Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co si myslíte o velikosti výběhů pro koně. Myslíte, že je problém, když bude mít kůň pozemek 700m2? Samozřejmě buď s boxem nebo přístřeškem.Myslíte, že je to malé, nebo to stačí? Díky za odpovědi. Ráda o tom prodiskutuji.
PS: Ne, nechystám se vlastnit koně, jen mě to tak napadlo
Kousek od nás jsou Lechovice, kde je přímo koňská farma, ranč nebo jak to mám nazvat. Koně mají výběhy tři, jeden trávou na popásání, druhý jakýsi s pískem a třetí výcvikový. Na tom travnatém vidím vždycky pár koníků, někdy dva, jindy pět, pozemek má mým hrubým odhadem cca 100x400m, a to ještě asi nadsazuji. Proběhnout se můžou, sice nic extra, ale určitě lepší, než v boxech.
Pokud se nechystáš pořídit si koně, tak nechápu smysl ankety.
Také nechápu, proč si každý, kdo má nějaký plácek za domem myslí, že si na něj prostě musí pořídit zrovna koně.
Kůň se nesmí chovat o samotě, držení jednoho koně je porušením zákonu na ochranu zvířat proti týrání. Čili na zmiňovaném pozemku bude více zvířat (např. dva koně, kůň a poník nebo kůň s ovcemi, kozami atd.).
Stavba přístřešku nebo boxu podléhá příslušnému schvalovacímu řízení, často je ze zákona povinnost opatřit si souhlas sousedů se stavbou a držením koní . To souvisí se zacházením s hnojem, močůvkou, krmivem, zdrojem pitné vody atd. S držením takových zvířat je spojena nutná legislativa, takže je třeba počítat s tím, že budete potřebovat poměrně dost razítek.
Vhodná velikost pozemku se určuje podle toho, kolik je na něm zvířat, zda jsou zvířata na pozemku celoročně a jak jsou krmena.
Nevím, co na té anketě vadí? Jako zakladatel jsem si ji mohla zvolit pro shrnutí svých domněnek, nemusíte v ní hlasovat. To je jedno. Ano, tak o tomhle všem samozřejmě vím, je jasné, kůň by se trápil sám. Razítka a úřady, ty jsou skoro u všeho, takže asi tak, no. Navíc se snad mohu zeptat, ne? Ať je důvod jakýkoliv. Líná huba-holý neštěstí. Já se tohoto nedržím a mnohdy se dovím zajímavé věci.
Já si nemyslím nic ohledně své zahrady. Nechci na ni koně, ani jiné zvíře. Ne že bych nechtěla, ale nemám prostředky, čas. Byl to dotaz položený čistě ze zvědavosti. Znám plno lidí, co mají koně, tak mě jen tak napadla cifra na jednoho koně. Tak je jasné, že já osobně bych na takovouhle výměru nedala dva koně, to by si za chvíli šlapali po hlavě. Právě mě jen čistě zajímalo, jestli by to bylo vůbec možné, jestli nejsou zákonem stanovené normy apod. Ano, samozřejmě záleží na tom, jak je kůň krmen, dokrmován, jestli má box, kolik času v něm tráví. Možná jsem to mohla více popsat, ale mě to zajímola tak obecně, střední zlatou cestou.
Děkuju za Váš upřímný kometář...
Záleží na úhlu pohledu. Na stálou pastvu to nestačí. Pokud se tam kůň bude pohybovat celý den, každý den. Žádná tráva tam neporoste, všechno vydupe, po deštích rozčmajdá. Naopak pokud bude pozemek přímo navazovat na nějaké ustájení, poslouží perfektně jako tzv. paddock či výběh. Kůň nebude 23 hod zavřen v boxe, ale bude mít možnost volného pohybu, množství vnějších podnětů. Mnohdy není problém domluvit někde externí pastvu v opuštěném sadu nebo jiném pozemku. Takže bych doporučila povrch zpevnit (aby se při deštích nepřiměženě neblátil), dobrý přístřešek nebo venkovní box a dostatek sena a nějakou čtyřnohou kámošku.
bohemica zbytečně přešla do příliš jedovatého tónu.
Na anketě mi vadí její zbytečnost.
Koně (a jiná zvířata) chovám více než padesát let a za tu dobu už nějaké zkušenosti mám. Bohužel v posledních letech hlavně s těmi, kteří si pořídí koně (nebo jiné zvíře) aniž by měli předem základní všeobecné znalosti. Na tvém místě bych poděkovala (v místní poradně obvyklým způsobem) za vypracované odpovědi, za čas a zkušenosti, které ti odpovídající věnují ačkoliv vlastně odpověď nepotřebuješ. Koně nechceš, tak proč potřebuješ vědět, jestli ti může žít na zmiňovaném pozemku?
A to se nemůže jen tak zeptat? Ježkovy voči. Taky si chci jednou něco pořídit, proč bych se nemohl azeptat už nyní, pouze informativně. Vadí Vám anketa? Já nevím, nutí Vás někdo se v angažovat?
Vím a vidím, že rozumíte chovu psů, koní, koček. Ale mnohdy jste opravdu zbytečně jízlivá a dáváte najevo svou svrchovanost a pravdu, přes kterou nejede vlak. U otázek týkající se třeba voříšků nemám ani chuť reagovat, když to někdy čtu.
doplněno 05.10.14 19:55:Anketa tazatelka zajímala, ptala se pouze informativně. Nejsme tu coby kritici hodnotící, na co by se tazatel měl a neměl zeptat. Když někoho hned zpucujeme, na jakou se ptá vlastně blbost, když to ani nepotřebuje, tak se nám příště třeba obloukem vyhne, což by byla škoda.
Možná jsem nasadila sama moc ostrý tón, ale mrzí mě, že každého majitele voříška považujete za množitele, i když má třeba štěně od známého za basu piv. Přiznám se, že mě to i uráží, všichni holt nejsou stejní. Ovšem věřím, že za dlouhá léta máte profesionální pohled na celou tuto problematiku, což může vést k určitému rozhořčení.
Nejlepší bude se nehádat, co myslíte?
martina: Jestliže se "nikdo123" nudí a zadává anketu a dotaz aniž by ho/ji zajímala odověď nebo výsledek ankety opravňuje odpovídající ke kritickému tónu. Odpověděla jsem slušně, způsob mého vyjadřování je už takový.
Chovem zvířat, především psů a koní se "vrcholově" zabývám několik desetiletí a dosáhla jsem i mnohých úspěchů.
V posledních cca dvaceti letech se ale zabývám i poradenstvím a pomocí i ochranou týraných zvířat. Proto bohužel znám
z praxe důsledky jednání, kdy si lidé často bez základních znalostí pořizují pod vlivem "módy" zvířata aniž by měli vhodné podmínky, znalosti, zkušenosti, praxi atd.. A jak potom takové počínání dopadá na ona zvířata? Bohužel špatně...
Možná proto jsem v podobných otázkách, jako byla tato, poněkud příkřejší. Je to bohužel ovlivněno praxí.
A co se týká mého názoru na "voříšky" a psy bez PP, i tyto názory jsou bohužel podložené dlouholetou zkušeností, jak takové šíření a produkty z těchto "chovů" končí nebo prožívají svůj život. Nadprodukce štěňat, přeplněné útulky, zdravotně postižení psi atd.
Chovatelství není jen koníček, ale hlavně zodpovědnost za život a zdraví našich svěřenců.
Prosím, nehádejte se. Jak jsem řekla, NEbudu si pořizovat koně ani jiné zvíře! Dotaz byl položen ze zvědavosti. A to jsem tu několikrát zdůraznila.
Nevím, kdo má co proti anketě. Důvod, proč tu je, jsem taky napsala. Že vadí její zbytečnost? Tak si jí nevšímejte. Není povinné se jí účastnit Zajímá mě výsleedek, proto tu je dotaz a dodatečně ke shrnutí anketa.
Já chápu, že to myslíte dobře, ale já rozhodně zvíře mučit někde nehodlám Nechci ho. Prostě mě napadla otázka, co si myslíte o velikostech výběhů. Znám plno lidí, co mají zahrady kolem 1000m2 a pořizují si koně. A tak mě napadlo, jak to vlastně je, jestli to není moc malé, jestli není ze zákona uložený rozměr. Nechci na nikoho posíat žádné úřady, nic takového, opravdu mě to jen zajímá. Příště tedy budu držet jazyk za zuby a vrátím se ke studování knih.
Děkuju všem za odpovědi (y) Měj te se hezky
nikdo123
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.