Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zachovat?

Od: zuzu* odpovědí: 12 změna:

Prosím,mám dotaz.Chovám kočky a nastávající majitelka poslala zálohu na rezervaci.Nyní,když jsem jí napsala,že kotě je připravené k odběru a stále na ní čekám už druhý den,tak mi nyní napsala,že chce kontakt na našeho veterináře,že se chce informovat před odběrem.Na to ale měla čas celé 3 měsíce,co jsou kotata na světě a ne ted,když čekám už druhý den doma.Není problém jí dát kontakt na veterinu,jen nechápu o co jí jde.Celou dobu jí informuji a posílám fotky.Jak se mám zachovat?S tím jsem se ještě nesetkala.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

6x

Dejte jí číslo na veta a připište, že při neuskutečněném odběru do dvou dnů záloha propadá. A kotě nabídněte dál.

hodnocení

1x

Dala jsem bod uska®, ale vás poprosím, dejte fotku. O jaké rase píšete?

hodnocení

1x

Paní je zřejmě poplašená z článků o nezodpovědných chovatelích psů, konkrétně čivav. Objevilo se jich právě v poslední době mnoho. A některé i s návodem, že je vhodné se na chov ptát i veterinářů.

Já bych jí to neměla až tak moc za zlé. Opatrnost budoucích majitelů psů a koček se v konečném důsledku může pozitivně projevit tím, že množitelé nebudou mít odbyt.

Vůbec vám nechci podsouvat, že jste také množitelka, tříměsíční koťata jsou dostatečně výmluvná, že jste jistě zodpovědná.

pb®
A co řekne veterinář? Jo paní má koťata, byla s nimi na očkování, jsou v dobrém výživovém stavu, prostá vnějších patazitů, kupovala si tu i něco na odčervení, takže pravděpodobně i odčervená. To je ale asi tak to poslední, co by mě zajímalo. Jestli kotě prospívá, to je vidět na první pohled, správné očkovací schéma z očkováku a odčervovat se stejně bude ještě několikrát.
Ale testy na neléčitelná, smrtelná a dědičná onemocnění, ty zdaleka nedělá každý vet, dost často se kvůli tomu cestuje po republice a to je to hlavní, co by mělo nové majitele zajímat. Ne pokec s vetem, ale lejstro, kde budou negativní výsledky rodičů. A pokud rodič není úplně mladý, ale třeba čtyř nebo pětiletý, tak ty testy opakované po roce. Protože genetické testy z krve existují jen u určitých plemen, s ostatními se musí na sono, ne na ledajaké, ale specifického výkonu a co bylo v roce zdravé, může mít ve dvou potvrzené onemocnění. A vet, který vrh očkoval, nemusí o dalších testech vědět zhola nic.

Pb - z vašich předchozích odpovědí vím, že jste zkušená chovateka a že jsou vaše odpovědi podloženy praxí. A já jsem a budu bez nejmenší zkušenosti s prodejem a koupí čistokrevných chlupáčů. Všechna naše zvířata, i ta co znám jen z fotek a vyprávění, byla všelijak posbíraná. Od dědečkovy výhry v kartách až po normální útulek.

Stále si myslím, že nová majitelka, pravděpodobně začínající, si přečetla varovné články o nezodpovědných chovatelích a lekla se. Jestli je to moudré a dostačující pro začínající chov, nesoudím. Prostě se na poslední chvíli rozhodla prověřit si chovatelku svého budoucího kotěte podle svých současných malých znalostí. A také si stále myslím, že by se na ni chovatelka neměla moc zlobit. Jistě ji sama o všech problémech a úskalích poučí.

zuzu*
hodnocení

nejsem žádná množitelka,to vůbec ne.Paní jsem seznamovala s kotětem dostatečně dlouho předem,zasílala nové informace,ona naopak trvala na tom,že jí kotě dovezu na půl cesty,což jsem odmítla.Sama bych si nikdy žádné zvíře nepřebrala někde na benzínce.Už to mě zarazilo.Trvala jsem na tom,aby si dojela osobně a několikrát jsem jí navrhla návštěvu u nás ještě před odběrem.Nikdy neměla čas,že je to moc daleko,což jsem i chápala a znala pevný termín odběru což sama potvrdila,že snad nebude pracovat a že bude mít tento víkend čas.Takže jsem vyhradila celý víkend čekáním na tuto dámu.Ostatní co od nás mají kotě z tohoto vrhu jsou velmi spokojeni,což jsem i paní napsala.Ona sama má dva kocoury už doma,takže to není žádná mladá nezkušená,jen mě zaráží,že začne pátrat až tak dlouho.Na zdravotní stav rodičů se naopak nikdy neptala,zajímalo jí jen kotě,které si vyhlídla.Posílala jsem jí i fotky ostatních pro porovnání.

aaella*

I tady platí, kdo chce, najde způsob, kdo nechce, najde důvod. Zeptala bych se zájemkyně, ať Vám, s ohledem na její dotaz, který učinila těsně před předáním kotěte, přímo sdělí, zda zvíře chce či nikoliv. Napište jí, že měla dost času si tyto informace vyžádat předem, z Vaší strany se rozhodně nejedná o žádný ukvapený prodej, číslo na veterináře jí dáte, nicméně trváte na termínu předání. Podmínkou předání nebyla žádná zpráva od veteřináře. Ohledně zálohy platí, že pokud jste nesjednaly něco jiného a obchod se nakonec neuskuteční, jste povinna zálohu vrátit, máte však právo na náhradu vynaložených nákladů, pokud jí vyzvete k úhradě těchto nákladů a ona ve Vámi určené lhůtě nezaplatí, máte právo se tyto náklady jednostranně započíst oproti záloze (vrátit zbytek).

sebod*

Někdy se stane, že lidé neumějí jednat na rovinu. Neumí říci :" Promiňte, stala se nenadálá situace v rodině a já jsem zůstal bez financí.Proto nemůžu kotě odebrat, protože momentálně nemám na jeho doplacení." Pak hledají různé výmluvy.

pb®
Víte na tohle chování si u nových majitelů musíte zvyknout. Moje tchyně chov výrazně omezila, protože na ty zájemce neměla sílu. Známé dokonce zájemci volali, že jsou na cestě, nikdy nedorazili a dále nekomunikovali. Zálohu si dejte nevratnou nebo vracejte jen část. Jsou i chovatelé, kteří kotě neprodají, dokud je potencionální zájemce nenavštíví. Zkrátka se při chovu musíte obrnit trpělivostí, protože setkávání nebo komunikace s blbci bude na denním pořádku.
zuzu*
hodnocení

o podmínkách zálohy jsem jí říkala hned na začátku naší konverzace.Mám jí nevratnou pro případ,že by si to po čase nový majitel bez udání důvodu rozmyslel a já tím pádem ztratila další zájemce,kteří si kotě potom rezervují jinde.Vrátila bych jí pouze v případě nemoci v rodině,nebo kvůli jinému vážnému důvodu a ne jen proto,že nový majitelm jaksi ledá důvod,jak si kotě nepřevzít

Já si myslím, že chybička se vloudila v tom, že jste si zálohu vzala, možná, snad s nějakým potvrzením. Myslím si, že tuto zálohu měla provázet smlouva o záloze. A tam to všechno mělo být. A na prodej kočky by smlouva měla být určitě. Zvláště pak s tak podivnými zájemci, jako je tato paní. Nikdy nevíte, kdy vám kočku přiveze zpět. A hlavně, v jakém stavu. *cert*

olaf71*
hodnocení

0x

ta záloha má snad nějaké opodstatnění a dohodli jste se na nějakém termínu, jestli ne,tak potom nevím,k čemu ta záloha je

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]