Nejste přihlášen/a.
Vosy jsou pěkné prevítky. To že se vám tam nastěhovaly znamená, že si čilé staví hnízdo a zejména to znamená, že po přezimování jich přiští rok bude ještě víc. Na vosy platí účinné spreye, které jsou dostupné v prodejnách drogerie a pod., a protože k nim nemáte asi účinný přístup, musí být zvolena metoda spreyového nástavce a jeho zasunutí co nejblíže k předpokládanému "hnízdu" vos. Pak jen stačí zmáčknout, podržet ventil a pak opustit raději dotyčnou místnost na čerstvý vzduch... Zásadně zákrok provádějte večer nebo brzy ráno, kdy vosy jsou už, nebo ještě, v klidu. Zcela určitě vosy již hučet přestanou. Pokud se na to sama necítite, spojte se s rodinou, známými nebo příslušným obecním úřadem, který vám určitě pomůže.
Milá Vendo s vosama, přála bych Vám, abyste co nejdřív byla Venda bez vos. Neboť jsou to mrchy.
Chce to kočkovat se s nimi večer, když už jsou nalezlé v posteli. To už se jim nechce ven a jsou takové malátné. Manžel použil hasicí přístroj a byl úspěšný. Přestože bylo polité všude všechno.
Na netu si můžete najít i deratizéra, znám adresu pána, který ničí vosy, sršně, klade návnady na potkany apod. Dcera ho pozvala kvůli ohromnému sršnímu hnízdu za komínem. Za chvíli bylo po akci, ale stála ta legrace 1.500 Kč.
Třeba by to za vosy bylo levnější. Zkuste nejprve nějaký ten přípravek z drogerie, kdyby se nechtěly hnout, nebyl by ten deratizér určitě marný. Jaga.
Zdravím.! Měl jsem něco podobného se sršni. Vyrobili si "kopačák" (hnízdečko) na půdě baráku a jejich
perimetr vzletu a přistání vedl kolem pergoly, kde si hrály děcka. Faktem je, že nikdy nikomu neublížily.
...Tedy já dostal jedno žihadlo mezi oči, když jsem obíral hrušky, na kterých se pásly.
Vyřešil jsem je tak, že do prostoru hnízda jsem v noci z vedlejší místnosti natáhl hadičku a dobře utěsnil
škvíry kolem ni. Pak jsem jim pár dnů dávkoval přes hadičku BOP Insekticid (viz.foto)
Několikrát denně jsem je "obšťastnil" sprejem a za pár dnů bylo po sršních.
S Reidem to ani nezkoušejte. To je akorát podráždí, nebo možná i pobaví, jak budete tancovat.
Naporcovat jim to přes hadičku z bezpečné vzdálenosti přes zeď a pak stejně vzít nohy na ramena a čekat.
Po aplikaci to tam hezky zahučí, jako na fotbalovém stadionu.
Přeji úspěšný boj.!
Pokud jsou to skutečně běžné vosy, tak ty zimu nepřečkají. Z vos přezimuje někde v teple akorát matka a ta na jaře staví vždy nové hnízdo, do starého se nevrací. Není samozřejmě vyloučené, že založí novou rodinu hned vedle toho starého hnízda. Likvidovat vosy - dělnice teď je skoro zbytečné. Musíte zlikvidovat matku. Nejpozději na jaře, když začíná stavět a je na to sama.
doplněno 06.10.14 08:57:Cituji z Wikipedie:
Přezimující oplodněná královna se probouzí na počátku jara, vylétá a vybere si vhodné místo pro založení nové vosí kolonie. Začne se stavbou buněk, do nichž pak kladevajíčka. Z těchto vajíček se později vylíhnou první dělnice; jsou to nedospělé samice, které tudíž nemají dovyvinuté pohlavní orgány a nemohou se rozmnožovat. Okamžitě přebírají veškerou péči o hnízdo. Od této chvíle se královna věnuje již jen kladení vajíček. Koncem léta se z vajíček vylíhnou samci a samičky. Jedině oplodněné samičky zimují, aby mohly příští jaro zase založit novou kolonii. Ostatní obyvatelé hnízda včetně staré královny umírají.
Jednou jsem likvidoval vosí hnízdo, umístěné v zemi. Několik vydatných zásahů silným Biolitem a pak zasypání díry pomocí malých kamínků, jinak používaných pro posyp zledovatělého chodníku. Když jsem pak viděl, jak se desítky vos vrátily a ze všech sil se snažily kamínky odhrabat, měl jsem z toho takový zvláštní pocit.
Ahoj. Vendo, když jsem před lety dělal na střeše podhledy, tak jich tam bylo něurekom. V drogérce mi poradili nějaký sprej, a že prý stačí postříkat vletové otvory a ony si to do toho hnízda zatáhnou na svých tělíčkách taky a samy. Den dva a byl klid. Taky jsem ještě dříve nastavil letlampu ohněm od žlabu a pak jsem dole zašlapával vosí chodce. Mizely jim křidélka. Jen to nebylo zrovna moc bezpečné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.