Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řešíme nemalý problém. Máme 2 roky psa (křížence) odebraného pro týrání. Jsou mu 3 roky. Strašně se bál, člověk vzal do ruky koště a už se choulil v koutě, na přítele si zvykal 4 měsíce... No děs. Teď je v pohodě a je to děsnej mazel. Loni začal utíkat ze zahrady přes skříňku na elektřinu. Zabezpečili jsme to tak že to nějakou dobu vydrželo. Teď zjistil, že skočí i přes normální prot na zítce (doskoková výška na chodník 2.3 m) a utíká vesele dál. Už utíká i před očima, dříve to bylo tajně když se nikdo nedíval. Nedavno utekl a skončil v útulku v Troji. Okamžitě jsme pro něj jeli. Jaký to byl šok když nám ho měli předat a slečna přišla s tím, že pes jim z výběhu utekl (plot o výšce cca 2,5 m + takovéto hrazení dovnitř jako je v ZOO). Tudíž jsme zjistili, že jakékoli zábrany jsou k ničemu. Každý nám říká že takového akrobata vživotě neviděl a máme ho dát do cirkusu. Máme ho nechat vykastrovat? Bude mi to strašně líto, ale u něj žádná výchova nemá cenu, už jsem zkoušeli všechno možné. Asi nám nic jiného nezbývá co? Díky za názory.
Kastrovat, nekastrovat, také můžete dopadnou jako my, děda nechal vykastrovat psa-pouliční směs v jeho 3 letech a on utíkal vesele dál až do té doby než ho srazilo auto. Přežil, vyléčil si zlomenou nohu a žebra a od té doby až do své smrti neutekl i když byly tevřené vrata (dožil se 16 let). Náš pes nepřeskakoval ploty ale chodil po střechách.
spíš bych to asi řešila elektronickým plotem. Natáhnete vodící drát (do země nebo na plot, jak chcete). Pes má el. obojek, který nejdříve pípá, když se přiblíží např. na metr ke drátu, na 0,5m pípá hlasitěji a když je moc blízko, dá el. ránu.
Naučí se to velmi rychle.
ALE - aby si pes nespojil obojek s elektrikou, musíte mu ho dát dřív vypnutý - tak na 14 dní a pak zapnout. Jinak jak mu sundáte obojek zdrhne.
Myslím, že kastrace nic nevyřeší, že prostě se rád toulá (neutíká za fenkou)
Odpovídáte nekastrovat. Jenže mi už jsme úplně zoufalí. Teď jsem s ním byla na zahradě a řekla jsem si že zametu verandu. Otázka 2 min. A byl zas pryč. Už je doma, vím kam chodí. Ten drát nechci, díky. Třeba ta kastrace pomůže, třeba ne. Ale já už se rozmýšlím dlouho a asi půjde. Chce se mi z toho brečet, ale zkusit to asi musíme. Venku je jak v létě a když potřebuji být doma, musí být zavřený taky. V létě jsme furt na zahradě tak je pod dozorem. Ale co budeme dělat v zimě? Budu ho venčit po zahradě na vodítku?
No nevím jestli kastrace pomůže, on utíká, protože venku je to lepší zábava než doma na dvoře. Co el. ohradník, to pomůže. Natáhnout kolem plotu. Pes dostane dvakrát ránu a příště to zkoušet nebude. Je to lepší než o psa přijít pod koly aut. Zkuste se poptat jestli by vám ho někdo na chvilku nepujčil. Co vím z okolí a od sousedů, vždycky to pomohlo. Psi jsou vpohodě na volno a neutíkají. A pak jedině pořádný kotec se střechou...A hlavně se psovi věnovat, procházky, hra...ať má vyžití.
doplněno 17.09.14 10:29:Co se týká těch obojků, soused ho měl, pes ale dostával rány i jindy a byl celkem v háji (ono asi záleží jaký a na ceně),pes se bál pohybovat po zahradě. Pak pořídil klasický ohradník a má pokoj a to je pes co byl utečený denně. Teď k plotu prostě nejde...
Jenže pes má vyžití jak prase. Nemáme vesnický dvorek, ale nádhernou zahradu 1 100m2. Máme ještě jednoho psa a dvě kočky. Já jsem v domácnosti, nebo tedy chodím do práce 1x týdně, přítel dělá "krátký/dlouhý takže je taky věčně doma, tedy na zahradě, doma by nevydržel. Máme bezva nájemníky, kteří mají 2 děti, ty ještě nechodí do školy. Naši psi ty děti milují. Takže pes není na "dvorku" celý den sám a nečeká až někdo přijde milostivě domů. Fakt se nenudí.
Tak to psa jen na zahradě nebaví, nudí se, když utíká. Všechno na zahradě zná. Proč s ním nechodíte i někam jinam ven? I se psem který má k dispozici obrovskou zahradu je potřeba chodit do lesa, na louku, k vodě.. prostě někam, kde to zase bude jiný a může si očuchávat a zkoumat.
A hlavně my nemáme děti, takže psi s námi jezdí všude možně po výletech a na dovču. Teď jsme ještě koupili chatu. Kdybychom měli ten el. ohradník tak to řeší situaci jen doma. Ale pes zas v cizím prostředí neutíká. Tedy zatím. Já zkusím el. ohradník zapůjčit a vyzkoušet. Jinak se asi nedá nic dělat. Všem děkuji.
Obávám se , že kastrace nepomůže . Pokud to není krátkodobý útěk za háravkou ( a to u vás asi není), tak je to zvědavost ...a ta je v hlavě . Zkusila bych ten elektronický ohradník ( přijem - krabička na obojku a zakopaný drát ) . Ale prvně bych si někde půjčila elektronický výcvikový obojek a zkusila jestli na to vůbec bude reagovat , protože se může stát , že pes zjistí , že to malé štípnutí je daň za svobodu a vy vyhodíte pár tisícovek za něco , co bude k ničemu.Když měl náš pes tendenci lézt přes plot ( neutíkal , jen seděl u vrátek zvenku
), tak jsem na plot zevnitř natáhla pletivo , navolno ,uchyceno ve třech bodech , párkrát to zkusil , ale jak se to klimbalo , tak se nemohl zapřít a padal a padal ..
. Hodně štěstí
Nekastrovat, bude to dělat asi dál. Pes je ještě mladý. Já mám taky voříška z útulku, tak by utíkal. No, přes den a v noci je doma v pelechu. A když je venku pěkně, tak ho dám na dlouhatánské vodítko ven. A mezitím s ním tedy chodím minimálně třikrát denně na procházky. Venku na zahradě musí být přivázaný, protože by mi taky utekl, a já už jsem na to neměla nervy. Ale jinak je to taky děsný mazel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.