Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nevím, jestli jsem tolik ctižádostivá, ale koupila jsem si psa plemene NO s PP, má dobrý původ, ale rodiče mi nedovolí s ním jít na bonitaci, uchovnění atd. Všichni z okolí mi říkají, že je to zajímavý pes, ale rodiče si stojí za svým. Říkají, že si koupili rodinného psa, a ne výstavního šampiona, a absolutně odmítají se na toto téma bavit. Ale já chci, aby z mého Rexe ,,něco bylo,,. Poradíte mi?
Pokud budeme vycházet z dotazu --- koupila jsem si ---, tak předpoklad je, že je Vám 18 let, máte peníze, příjem, pejska vychováte, vykrmíte sama, jste zapsána jako majitelka, takže potom si za svého psa zodpovídáte a rodiče k tomu již nemohou mít nějaké podmínky. Pokud bydlíte u rodičů a oni souhlasili s pejskem, tak jak ho vycvičíte, jak se o něj budete starat a kam s ním budete jezdit, tak si stejně myslím, že nemají opravdu do toho co mluvit. A teď tam vidím, že píšete, rodiče si koupili rodinného psa? Tak to bude chtít rodinnou poradu.
Něco bylo? Co? Výstava nestačí.
U NO jsou výstavy jen zlomkem toho, co musí pes splnit aby byl uznán za chovného. Výstava je jen malá část. Ostatní potřebné záležitosti jsou splněné zkoušky z výkonu a dalším aspektem je vyšetření zdravotního stavu.
A rovnou vám sdělím, že u plemene NO význam "aby ze psa něco bylo" znamená uplatnit se v chovu, po splnění všech náležitostí. NO je plemeno jedno z nejrozšířenějších, konkurence je obrovská a mezi chovatele, kteří se chovem NO zabývají profesionálně několik desetiletí je opravdu těžké se protlačit. S jedním psem byste to dokázali pouze v případě, že pes bude natolik exteriérově a povahově (nejvyšší zkoušky z výkonu) vyjímečný, že byste po splnění všech podmínek měli jedno- dvě krytí. Jestli se ovšem jedná o psa z nějaké zajímavé krevní linie a sami splníte náročné testy zkoušek z výkonu a zdravotní v tom nejvyšším stupni.
Opravdu perspektivní štěňata se neprodávají, ale zústavají u chovatele.
Pokud vám to za to stojí, proč to nezkusit?
Pokud vám připadá, že vám někdo se zdravým rozumem prodal natolik perspektivní štěně (což si nemyslím), že by mohlo konkurovat v chovu zaběhlým chovatelům, tak do toho!
Upřímně řečeno, vaši rodiče měli rozum, protože vám koupili psa s PP. Máte psa po rodičích, kteří podstoupili všechny ty náročné procedury aby mohli zplodit potomky. Nekoupili si nějakou imitaci bez PP, tak buďte ráda a pokud se psem nechcete cvičit, zúčastňovat se nějakých soutěží atd. respektujte rozhodnutí vašich rodičů.
Moment, "koupila jsem si" anebo "rodiče si koupili"? To je podstatný rozdíl. Pokud jsi psa koupila za své peníze, tak bych na tu bonitaci prostě šla. Pokud si psa koupili rodiče, zřejmě budeš muset respektovat jejich rozhodnutí. Pes s PP opravdu nemusí být nutně šampion všeho možného.
Co s ním párkrát týdně zaběhnout někam na cvičák a poradit se s trenéry a chovateli?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.