Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr psa

Od: karelkarel odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, již nějakou dobu uvažuji o koupě psa. Nevím ale jaká rasa by se k mému životnímu stylu hodila. Prosím tímto o radu. Jsem absolutní začátečník, psa jsem nikdy neměl. Bydlím v Praze v bytě. Moje pracovní doba je pohyblivá, většinou pouze dopoledne, ale 2x týdně jezdím na služební cestu na celý den. Aktivně sportuji, takže radši bych aktivního psa, než lenocha. Zároveň bych rád aby byl přátelský a společenský. Spíše středně velké plemeno. Jack Russel teriér mě napadl, ale mám strach že bych mu nemohl nabídnout vš, co potřebuje. Prosím tedy o radu. Děkuji, Karel

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

haninka*
hodnocení

2x

A proč rasa? Já jsem si vzala psy odebrané pro týrání, rasu nikdy nikdo nezjistil a mám nejlepší a nejkrásnější psy na světě heč:) Tady mají ale 23 km za sebou, tak proto ty xychty :)Takže asi tak. Já bych jela do útulku.

Výběr psa

dejavu*
hodnocení

1x

Mohu nabídnout od nás z útulku kteréhokoliv pejska, bude šťastný za nový domov utulek-kralupy.estranky.c/...

Jinak hlídání nebo aspoň venčící služba odpoledne v den, kdy jste pryč, bude nezbytná, pokud pes nepojede na služebku s vámi. Celý den v bytě nevydrží, to byste nedal bez močení ani vy.

pesvnouzi

Mžoná by nebylo špatné pomoct umístit psí kámoše i stylem, ponechat jim minimálně to, jaké mají venčící zázemí v ůtulku.

Je hodně dobrovolníků, teda aspon u nás, co chodí venčit psi z ůtulku.

Takže by snad nebyl problém najít různé dobrovolníky-venčitele adoptovaných psů z ütulkü v blízkosti u nových chovatelůch těchto psů, než si zaběhnou venčící režim a spůsob života s novým psím kámošem.

Opět by to bylo na dobrovolnících, na kterých i ted´ leží největší část venčení, ale dělají to s láskou a dobrovolně, akorát by se muselo hledat někdy i v jiném rajónu, to jde přes net.

No a v konečném důsledků by se ošetřilo i zacházení a počáteční dohled na psí utulkáče u jejich nových chovatelů.

Nicméně všichni budou spokojeni, pes vyvenčenej jak má, dobrovolník to dělá s emaptii a nový chovatel má čas si přivykat na nového psa a ütulek dohlídne tady tím, zda nový chovatel opravdu psa chce a zvládne to , nebo ho za rohem vypustí z auta a ujede mu...

Nesouvisí to s dotazem, ale myslím, že by to mohlo fungovat.

doplněno 14.11.14 18:49:

V praxi-nový chovatel si pořídí psa, je záčatečník, ale psa chce. Než to zvláádne pomůžýe mu dobrovolník na venčení, tak jak je to v ůtulku. Prostě novej páníček, ještě to nezvládá, má kontakt na dobrovolníka, spolu se domluví, předá psa a dobrovolník ho vyvenčí.

V utulku venčení taky funguje na dobrovolnících, za to jim velké dííík. Lae tady už bude mít pes kde přespat a jídlo navíc. Časem si nový chovatel třeba vše zesouladín a zvládneto, nebo ne a dobrovolník top uvidí. Lepší, než xxx psů debilně adoptovaných a po vánocích tzv. vypuštených nikam...a že to tak je, o tom nemluvě...

doplněno 14.11.14 18:52:

Omluva, snad to přelouskáte, ale myslela jsem, že lze udělat korekci příspěvku i při doplnění odpovědi, ale nejde...

doplněno 14.11.14 19:01:

Dobrovolník pro adopci. Prostě se pomůže novému chovateli-rady,venčení, pes není věc, pomůže se psu, pomůže se dohledu na adopcí. Myslím , že by to mohlo být prospěšné.

A hlavně dobrovolníků a jim velké dík na venčení a spolupráci je. U nás jo, prostě nemůžou mít psa doma, ale chodí ho venčit z utulku.

lidus*
hodnocení

1x

Proč chcete psa? Nikdy jste psa neměl, o chovu nic nevíte. Pes není hračka nebo módní doplněk. Chcete aktivního psa ale 2 celé dny ho samotného zavřete v bytě, kdo ho vyvenčí? Já bych si to rozmyslela.

doplněno 12.11.14 10:33:

To že nežijete sám jste nám neřekl, pak to není problém, nebudete doma, vyvenčí manželka. Osobně bych si nikdy psa z útulku nevzala, svého psa si chci vychovat od štěněte, psovi z útulku bych prostě nedůvěřovala. Měla jsem jezevčíky (trpasličí) a šeltii, za sebe bych volila do bytu vždy šeltii, na barák to bych si uměla vybrat z velkých plemen.

karelkarel
hodnocení

Pro psa jsme se rozhodli s manželkou, protože nechceme bydlet sami. Na dítě se ještě nechystáme a tak chceme nějakého společníka.

mon*
hodnocení

1x

Být vámi, volila bych útulek. Tam je spoustu pejsků různých povah a velikostí a určitě vám některý padne do oka. :)

isteron
hodnocení

0x

Russel je aktiívny, športový pes. Vyžaduje si pohyb a zaujať ho športom. Ináč bude trpieť. Okrem toho , treba ich 3 - 4 krát cez deň vyvenčiť, Pokiaľ bude spoločneský pes zavretý celý deň v byte, to je týranie ! Mali sme nemeckého špica , nebol štekavý a už po roku veku sme zistili, že je spoločenský a najradšej bol, keď nebol sám doma, ale bol v spoločnosti !

borax*
hodnocení

0x

Český strakatý pes by vám mohl vyhovovat. JRT je hodně aktivní a jako většina teriérů uštěkaný, vhodný spíše pro zkušenějšího majitele, je náročnější na výchovu.

bohemica*
hodnocení

0x

Pro někoho , kdo nemá žádné zkušenosti a má takový životní styl jako Vy , bych nedoporučovala psa z útulku ani Jack Russella.

Pes z útulku může mít různou minulost, zkušenosti a zlozvyky, se kterými si začátečník nemusí vždy poradit. Nevíte nikdy přesně, proč zrovna určitý pes skončil v útulku. Může se jednat ochronického útěkáře, štěkala, ničitele, nemusí mít hygienické návyky, může být agresivní

v kontaktu s jinými psy nebo lidmi atd.atd. Všeobecně po mnoha chovatelských zkušenostech nedoporučuji začátečníkům , zvláště těm, kteří si chtějí pořídit psa do městského bytu a pes má být dlouho sám, nedoporučuji psa

z útulku. Vyjímky mohou potvrzovat pravidlo, ale většinou adoptovaný útulkáč dá víc práce s převýchovou než štěně

od solidního chovatele, které je zpravidla dobře socializované, má základní hygienické návyky a zdravotně prověřené rodiče (u čistokrevných psů s PP). Takže pro začátečníka bych nedoporučovala psa z útulku. Bohužel, taková je praxe.

Také bych nedoporučovala žádné plemeno teriéra. Pokud si chcete vybrat střední plemeno klidnější povahy, ale přiměřeně aktivní, můžete si vybrat mezi koliemi (skotská dlouhosrstá nebo krátkosrstá nebo bearded ), dalmatin, chodský pes, Nova Scotia duck tolling retrívr, Flat coated retrívr, clumber španěl, český strakatý pes, portugalský vodní , pes velký pudl.

Poslední dobou začínají být populární maďarská plemena pumi a mudi. Jsou to nenároční společníci, velmi inteligentní,nenároční a přiměřeně aktivní.

tarantel*

Nesouhlasím. Jsem začátečník a mám pejsky z útulku. Mají své mouchy, to je pravda, ale jinak jsou moc fajn a za nic bych je nevyměnila. Co se týče možných problémů, většina majitelů psů si je stejně vyrobí sama, pokud výchově psa (i té teoretické rovině) nevěnuje hodně času. Nelze si pořídit určité plemeno s tím, že určitě nebude mít problémové chování. Takže doporučuji studovat, studovat, studovat vše co najdete o psech a poté se nemusíte bát ani pejska z útulku a ani toho, že špatně zvolíte plemeno psa (budete vědět co který pes potřebuje).

bohemica*

Nesouhlasný názor můžete samozřejmě vyjádřit, však zodpovědnost a problémy s nevhodným chováním psa neponesete Vy.

Chovem psů se zabývám šesté desetiletí a za tu dobu mi prošlo pod rukami skutečně hodně psů různých plemen.

Psů v útulcích je mi líto a přála bych jim lepší osud a šťastný domov, ale stále trvám na tom, že začátečník by si měl vybírat mezi čistokrevnými psy od solidních chovatelů, protože pouze v takových případech má určitou záruku (ne 100% jistotu), že štěně bude mít plemenným standardem daný exteriér a povahu.

Zadavatel má poměrně přesnou představu o svých nárocích na psa, jen se nevyzná v plemenech.Proto radím výběr vhodného plemene a výběr slušného chovatele.

pesvnouzi
hodnocení

0x

Zdravím,

začátečník a teriér, nedoporučuji. Proč? Protože teriér je pes se vším všudy-výběh, potřeba hodně spalovat energii, procházky a potřebuje vidět v páničkovi vůdčí osobnost, jinak je vůdčí osobnost on. Je to osobnost-teriér.

Doporučuji z ůtulky kříženců, středních a menších, to jsou image a vyvarujte se z důvodů toho, že jste začátečník ve psím chovatelství a následně i tomu, že bydlíte , podle toho co se dá vydedukovat z Vašeho dotazu v Praze, jste v práci a pes bude čekat v bytě, tak se vyvarujte kombinaci oříšků, nebo plemena určena pro zkušenější chovatele, jako staford, nějaký pastevecký pes taky ne.

Zkuste hledat společenská plemena a jejich křížence, myslím, že Vám v ütulku určitě poradí, najdete tam pokud trváte na nějaké čistotě plemena , ale bez možnosti průkazu i docela čisté plemena psů.

Myslím, že Vám v ůtulku hodně poradí, páč tam mají xxxx psů denně , xx kombinací ras a xxx zkušeností, tam najdete větší radu, než u chovatele , který šlechtí pouze jednu rasu od nevidím do nevidím. PROSTĚ MAJÍ VĚTŠÍ ROZHLED.

Jenom jednou jsem v ůtulku shledala problém a to byl v době malování jednoho , raději nejmenovaného ůtulku, a ty paka umístili do jednoho kotce, v rámci malování a rychlého uskladnění utulkáčů...staforda a voříška...do pár minut bylo po voříškovi. Útulelk byl za to hodně kritizován, ale je to snad cca 5let zpět, takže dneska bych opravdu nechala na radu , jakého psího kamaráda na zaměstnancích ütulku.

pohanka*

Doplním psavnouzi, pracovníci dobrého útulku, kteří se o pejsky zajímají a starají, chodí venčit, znají dobře i povahu těch pejsků. Takže stačí jenom projevit své přání, požadavky a oni Vám nabídnou několik psů, kteří by asi splňovaly Váš požadavek podle povahy, velikosti. Vy si pak vyberete podle vizáže, nebo dle toho, jak na Vás pejsek bude působit, nebo jaké udělá oči.

mimik*
hodnocení

0x

Dobrý den, dle mého názoru by bylo dobré si koupit šeltii nebo bígla. Ale pes potřebuje výchou, výcvik, péči o něj a mnoho dalšího. Proto bych doporučil si psa koupit s PP a od štěněte.

janek*
hodnocení

0x

Psy chovám už několik desetiletí a pro vaše podmínky bych doporučil:

- malé plemeno (kvůli údržbě, počítejte že pokud se psem přijdete z procházky a je venku hnusně, automaticky ho musíte hodit do vany, a čím větší pes, tím větší bordel - fakt to ustojíte 3x denně?)

- plemeno co příliš nelíná (pes co z něj je denně kilo chlupů by vás časem asi dost štval, a bytoví psi mívají k pelichání větší sklony)

- plemeno inteligentní a snadno "vzdělatelné" (začátečník si tvrdohlavé nebo agresivní psy obvykle z neznalosti výchovou zkazí a pak je těžké to napravovat)

-a uvažte zda nepořídit psy dva (pokud je totiž pes v bytě sám, psychicky to těžce nese, pro smečkové zvíře je to vysloveně týrání - ve dvou už je to úplně jiná káva; mimoto je s dvěma psy mnohem větší sranda)

Psa z útulku určitě ne; maximálně štěně, a i tak bych se zajímala jakou má minulost. Povaha psa totiž úplně nejvíc záleží na tom co se s ním děje první dva měsíce. Pokud si štěně berete od chovatele který fenku miluje a štěňata si "vymazlí", je to povahově většinou úplně jiný pes než štěně které někdo našel v kontejneru... Smutné, ale je to tak.

Osobně mám nejčerstvější zkušenost s fenečkou trpasličího špice - hele na ně:

http://nemecky-spic-trpaslici.hafici.cz/

A shrnuto podtrženo, lepšího psa jsme v bytě neměli - doma mazlík, málo pelichá, inteligentní - vychovalo se to prakticky samo; a venku pro sport jako dělané, 10 -12km vycházka ji naprosto nerozhodí. Tohle historické plemeno můžu jen doporučit. Jediná drobná obtíž je že dobře hlídá a patřičně vyštěkává podezřelé objekty. Ale dá se usměrnit.

Pro porovnání - mívali jsme voříšky, jezevčíky, dobrmana, ohaře, německé ovčáky... ale špic forever a už nikdy jinak. :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]