Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dělat, když při čištění nezvedá kůň nohy?

Od: caroline* odpovědí: 5 změna:

Zdravím a žádám vás o radu. Nedávno jsem začala jezdit hřebce. Je moc hodný ze země i ze sedla, poslouchá, při čištění stojí na místě... nemám si na co stěžovat. Ale mám problém. Když mu chci vyčistit kopyta, zaboří nohy do země a nejde s nimi hnout. Pravou přední mi dá a jakmile vyčistím tu, tak hned dává automaticky i pravou zadní. Ale když chci vyčistit ty další dvě, jsem bezmocná. Sílu mám, ale tu nohu mu prostě nezvednu. Jestli dělám něco špatně, nebo si ze mě prostě jen dělá prdel... Ale ráda bych ho ty nožky zvedat naučila, přece jenom je to docela důležité. Děkuji všem za rady :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

2x

Někomu jinému tu nohu dá? Pokud ano, tak si dělá z tebe srandu a popros dotyčného, kterému nohu dává, aby ti to ukázal.

Jeď rukou po noze dolů a vyzývej ho povelem, na který je zvyklý, aby tu nohu dal, můžeš do ní i lehce ťukat. Pokud nereaguje, opři se do něj ramenem, aby trochu ztratil rovnováhu, zakolíbal se a musel si přešlápnout a tu nohu chyť. Pochval a odměň, i když ti ji dá jen na malou chvíli.

Druhá možnost je na videu. Je lepší to dělat v ohradě, kde neuteče, ale má víc prostoru, než v boxu.

tady máš pak popis, jak na to http://www.konicci.cz/diskuzni-forum/diskuze-o-vychove-a-vycviku/udidlo-a-zvedani-nohou/

caroline*
hodnocení

Nohy dává takhle špatně tak nějak každému, i kovář má občas co dělat, ale vždy si nějak poradí. Dělám jak píšete, zkouším se o koně opřít, mluvím na něj i na nohu ťukám. Nevím, jestli být přísnější, dát mu výchovnou? Nechci udělat něco špatně. Každopádně příště poprosím někoho ze stáje, aby mi pomohl a poradil "naživo", to bude určitě nejlepší. Děkuji vám

floro*

Tak takovou praxi jako je na videu bych nedoporučovala. Už základní chyba je ta, že koně nikdo nedrží a koník neví jestli má dávat nohu nebo se točit. To koníka spíš zmate a naučí koně nohu vytrhávat.

Radila bych se zaměřit na dávaní nohou ne na samotné čištění. Nacvičovat jen povel dát nohu, pocválit a pustit. Nepíšte, že by měl kůň problém nohy udržet, proto nemusí být s každým zvednutím spojena nějaká operace (čištění kopyt nebo strouhání). Napřed si najděte povel nebo signál, na který koník reaguje a ten stále používejte. Nejprve začněte jemnější povel a postupně zvyšovat tlak až do momentu, kdy nohu dá. Zvednou, pustit, pochválit. A věnovat se jiné činnosti za chvíli zopakovat. Časem bude povel mnohem jemnější, než na začátku.

hodnocení

0x
Zkuste mu dat udidlo , soustredi se na to co ma v hube a treba nebude klast odpor na nohy :) tak to dela moje pritelkyne ve staji , kdyz kun stavkuje :)
caroline*
hodnocení

Děkuji za radu, ale zkoušela jsem. Zítra za ním zase jedu, bude tam kamarádka a pomůže mi s ním. Musíme na něj něco vymyslet :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]