Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krmíte v zimě ptáčky?

Od: requied® odpovědí: 38 změna:

Včera jsem pověsil v Praze na sídlišti krmítko a nestačím se divit kolik je tu sýkorek a podobné "havěti" .

Také v zimě dokrmujete ptáky, nebo na to lidé z města kašlou?

doplněno 25.11.14 13:55:

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bomba*
hodnocení

3x

Nemám nejmenší dlvod krmit ptáčky. Krmím slepice, husy, prase. Ptáci mají možnost si vždycky něco najít sami a navíc, zase taková zima ještě není.

dejavu*
hodnocení

3x

Ptáčky samozřejmě krmím, mám krmítka na zahradě, rozvěšuji i v nedalekém parku, dávali jsme i v útulku a kolem něj všechno možné pro ptáčky. Ptáci v tuhých nočních zimách ztrácí během jedné noci až 1/5 své hmotnosti, dá jim pak plno práce to dohnat. A pokud jsou semena kryta sněhem, mají opravdu problém se uživit. Kam umístit krmítko, co na něj patří a zásadně nepatří, od kdy do kdy ptáky přikrmovat a co žerou určité druhy ptáků nejraději, se dozvíte zde, pokud by to někoho zajímalo birdlife.cz/...

doplněno 25.11.14 14:06:

Nějak se mi nezobrazuje fotka, tak znovu

Krmíte v zimě ptáčky?

hodnocení

3x

ano

Krmíme, krmíme... a někdy jsme i překvapeni, kteří strávníci nás navštíví.

doplněno 25.11.14 14:15:

Strakapoud, poštolka, stehlíci.

Krmíte v zimě ptáčky? #2
Krmíte v zimě ptáčky? #3
Krmíte v zimě ptáčky? #4
hodnocení

ano

koukám že ta poštolka trochu neodhadla velikost krmítka :)

ohneta*

Ty jo, nádherná poštolka

dejavu*
hodnocení

3x

Jsem nadšena, kolik je tu ptakomilců a pro ty z vás, kteří nemáte na krmítku aktuálně ptačí provoz, či krmítko nemáte vůbec, živý přenos z webkamery ze záchranné stanice Makov. :)

K tomuhle krmítku chodí i bažanti a koroptve :) Každý den na ně na tomhle vebu nakouknu nejméně 2x. Občas se tam motá černý čáp, srnka, kočka. A kolem rybníčka na druhé kameře labuť, čápi, spousta kačenek, nejkrásnější je mandarínský kačírek se svou paní, asi 4 druhy husí, srnečky a ta kočka taky nakoukne. :)

ano

Já taky koukám několikrát denně*palec*

haninka*

Jé díky za odkaz, je to krásný.

wanesa*
hodnocení

2x

Krmím,už asi měsíc.A jinak asi tak 5 let.Koupila jsem sýkorkám krásné domečky aby se tam nedostali holuby a protože bydlíme u lesa,tak k nám lítají tak krásní ptáčkové o kterých jsem ani nevěděla,že existují:)A navíc mám dvě kočky,takže ty koukají na parapetu přímo na to hemžení a ptáčci se jich už ani nebojí protože za ty léta ví,že ta kočka se k ni nedostane.Mají nad domečkem zavěšené i lojové koule,které si vyrábím sama a dostávají vždy ještě kus špeku.To je potom zábava,je pozorovat:)

hodnocení

2x

ano

Ta havěť jak říkáte,je také tvor boží jako Vy,bez urážky...Tudíž je krmím,letos sice ještě ne,je teplo a stále mohou cosi zobat...Představte si jaro,oni začnou zpívat a my jsme šťastní,že zima odešla a cítíme blaho na duši.Není to krásné?

hahanaj*
hodnocení

1x

máme dvě krmítka a to je podívaná

hodnocení

1x

ano

Taky krmíme,už roky.Dali jsme několik krmítek kolem paneláku,dokonce i do fasády hnízda pro netopýry,rorýse a vrabce,je tam všude už pěkně živo.Na balkoně,přímo proti stolu,každý den je na co koukat...vrabci,sýkory,kosáci,občas i brhlík,červenka,strakapoud,někdy tam vleze veverka,nebo straka*ua*

doplněno 25.11.14 16:45:

Dokonce jsme dnes koupili misku potemníků,aby se jó měli...

Krmíte v zimě ptáčky? #5

hodnocení

1x

ano

Máte tu pěkné fotky i video,je to radost. :)Já taky krmím,ani jsem nenašla všechny ptáčky,tak aspoň některé na ukázku.

Krmíte v zimě ptáčky? #6

lidus*
hodnocení

1x

Minulý týden měli v Lídlu lojové koule-už vysí, na balkoně mám krmítko tak trochu zištně, náš kocour vydrží u balkonového okna sedět celý den a neotravuje. Na chalupě necháváme na stromech nějaká jablka a krmení jen na velké zahradě, na dvoře by nám ptactvo vychytaly kočky.

doplněno 25.11.14 21:22:

Eulálie vrabčáků je u nás na chalupě moc, pravda až poslední dva roky, kdo ví, kde bylï, zobou drze se slepicema a s koček si vůbec nic nedělají.

hujer123*
hodnocení

0x

Krmíme. Přes půl kila slunečnice zmizí z krmítka za den. Na různé směsi s ptačím zobem a podobně sýkorky kašlou.

hodnocení

ano

Teď jsem se byl podívat kolik za dnešek ubylo a chybí 4,3cm... takže cca 0,2kg slunečnice. Na první den se tedy docela snažily:)

Ještě že mam slunečnici zdarma :)

stranhlinskon

koupil jsem 2.5 kg slunečnice a sýkorky to vybraly za týden ,tak přemýšlím kolik jich tam letá.

eulalie*
hodnocení

0x

Ano, krmíme. U krmítka je pořád veselo. Hlavně hodně sýkorek je vidět. Ale mál vrabců. Ti jsou vzácní.

doplněno 25.11.14 21:38:

Pro Liduš: u nás právě jsou hojně akorát ty sýkorky a vrabce moc nevidím. Je to zvláštní, takový to byl u nás dříve rozšířený pták.

hodnocení

0x

je to radost... tchýně krmí celou zimu a celé léto se už krmí sami na úrodě, ze které toho zase tolik nezbyde. Tak já nevím jestli to dobrý *smich*

ano

No, je to tak, že si to pilné ptactvo svou zimní aktivitou, nasype nějaká ta semínka dolů, na trávník. Tam pak vyrostou, během léta, neskutečné slunečnice, které trochu podepíráme, neb mají výšku větší než já. A pak si své zaseté plody sklidí se štěbetáním a radostí, kterou jejich víře a svobodě lze jen závidět. No, pak jdu, uřežu ty tvrdý stonky uvadlých a ozobaných rostlin, hodím je na ohniště... a nechám si pak během studených období potřísnit terasu i balkony. *smich*

hodnocení

0x

Už je zima? Jdu se podívat. Nějak mi to uniklo.

hodnocení

0x
Zdravím, ptáčky krmíme už od dob, co jsem byla malá, tedy rodiče ještě mnohem dříve :-D bydlím u lesa, a pohled na to, jak se cpou, je pro mě skvělý. Loni jsme jim dokonce udelali krmítko, které vypadá jako srub:-D

hodnocení

0x

ano

To se ví, že krmíme. Přes léto nám ptáci pomáhají od obtížného hmyzu, přes zimu máme povinnost se o ně za to postarat. Krmítko máme na parapetu kuchyňského okna. Je to jen takové prkno, které parapet rozšíří a kolem něho ohrádka, aby krmení nepadalo na zem. Lítají k nám všechny druhy sýkorek - uhelníček, koňadra i modřinky, párek brhlíků /vnoučata jim říkají "zvrhlíci"/, zvonkové, plno vrabčáků, stehlík, tři dlaskové a občas přistane s velkou ránou strakapoud. Krmím hlavně slunečnicí, pokaždé mám pověšený hovězí či skopový lůj. Jo a taky přilétají kosáci, ty uctím jablkem nakrájeným na čtvrtky. Letos se u nás zjara obešli i špačkové, mysleli si, chudáci, že už je u nás jaro a přiletěli do nepohody. I ti se najedli.

Je mi trochu líto odpovědi paní Bomby, krmí si hlavně slepice, husy a prase. Tedy to, co jí dává užitek, co sní pak sama. Měla jsem podobnou spolupracovnici. Bydlela na samotě u lesa, nechala si bezstarostně namnožit kočky na plno koťat a když jsem se jí ptala, co jim všem dává, že to asi spotřebuje hodně mlíka, odpověděla mi: Jó,mlíko, kam bych přišla. Ať si uloví potravu samy!

Ale myslím si, že kdo má kousek srdce na správném místě, že ptákům dá. Zase tolik neprodělá a ti opeřenci si to zaslouží. *:)* Jaga.

doplněno 26.11.14 08:09:

Takhle zklamaně se tvářili loni špačkové, když k nám na Josefa přiletěli. Čekali už teplo a sluníčko a museli vzít zavděk naším krmítkem.

Krmíte v zimě ptáčky? #7

hodnocení

0x

na zimu přiděláváme krmítko na balkon, přikrmujeme v době, kdy jsou mrazy a sníh a ptáci nejsou schopni nalézt potravu, slétávají se jich tam vždy celá hejna, je pěkné je pozorovat přes okno, škoda, že někteří větší, jako je drzý kos, to těm menším vyzobe a nepustí je k tomu, v létě necháváme v pergole za trámem hnízdit kominíčky, bohužel jim někdy hnízdo vybere pakáž kuna

Krmíte v zimě ptáčky? #8

alfa
hodnocení

0x

Zdravím, úplně jste mne navnadily koupit si krmítko, vypadá to jako úžasná podíváná - a ne jen pro mne, ale spíš pro kocoura :-D

Akorát... myslíte, že by ptáci létali na krmítko i přesto, že bydlím u centra Prahy mezi baráky? Krmítko bych dala na balkón. A nebo stačí ty dobroty nasypat jen do misky a položit na stůl?

ptáci si potravu najdou, i v Praze, i když to budou třeba převážně vrabčáci (no oni to najdou i holubi, to je pak problém), do misky jim to nysypat můžete, ale měla by se ta potrava chránit tak, aby do misky nepršelo a nechumelilo, pak to tam přimrzá, pokud dáte slunečnicová semínka, tak se připravte na "velký nepořádek", který zbyde kolem, takže aby sousedi nenadávali, že jim to třeba padá o balkon níž pod vámi (oni i ty slupky jsou mastné a zanechávají na všem mastné stopy, zvláště když přimrznou), krmte jen v zimě za mrazu a nepohody, pokud se ptáci přikrmují v době, kdy jsou si schopni potravu nalézt, tak si zvyknou na tu "servírovanou" a škůdce pak nevyhledávají

ano

Ano,bordýlek po slunečnici je,vyřešili jsme to tak,že jsme koupili loupanou,je sice dražší,ale odpadá věčný uklid.

micinka123*
hodnocení

0x

My žijeme na venkově a máme jedno velké krmítko a každou zimu dáváme ptáčkům něco na zub. A to jich opravdu hoooodně přiletí! :) Je švanda se koukat jak zobají. I čičiny se přes okínko čučí :-D

hodnocení

0x

ahoj, zatím jsem dala syrový lůj, ještě není tak špatné počasí,až bude hůř přidám semínka, a to byste koukala co ptáčků už tam lítá

hodnocení

0x

ano

Já bych spíš potřebovala poradit, jak vyrobit nějaké obyčejné krmítko pro veverky,aby jim to nesežrali ptáci :)

ano

Zkuste se inspirovat tady eclovicek.cz/...

ano

tam už jsem se taky dívala a bojím se, že bych to nezvládla,ale díky :)

dejavu*
hodnocení

0x

Dneska na tom krmítku z Makova byla asi 5x sýkora koňadra s ptačími neštovicemi. Doufám, že se to tam nerozšíří, jinak by to museli zavřít, je to dost nakažlivé onemocnění. :/ Pokud se vyskytuje víc nakažených ptáků na krmítku, doporučuje se ho na čas zrušit a vše desinfikovat. Na fotce, co jsem vytípla printscreenem, je to vidět, má to u zobáku. V Makově o ní vědí.

Jinak dávám odkazy ještě na další webové kamery ptáků, možná, že někomu přijdou vhod, když tu makovskou většina z vás zná.

ustream.tv/...

viewbirds.com/...

doplněno 28.11.14 20:25:

Nic se s tím dělat nedá a ani to řešit nemohou, je to neléčitelné. Jedině, kdyby se to rozšířilo, mohou krmítko zrušit.

Krmíte v zimě ptáčky? #9

ano

Hezký večer dejavu,tuto sýkorku tam už vídám hodně dlouho,netušila jsem co jí je,myslela jsem si,že to je nějaký nádor,nebo parazit.Dobře že o tom už vědí,snad si s tím poradí.Už jsme přispěli na Makov a chystáme se ještě letos poslat nějakou korunu,je to fajn pocit pomáhat *placni*Díky za další odkazy na webkamery.M.

doplněno 28.11.14 20:47:

Máte pravdu,koukla jsem o co se jedná,je to smutné...

2kedar*
hodnocení

0x

Ptáčky krmím v podstatě furt.

Když nastane zima, tak přitvrdím a mají toho více.

Více tuku, samozřejmě.

Je fakt, že mému kocůrovi se to příliš nelíbí. Ovšem s nim se těžko domluvím.

Jsem taky z města, které je pražáky považované za dědinu...

Dobrá, tentokrát nebudu řešit "pražskou domovinu" i když je jich 70% bráno, jako "náplava".

Řešíme ptáky, tak u nich zůstaňme. :)

hodnocení

0x

Taky se pochlubím našimi ptačími strávníky. Letos jsem ještě nezačala krmit, fotky jsou z některé z minulých zim. Ptáčci se ale vracejí každý rok. Létají docela v hojném počtu, myslím si, že tu vídám strakapoudy, zvonky, kosy, poznám vrabce, stehlíky, sýkory, ale toho frajera s oranžovým zobákem (ten chodí na jablka pod krmítkem) a ty načepýřené kropenky s dlouhým zobáčkem (že by špačci? Ale ti snad na zimu odlétají, ne?!) neumím pojmenovat. Mám ale problém s naší šelmou - kočkou. Je částečně gaučová, částečně venku, ale nezapře se v ní lovec. Neobstojí před ní myši, krtci, ale ani ti ptáčci. Při krmení odpočívají na větvích keřů a tůjí, a tam si je naše lovkyně vyčíhá a - uloví. I když je ta potvora sytá a pravidelně krmená, úlovek téměř vždycky sežere. Poučování o nevhodnosti takového chování a domluvy na ni neplatí. :) Jó, příroda si poroučet nedá...

Krmíte v zimě ptáčky? #10
Krmíte v zimě ptáčky? #11
Krmíte v zimě ptáčky? #12
ria*

A já už myslela, že je někde sníh, na severu ani vločka.. :)

My máme nakoupeno 70kg slunečnice, dáváme do krmelišt za lesem i do budek.. Je docela milé vidět, jak jde rodinka na výlet a nesou si hromádku suchého pečiva pro srnky pod krmelec.. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]