Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Máme tříletou fenu Jacka Russela a 1,5 roční dítě. Doteď probíhalo soužití naprosto ideálně, malý měl naprosto volný pohyb po celém bytě, fena si od něho nechala líbit naprosto vše včetně tahání za ocas. Vše se změnilo, když se začala hárat. V tu chvíli kdykoli se k ní přiblíží, začne vrčet, cenit zuby a startuje. Nikdy nekousne, ale nemáme z toho vůbec dobrý pocit a musíme je držet od sebe. Ptal jsem se kamaráda zvěrolékaře, říkal, že jsou to hormony a po odhárání by se mělo vše srovnat. Jsou to dva týdny co přestala barvit a situace je stále stejná. Navrhovaným řešením byla kastarace nebo hormonální injdekce, ale ani do jednoho nechci jít.
Díky za rady a zkušenosti
Teď se neurazte, nemám na mysli Vaši rodinu, ale všeobecně. V některých rodinách je pes něco jako živá hračka pro dítě. Dítě po něm leze, tahá ho za srst, uši i ocas, strká mu všetečné prstíky do očí,nosu, tlamy. Kde je chyba?
To malé děcko za to nemůže, nemá dosud rozum, v živém zvířeti vidí jenom hračku. Podle toho se i chová.
Psovi se to, samozřejmě, nelíbí. Komu by se to líbilo? Tak vystartuje. V období hárání je fenka navíc citlivější, hned ji všechno rozhodí. Stejně, jako některé ženy, no řekněte sami. Některé ženy jsou tak citlivé, že musí být 1-2 dny při menstruaci doma. Nedokážou normálně fungovat. A navíc ať si představí v tomto období malého všetečku, který za psem neustále leze a nedá pokoj a nedá...
Psa a dítě bych oddělila. Dítěti bych koupila velikého plyšáka, ať si s ním hraje a tahá ho podle libosti. Až bude děcko rozum brát, začala bych mu vysvětlovat, že pejsek je živý a když mu třeba stoupne na pacičku, bolí ho to. Nejlepší je začít se správnou výchovou dětí ke zvířatům už v raném dětském věku. /co může, co nemůže/ Citlivým přístupem k dítěti i ke zvířeti by určitě ubylo týraných zvířat. A pokousaných a poškrábaných dětí. Jaga.
Viděla jsem nejednou, jak malé dítě, jako andílek, kope do jejich velkého psa, Rodiče opodál se jen usmívali. To je prro dítě nejlepší vstupenka na chirurgii. Protože i sebeklidnějšímu psovi jednou dojdou nervy.
Hárání trvá 3 týdny, to že nebarví neznamená, že přestala hárat. Počkejte ještě. Jinak píšete, že si nechala vše líbit, to není dobré, že ji dítě tahá za ocas a obtěžuje psa i jinak. Feně vyhraďte místo, kde bude mít klid a kam za ní dítě nepůjde, místo kam se bude moct uklidit až bude mít pozornosti plné zuby a dejte pozor, aby dítko opravdu na tom místě psa nechalo napokoji. Jinak chňapání je nepřípustné, psa ihned okřikněte a třeba mu podržte tlamu, to se prostě nedělá.
A minulé hárání probíhalo normálně?
Naprosto souhlasím s příspěvkem viz výše.Myslíte si,že fenka nemá nárok na svůj klid a pohodu? Předtím byla ještě hodně mladá,v podstatě štěně a teď zkrátka dospěla. Potřebuje své teritorium,kde jí nikdo nebude rušit.To je celé
Barvila přesně tři týdny, od té doby uběhly další dva. Míst, kam se může uklidit má několik. V prvním příspěvku jsem nezmínil, že fena reaguje vrčením při jakémkoli kontaktu s malým, jakmile se k ní začne přibližovat, zavýská nebo jen natáhne ruku. Nikdy ji nijak neterorizoval, nebil, nespadl na ni nebo jinak neubližoval, na to dáváme opravdu pozor a nikdy jsme je nenechávali spolu bez dozoru, takže je vyloučeno, že by udělal něco, co bychom nevěděli. Jakmile hrozí, že by se mohli dostat do kontaktu, držíme ji za obojek okřikujeme a přesto vrčí a chňápe. Pak je rozdělíme tak že na sebe nemůžou. Minulé hárání proběhlo naprosto v klidu, byli spolu v kontaktu a byla jako milius, tehdy už malý lezl a hráli si spolu. Od té doby se změnilo jen to, že dnes už běhá
Nemyslím si, že by kastrace cokoliv v chování vaší fenky změnila. Myslím si, že fenka, jako štěně se cítila rovnoceně s dítětem. Vpostatě byly obě štěňaty. Háráním fenka na společenském žebříčku postoupila a od lidského štěněte si udržuje odstup, už se nechce kočkovat. Ale pro kastraci, když jste si jisti, že štěňata nebudete chtít, hlasuji všemi deseti. Trochu poguglujte a dozvíte se, jak ženské hormony gestrogen a progestrogen působí jako spouštěče rakoviny. Zvláště pak nádory v léčných žlázách.
svou minulou fenku, jsem musela nechat vykastrovat, protože měla víc než podivné hárání a na rakovinu dělohy si zakládala. Pak jsem si já našla bulku a prodělala všechny ty strašné zákroky. Prvním požadavkem onkologů byla ztráta menstruace. Fenečce, kterou mám teď, jsem našla a nechla odoperovat malé bouličky v mléčných lištách. Byla velká diskuze s vetem, který vytáhl statistiku, která jasně dokazovala souvislost nádorů s ženkými hormony. Ani jedna z feneček se naprosto nezměnila. Nepřibrala, nezlenivěla.
S fenečkou procvičte cviky poslušnosti a toho "sedmihlavého dráčka", jakým rasl bezesporu je, nechávejte hodně vylítat. Snížíte v ní napětí. A o kastraci vážně uvažujte!
Zdravím, pochybuji, že jste několik hodin upřeně koukali na dítě se psem, abyste viděli úplně vše. Opravdu se mohlo v pár vteřinách, kdy jste byli zády, stát něco, co fenku bolelo, bylo jí to nepříjemné a už toho za tu dobu prostě má plné zuby, pohár přetekl. Pokud jste nechali dítě, aby jí dělalo všechno, včetně tahání za ocas apod., tak se ani moc nen čemu divit. Fenka přítele nesnáší všechny malé děti právě z důvodu, že ji kdysi jedno dítě hodně otravovalo. Něco se zlomilo a od té doby už roky děti nemá ráda.
Učte dítě, že pes se netahá, nestrkají se mu prsty všude a není to zkrátka hračka. Fenka už je dospělá a hračkou evidentně být nechce.
Jeden a půlroční dítě nebude pes typu Jack Russel nikdy respektovat. Když vaše žena bude mít menzes, tak možná je taky na všechny protivná, jak ta vaše fenka. Však jsou to obě baby, tak co se divíte. Nikdy nenechávejte dítě tahat psovi za ocas. Co kdyby to začalo zkoušet na cizím psovi? Fenka vaše dítě ceněním zubů a vrčením uzemňuje a dává mu najevo, kdo je tady pánem a co se jí nelíbí. Ona ví, že je to dítě, že to nejste vy, její pán. Doporučuji dítě začít vychovávat, aby se od psa drželo trošku dále, a fence vysvětlit, že vrčení na dítě netolerujete. Vy jste pán, vy velíte. Nenechte si přerůst přes hlavu ani dítě, ani fenku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.