Nejste přihlášen/a.
Pes je společenské zvíře a cítí se v kotci osamocen. Obzvlášť když byl předtím zvyklý bydlet s vámi v domácnosti
a potom ho vystrčíte na venkovní samotku
Navíc si myslím, že fila není zrovna vhodné plemeno do kotce (z mnoha důvodů).
Uvažujte o tom, zda by nemohl žít alespoň v nějakých prostorách "napůl cesty". Na chodbě, v předsíni atd. Nechápu, že když vám nevadilo rostoucí nevycválané štěně v bytě, tak že po přestěhování do novostavby, kde předpokládám víc prostoru pro všechny, vám najednou pes doma vadí a místo pro něj není
Zkuste mu udělat prolézací dvířka aby mohl kdykoliv z domu odejít ven a zpět. Do kotce ho dávejte zpočátku jen
na krátkou chvíli a buďte tam s ním. Potom můžete čas pomalu prodlužovat, napřed psa odkládejte do kotce jen když budete na zahradě také. NIkdy psa do kotce nezavírejte za trest!
V kotci by měl mít pes hračky atd. a po vypuštění z kotce by měla následovat odměna. Také lze psa přivykat postupně tak, že kotec nebudete zavírat, ale budete psa v otevřeném kotci krmit, kartáčovat a provádět jiné příjemné úkony.
Sousedi vám mohou znepříjemňovat život (ani se jim nedivím) pozor aby se neuchýlili k nějaké zradě (otrava psa ap.).
Z hlediska práva a místních vyhlášek ale je třeba sousedům v klidu vysvětlit, že pokud pes soustavně neruší noční klid,
v podstatě nic nezmohou, ale že se situaci snažíte řešit ke vzájemné spokojenosti.
Představte si, že půlrok si hovíte u páníčka v bytě, a potom vás vystrčí ven, zavře kotec a nechá vás tam samotnou. A když pláčete a jste smutní, tak vás ještě okřikuje. Tak nějak se cítí Vaše štěně. Nechápe, proč je najednou venku, samo a zavřené. Obávám se, že tresty - myšleno třeba seřezáním - docílíte jen toho, že se pes proti kotci ještě víc zatvrdí a bude víc frustrovaný. Nešlo by ho pustit na zahradu?
Pokud ne, tak mu do kotce dejte oblíbenou deku, hračky, třeba nějaké svoje starší oblečení (neprané, aby byl cítit Váš pach), kotec nechte nedříve oteřený a uvykejte štěně na zamykání postupně - nejdřív ho zavřete na chvíli, kterou prodlužujte. A že pes štěká, je docela normální. Problém je ale, pokud to dělá několik hodin v kuse, to je fakt k nevydržení, a může to docela narušit sousedské vztahy (zkušenost u přítele, sousedi mají jakýsi smeták, co neštěká, ale vyloženě kvílí, ideálně v sobotu a neděli od oběda třeba do pěti, do šesti do večera). Miluju pejsky, ale někdy mám chuť tam hodit granát.
Řekněme si to rovnou: jsou psi inteligentní a chytří, a jsou psi blbý. Zkušený chovatel to pozná a blbé prodá. Je také všeobecně známo, že kolikrát je venkovský oříšek (silniční směs) mnohokrát chytřejší a inteligentnější, než mnohá drahá čistokrevná rasa. Chytrý pes pozoruje člověka a snaží se mu zavděčit-- když je několikrát pro štěkot okřiknut, sám si řekne , že si to člověk nepřeje, a tak to nedělá, pes se i sám vychovává. Máte-li psa, který moc rozumu nepobral, ztěží se Vám podaří ho odnaučit štěkat. Několikrát jsem viděl, že ho nešťastný majitel seřezal.a pes za půl hodiny štěkal zas, vše marno.
Já jsem byla vždycky proti kotcům a co přímo nesnáším, je pes uvázaný na řetězu. To bych nejraději zakázala! Já mám psa na zahradě a kotec nemá. Sem tam zdemoluje nějakou tu kytku, ale je mi prostě líto psa, který je celoživotně zavřený v kleci. A když už bych musela toho chudáka psa učit do kotce, tak ho tam učím postupně, ne že rok je s Vámi v bytě a najednou ho šoupnete do kotce, kde s ním nikdo není. Pes musí být na kotec zvyklý, musí ho nejprve pořádne prozkoumat, musí zjistit, že kotec je příjemné místo na odpočinek, že tam má jídlo. Musíte mu kotec spojit s něčím příjemným, např. se zábavou. A zvykat ho tam postupně. Ale já bych kotec používala jenom tehdy, když přijde návštěva a pes jim vadí nebo na psy nejsou. Někteří jsou alergičtí na psí chlupy a se psem prostě ve ztyku být nesmí. To chápu, ale psa tam nechávát celé dny je už podle mě týrání.
Brazilská fila je krátkosrsté plemeno a už z toho důvodu do kotce nepatří, ale to jste asi slyšet nechtěl. Problém je v tom, že jeho psí dušička nechápe co provedl, že jste se ho najednou zbavili a necháváte jej samotného zavřeného. Napřed ho naučíte žít s vámi a pak ho izolujete venku. Je logické, že pláče a protestuje...je to mladý pes, který potřebuje spoustu pohybu, volnosti a především být se svou smečkou. Venkovní kotec i když velký je skoro totéž, jako by jste ho odložil do útulku a chodil jej tam krmit a navštěvovat. Jste jeho modla-jeho pán, kamarád a parťák kterého miluje a najednou nesmí být s vámi...tohle nemůže pochopit-je mu smutno a je zrazený a jistě velmi nešťastný, tak vám to vysvětluje (štěká a kňourá). A co v zimě-to ho necháte mrznout v mrazech v jeho krátkosrstém kožíšku? Sousedům se nedivím, jistě je jim ho líto, pokud to nejsou necitlivý sobci a nejde jim jen o hluk. Pokud to slyší, že naříká, tak jim to možná trhá srdce a ne uši.
Odpovědi jsou jednoduché. Kotec má provizorní, protože ploty okolo novostavby budou hotove az příští rok. Proč jsme ho dříve měli doma a nyní je venku? Protože v bytě být asi venku nemohl, to je logické. Krátkosrstý je, ale má tu nejzateplenější boudu co znáte, která je navíc ještě umístěna ve stodole a má istalován elektrický radiátor pro případ velkých mrazů. Taky jej máme moc rádi, ale dle mého patří pes ven a doma žít s 75kg telátkem taky není jednoduché. A i když tu spousta lidí přispívá stylem, že ze mě dělá snad i trýznitele, v žádném případě to tak není. Pes dostavá to nejkvalitnější krmení, procházky, péči atd. Jen prostě musím vyřešit , jak vydrží venku v klidu. Kdybych ho chtěl trápit nebo mě nezajímalo jak mu je a jak mu pomoci, asi bych se nejen tady o to nezajímal...
Nejzateplenější bouda a radiátor nestačí, pes stejně bude venku a v zimě tím trpí jeho klouby, zvlášť u velkých plemen je toto problém. Krátkostrsý pes celoročně venku prostě NE. Výmluvy k tomu můžete mít jaké chcete. Nebo má celé dny čučet v boudě do radiátoru aby byl v teple? To asi nebude to pravé. Pokud zastávám názor, že pes patří ven, tak si snad pořídím plemeno, které tím nebude trpět! A pokud mi vadí doma 75ti kilový pes, pořídím si menšího psa, který nevadí. Koupit si co se mi líbí a pak tomu zajistit jen provizorní podmínky je sobectví a omezenost.
I když jsem rád za kažkou radu a vážím si lidí zde, pokud existuje někdo, kdo druhého bez okolků nazve sobcem a omezencem je pro mě IDIOT.
Ty urážky jsou myslím zbytečné, tarantel má pravdu v tom že výběr plemene a plánování jak budete se psem žít v praxi jste nezvládli a nedomysleli.
Teď už jen jak z toho ven. Můžete se pokusit psovi sehnat rodinu která mu dá lepší podmínky; můžete mu doma vytvořit kout a vzít ho zpět do rodiny, kam logicky patří; můžete mu alespoň pořídit do kotce kamaráda, klidně dospělého menšího psíka z útulku, aby nestrádal psychicky (máme zkušenost že dva psi si mnohem častěji spokojeně schrupnou ve společné teplé boudě než jeden, který z osamělosti neustále hlídá, zda za ním někdo nejde).
Jinak bude brečet pořád a nelze se tomu divit, a sousedi na vás právem budou zahlížet.
- pokud jsem to správně pochopila a máte zahradu, nebo zahrádku, nechápu, proč musí být pes (a zvláště štěně) zavřený v kotci. Proč jste si ho pořizovali?
- zkušenost se psy, zavřenými v kotci nemám. Naši psi vždycky běhali po zahradě na volno - a měli jsme psy velké, jednou dokonce dva.
Na poslední příspěvek proč není tedy na zahradě pes puštěný volně reaguji takto, ten člověk, který si stěžoval na to vytí, tak jej asi zřejmě nechce mít celý den puštěného na zahradě, obecně vzato, velký pes zahradu postupně zničí, a netvrdte mi nikdo že to není pravda, my máme také zahradu rozdělenou na psí a pro nás,
a pes kotec potřebuje už jen z výchovných důvodů, řekne Vám to každý kynolog.
Ty chytré řeči, co tady vedete a každého, kdo nechce psa nechat napospas osudu a divokému životu bez jakýchkoliv omezení byste nejrači ukamenovali.I malé děcko potřebuje mantinely, to samé pes, tak tady nedramatizujte kvůli tomu kotci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.