Nejste přihlášen/a.
Co s opeřeným ptáčetem, které neumí létat? Asi vypadlo z hnízda a sedělo u zdi, máme mlsného kocoura, tak co s ním? Mám ho dát zpátky do hnízda, nebo ho někam dál odnést a vypustit, nebo ho doma zkusit dokrmovat? Dík za rady.
Také jsem byla toho názoru, ale nedávno kdosi z e stanice pro záchranu zvířat v TV tvrdil, že to vůbec nepoznají, když ho vezmete do ruky, nebo sáhnete do hnízda. Něco na tom bude, protože si nam loni udělali hnízdo v koupelně a i když jsem ho přenášela jinam, starali se dál. Poponášela jsečm ho po metru asi 10x, až na určené místo. Trvalo to celý den.
Nepoznala)) to je kec))a fáma)) ale nektěří ptáci dokrmují i na zemi, konkrétně rehek, ještě málo lítají a už pádí z hnízda a jenom popolítavají. rodiče si je vždycky najdou. Takhle jsem přendávala x krát rehky, když jim třeba opravdu vítr smetl hnízdo a stejně si je dokrmili v křoví. No, co ptáče dát do křoví a kočku odehnat a trošku hlídat kočku. Pokud víte ze kterého to hnízda, tak to tam dát.
Hnízda jsou u domu dvě, nevím ze kterého je, ale přístup je jen k jednomu. Odpoledne tu mám 2 malá vnoučata a tak kocoura hlídat nemohu. Myslíte, že si ho rodiče najdou a budou dokrmovat, když ho odnesu asi 20m , mezi bejlí?
Tam ho najde dřív straka, zavřete kočku, pro jednou to vydrží))a můžete dát foto, at´ Vám víme, ze kterého hnízda to bude? Asi to bude rehek. Máte našpiněno pod hnízděm? Jestli ne, tak to bude s největší pravděpodobností asi rehek. Prostě ho s klidem vrattě do jednoho z hnízd. Postarají se, nebo ho dejte blíž do křoví , těch 20m , to najde, ale popolítává? Hlavně zkuste zavřít pro dnešek kočku. Já taky když vylítavají rehci, tak mám i psi zavřené, aby si je v klidu před strakou schovala do křoví. Ona je navede pípáním a hlasem a krmením. Hlavně tam moc nechodte aby měla klid. Škoda, že Tam nejsem poradila bych vám víc. Držím palce. Letos máme djiž druhé hnízdění rehků, takže čekám za chvilku, že se vylíhnou, pak kupuji moučné červi a fotím . Vždycky se vrátí. Vodu jim taky dávám co nejblíže.
Konkrétně rehkům se věnuji ne první rok, dokrmování, focení ...takže vím jistě, že je dokrmují na zemi různě v křoví a sahat na ně v krajní nouzi můžete, ale potřebují čas, klid a prostor a vrátí se mládě nakrmit a když mládě vydává signál, že je ohrožené, tak s klidem nasadí život a brání ho i před kočkou a strakou. A to neplatí jenom o rehcích. Zvonek taky přiletí za mládětem na zem a má je různě po křoví, páč vylítnou jen co to jde. Pokud , ale víte ze kterého je to hnízda, tak neváhejte ho tam vrátit, nic nepoznají. To mě vždycky jde uchytit, když jdou děcka s krabicí a tam mládě třeba rehka a nikdo jz rodičů jim to nevysvětlí, že škodí tím, že ho někam nesou!
Ahoj. Jak je mým zvykem, přidám příhodu k věci. Jednou jsem byl vyzván učitelem PŘÍRODOPISU, k vrácení podobného mláděte do ptačí budky. Byl to smrtelný omyl vysokoškolsky vzdělaného člověka. Nejspíše i mě vypnul mozek, protože, to nebožátko jsem v tý budce potom našel, po sezoně, úplně vyschlé. Nejspíš se už samo nekrmené, nedokázalo z tý budky dostat a už tam zůstalo. Proto, jak tu psali už kolegové, buď to ptáčátko nechat na pokoji, nebo ho o kousek dál poponést a vše nechat na přírodě. Jak, ale snížit počet strak, to nevím? Je jich čím dál víc a vytahaly i veverky.
PS: Od té doby stavím ptačí budky. Asi 7 ročně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.