Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se postarat o zraněnou užovku

Od: marra4* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, dnes jsme na cyklostezce našli zraněné mládě užovky obojkové. Zřejmě ji zranilo projíždějící kolo. Nemá otevřené zranění, ale nevystrkuje jazýček, je ve strnulé poloze a u tlamky má trošku krve. Poraďte prosím, jak ji zařídit provizorní terárium pro případ, že se z toho dostane. Určitě je potřeba, aby měla klid, ale jak s vlhkostí, nebo jestli ji mám dát žárovku. Prosím poraďte, kdo máte zkušenosti s hady. Předem děkuji za rychlé odpovědi, spěchá to...

Jak se postarat o zraněnou užovku
Jak se postarat o zraněnou užovku #2
Jak se postarat o zraněnou užovku #3

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

3x

Já zas budu za tyrana ale proč jste ji nenechali tam kde byla. Je to koloběh a nějaký dravec by se nažral.

marra4*
hodnocení

Děkuji za Váš názor, já mám jiný...

martinaa*
hodnocení

3x

Může jít o šok a povrchové zranění, ale také o zranění vnitřní, to Vám nikdo krom lékaře neřekne. A bohužel těch, co rozumí hadům, je velmi málo - říkám schválně "rozumí", protože znám pár, co údajně hady léčí a neví o nich takřka nic.

Držte užovku v teplotě 20 - 25 stupňů a jako potravu můžete nabídnout buď žabky, nebo rybky přiměřené velikosti, obojkovka žije u vody a na tuto kořist je zvyklá. Je nutné, aby měla mrtvá kořist (mražené rybky apod.) pokojovou teplotu, rozmrazujte v teplé vodě, nikdy ne v mikrovlnce.

doplněno 31.08.14 19:45:

Jo, a nádržku na vodu určitě větší, nezapomeňte ani na úkryt, kam se užovak může schovat, aby nebyla vystresovaná.

marra4*
hodnocení

Dobrý večer, velice děkuji za zatím nejužitečnější odpověď...

hodnocení

0x

Těžko říct, co jí je. Nemáte v okolí nějakou záchrannou stanici pro zraněné živočichy? Bývají třeba při ZOO. Tam by asi dokázali lépe posoudit její stav. Asi by neměla být ve velké zimě, je to studenokrevný živočich. O užovkách moc nevím, akorát jednou jsem viděl jak žrala žábu. Takže to bude asi masožravec - možná jí zkuste kousek nějakého syrového masa nabídnout. Bez jídla a tekutin se asi nezmátoří. Dal bych ji spíš na podestýlku ze suché trávy, tohle není pouštní had.

hodnocení

0x

jakpak to asi s užovkou dopadlo (tipnul bych, že bohužel špatně);
no, kdyby to náhodou ještě bylo potřebný, zkusil bych se obrátit na specializovanější fórum (já jsem jen tak z první vody našel tohle svet-zvirat.cz/... vetcentrum.cz/..., ale dalo by se toho najít spousta (nejspíš už to tazatele napadlo taky a poptal se i jinde));
jídlo asi nebude u hada problém, bez jídla jistě vydrží dlouho, tipnul bych teplotu možná spíš těch 20 než víc, slušnou vlhkost, podklad něco jako lesní půda, možnost zalízt si pod nějaký kusy kůry apod., světlo radši moc ne - nesvítit, nedávat na slunce, nějaká miska s vodou asi neuškodí, úplnej klid (kontrolovat tak po 24 hodinách), vůbec dát celý terárko nebo krabici někam do ústraní, kde je klid (ale teď už asi tazatel ví víc, anebo už ani nic vědět nepotřebuje...)

doplněno 01.09.14 01:43:

(miska s vodou na fotce se mi nezdá moc vhodná - pochroumaná užovka by možná neměla chuť dostávat se do ní, v zahloubeným lavórku by se naopak třeba mohla i utopit? (i když jinak jsou užovky jistě velice dobrý plavci))

marra4*
hodnocení

Dobrý den, užovka zatím žije. Její stav je takový, že ve svém provizorním teráriu zůstává na jednom místě, neleze. Nejhorší asi je to, že ,,nečichá" to znamená nevystrkuje jazyk. Ve stejný den, kdy jsem ji našla po střetu s kolem (ne mým) jsem měla v ruce ještě dvě stejně stará mláďata, která jsem odnášela z cyklostezky, byla naštěstí v pořádku a pohybovala se velice čile a útočně, jazýček jen kmital, takže mám čerstvé srovnání se zdravým hádkem. Když kontroluji užovku, tak se omotává kolem prstů, při otočení na záda okamžitě zaujímá správnou polohu. Dá se říct, že je stále čilejší, ale jen na rukách, jak ji položím, tak ji i najdu. Doma chovám pagekony, želvu, takže nějaké plazíky doma máme, ovšem s tímto nemám zkušenosti. žádná záchranná stanice v okolí není, veterináři tady řeší jen pejsky, kočky, v takovýchto případech tápou - osobní zkušenost. No psala jsem tady proto, aby se mi sešly nejlepší rady, jak udělat co nejlepší podmínky, zbytek zůstane asi na přírodě a nezbývá než čekat. Děkuji velice za pomoc...

pb®

Jestli v rukách leze normálně, tak by to mohlo být dobré. Moje užovka je také většinu svého 19ti letého života někde vyvalená bez pohybu, leze a očichává jazýčkem jen tehdy, když hledá potravu, jinak ne. Já bych ještě pár dní počkala, zkusila nabídnout potravu a pokud ji přijme, pustila bych jí ven. Nevím od kud jste, ale z veterinářů můžu doporučit MVDr. Krále, je to chovatel hadů. Pracoviště má v Praze Dejvicích nebo v Dolních Břežanech.

marra4*
hodnocení

Děkuji za odpověď, jsem z Karviné, Praha je z ruky...Snad máte pravdu a bude to dobré, na to jen čekám, že bude přijmat potravu, nemám v úmyslu si ji nechat, děkuji za pomoc.

pokusimse
hodnocení

0x

Mám k dispozici kontakt na jednu záchrannou stanici, tak se ověte sem. Třeba poradí i s üžovkou.

tarantel*
hodnocení

0x

Dobrý den, rady o podmínkách "provizorního chovu" tu už zasněly, tak já bych jen doplnila aby jste dali pryč ten jemný píšek, to hadím šupinám nedělá dobře. Udržujte tam jeden vlhký kout, pro případ svleku. A hlavně NA HADA NESAHEJTE, nesmírně ho to stresuje a z přírody není na takový kontakt zvyklý. To ho může i dorazit. Nabízejte potravu a dejte tomu čas, popřípadě kontaktujte tu záchrannou stanici. Víc dělat prostě nemůžete. Hlavně u sebe hada nenechávejte dlouho a nevypouštějte ho ven až na podzim, nestihnul by se zazimovat.

doplněno 01.09.14 13:55:

Nepostřehla jsem, že by užovka měla v teráriu úkryt. Pokud ho nemá, ihned jí nějaký poskytněte, stačí starý květináč, papírová krabička, kus kůry, cokoli aby se mohla schovat. Pobyt bez úkrytu je rovněž velký stres.

marra4*
hodnocení

Dobrý den, dobře, písek dám pryč, úkryt už má, ale je stále na jednom místě, jestli se schová bude to dobré znamení. Sahám na ni jen při kontrole jestli žije, jinak jen od pohledu to není zřejmé. Děkuji za rady.

pb®

Na živém hadovi je vidět, jak dýchá, chce ho to chvíli pozorovat. Mrtvý had by byl také v nějaké nepřirozené pozici, obvykle břichem vzhůru.

marra4*
hodnocení

:-D no to mě napadlo, že musí dýchat :-D ale viděl jste její velikost, je jako tkanička od boty, opravdu dýchání není téměř patrné a myslím, že mrtvý had se neotáčí břichem vzhůru jako ryba, ale nehybně leží, což ta malá dělá pořád, ale děkuji za reakci

martinaa*

Marro, že had v terárku leží a nic nedělá, je úplně normální :) On totiž na tahání a a tak není zvyklý, pokud se zrovna neplazí na kořistí, tak někde leží a nehýbe se, ani jazyk nevystrkuje, prostě odpočívá. Jazyk začně vystrkovat v momentě vyrušení - tvoje doteky, otevření terárka apod. Pokud je na tyto podněty aktivní, tak to vypadá relativně v pořádku.

To moji lazaři leží celé dny a noci, dokud si je prostě nevezmu na "pochování". Jinak vypadají jako mrtvolky. ;).

doplněno 01.09.14 16:14:

Jo, zapomněla jsem zmínit, každý had je vystresovaný z jiného prostředí, proto může být užovka jak zaraženej hřebík a nehýbat se. Ale obojkovky obecně mají zajímavý styl úniku před nebezpečím, a to dělat mrtvolu, případně vypustit z tlamy smradlavý sekret :).

tarantel*

Moje užovka (thamnophis sirtalis) když zdrhla a našli jí psi (neublížili) dělala mrtvou několik hodin, i v ruce byla jak gumová, bylo jen poznat že dýchá, ale jakž takž. Po celém dni v absolutním klidu byla jak rybička. Ona ta nehybnost může být opravdu obranný mechanismus a tím šťoucháním do ní tomu moc nepomůžete. Prostě jí nechte být, mrtvého hada poznáte. Dejte jí doma na co nejméně frekventované místo, potřebuje vážně klid. Stres plazy zabíjí.

marra4*
hodnocení

Já Vám rozumím jak to myslíte, vím jak vypadá had v terárku, tato užovečka byla zraněná kolem, měla na tlamičce krev, hlavičku má na jednu stranu, opravdu ten hádek je zraněný, pokud bych ji nezvedla byla by už rozježděná. Těžko se to takto popisuje, každý had z přírody, když ho vezmete na ruku divoce čichá snaží se uniknout, tím chci říct, že není v pořádku, to je jisté. Chci ji jen dát šanci, pokud je to zranění, které se ji vyléčí. Ano obranné reakce užovek dobře znám, umí to dovést k dokonalosti, že vypadají jako mrtvé včetně zápachu a otevřené tlamičky, umí se v rychlosti potřít výkaly, už jsem zachraňovala hady před dětmi.

tarantel*

To že had není v pořádku je mi jasné, nicméně pokud má nějaké vnitřní zranění, nedá se dělat nic jiného než čekat, jestli to přežije, to by ani veterinář nezachránil, hadi se bežně neoperují a už vůbec ne takhle malí. Dáváte jí doma šanci nějak se z toho dostat, což chápu. Jen se snažím zdůraznit jak důležitý je u toho ten absolutní klid pro hada.

marra4*
hodnocení

Ano, je úplně v klidu, snažím se ji nerušit, souhlasím s Váma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]