Nejste přihlášen/a.
Zdravím... Mám problém a doufám, že mi někdo poradí. Každopádně se ani nejedná moc o psa, ale spíše o moje rodiče. Jakmile jíme něco venku, ať to je oběd nebo cokoliv jiného, tak náš pes (štěně, 4 měsíce) žebrá. Učím ho, aby nežebral, ale když jedí venku rodiče a nejsem tam s nimi já, tak ho vždycky uvážou na vodítko, aby jim neskákal na stůl a prostě je neotravoval. Je to dobrý způsob výchovy? Co když vyroste a bude žebrat? Mě se tento způsob výchovy rozhodně nelíbí, vlastně to ani není výchova. Uvážou ho vždycky, když nejsem nablízku a prostě s nimi nejsem. Jak jim to prosím vysvětlit? Už několikrát jsem jim vysvětlovala, že ho kvůli tomu nemají uvazovat, ale nevšímat si ho, když bude žebrat. Je mi ho líto a když ho odepnu z vodítka, tak jsou na mě naštvaní. Už jsem se kvůli tomu s nimi pohádala. Jsem na ně naštvaná. Prosím, jak jim to mám vysvětlit? Děkuji
Štěně staré čtyři měsíce je přesně ve věku, kdy je třeba začít se základním výcvikem. Výchova a výcvik "rodinného" psa není o plemeni nebo o pocitu nadřazenosti lidí ani o jakousi buzeraci. Dobře vychovaný vycvičený pes neobtěžuje svoje okolí a neleze na nervy ani svojí rodině natož cizím. Dohodněte se v rodině, co vám na chování psa vadí, co od něj očekáváte a co pes nesmí dělat v žádném případě. Také se dohodněte kdo se bude výcviku sa věnovat. Chce to čas, trpělivost a důslednost. Psovi se denně věnujte, nejlépe v pravidelnou dobu a brzy budete vidět zlepšení. Pes, který leze na stůl při jídle je vrchol nevychovanosti a vaší špatnou vizitkou. Vůbec se nedivím rodičům, že se chtějí v klidu najíst
a přivážou psa po tu dobu na vodítko. Je to sice nouzové řešení, ale nejedná se o nějaké týrání. Vždyť uvázání psa
na chvíli před obchodem je také běžné.
Přivolání, chůze na vodítku a odložení psa patří k základním cvikům. Najděte si patřičné stránky s metodikou nácviku těchto dovedností a psa cvičte! Kdykoliv potom psa odložte na určitou dobu, pochvalte ho, odměnte a dejte mu povel "volno". Tento cvik potom můžete uplatnit při vašem stolování. Momentálbně jste ve fázi, kdy pes bere přivázání
na vodítko jako trest, což není úplně ideální, ale alespoň eliminujete jeho nežádoucí a nevhodné chování. Potom, co se sami najíte a psa odvážete, můžete mu nabídnout jeho misku s krmením. Opačně v žádném případě! Pes je v rodině
na posledním místě řebříčku a tak, jako mu nemáte dovolit aby se hrnul do dveří před vámí, tak podobně musí dostat krmení až po vás. Jinak vám hrozí, že si svojí pohodlností a nedůsledností vychováte doma dominantního jedince, který vám bude otravovat život a neprospějete tím ani psovi natož sobě. Pes má mít přesně stanovené hranice, které mu určujete vy. Pokud toto zanedbáte u štěněte, budete těžko dospělého psa zbavovat jeho zlozvyků a převýchova vám dá mnohem víc práce, pokud se vůbec zdaří. Výchově a výcviku psa se m§že věnovat jen jeden člen rodiny, ale pes musí akceptovat a poslechnout každého člena rodiny!
Já taky
Zavináč, to nepomůže. I přežraný pes si bude stále myslet, že my máme na talíří kdovíjakou pochoutku, ikdyž to budou brambory s kyškou.
Halina Pawlowská: Pes si myslí, že bude-li dostatečně dlouho zírat, dostane tu vzácnost, kterou jíme my.
BOHEMICA Děkuji za pěkně napsaný článek... Každopádně psa cvičím já... Umí základní povely, tj. sedni, lehni, zůstaň, ke mně, volno, pojď... potom ještě zvláda povely, které už nejsou základní, tj. dej pac, otočka... Umí chodit na vodítku Myslím, že umí toho dost, ale ještě ho samozřejmě budu učit dál... a taky to musíme vyřešit s tím žebráním, ale děkuji moc. Takže to nevadí, když je přivázaný? Když ho odvážů, tak hned mu dám misku s jídlem. Děkuji, budu ho to takhle učit... moc jste mi pomohla.
Nevidím na tom nic špatného. Přivázat, pohladit - aby věděl,že to není trest a říct povel "zůstaň", při odvazování zase pohladit a pochválit a "volno", po čase to pochopí, přivazovat ho nebudete muset pořád, a žebrat nebude, musíte být ale důslední. Je to ještě mrňous, musí mít nějaká pravidla. ..
Šmarja - pejsek není dítě Ještě mu dejte misku na stůl a naučte ho jíst s Vámi na stole.. :D..
To psa neuvážete ani na procházce, aby se necítil méněceně? Pokud čtyřměsíční štěně skáče po stole, není nic špatného ho na tu dobu uvázat na vodítko - nic se mu neděje, on moc dobře ví proč a po čase se to odnaučí, zajděte si na pár lekcí na cvičák, opravdu doporučuji, tam jsme psi zavírali do kotců, aby se naučili, být sami, mezitím jsme pěkně nerušeně vyčitili areál a až pak začal výcvik - v dalších lekcí je tam nechávají i přes noc.
Strašně psy polidšťujete.:D Pokud chcete, aby Vám pes slintal při jídle po noze- není nic jednoduššího, než si ho takhle "zkazit"
Tím, že pes skáče po stole si zrovna svou nadřazenost také nebudujete, a na poprvé mu prostě nevysvětlíte, tady zůstaň, když to neumí. Opakuji, že to přivázání je dočasné řešení. Chodím často do psí hospůdky, a to, co někteří psi vyvádějí, když si dá páníček buřta je fakt něco.. Štěkají na něj, cpou se na židli (div ne na hlavu), aby viděli do stolu, proslinávají kalhoty na stehně :D.. majitelé jsou z toho pak sami naštvaní a na psy křičí a pohoda je včoudu..Nejlepší jsou psi, co vyrvou dítěti z ruky jídlo a majitelé se tomu ještě smějí.
Pokud jenom sedí a dívá se na ně při jídle nevidím důvod ho uvazovat-pokud ho uvazují kvůli tomu, tak to nemají v hlavě v pořádku. Pokud leze po stole, tak se dá psa vycvičit, aby po stole nelezl, takže se zase nemusí uvazovat.
Pes se nemá uvazovat,je to člen rodiny.Na mě také koukala při jídle.Nevšímal jsem si ji a časem toho nechala.Pokuď si nenechají poradit tak ať ho neuvazují nebo ať zůstanou doma /horší je,když bydlíte s nima/
doplněno 03.07.14 20:29:Chudák pes neví co se děje,když ho uvazují...
Náš pes tiž žobral, ale nie nejako agresívne, ale potichu si sadol vedľa stola a veľmi prosebnými a hladnými očami pozeral, kým som mu niečo nedal. Vždy som si musel nachystať jednu jeho obľúbenú párku, aby som mu mohol dať to čo mu neuškodilo. A kým sa jedla polievka, toho nezaujímalo, sedel obďaleč v úkryte. Keď sa položil na stôl hlavný chod, ktorý obsahoval nejaké mäso, až potom pribehol ku stolu. A pozeral na nás, ale ticho a pokojne čakal. kým dostal svoju dávku. Vonku na prechádzke, som sa musel s ním tiž podeliť, čakal dovtedy, kým som mu neukázal prázdne ruky.
Ale o diétne granule, ktoré mu predpísal veterinár na jeho obličky , nemal vôbec záujem. Myslím, že sa nedá pes odnaučiť od žobrania, aj tak sú veľmi tvrdohlavý, najmä ten náš bol. Čo nechcel, to neurobil. Ak niečo schmatol, to nikdy neukázal a hneď to prehltol, aby sme mu to nezobrali.
?já jen píši,co jsem četla ...a mi to doma vychází a pes mi nežebrá.
doplněno 05.07.14 09:58:Ale můj pes nežebrá.Jelikož pes ví,kdy má dost a nepřežírá se. Je tak naučený a já mám klid.
Můj psík ráno mne zavede s radostí k ledničce,tam ví-co dostane a já se pak nasnídám bez žebroty. Ani se nevezme,když mu chci dát. Zkráka je takový.
A co říká Halina tak je možné ,,ale u mne neplatí.Neznamená,když co řekne Halina,,,tak to musí být pravda. U mne jak píši ne. HAF!
Tak se zkus ráno první nasnídat ty a potom teprve dej psovi! To se potom hned pozná jak je pes vychovaný
Přednost má mít (a velet) pán a ne pes... Když si tě pes dovede k ledničce a poručí si, co chce, nasytí se první a teprve potom si ty dovolíš v klidu posnídat, nemůžeš tvrdit, že je tvůj pes vychovaný nebo zvládnutý.
bohemica,,já se nebudu přít co a jak . Mám čivavku ,nemám vlčáka a ona spapá jen kolik chce. A když napíši že nežebrá,tak to myslím vážně.
Chápu! Nevychovaná čivavka není takové "bezpečnostní riziko" jako dominantní nevychovaný ovčoun. Zadavatelka má ale problémy s tím, že jim štěně leze do talířů na stole, což jaksi čivavka nedokáže i kdyby chtěla
podle mého názoru by se štěně mělo začít učit povel "na místo" - a když obtěžuje u stolu (nebo jinde) tak bych ho odvelela, kdyby tam nechtěl zůstat, klidně ho i přivážu, proč ne, v rámci výuky povelu "na místo" to není nic špatného - ale pak bych ho samozřejmě pochválila a odměnila, že tam vydržel... nikomu není příjemné, když pes skáče na stůl a obtěžuje při jídle, to se rodičům nedivte, chce to psa vychovat, aby to nedělal...
ahoj,měli sme to stejně,ale naši ho neuvazovali,občas dostal na zadek a říkalo se mu ven a on z té "místnosti" mi tomu říkáme prgola a když řekli ven pes šel na zahradu prostě z prgoli ven! a nebo do místnosti kde jíte udělejte vrata,pak se tam nedostane. Takové malá dvířka. Mi máme labradora a to je pořádnej mlsný kozel!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.