Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ovce a voda na zimu

Od: nikol* odpovědí: 9 změna:

Zdravím chovatele ovcí.

První dotaz je, jestli existuje plemeno ovce co se nemusí stříhat?

a druhá otázka je jestli je vhodné pořídit ovce a v jakém počtu na pozemek o rozloze 1000m2.

a třetí...na pozemku je voda na hranici...máte někdo předtavu co stojí vybudování vody případně jak to řešíte že máte ovce tam, kde voda neteče?

Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bohemica*
hodnocení

3x

Ovce, které se nemusí stříhat jsou taková plemena, která se nechovají primárně pro produkci vlny. Jsou to africká , primitivní nebo vyšlechtěná plemena (kamerunská, anglonubijská atd.) nebo plemena tzv. "kožichová", která se nestříhají, ale používá se ke zpracování po zabití jehněte nebo dospělého jedince celá kůže i se srstí. Takové plemeno je např. romanovská ovce.

Podle zvoleného plemene potom určíte počet jedinců na velikost Vašeho pozemku.

Nevím, co máte na mysli tím "vybudování vody"z hranic vašeho pozemku.

Pokud ale nemáte vůbec žádné praktické ani teoretické znalosti, měl byste se obrátit na nějakého zkušenějšího chovatele v okolí nebo na svaz chovatelů, tam Vám poradí nebo dají tip na někoho vhodného. Ani ovce by neměl chovat nikdo bez základních znalostí.

spalieri.blog.cz/...

nikol*
hodnocení

Vím a na zkušeného chovatele se určitě obrátím...

Jen řeším, jestli můžu být vůbec schopný majitel oveček...a zajímá mě hlavně ta voda...Pozemek pro ne (oplocený) mám 400m od baráku a nevím jak to vyřešit s tou vodou...

To je jediné co mě zajímá...kolik toho třeba ovce vypije a jak tu vodu na ty pastviny lidé donášejí...

Protože pokud nezajistím vodu, logicky nebudu mít ovce...

pb®
400m od baráku, to nic není. Kamarádka asi na tuhle vzdálenost budovala nezamrzající napaječky pro koně. Všechno se dá, když jsou peníze. A zažila jsem v zimě i koně asi 1,5km od baráku, voda se jim vozila v barelech na vozíku za autem. Pěkně každý den, větší nádobu zaizolovat polystyrenem nebo slámou. Když není vrstva ledu moc silná, zvířata si jí rozbijí. Na hladinu je dobré dát něco plavacího, třeba polínko, to také zpomalí zamrznutí hladiny.

Dobry den, vykopat do nezamrzne hloubky, napojit na vodu s vodovodnim potrubim PE. 100m PE bude stat do 2000KC + vykopove prace, jestli je nezvladnete svepomoci. Takto to budete mit pohodlne.

bohemica*

Spíš bych se zabývala tím neoploceným pozemkem. Plemena ovcí, která přicházejí v úvahu (romanovky, vřesové, kamerunské...) jsou velmi hbité a velmi rády a snadno překonávají poměrně vysoké překážky. Mimo únik ovcí také hrozí jejich napadení např. cizími psy ap.

nikol*
hodnocení

Pozemek je oplocený do výše cca 120 cm...co vím tak skáčou kozy nikoliv ovce...pozemek je mezi domy ... je to stavebni parcela...

bohemica*

120 cm vám ovce přeskočí jako nic! Běžně překonávají 140cm vysokou ohradu i víc...

Měla jsem podezření, že nevíte o ovcích téměř nic, raději se obraťte na ten svaz chovatelů, tady by to bylo na dlouho!

ifauna.cz/...

nikol*
hodnocení

Děkuji, nejdřív vše načtu, a pak usoudím jestli je pořídím a jestli budu vhodný majitel. díky všem

bohemica*

V pohodě, určitě si něco ale nastudujte! I ovečky potřebují svoje. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]