Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Už jsem zoufalá, potřebuji radu. Za zárubně dveří se mi nastěhovaly vosy. Jsou to dveře na balkon. Vosy jsou agresivní a útočné. Minulej týden jsem schytala bodanec do čelisti, včera pro změnu do lopatky. Potřebuju věšet a sušit prádlo a jedinou možností je na balkoně. Mám malého syna, druhý na cestě a už fakt nevím jak na ně. Když si stoupnu za dveře, tak je slyšet ja tam ty potvory koušou. Prosím poraďte jak se jich zbavit. Zkoušela jsem sprej, ale nepomohl. Nechci kupovat jakoukoliv věc co uvidím v obchode a pak zkoušet stylem pokus, omyl. Na to nemám finance
neporadil. Včely se "vykuřují" jen aby nebyly tak agresivní a nelítaly. Mají nějaký reflex když cítí kouř, zaboří sosáky do medu a krmí se, aby měly sílu odletět... Není to tak, že by zcepeněly a nehýbaly se...
Mohli by vám s vosami pomoci místní hasiči (zkuste najít na internetu stránky místního SDH) většinou si přivydělávají odstranovaním hmyzu (u nás cca 150kč), mají nějaký speciální zmrazovací sprej a pak je vysajou a zahubí.
Jinak bych je vystříkala sprejem na vosy a zasádrovala tu díru, kudy lezou. Počkejte až bude chladněji nebo pozdě večer, budou méně aktivní.
S prvními dvěma věcmi naprosto souhlasím. Ta třetí je diskutabilní. Byl jsem svědkem, jak neprodyšně zavřeli vosí hnízdo na půdě (zavřeli otevřené okno ve štítě). Za dva dny to létalo znovu, stejně jako otevřeným oknem. Ty mrchy si cestu našly, prostě prokousaly díru v rámu. Samozřejmě starém a rozeschlém, ale jako dokumentace síly to asi stačí.
Já mám pocit, že to sama nezvládnete, hledal jsem na netu a našel toto:
Jedná se o vnitřní hnízdo které je potřeba ošetřit dezinfekčním postřikem s dlouho trvajícím účinkem, je důležité přípravek dostat náletovou dírkou do hnízda a kolem hnízda, aby si ten přípravek natahali do hnízda a vnitřně se vyhubila celá kolonie. Vosy než přestanou létat tak to může travat cca kolem 12 hod od dezinsekčního zásahu. Zdroj: http://www.deratizace-labus.cz/hubeni-vos.php
Zkuste kontaktovat deratizační firmu z okolí bydliště. Včelař vám moc nepomůže, ten vosy cíleně nehubí. Pokud jste v ohrožení života, což v případě třeba alergie syna může být, měli by pomoct i hasiči, jsou na to vybaveni. Naprosto vás chápu, je to šílená situace, snad jsem vám trošku pomohl.
Já jsem vloni likvidoval vosy na půdě. Vosí hnízdo bylo nepřístupné někde pod podlahou půdy.
Takže jsem nakoupil několik plechovek piva a rozmístil jsem je po podlaze půdy. Trvalo to asi 14 dnů, ale postupně se vosy z hnízda přesunuly do plechovek s pivem (a tam taky zůstaly).
V dřívějších dobách se v sadech běžně věšely na stromy sklenice s pivem jako lapače na škůdce.
Můžeš to zkusit, ikdyž to není okamžité řešení.
A nebo potom nějaký odborník. Ti přece jenom mají lepší přípravky, než to co si může koupit obyčejný člověk v drogerii.
Kdysi se mi nastěhovaly vosy do díře ve zdi. Vyzkoušel jsem snad všechny spreje proti vosám s prakticky nulovým výsledkem.Postřik se prostě k vosám nedostal. Pak mi někde poradili zkusit insekticit ve formě prášku, který se večer foukne do vletového otvoru a ty potvory si ho natahají dovnitř. Za dva dny už vosy nelítaly.Zkuste také. Nevím, jestli je to přesně to, co jsem tenkrát kupoval (zbytkem jsem podaroval). drogeriemarket.cz/...
doplněno 06.08.14 21:58:Dejte vědět, jak to zabralo.
No nevím, měl jsem minulý rok vosí hnízo nalepené přímo na dveřích garáže, které jsem normálně otvíral a v pohodě. Ani jedno žihadlo. Vosy nesnáší rychlé pohyby, jinak jsou v pohodě. Možná je i provokují smrady z aviváže třeba z toho prádla, to ale nevím jistě. Mám taky ve střeše chaty sršně a taky není problém. Když do mě náhodou některý narazí, prostě letí pryč. Pokud jsou nad dveřmi, možná by stačilo pod jejich vletový otvor dát kus kartonu, aby létaly jen nahoru. Možná by pomohlo jim udělat i vodní napaječku, když budou v pohodě, nebudou agresivní.
Taková vosa je užitečná, živí se i ostatním hmyzem, jejich zabíjení je nesmysl - ještě jsem nenarazil na tak agresivní vosy, že by s nimi nešlo "vyjít". Mám pocit, že tady ta ničící mánie všeho živého nás dovede časem do stavu jako třeba Číňany - chytráci přišli na to, že vrabci jim žerou část úrody rýže. Tak je prostě komplet vyhubili, nezůstal ani jeden. Další rok neměli z úrody nic, protože jim ji komplet sežral hmyz. Neuvědomili si, že ti vrabci sežerou mnohonásobně víc hmyzu ve srovnání s tou troškou rýže. Taksi potom dovezli nové vrabce z Ruska a teď si jich tam nikdo ani nevšimne.
Megacruiser, loni nebo předloni jsem o něčem podobném debatovala s chlapíkem, co zde dělá výzkumy různých druhů hmyzu, obojživelníků apod. Naše vosy, které píchly pouze v obraně jsou nahrazovány jakýmsi jiným druhem (z Asie?, možná pamatuji), a ten je daleko agresivnější, útočí bez příčiny a na všechno.
Pokud bych měla malé dítě a sama byla těhotná, tak vosy také zlikviduji. Dítě je prostě dítě, jak uvidí vosu, začne lítat a panikařit. V kůlničce, kde mají děti na dvorku hračky, máme pravidelně vosí hnízdo, které neméně pravidelně likviduji. Nevezmu si na triko, že mi vosy děti poštípají.
Ono je to složité ukočírovat vlastní strach z potencionálně nebezbečných tvorů a zároveň je to to složité pro vosy nebo sršně ani jednou nezaútočit. To asi ani nejde, proto se likvidují. Ale nevím na co si stěžujeme. Kdysi jsem četl o vosách kdesi tuším v USA na jihu. V teplejších oblastech totiž vosy na zimu neumírají, tudíž hnízdo stále roste i několik let. Bylo to opravdu hororové. Mě se velice osvědčil Biolit hasičák na vosy. "Dostřel" to má cca 5 m a vosa nebo sršeň je do několika málo vteřin neškodná. Zblízka to má i zmrazovací účinek. Je to prostě víc natlakovaný sprej. Bohužel většinou to jinak nejde, když se zabydlí někde, kde se musí chodit nebo kde jsou děti. Na druhou stranu, pokud to není nezbytné vždy bych se přimlouval za ponechání. Vosy jsou predátoři hmyzu a sršně na druhou, protože jsou navíc lovci vos.
Mám jednu silnou příhodu se sršni. Před lety se nám zabydlely na půdě a po dva roky na jaře se objevily matky, které chtěly založit nová hnízda. Bohužel jsem je tam nemohl nechat, protože půda je často používaná a měli jsme malé dítě. Na trámu bylo malé hnízdo, které ovšem dle všeho nerostlo, proto jsem ho tam nechal. Jeden víkend jsem na půdě celý den pracoval, nejčastěji několik desítek cm od onoho hnízda. K večeru jsem si všiml, zda to hnízdo přeci jen nepovyrostlo. Tehdy jsem tam stříknul sprej a okamžitě vyletěla matka a skončila po pár metrech. Ona tam byla celý den se mnou a já o ní asi nevěděl, že ji mám 30 cm od hlavy. Mám přírodu rád a nebylo mi zrovna dobře na duši. Ovšem je fakt, že ještě byla sama a neměl jí kdo bránit, což byl asi hlavní důvod, proč se neprojevovala nebo nezaútočila, aby bránila své území.
Pokud je to v zárubni, tak tam nebude moc místa. Počkejte na večer až se zešeří. To se vosy vrátí všechny zpátky do hnízda a nelítají. Sprej (jedno jaký, jen se musí správně použít) nastříkejte do vletového otvoru a ucpěte, třeba plastelínou. Natříkejte tam toho hodně. Nechte to ucpané. Až uvidíte, že plastelínu něco okusuje, tak ji opět navečer odstraňte a postup opakujte. To se nejspíš vylíhly nové dělnice zavíčkované v buňkách. Hlavně nezapomeňte zárubeň opravit, aby se vám tam vosy nenastěhovaly příští rok znovu.
Hasiči hasí požáry, případně zasahují při veřejném ohrožení. Nemají v popisu práce sundávat kočky, likvidovat vosy nebo kácet stromy na soukromích pozemcích. Od toho jsou jiné firmy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.