Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zastavit agresivitu kočky vůči hostům

Od: masa* odpovědí: 15 změna:

Mé kočce, Máše, je 14 let. Nemá ráda návštěvy. Nikoho cizího nepouští k tělu, pouze mne a mou bývalou přítelkyni, která nás občas navštěvuje. Máša sice nemá ráda hosty a nenechá se nikým pohladit, ale jinak nic. Prostě cizince ignoruje, pokud ji ignorují i oni. Až na Tomáše, syna mého kamaráda, který kvůli kurzu v Praze musí u mě týdně přespat od pondělí do čtvrtka. První tři dny se nic mimořádného nestalo. Máša se vyhýbala Tomášovi, Tomáš Mášence. Až čtvrtý den se vše náhle změnilo. Tomáš mi zavolal z mého bytu, že je dobrovolně zavřený v předsíni, protože při vstupu do bytu, když šel do svého pokoje kolem Mášy, tak ta na něj syčela, následoval otevřený útok a hon po Tomášovi. Vrátil jsem se domů a Tomáše osvobodil. Všiml jsem si však, že Máša je agresivní jako nikdy před tím. Syčí, jakmile uslyší hlas Tomáše, nebo vidí byt jen jeho stín ve vedlejším pokoji. Je pořád ve střehu. Dokonce se snažila k Tomášovi dobýt do pokoje. Už na něj sice přímo nezaútočila, ale vždy projevuje svou nelibost syčením a prskáním, když se Tomáš přiblíží na vzdálenost, kterou sama stanovuje dle vlastního uvážení. Poraďte prosím. Mladý Tomáš musí u nás vydržet vždy od pondělí do čtvrtka až do poloviny srpna. Moc děkuji

Dan

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Něco je špatně. Kočka, která by na kohokoliv v domácnosti takto vyjela, by neprodleně letěla z okna a do budoucna by se dočkala tak maximálně misky žrádla na parapetu. Neumím si vůbec představit situaci, kdy jakékoliv domácí zvíře ohrožuje kohokoliv v bytě. To máte doma dost podivnou hierarchii !

masa*
hodnocení

Z okna asi vyletí Tomík, kočku dám uspat u vet. a sám se pověsím. Díky za radu :)

pohanka*
hodnocení

1x

Hlídá si své teritorium. Je to jenom zvíře, dělá jenom to, co má v sobě nastavené od přírody a zřejmě, jak stárne, tak se potlačené pudy dostávají více napovrch. Problém je, že kočku, natož starší asi už moc nepředěláš. Také zde může být nějaká neurologická nemoc, patologie. Vždyť i člověk se ke stáru mění. Nejsem zastáncem léků, též nevím, zda-li nějaké jsou, ale co podávat něco, po poradě u veterináře, na uklidnění.

doplněno 14.07.14 22:38:

Má kočka svůj koutek někde nahoře, kam si vyšplhá a může jenom pokukovat dolů. Má mít svoje útočiště, kam nikdo jiný nesmí.

masa*
hodnocení

Moc Děkuji, právě jsem ji vyrobil pelíšek u stropu. Už jen ji přesvědčit, že je to pro ni dost dobré místo.

hodnocení

1x

Můj otec se sničím nemazal. Když si kocour nenechal něco po dobrém vysvětlit, dostal citelného lepáka, až poodletěl. Ochránci zvířat asi úpí, ale zbavil ho tak všech obtěžujících reakcí. Dříve se mu třeba zasekával drápky bolestivě do nohou, po opakovaném trestu byl jemný jak koťátko, odnaučil ho lézt po lince, dorážet, kdeyž jedl, značkovat, močit doma aj. Zastával názor, že zvíře musí vědět, že doma není pánem.

hop®
hodnocení

0x

To je jak z tn.cz, zavolejte hasiče, ať kočku zneškodní. Kolik je tomu Vašemu "Tomášovi"? *zed*

masa*
hodnocení

Tomíkovi je 18 let, kočce 14... že by rivalita :)

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Otázkou je, jestli "mladý" Tomáš neměl s čičinou nějaký konflikt... Třeba i za vaší nepřítomnosti. Kočce nehrábne "jen tak"...

hop®

Miško, normální kočka většinou vyklidí pole, zmizí a nenechá se případným agresorem chytit. Ale agresivní kočka je fakt lovec lidí. Třeba nohou, v horším případě jde po obličeji, jednu takovou znám, má ji doma kamarád z práce. Přijde, strčí čenich do ruky, chvíli se nechá jemně mazlit, pak sekne do krve a - já jsem ji vzal a zahodil někam směrem do zdi. A fakt nemám nic proti rozumným kočkám. Ale magoři mě se*ou ať je to co je to...

pb®
hodnocení

0x
Tak prostě na těch pár dní kočka bude bydlet u vás v ložnici nebo jiné místnosti, kam návštěva nepůjde. Na zmírnění stresu bych zkusila kozlík, šantu, Feliway nebo bachovy květy.
hop®

To jako, že si zkusíte omezovat kočku kvůli návštěvě a dávat jí nějaké uklidňující bylinky? A omezovat ji v pohybu po jejím vlastním teritoriu? Snad té návštěvě pomůže Kozlík i jiná chemie, aby přežila návštěvu U KOČKY... *zed*

doplněno 14.07.14 22:38:

Dane, vykašlete se na FAKE, anebo Tomíka dejte na prázdniny ke mně, nebude muset bojovat s kočkou, a bude v klidu a beze strachu... ;)

hodnocení

0x

Už se to tu jednou psalo - znáte pořad

My cat from hell ? Na začátku by si člověk pomalu myslel, že jediná možnost, je veterinář a uspávací injekce...

Myslím, že se Vaše číča doma cítí ohrožená. Přimlouvám se k tomu, co píše @pohanka - zkuste jí v bytě nainstalovat nějaká odpočívadla nad zamí - u stropu. Ony to rády a dává jim to pocit bezpečí. Je to přesně jako v tom díle pořadu, na který jsem Vám sem dala odkaz.. jakmile dali kočce možnost pohypovat se nad úrovní pokoje, kočka získala zpět jistotu a stal se z ní krotký beránek. Je na tom velký kus pravdy.

doplněno 15.07.14 12:38:

@blesik - souhlasím s tím, že i kočku jde naučit, kdo je doma pánem. Ale rozhodně ne mlácením! Stačí cokoliv, co kočka nemá ráda. Stačí hlasitá rána, zatleskání, zašustění nebo stříknout vodou v tom jednom okamžiku, kdy kočka dělá co nemá a nečeká to. Ona si takovou činnost spojí právě s tím nepříjemným zážitkem a bude se tomu vyhýbat. Jen člověk musí být důsledný a nekompromisní.

Fyzické násilí není třeba! I když kocoura jsem naučila nekousat jen tak, že jsem ho vždycky kousla do ucha a nepustila, dokud nepustil on mě... Už si dávno kousnout nedovolí :)

Mám doma dvě kočičky a nesnesu, aby mi lezly na stůl, nedej bože lezly do jídla, skákaly po lince, nenechaly si ostříhat drápky nebo se vyčesat, případně vykoupat - beru to jako samozřejmost a přesto má spousta lidí rozmazlenou kočku, která si dělá co chce a majitel to akceptuje s vysvětlením, že kočka je prostě taková od přírody - je to osobnost - takže často s posvěcením terorizuje celou rodinu. Když přijde návštěva, tak se po nich většinou slehne zem, ale pokud jim "voní" tak se po chvíli otrkají a přijdou se dožadovat mazlení.

masa*
hodnocení

Moc Vám děkuji. Už na tom dělam. Za chvilku bude mít pelíšek u stropu.

wanesa*
hodnocení

0x

Myslím,že to bude i výchovou kočky.Kočky si moc dobře pamatují,kdy jim bylo ublíženo a myslím si,že tento mladík musel kočce něco udělat a kočka si to pamatuje.My jsme měli už od mého dětství chov siamských koček a vždy jsme je tak rozmazlili,že se pak mazlily s každým kdo k nám přišel.Ale u mé kamarádky která měla mámu dost přísnou,tak kočku siamku vždy trestala za kdejakou blbost novinama nebo pomlázkou,tak to byla siamka opravdu zlá,ta skákala na návštevy ze skříně.Neznala mazlení,jen příkazy.Já mám kočky dvě a ty jsou tak rozmazlené,když přijde návštěva,jedna z mých koček před každou návštěvou válí sudy a přede jako o život a druhá se schová pod postel a nevyleze vůbec...Je pravda,že kdyby měla škrabadlo až ke stropu,byla by spokojenější a cítila by se v bezpečí...

micinka123*
hodnocení

0x

Mám doma taky bázlivou kočku. Nechá se pohladit a chovat jenom ode mne a naší rodiny. Jakmile někdo přijde, tak seká a syčí. Jenže moje čičina to zdědila po své mamtce. Její maminka byla taky pěkný agresor na cizince. No a ta naše Julča to po ní zdědila. Mě napadá někde kočku zavřít. Např. do předsíně, koupelny nebo ložnice a nechat ji tam. Dát ji tam nějaké hračka, záchod, škrabadlo a samozejmě jídlo. Nebo si pořídit CatNip (šantu kočičí). Prodává se v malých pytlíčcích v Tescu nebo někde v květinářství nebo bylinkářství. Kočky jsou po tom úplně sjeté :-D Jinak mě už nic lepšího nenapadá. Mám zkušenosti s agresivní kočkou vůči lidem, ale to, že by nějakého člověka terorizovala nebo tak, tak s tím Vám už neporadím. *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]