluvy, to se na mě nezlobte. Výstava je otázka jednoho dne.
Pokud budete mít štěňata s labradorem s PP, ale neuchovněným je to celkem k ho***, protože budete jen další sobecký množitel psů bez PP.
CHS nemohou chrlit štěně za štěntem díky chovatelské řádu - nepleťte si pojmy s dojmy ;)
Jediný kdo chrlí štěňata jsou právě množitelé spů bez PP, protože těm stačí jen jedno, najít k sobě dalšího hlupák a pustit psy k sobě ve správnou chvíli.
Kdežto opravdový chovatel musí projít neuvěřitelným kolotočem. Výstava, zdravotní testy, uchovění, vybírání ženicha, krytí, vyplnění krycího listo a další kupu papírů k tomu, aby štěňata svůj PP vůbec dostala.

Když nemáte čas na výcvik a jeden den strávený na výstavě, jak najdete čas na 2 měsíční starost o štěňata?!

Pro peníze by jste to nedělel v případě, že by jste uchovnil a produkoval štěňata s PP. Pak ano, vaše úmysly jsou naprosto čisté a jde vám pouze o zachování plemene jako takového.
Pokud ovšem budete množit psy bez PP, pak vám nejde o nic jiného než o prachy, protože žádný jiný důvod k množení není. Fena totiž, světe div se, nemusí mít aspoň jednou za život štěňata!

"A inzeráty tipu čistokrevná štěnata bez PP-narodilo se jich mnoho a proto nemohli být uchovněni mě mrzí nejvíce.

To jsou drahý pane inzeráty množitelů psů bez PP, protože každý normální a informovaný člověk ví, že nic jako nadpočetná štěňata neexistují už hodně dlouhou dobu.
MIMOCHODEM zkuste o tom pohovořit s chovatelem vašeho psa. Určitě z vás bude nadšený z toho, že na jeho feně plánujete množení! ;)

tom78*
hodnocení

Tak asi takto.

Psa jsme si nebrali pro to abzchom s ním lítali po výstavách a sbírali kdejaké medalike a ocenění proto,abychom z toho posléze mohli těžit tím,že má za sebou republikovou nebo mezinárodní výstavu s dobrým výsledkem.Psa si cvičíme v rámci možnosti a času doma.

Proto jsem napsal o těch inzerátech a čistokrevnsti,ale to jsme se nepochopili.

Jinými slovy.Nějaké rozmluvy proč "množit " štěnatka od feny s pp?

Řeknu to takto.Pokud si najdu pejska s pp a mam fenku s pp tak to bude stále to stejné plemeno samozřejmě bez pp.Nebojte se toho že bych to měl v úmyslu nezodpovědně jako bylo v televizi,že to kolem té nabízené rasy sotva prošlo,že ty štěnata byla brzo odstavená aby mohla být rychle další,že to nemá ani očkování a odčervení.

A o otřesných podmínkách rádoby chovu memluvím.

By mne zajímalo,jaký poměr jde do kapsy chovateli štěněte s PP?

Myslíte si,že to chci množit pro peníze?Neznáte mne,tak mne nesudte laskavě.

A takové ty řeči o tom proč množit,když jsou plné útulky?

Odpovím takto.Proč chce každý své dítě a až když se mu nedaří tak řeší adopci nebo pěstounskou péči,když jsou kojenecký ústavy a dětské domovy plné dětí?

Asi protože to jsou děti bez PP že?

Je to hodně nadnesené,ale něco na tom je ne?Jinak až budu starý tak si klidně pořídím pejska z útulku a klidně staršího s tím problém nemám.Ale neznáte mne,mou situaci,finanční poměry,pracovní poměry a časové vytížení tak mě neházejte do stejné lajny množitelů zvířat a to jakýchkoliv jen pro peníze bez vztahu a vazbám k nim

fii

app.emaze.com/...

Výstava ale není o chvástání proboha! Výstava je k tomu, aby si člověk ověřil, zda jeho pes skutečně odpovídá standardu, který jak jistě víte má každé plemeno. Jak můžete vědět, zda mu odpovídá, když žádnou výstavu neasolvujete?
Mít štěňata přeci není jen o tom pustit psa na fenu, sakra!
Labrador je plemeno zatížené na mnoho nemoci: DKK, LDK, OCD, luxace pately, EIC, CNM (HMLR), PRA, katara a to bohužel není ani nejmenším všechno. Většina těchto nemocí se dá testovat a v chovu psů s PP se také testuje. Množitel, kterým se samozřejmě stanete i vy podle mě tyhle nemoce ani nezná, protože normální člověk, který ví o co jde by se v životě do něčeho takového nepustil. Víte o těch nemocech? Je na ně vaše fena vyšetřena? Bude na ně vyšetřeny pes? Víte, že vaše fena splňuje standard? Splňuje ho i pes?
Pokud ne, tak se nemáme o čem bavit a jste množitel, pokud ano - pak už není uchovnění ten nejmenší problém...
Ale to vy samozřejmě slyšet nechcete, nejspíš hledáte někoho, kdo vás poplácá po ramenou a řekne, že vlastně nic špatného neděláte, protože to tak dělají všichni...

Pokud se bavíme o úplně prvním vrhu v CHS tak chovateli nejde do kapsy vůbec nic. Bohužel v 99% chovatel na své odchovy doplácí, nejspíš proto všichni ještě chodí do práce, protože chovatelství by je v žádném případě neuživilo. Pavděpodobně by skončili na ulici. Chovatelství je koníček, těžce zaplacený koníček...

A ne, nepíšu to z pohledu chovatele. Píšu to z pohledu majitele, který psy s PP obdivuje na fotografiích a výstavách, protože má doma výplody množitelských hyen - i když né v pravém slova smyslu, protože nikdo z nich nežil v podmínkách "množírny". Každopádně množitel je každý, kdo úmyslně nakryje fenu bez PP, případně neuchovněnou s PP i kdyby se fena válela na perském koberci a k svačině dostávala pravou svíčkovou...
Když chci chovat mám uchovněné psy s PP, zbytek je jen a pouze množení i když máte k fence vztah. A právě o to víc by jste měl přemýšlet nad svými činy.

To co jste napsal o dětech je naprosto mimo, srovnávat psy a děti je hloupost. Něco jako, když mi dojdou pádné argumenty, nemyslíte?
Mimochodem, vy sice budete mít štěňata po PP rodičích, ale co štěňata štěňat vašich štěňat? Jste si tak jistý, že tam bude znát, že jejich praprapra děda bych skutečně labrador? Jen velmi těžko a to právě díky té blbosti, které se říká průkaz původu. Prokážu původ, chápete? Už ani vaše štěňata ho nebudou mít čím prokázat a o tom to je ...!

martinaa*

Babkazov, omlouvám se, ale nedá mi to. Nemůžete tady někomu zakázat, aby reagoval na Váš příspěvek, pokud se mu zdá špatný, nepravdivý, mylný, zavádějící. Můžete ho požádat, ale mám za to, že rozhodnutí je vždy na uživateli. Je to prostě diskuze a diskutovat snad může kdokoli s kýmkoli. I mně napsalo pár uživatelů, včetně Vás, abychom na příspěvky nereagovali a nevšímali si jich. O to se také snažím, ale pokud někdo napíše nebetyčnou blbost a nikdo ho neopraví, tak prostě zareaguji.

V tomto případě se Mon mohla komentáře zdržet, ale na druhou stranu má částěčně pravdu, což Vám jistě potvrdí i Bohemica, pokud to uvidí. Vyhrožovat stížností proto, že si někdo dovolil se mnou nesouhlasit, je opravdu mimo.

V tomto případě by mě docela zajímalo, jaký názor na to mají syslíci. Protože moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého.

marfusa*
hodnocení

2x

Posílám jen neodbornou odpověď. 4. den hárání je ještě na zabřeznutí brzo. Pokud má fena výtok, nebude březí.

bohemica*
hodnocení

1x

Nevím jakého stáří je fenka a o kolikáté hárání se jedná. Také údaj "už asi 4 dny hárá" není zrovna přesný.

Z vlastní chovatelské praxe vím, že rozmezí kdy je fena "svolná", vhodný termín k oplození a způsob barvení, mohou být velmi rozdílné a mohou se lišit nejen u různých fen, ale i u jedné feny může každé hárání probíhat odlišně.

Chci tím říct, že všeobecně se traduje, že fena je svolná (a oplozeníschopná) cca od 8.dne hárání a to tehdy, když intenzita sekretu se změní z krvácení na ˇšpinění". Ve skutečnosti jsou odchylky v těchto ukazatelích velmi časté, někdy dojde k nechtěnému krytí, pes "znásilní" fenu několik dní od začátku hárání a fena jako na potvoru zabřezne, jindy je fena

v předpokládáném vhodném termínu a svolná ke krytí, pes má zájem a fena přesto nezabřezne nebo pes nemá zájem, přistoupí se k umělému oplodnění a fena zabřezne...nebo jedete s fenou v termínu určeném veterinářem přes půl Evropy za ženichem, dojde ke krytí a několik dní po návratu domů fena uteče, vyhledá ve vsi např. 17.den hárání prvního vořecha a po porodu zjistíte, že "žádoucí cizinec" se ve vrhu jako otec štěňat vůbec neuplatnil, zato máte plný vrh "domácích" kříženců. V lepším případě máte v jednom vrhu štěňata čistokrevná po plánovaném otci a několik nečistokrevných

po sousedovic Vořechovi.

Prostě možností je nepřeberné množství, o tom je právě chovatelství, kdy i přes veškeré moderní metody, množství teoretických znalostí a praktických zkušeností, ještě stále hraje prim Příroda.

Nechci vás v žádném případě strašit, ale ani uklidňovat. Zaznělo zde několik názorů a každý má něco do sebe. Možná místní uživatele překvapím, ale já bych radila něco, co zde nikdo nenavrhnul. Já bych totiž radila , nedělat nic!

Především bych zachovala klid a vycházela bych z předpokladu, že fena březí není. Dokonce bych ani fenu nestresovala zbytečným vyšetřením ultrazvukem, které navíc ani nemusí být v raném období graviditity dostatečně průkazné.

A jakékoliv zákroky vyvolávající potrat mohou fenu hormonálně dlouhodobě rozkolísat, mladá fena může po takovém zásahu

do organismu nést následky celý život, což vy pokud plánujete fenu uchovnit, rozhodně nepotřebujete.

Nechala bych prostě záležitost proběhnout přirozeně.

Fenu hlídejte, denně kontrolujte (např. kouskem buničiny nebo papírovým kapesníčkem) postupující hárání a intenzitu barvení. Tyto poznatky se vám mohou hodit při pozdějším plánovaném krytí (nebo ale vám mohou být také k ničemu, jak píšu výše :) )

K veterináři nejezděte ani na ultrazvuk natož na zákrok k ukončení případné gravidity. Spočítejte si termín případného porodu a vyčkávejte :)

Případná březost fenu zatíží mnohem méně než nepřirozené zásahy do mladého organizmu feny . Pokud by fena březí byla (ale předpokládám, že je to velmi nepravděpodobné), nechte ji porodit. Doufejte, že porod bude probíhat spontánně,

přirozeně a bez komplikací. Labrador není žádný chovatelský oříšek a porody nebývají složité u fen v odpovídající kondici.

Ač se to může zdát kruté, nenechávejte feně žádné štěně ! Pokud budete jednotlivě narozená štěňata při porodu okamžitě odebírat a odnášet od feny, neměla by mít ani problémy s laktací. Štěňata předejte zkušené osobě nebo veterináři, který je šetrně utratí. S veterinářem se můžete poradit i ohledně případné nežádoucí tvorby mléka, ale pokud fena nezačne kojit žádné štěně, zpravidla nenastanou problémy. Případné potíže se dají zvládnout "domácími" prostředky . O tom všem je mnoho dostupných informací z různých zdrojů.

Ano, může se to zdát kruté, ale mnohem horší je odchovat další nechtěná štěňata, která by pravděpodobně jen rozšířila řady už tak přemnožených (nečistokrevných) psů, kterým nemůžete zodpovědně zajistit celoživotní jistotu, péči a bezpečí domova.

Pevně věřím, že nic z uvedeného nebudete potřebovat a k porodu nedojde, ale v každém případě byste se měli z příhody

s nezvládnutým hlídáním háravé feny poučit a učinit taková opatření aby k něčemu podobnému už nedošlo nebo případně nést následky a nevolit "nejpohodlnější" řešení (tedy potrat), který nemusí být pro fenu bez následků.

Držím palce vám , ale hlavně vaší fence!

martinaa*

V tom případě bych teda 100x raději volila ukončení gravidity, než nechat zabít již narozená štěňata. Porod taky není bez rizika. Akorát je neumlátíte lopatou nebo neutopíte, ale odpovědnost hodíte na jiného.

To může udělat fakt jen člověk bez citu, i když mě původně napadlo jiné oslovení.

doplněno 03.12.14 17:31:

Bohemica, je mi srdečně u zádele, jak to dělají jinde i jak to děláte třeba Vy.

Umím rozhodovat i sama za sebe a nedokázala bych živá štěňata zabít nebo je dát někomu jinému, aby to udělal. Můj soucit by byl pravý.

bohemica*

Cit, soucit a zodpovědnost jsou termíny, kterými se snadno žongluje, dokud ovšem nedojde na realitu. A falešný soucit je mnohem horší než pragmatický přístup. Nebo si skutečně myslíte, že všechna štěňata, která se narodí byť mladým, dosud zdravotně neprověřeným fenám ze spojení s jedincem naprosto neznámé historie se mají nechat žít za každou cenu? Mohou celý život trpět na následky dědičného zdravotního postižení, nemusí najít páníčka, který by se takového jedince ujal a přežívat celý život v útulku také není nic záviděníhodného.

U mladé feny, která dosud nerodila je vyvolaný potrat prostě riziko, které se nemusí obejít bez zdravotních následků.

Porod je přirozeným ukončením gravidity. A bez rizika není ani venčení psa, ochranná vakcinace, čipování atd.

tiky
hodnocení

0x

Za veterinářem bych šla co nejdřív, domluvíte termín. Pokud vím mělo by to být po potvrzení březosti, protože se to ani nemuselo podařit. Březost se dá potvrdit 21 den, pokud vím.

Pokud byl psík šikula a povedlo se, tak injekcí, případně kastrací - pokud neplánujete uchovnění.

Kastrace je dražší, injekce snad kolem 1000,-, ale třeba se pletu a bude levnější/dražší

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]