Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za parazita?

Od: manasek* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer, moje tříměsíční štěndo dneska vyvracelo tuhle potvůrku, tak se chci zeptat zda někdo nevíte copak by to mohlo být... Parazit je asi 10cm dlouhý, když ho vyzvracela tak žil (nebo měl posmrtné křeče? :D ) a byl takový trochu ztvrdlý.
Štěňucha žere venku dost jablek, tak mě napadlo, jestli to nemůže být nějaký červ nebo žížala zdegenerovaná žaludečními šťávami - spíš v to doufám, i když tuším, že je to blbost...
Jinak je štěndo normálně odčervené a na další odčervení jdeme až na přelomu září/říjen.
Naše veterinářka má tento týden volno, tak se ptám první zde a zítra kdyžtak pojedu k jinému vetovi.
Díky všem za rady a názory.

Co je to za parazita?
Co je to za parazita? #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrat
hodnocení

4x

Je to nejspíš škrkavka. Tak malému štěněti může dost ublížit, a nakazit se můžete i vy.

Souhlas. Šla bych ihned k nějakému veterináři, takhle velká mrcha v tak mladém pejskovi, to mi připadá dost alarmující. Už to, že ji vyzvracel, něco říká.

doplněno 20.08.14 20:49:

Škrkavka u člověka, pokud se rozleze po těle, dokáže napáchat pěknou paseku. V plicích, nekonečný kašel... ale nepanikařte, pokud dodržujete běžné hygienické zásady, myslím si, že Vám nic nehrozí. Blbé je, že lidé se od psů nechávají olizovat, tak máte pochybnosti v tomto směru, vařte obden pořádnou česnečku a obvoďáka poproste o nějaký přípravek - v tomto směru už netuším, jak a co se lidem podává. Kontrolovala bych stolici, prý jsou škrkavky v ní pěkně pohyblivé, takže pokud ji "zastihnete" v trávicím traktu (tam se vyskytne nejdříve), je to dobré.

doplněno 20.08.14 20:52:

Ještě ty příznaky u člověka - pokud je v trávicím traktu, jsou to klasické křeče do břicha, bolesti, průjmy nebo naopak zácpa. Nic dalšího si nepamatuji, kdyžtak hledejte na netu :)

doplněno 20.08.14 21:14:

Škrkavky žijí v půdě (běžný způsob nákazy u člověka je z neumyté zeleniny), takže takové štěně, když sežere, na co přijde - asi se tomu nelze úplně vyhnout. I když nevím, jak moc je odčervení štěňat preventivní - opravdu toho vím víc o škrkavkách než o psech a péči o ně :) takže neposoudím, jestli chovatelé něco zanedbali.

manasek*
hodnocení

Díky za odpověď, takže zítra vet *modla* . Nevíte, jestli se bude štěně odčervovat? Máme doma další 2 psy a 2 kočky, takže kdyžtak všechny odčervit, pro jistotu...
Ještě bych se chtěla zeptat, odkud to štěndo mohlo chytnout? Maso? Z venku? Nebo jestli si ji mohla donést od chovatele (máme ji doma týden)?

kara*

Zdravím,veterinár Vám ve vetšině případů prodá tablety na odčervení. A ano jak píší ostatní je to škrkavka,a pro tak malé štěně je dost nebezpečná a nepříjemna. Zažili jsme to u našich vlčáku když byli malí take. :)

manasek*
hodnocení

Tak jo, právě jsem se vrátila od nějakého veta (našla jsem si ho na internetu- měl do 20.00, tak proč čekat do zítra). Fenka má pipetku, cizopasníci z ní budou vycházet ještě měsíc- musí se kontrolovat výkaly a případné zvratky. Ostatní psi a kočky v rodině dostali normálně odčervovací tabletky- jednorázově a příště pujdou odčervit normálně za půl roku.
Chovatelku naší fenky jsme informovali a řekli ji, ať dá vědět i ostatním novým majitelům štěňat.
Ještě bych se chtěla zeptat jestli někdo nevíte, jak se škrkavka projevuje u lidí?
Snad tento příspěvek a moje zkušenost ještě někdy někomu pomůže.
Hezký večer a díky za rychlé odpovědi, jsem klidnější, že už mám veta z krku a štěňucha je v relativní pohodě.

doplněno 20.08.14 21:09:

Dívala jsem se na internet a našla více měně, co jste mi napsala Vy. :) Nicméně máme doma taky 15ti měsíční miminko, které v nejbliších dnech půjde k dětské lékařce, předpokládám, že bude chtít odběr stolice a bude hledat larvičky jestli jsou... Tak snad to bude dobré.. U dospělých, když to tak řeknu, mě to tolik netrápí... Asi chápete..
Už nevím jak příště vybírat chovatele, aby štěně bylo ok. Před pár lety jsme si dovezli psa ( bez PP) měl problémy s ledvinami... Před týdnem jsme si dovezli toto štěňátko (s PP, vybírali jsme chovatele, vše se zdálo ok) a to má škrkavky... Asi se to hold stane a nedá se s tím nic dělat, odčervené bylo...

hodnocení

0x

Maňasku, škrkavky a vnitřní parazité, to jsou mrchy úplně šílené! Štěňata se s nimi rodí, nakazí se mlékem, vajíčko přenese blecha a jěště několika zůsoby. Vajíčka přežívají v mozku, v játrech a kdoví kde ještě. Pak je nějaký spouštěcí mechanizmus probudí a ony oživnou. *plac* Vím o případu malé rasy, kdy fenka byla pravidelně odčervovaná, před krytím byla odčervena, před porodem bylo vyšetřeno hovínko. Štěňata při prvním odčervování vykakala škrkavky. A velmi dlouho se jedno ze štěňat, nemohlo svinského parazita zbavit. Šlo o velmi čistotnou rodinu. Fenka byla od špičkového chovatele, z přední chovatelské stanice. Šílené! *plac* Jednou se na lehátku ve školce dítě strašně vrtělo a ze spánku se snažilo škrábat na zadečku. Nedalo mi to a koukla jsem do pyžamových kalhotek. Vylézaly z něho škrkavky. To dítě bylo z velmi hezké, pořádné a čistotné rodiny. *sok* Nechci být vypravěčkou hororů, ani vás nechci ještě více děsit, protože je vidět, že jste vyděšana dost, ale chci jen říci, že se musíte, všichni živí, odčervit. Lidé i zvířata. Všichni! A bacha na blechy! Ty parazity přenášejí

P.S. Všechny ty škrkavky, které jsem vuděla na vlastní oči, byly bílé.

doplněno 21.08.14 10:08:

Flora, jééééžiši, to jsou svině! *cert*

floro*
hodnocení

0x

Taky přikládám velmi zajímavý článek. Není to dlouhé, doporučuji dočíst až do konce. vetmedika.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]