Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
nevím jestli problém, který mě trápí zde vyřeším asi ne, ale potřebuji se alespoň vypsat, když v rodině nemám pochopení. Nedávno nám zemřel pejsek, byl nemocný. Je to necelý měsíc od jeho odchodu do psího nebíčka a já na pořízení nového pejska nechtěla nijak pospíchat. Zvířata miluju a psi obzvlášť, nicméně chtěla jsem nějaký čas ještě počkat, než ze mě vyprchá stesk po našem pejskovi a budu připravena přijmout do rodiny dalšího.
Velmi mě znechutilo jednání mého bratra. Sice asi 3 dny po úmrtí našeho pejska brečel, ale pak najednou začal tlačit na celou rodinu, že chce nového psa. Už mě z něj bolí hlava a začínám ho nesnášet. Je mu 17, ale chová se jako rozmazlenej spratek. Omlouvám se, jestli mi v textu uklouzne nějaké sprosté slovo, ale z toho rozmazleného sobečka jsem už fakt na prášky. Já jsem chtěla s novým pejskem ještě nějaký čas počkat, a když už pejska, tak v útulcích jsou tisíce opuštěných psích dušiček, které čekají na nové páníčky. Osobně bych nebyla i proti staršímu pejskovi, protože ti často nemají takové štěstí jako šťeňátka a v útulcích musí často i dožít
Jenže bratr že ne, že chce štěně a že na psa z útulku by si nezvykl...(nevím čím přemýšlí blbeček, i štěně jednou vyroste...). U rodičů si vyřval konkrétní plemeno, které se mu líbí. Teď přejdu vlastně k podstatě toho problému. Plemeno, které si vybral, není zrovna nejlevnější a protože naši nechtějí tolik investovat, svolili ke koupi štěňátka bez PP. Vyjde sice o pár tisíc korun levněji, než štěně s PP, ale řekněte sami, není 6000 Kč za štěně bez PP trochu moc, když naši pořád předhazují, jak musíme šetřit, jak je všechno drahý. Otec a matka nosej jedny boty od vietnamců za 3 stovky x let, nakupují to nejlevnější jídlo v supermarketech jak důchodci, pořád slyším, že nemáme peníze, ale rozmazlenýmu spratkovi psa za 6 tis. koupí,?! Je mi z celé rodiny na nic... Koupě psa je otázka peněz, adopce otázka srdce...to jim asi nedochází..
Trápí mě ještě jedna věc. Četla jsem pár článků a viděla několik videí, ohledně množíren pejsků bez PP. Tvůrci těchto tlánů a videí zrazovali od koupě šťěňat bez PP, že se tím podporují množírny, ve kterých tito pejsi žijí v hrozných podmínkách. Nechci podporovat množírny, jenže zase, co by se s těmi pejsky stalo, kdyby se jako štěňata neprodala? Kdyby je všichni lidé, kteří zvažují koupi psa poslechli? Nevím o této problematice zas tolik informací, co si myslíte o inzerátech, kde chovatel prodává pejska bez PP? Stojí za tím množírny nebo i normální chovatelé?
Já už to to zkoušela a rodiče k pejskovi z útulku nepřemluvím Argumentují tím, že by také raději štěně než dospělého psa a taky chtějí mýt už od debila (pardon, bratra) pokoj, jelikož je donnodenně komanduje, tak na jeho požadavky přistoupily a zřejmě budeme mít psa, kterého si vyhlédl...
Nečekám asi žádnou radu, jsem jen 1/4 rodiny a ta proti zbytku nemá převahu v rozhodování :/ Jen je mi z toho smutno Před necelým měsícem nám umřel pejsek a bratr denodenně mele o tom novým, aby mu ho rodiče co nejdřív koupili...Prosím alespoň aby mi někdo, kdo se v tom vyzná, osvětlil tu problematiku s pejskema bez PP. Opravdu je špatné kupovat štěně bez PP? Popřípadě jak nejlépe ověřit, že pejsek, kterého bychom koupily (kterého si debil vyřval) nepochází z množírny, ale od seriózního chovatele?
Přečtěte si tyto články a pak se rozhodněte. Mohla bych vám tady napsat desítky, možná stovky případů o psech bez PP a neuvěřitelné bezohlednosti lidí, co psy chovají jen pro peníze. Tolik bezohledné surovosti byste mi možná ani neuvěřila. Feny s vyrozenými ceckami, tahající po zemi, zavřené v králíkárnách celý život, kde když přestanou rodit, se utratí, feny v kravínech, smrdutých bytech, chlívcích ap.
A řeknu vám: nic neušetříte, když si koupíte takového psa, naopak, víc vydáte později za veterinu, často to zvíře bývá velmi nemocné, někdy už od začátku, protože mezi sebou kříží takoví lidé jedince se skrytými vadami, nakrývají bratrem sestru, jedince, o kterých nic nevědí, jaký mají genom a nemoci ap. Štěnda mají zavřena v malém prostoru, kde ztratí přirozený reflex vyprazdňování mimo pelech a celý život je nenaučíte čistotě, štěnda s celoživotní světloplachostí, protože vyrůstala v chlívku, s chorobnou plachostí nebo agresivní. To je denní realita, kterou řešíme v útulcích, skrytý svět kynologie, kterou nikdo nechce vidět.
Říkáte si – to je extrém, nejsem hloupá, takového psa bych si nevzala! Nejsou tak hloupí, aby vám to ukazovali, prodávají přes překupníky, u benzínových pump, štěně vám zavezou nebo šoupnou ke komplicovi do bytu, aby to vypadalo. Málokdy tohle uvidíte, přesto je to svět, ze kterého velká většina těhle psů pochází.
Pokud chcete štěně, kontaktujte poradkyni chovu nebo vybírejte psa z chovu, který má jeden vrh, žádných x nakrytých fen, prostě vymazlené štěně z prostředí, kde se mu věnují, jinak spláčete nad výdělkem. Ta práce se vám bohatě vyplatí, aby pes byl zdrojem radosti a nikoliv nemocný uzlíček nervů, který vznikl v továrně pro peníze.
Dávám pár příkladů množíren, co jsem řešila. První je kravín z Jižních Čech, kde odebraných cca 90 psů skončilo v útulcích celé republiky utulky.estranky.cz/... a paní si zamnula rukama, najala kravín jinde a jede zas dál. Tohle bylo u Nového Bydžova, kdy jsem spolupracovala s panem Klímou, aby se případ medializoval a řešil, ale KVS to začala řešit až za 14 dní (ač jinde reagují třeba do 2 hodin), takže to rozebrali a utekli jinam galerie.albumfotek.cz/...
takhle žili psi ve Chvalešovicích a veterině to přišlo OK, až po mediálním skandálu to zlikvidovali, ale po návratu majitelky z kriminálu to snad opět začalo zas fungovat adopcechrtuforum.cz/...
Prostě, buďte rozumná, nebudete nikdy litovat. Nedejte na řeči, že někdo má psa s PP a je v pořádku, to riziko je čím dál větší. Pokud vám nevadí, že podporujete utrpení a nelegální nezdaněný byznys, myslete na to, že chcete mít pohodového, povahově vyrovnaného a zdravého psa, vyberte si takového, kde chov vidíte, znáte otce i matku. Může vám dobře poradit i poradce chovu.
doplněno 13.11.14 07:46:A ještě, jak píšete, co by se s těmi pejsky stalo, kdybyste je nekoupila. Když přestanou lidi ty psy kupovat, přestanou je množitelé množit. Pokud je koupíte, nezachráníte psa, ale podpoříte finančně jen toho, kdo to dělá. Hodně psů končí v cizině, kam jdou do zverexů a přes výkupy. Z Německa a Rakouska se bouří, že k nim jdou nemocní psi, takže už začali tlačit na ČR, aby s tím něco dělalo. Díky osvětě už poklesá prodej těhle psů, snad se podaří tohle dostat pod kontrolu legislativou, snažíme se s tím něco dělat. Jen v našem útulku od začátku roku bylo 10 štěňat od množitelů, které neprodali, což se dřív nestávalo. Více třeba zde. euro.e15.cz/...
Není pravda, že ho nenávidíme, nebo budeme nenávidět. Pokud si to konkrétní plemeno bratr vyřve, tak ho samozřejmě budu mít ráda. Miluju psi a určitě si zamiluju jakéhokoliv pejska, kterého si pořídíme. Jen mě prostě štve to, že naši a bratr vůbec neberou v úvahu to, že v útulku je tolik pejsků, kteří si zaslouží nový domov. Štěňata od chovatelů si lidé rozeberou určitě...ale pejsci v útulcích ubývat nebudou
Já jen k tomu postoji bratra. Úmrtí pejska je zlé, ale nový pejsek, to není jakože nevěra, je potřeba smutnit a tak. Pejsek stále zůstává s vámi. Je v paměti a v srdci. Nový pejsek nezaujme jeho místo, ne! Jen bude s vámi. A bude šťastný, že vás má. utři slzičky a najdi pejska, kterému o tom, který už není, budeš vyprávět.
Štěně bez PP je špatná volba, ale to vy víte a máte správný názor. Bohužel jste ale ve vaší rodině jediná správně informovaná a citlivě uvažující. Existují jistě i chovatelé psů bez PP, kteří mají štěňátka jen jednou, nebo 2x za fenky život, aby jí dopřály mít potomstvo. Těch je ale jen zlomek a v inzerátech je asi najdete jako jehlu v kupce sena. Zbytek jsou ty množírny a tak valná většina inzerátů na štěňátka bez PP jsou ty co, množí pro peníze. Některé mají možná i ucházející zázemí, ale většina ne...v každém případě jim nejde o blaho rodících fen, ale jen o blaho vlastní. Jaké chcete plemeno, pokud to není tajné?...teď zrovna vím o zachráněných asi 30ks fen, štěňat a psů plemene jorkšíráčků a kníračů a rozdávají je lidem zadarmo. Pokud chcete zachránit alespoň jednoho z nich mohu vám dát kontakt na zachránce, co je z příšerné množírny odebrali.
Až se navečer jako rodina sejdeme, tak jím to zkusím ještě vysvětlit. Bohužel nevím jak budou reagovat Jsem už dlouhou dobu vegetariánka a empatii k zvířatům, mám tak nějak vrozenou. Naši mají zvířata samozřejmě také rádi, ale nejsem si jista, zda budou ochotni si to celé o pejscích bez PP a množírnách vyslechnout, přečíst :/, ale doufám, že ano. Bratr by chtěl Novoskotského retrívra. Prý už nechce malého psa, že by mu připomínal našeho zesnulého boloňáčka. Nevím jestli je to nejlepší volba, protože bydlíme v bytě. Máme sice prostorný byt, v okolí je dost míst, kde by se pejsek mohl sportovně vyřádit a bratr slibuje, že když nebudu moci já, tak ho bude brát denně na delší procházky, tak doufám, že to hodlá dodržet.. Pro mě třeba neexistuje ošklivý pes, každej pejsek je svým způsobem krásnej, ale to rozhodování není jen na mě. Doma by bohužel knírač ani yorkšírek neprošel, otec a bratr tyto plemena nemusí. Naši to argumentují tak, že musíme dát spíše na výběr bratra, protože venčení psa bude nejvíce záležet na něm. Máma kvůli práci na venčení nebude mít tolik času. Táta jak kdy, pracuje na 12h směny, ale má vždy zas 4 volné dny. Bratr je v prváku, takže odpoledne po škole bude mít čas každý den. Já mám nyní času dost, ale zřejmě budu muset kvůli budoucí práci dojíždět do jiného města a přes den toho času také tolik mít nebudu.
Zdravím, v první řadě by si měli rodiče uvědomit, že pokud synáčkovi zase ustoupí "aby teda byl klid", tak budou ustupovat pořád. V druhé řadě asi rodiče ještě nikdy v žádném útulku nebyli, jinak by věděli, že v útulcích se běžně nacházejí i štěňata, je pouze dospělí psi. 6000,- na psa bez PP je opravdu hodně přemrštěné - v tomto případě se možná skutečně bude jednat o chov pro peníze. Ale s těmi množírnami to není tak 100% pravdivé, jak všude píší, pár kamarádům se stalo, že jim fenku nakryl sousedův pes, případně chtěli jedno dvě štěňata pro známé. Nechtěli za to ani korunu, pejsky ještě i odčervili. Takže zde jaksi řečem, jak každý, kdo psa bez PP, to dělá pro prachy.
Zkoušela jsi bratrovi říct narovinu to, co tady píšeš?
doplněno 13.11.14 14:33:Jo, jen tak na okraj, přítel má doma dva pejsky. Starší, dáma v letech, knírač s PP, skoro slepá, dlouholeté problémy s kůží, vypadaná srst, špatně rostlá jedna noha, nestandartní uši, už od dorosteneckého věku často na veterině. Mladší je "zmetek", kříženec boxera a vlčáka, zdravý jako řípa, veterináře vidí jednou za čas. A takových kříženců kolem sebe znám docela dost.
Takže ani oblíbený argument, že kříženci jsou nemocní zmetci a u papíráka máš záruku zdraví, není úplně pravda.
doplněno 14.11.14 16:11:To máte pravdu
martinaa - Tak jasně, ne vždy platí bez PP=mrzák. S PP=zdraví. Musíte si dobře vybrat chovatele, který se snaží odchovávat zdravá zvířata, pak máte i jistotu, že vám z toho vyroste dané plemeno, s povahou, která k tomu plemenu patří. A povaha je pro mě tedy důležitější než vzhled. Bohužel i mezi PP chovateli se najdou nezodpovědní lidé, kterým jde hlavně o peníze, ale to si může zjistit, u bez PP to zjistíte těžko. Ale tady jde o to nepodporovat množitele. Buď si pořídit psa s PP od solidního chovatele a nebo omrknout útulky, pokud je vám jedno jaké bude pejsek rasy a pokud máte radši voříšky.
Nejlepší lék je pes hned, nezapomenete na kamaráda co odešel ale nesedíte jen v koutě a neroníte slzy. Já sice chápu, že v útulcích je dost psů ale osobně bych si z útulku psa nevzala, chci štěně co si ho vychovám a důvěřuji mu. Pokud bych chtěla určitou rasu tak jen s PP a od majitele co o něm něco vím, kam jezdím na návštěvu hned jak se štěňata narodí, od majitele co vám řekne toto je výstavní pes a tento má takovou malou vadu na kráse, napíše vám čím krmit a co vše potřeba nakoupit, jak veterina... a hlavně psa vám osobně předá aby viděl prostředí kam pes jde. Cena psa je jedna věc, nemám -li finance, zvíře nepořizuji, krmení, veterina vše stojí peníze. Můžu mít klidně štěně bez PP ale pak nesmím čekat, že z něj vyroste přesně to co má. Pro našeho "jezevčíka" Deniska jsme si byli v chovné stanici a v ošatce v chodbě ležela 3 překrásná štěňata-podle mě trpasličí, dlouhosrstí jezevčíci, chovatel se smál a říkal ti jsou zadarmo, fenka mi utekla a kdo ví co s toho vyroste. Toho našeho objednaného jsme si nevzali, toho prý prodá raz dva, odvezla jsem si toho bezpapíráka, zadarmo a vyrosl z něj krásný "jezevčík", ovšem trpasličí nebyl rozhodně, nohy měl malinko delší a vybarvený byl také divně.
Vy nemáte ráda svého bratra a už dnes nemáte ráda i toho psa, zamyslete se.
Ale to není tak, že bych nového psa nechtěla. Naopak je tu od odchodu našeho pejska do psího nebíčka tak nějak prázdno a na nového pejska se určitě těším. Teď už bych byla chopna přijmout nového pejska, ale bratr začal vybírat buoucího psa 3 dny po úmrtí našeho pejska, se kterým jsme prožili necelých 12 krásných let, to na mě bylo zkrátka brzo a naštval mě tím. Finance je zas jiná stránka. Jako studentka jsem z brigád moc do rodinného rozpočtu přispívat nemohla, ale teď hledám práci na HPP, tak až se zadaří, budu moci na výdaje spojené s pejskem také přispívat.
Asi to tak vyznělo, ale není to tak, že bych bratra nesnášela, ale on se často opravdu chová jako rozmazlený spratek, byste ho musela znát...Už vůbec to není tak, že bych neměla ráda toho psa, kterého ještě nemáme. Jak už jsem psala, zvířata miluju, pejsky obzvlášť. Zrovna včera, když jsem šla po ulici, měl nějaký starší pán pejska na volno, pejsek ke mě přiběhl, začal se hned mazlit, dostala jsem obrovskou psí pusu Čtyřnohej kamarád mi určitě chybí...Jen mě zkrátka naštval přístip mé rodiny...Když už nechtějí pejska (ani štěně) z útulku, OK, ale to, že si bratr mermomocí chce prosadit určité plemeno a naši hledají primárně co nejlevnějšího pejska tohoto plemene (tedy bez PP) se mi nelíbí
Jsem stejného názoru jako: @arwi
Mnoho let chováme jezevčíky, nejdříve jsme měli z PP ale nyní již bez PP. A u každé fenečky jsme si dopřáli malý luxus jedněch krásných štěňátek, vždy byli hned prodány.Proto o sobě nechci a ani nemohu říct že jsem množitelka.
Ale ti co mají pejsky s PP a štěňátka 2x do roka jen pro peníze snad množitelé jsou.
To jsou naši poslední jezevčíci:
doplněno 16.11.14 21:03:Jsem ráda že se i tato štěňátka líbí a musím dodat, že nové páníky jsem vybírala a zjišťovala si kde je budou mít a zda už pejska měli. Dobře jsem vybrala , protože od všech už jsem dostala zprávy a nové fotečky s novou rodinou v novém prostředí a vím tedy že se mají tak dobře jako doma.
Štěně bez PP nekupovat. Ten, kdo množí psy bez PP není chovatel, ale množitel. Ať už je má v kleci, nebo v peřince vedle své postele. Když si lidé budou stále kupovat štěňata bez PP, tak tím víc lidí bude psy množit. Takový množitel ani neví, jestli pes a fena nejsou nějak příbuzní, nemají nějaké skryté vady.. atd a pak chudáky štěňata vydávají za xy bez PP, ale "čistokrevné" a v budoicnu může takové štěně trpět na různé zdravotní problémy. Tím neříkám, že všichni psi s PP jsou zdraví, ale pokud si vyberete opravdu slušného chovatele, tak se bude snažit, aby jeho svěřenci byli zdraví. A jinak i v útulku je mnoho štěňat, která hledají nový domov. Prostě mrkněte do pár útulků a pokud vám nějaký pejsek padne do oka, tak ho adpotujte. A jaké plemeno bratr chtěl?
jitol - Chovatelem nemůžete nazvat člověka, co namnožil psy bez PP.. A je blbost, že musí mít každá fenka jednou za život štěňata, jen tak pro upřesnění. Kdo chce odchovat štěnda, tak ať si pořídí fenku s PP, uchovní ji a štěnda pak může odchovat i pod CHS, ze které fenka je..
Také si myslím, že v útulku bychom našli štěňátko, které se hodí i do bytu, ovšem proti zbytku rodiny nic nezmůžu Zkusím to ještě nadhodit, až jim večer ukážu ty články o množírnách, ale těžko říct, zda by na to přistoupili.
mon - chovatel je pro mě každý, kdo doma má - chová psa a nemá ho na množení peněz...to jen na vysvětlenou. To je slovíčkaření-majitel psa, nebo chovatel psa... Sama mám doma 2fenky a obě vykastrované, protože štěňátka mít nechceme (nedokázali bychom je asi pak dát pryč) a i kvůli možným zdravotním problémům.
Známá má na kastraci ale svůj názor a tak nechala, aby její fenka měla jednou štěňátka-prý aby ji neochudila o ten mateřský cit-pud. Nezatracuji ji za to, ale taky nutno podotknout, že štěňátka více méně rozdala po známých a neměla ani inzerát. Proto si troufám napsat, že je to chovatelka fenky bez PP. Vím, že je to přežitý názor, že by fena měla mít za život 2x štěňata, to se tradovalo dříve, když pak fenky bez štěňátek trpělyčastěji na záněty dělohy. To lze ale dobře předejít právě tou kastrací, když nejde o chovnou fenku s PP.
Podle stálých diskuzí o čisté rase a odsuzování pořízení křížence nebo psa bez dokladu původu, bych navrhovala ihned vyvraždit všechny psy v útulcích, v množírnách i v rodinách a vydat zákon, který povoluje jen značkové psy.
To je pro ty, kteří stále a pořád vykládají o čistokrevných psech a nutnosti kupovat jen takové. Svět je takový jaký je! Jsou v něm množírny a hajzlové, kteří psa týrají a naopak, kteří je neskutečným způsobem rozmazlují. Je to jen a pouze o člověku, který si psa pořídí!
mon, už třikrát jsem vás žádala, ať si mne nevšímáte. Schválně jsem odpověď umístila mimo vás. Věřím, že když chodíte na gympl, číst jste se už musela naučit! Co je tady k nepochopení?! Nechci s vámi diskutovat. Chci odpovídat tazateli a ne se dohadovat s vámi. Takže vás prosím počtvrté: NEVŠÍMEJTE SI MĚ!
babkazov - Asi jste nepochopila o čem píšu. Jen tak mimochodem sama mám doma vořechy, takže nějaké to, že upřednostňuju jen "značkové" psy je zcela mimo.. Nic proti bez PP psům nemám, ale proti jejich nekontrolovanému množení pro prachy ano! Už chápete?! A když už si někdo chce pořídit psa bez PP, čili vořecha, tak ať adoptuje z útulku, kde je plno různých psů. Není žádný důvod proč od někoho kupovat bezpapíráka, když můžete mít z útulku skoro zdarma a s pocitem, že jste udělali dobrý skutek.. Takže to shrnu: Nikdo neodsuzuje bezpapíráky, ale lidi, kteří je množí! Takže buď koupit psa s PP od solidního chovatele, nebo adoptovat z útulku. Nevím co je na tom těžkého k pochopení, že si furt melete to svoje..
doplněno 16.11.14 10:20:Milá babkazov - Číst umím, ale nechápu, proč si myslíte, že podle některých, kteří odsuzují psi bez PP (mimochodem, žádní psi se neosuzují, ale ti lidi co je množí ano), by měli být vyvraždění všichni bez papíráci?! To opravdu nechápu.. Ono asi přeplněné útulky psů, které nikdo nechce vám asi nic neříkají... No nic, mějte si dál svůj názor, ale pak chudáci psi teda.
Ahoj,
sestra, když nám zemřel pejsek stářím - proti všem členům rodiny prostě šla do útulku a přivedla nám hnědýho (asi labradora) hromádku neštěstí, měl vypouklé oko, na které byl slepýl, prý ho někdo čutl do hlavy, smrděl, ale celou rodinu si hned získal. Tak zkus bratra předběhnout a přivést pejska, kterého chcešt ty..
Někdo má vysněné plemeno psa a na štěně s PP nemá peníze.Nebo neplánuje chodit na výstavy a mít někdy štěnátka.Tak proč ne štěně bez PP od chovatele,který má jednu fenku a štěnátkům se plně věnuje,než od chovatele štěnat sice s PP,ale takového,který odchovává štěnata třeba od deseti fen a na štěnata nemá zdaleka tolik času,jako chovatel,který má jednu fenku bez PP.A i někteří chovatelé,kteří mají hodně fenek s PP odchovávají štěnátka pro peníze.Nedělejte si iluze,že to tak není.
Někteří lidi si také pořídí štěně po rodičích s PP a čekají,že budou mít úspěchy na výstavách.Když se tak nestane,pejska bez milosti prodají a pořídí si nové štěně po rodičích šampionech.A vůbec jsi nezatěžují svědomí tím,že pejsek,kterého prodali je měl rád.Oni přece chtějí špičkový chov.A to majitelé pejsků bez PP nedělají,aby se zbavili svého čtyřnohého kamaráda jenom proto,že nosí ocásek ve špatném úhlu,že mu jedno ouško špatně stojí atd.
Ty jo, to už je snad k pláči.. Jojo psů s PP v útulcích je mraky... teda já tam vidím hlavně bezpapíráky.. Tak nekecejte o tom, že se majitelé zbavují jen psů s PP, myslím, že je to spíš naopak.. A to majitelé pejsků bez PP nedělají,aby se zbavili svého čtyřnohého kamaráda jenom proto,že nosí ocásek ve špatném úhlu,že mu jedno ouško špatně stojí atd. - Neee opravdu to nedělají.. jenom bezpapíráků jsou v útulcích mraky..cituska - Proč když jste chovali s PP, tak proč teď množíte bez PP?, trošku to postrádá význam pro plemeno.. A ten kdo dělá PP vrhy dvakrát do roka na jedné feně, tak je vyloučen z chovatelského klubu.. A navíc to jde vše zjistit a nikdo vás nenutí si od takovéhoto člověka kupovat štěně..
Já nedoporučuji si koupit psa bez PP, výskyt vrozených vad je mnohem větší, často právě z množíren. Když si budete teda pořizovat psa bez PP, VŽDY chtějte vidět matku psa a místo, ve kterém psi žjí. Ale opravdu si radši kupte psa s PP, je to mnohem lepší volba a rozhodně bezpečnější jak pro vás, tak pro vašeho psa. Ale pokud chcete udělat dobrý skutek, vemte si nějakého chlupáče z útulku. Je jich tam plno a často tam najdete i psy s papíry, o které se třeba jejich páníček nedokázal postarat a proto právě v útulku zkončili. Ale podvody se psy bez PP se to v ČR hemží, dělají i takové podvody, že mají v bytě jednu fenku, pár štěňat, dělají že je to jejich chovné místo, ikdyž mají pár kilometrů od baráku stodolu s psími klecami - množírnu, odkud vlastně jen fenu a štěňata vytáhnou, vykoupou je aby vypadaly čistě, daj jim najíst a říkají že to z množírny není. Opravdu pokud máte svědomí kupte pejska s PP... Ale pokud si budete chtít koupit psa z množírny jen abyste ho z té špíny vytáhli, tak to nedělejte, akorát podpoříte množitele finanční částkou za zachráněného psa. Záleží co je to za plemeno pokud chce debil nějaké malé módní plemeno opravdu si dávejte pozor. Koukněte do atlasu psích plemen a třeba zjistíte, že se plemeno, co si vyřval debil, ani k vám domů nehodí... Ukaž tytop názory rodičům, ať znají názory ostatních lidí. Ahoj a přeji ti štěstí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.