Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci Vás touto cestou požádat o radu se svým psem.
Jedná se Yorkšírka střední velikost (váha 4 kg). za necelý měsíc mu bude 17 let a ke svému věku je ve skvělé kondici (ťuk, ťuk). S pejskem zažívám už skoro rok hotové peklo. Naučil se čůrat a kálet doma. Pořídila jsem plastické WC s plenou, ale nedokážu psa přimět, aby tam chodil vykonávat potřebu. Máte s tím někdo zkušenosti?
Pejsek toto chování dělá schválně, nejsou zde zdravotní problémy. Jsem si vědoma toho, že když je starý, tak už tolik nevydrží jako za mlada. Ale on prostě, když je doma sám (třeba i víc jak 8 hodin), tak nikdy louži neudělá. Ale jakmile je doma s námi (hlavně večer), tak se počůrá. Dělá to téměř každý den, už fakt nevím co s tím. Doma už z toho máme hodně napjaté vztahy, přítel hrozí, že ho prostě vyhodí, pokud toho nenechá. Začal to dělat o té doby co se nám narodilo miminko, já si prostě myslím, že žárlí a tak dělá naschvály. Kord teď, když se náš Maličký batolí, tak potřebuji mít doma čisto a né, že každé ráno vstávám a s obavou procházím byt, kde zrovna najdu louži. (o to hůř, když tu louži objeví přítel dříve než-li já) Chodí čůrat do kuchyně, do chodby, do obýváku, do dětského pokoje,,, prostě všude. A žádné trošku rohové akce, ale prostě doprostřed průchozího místa. Nechala jsem mu udělat vyšetření krve a prostaty a paní doktorka povídala, že takhle starého pejska s tak skvělými hodnotami ještě neviděla. Je to hodný a poslušný pes, ale prostě je to už typický senior, kterému občas hrabe.
Myslím si, že ho nijak nezanedbávám, samozřejmě se teď moje pozornost dělí mezi něj a miminko, takže že bude žárlit to jsem předpokládala, ale že bude takhle vyvádět, to fakt ne. Ten pes za celý svůj život nikdy nic doma nezničil (boty, nábytek, věci atd,,), ale teď na něm vidím, že vyloženě očůrává byt schválně. Chodím ho venčit před spáním. A v noci jednou vstávám a jdu s ním na procházku. Stejně je do rána prostě někde louže (alespoň maličičká, protože víc mu v měchyři nezbylo).
Jakoukoliv radu uvítám,,, mě se to domácí WC zdá jako jediné řešení. Když chce dělat naschvál, tak fajn, a´t se doma vyčůrá, ale na místo, kde to nebude vadit, kde se to snadno uklidí.
Dobrý den. Podle mě ho na psí záchod nenaučíte, on je to problém naučit i mladého psa, natož pak senilního psa (což ten Váš už pravděpodobně bude). Já bych v první řadě hodila do klidu partnera, pokud z toho dělá tragédii a napjatou atmosféru, může to situaci ještě zhoršovat. Pes pozná negativní emoce vůči němu a hodí ho to do stresu. Podle mě starý pes potřebuje klid a s miminkem to už nějak nezvládá. To ale není důvod dávat ho pryč. Možná bych vyzkoušela třeba psí plíny, pokud Vám to opravdu tak moc vadí. Osobně bych z nějaké té loužičky ale opravdu nedělala tragédii, i staří lidé mají své vrtochy, zvířata také. Dítě Vám z toho rozhodně neonemocní a zní to možná tvrdě, ale psík tu už možná moc dlouho nebude. Není potřeba 17 let věrného přítele ve stáří zbytečně stresovat. Nechte ho prostě žít, není snad takový problém prostě to po něm uklidit.
Dobrý den, myslím, že ho to naučit nelze. Pokud to dělá naschvál (čemuž moc nevěřím), tak to bude dělat dále. Ale, vzhledem ke stáří pejska a mé zkušenosti, bych to tipoval na počátek stařecké demence - jinak řečeno, pejsek už na to tak nějak začíná s*át (doslova). Zdravím!
doplněno 01.07.14 19:11:Stejně si myslím, že jde jen o časovou souhru, kdy se sešlo miminko se starším pejskem. Pejsek ztrácí senilitou už své naučené a získané dovednosti a zrovna v období, kdy přišlo i miminko. Asi přijdou i další zdravotní potíže, protože pejsek dožívá (což si musíte přiznat).
Největší problém máte zřejmě přez noc, tak si pořiďte ohrádku a psa do ní na noc zavírejte. Dejte mu do ní jeho pelíšek
a psí WC. V omezeném prostoru je větší šance, že záchůdek použije (do vlastního pelíšku by se vyprázdnil opravdu jen úplný dement) a když se naučí používat WC v ohrádce, nechte mu přez den ohrádku otevřenou, možná bude využívat WC i v tuto dobu. Kdyby záchůdek v noci nevyužíval, alespoň nebudete mít znečištěný celý byt.
Je skvělé , že máte tak starého psa ve výborné psychické i fyzické kondici. Naučit ho na domácí WC lze , ale on ve svém věku moc dobře ví , že doma se nečůrá . Bohužel Vám to dělá schválně . Žárlí a cítí se odstrčený. v jeho hlavičce se to domotalo ve smyslu -křik je taky pozornost . Zkuste na něj jít ,,od lesa,,- když bude miminko v postýlce udělejte si 15timinutovku jen a jen pro psa . Spolu na zemi a hlazení , mazlení , drbání. Společné procházky mu nestačí, chce být opečovávaný.S přítel bych se domluvila , že týden budete psí výstřely ignorovat - uklidit a nic neříkat, nehubovat.Prostě mu ukázat , že tímle způsobem si pozornost nezíská. A na noc bych všechny dveře zavřela . Nevím , zda to pomůže , ale je to možnost . Zdravím
Máme dva boloňáky a taky nám zničili celý byt čuráním všude - pod dveře, na plovoučky, na koberce...nedají se přichytit při "činu" a tudíž ani potrestat, protože by dodatečnému kárání nerozuměli. Kdyby byl jej jeden, tak by to asi nedělal...oni totiž nečurají, ale přečurávají jeden druhého, tutíž v podstatě značkují - dávají zprávu - tu jsem byl já. Co s tím nevím. Už se to začíná trochu lepšit, ale koberce (peršany od Palacky) jsou dead...no nic. Myslím si, že je to opravdu psí reakce na vaše mimino - začal si vymezovat teritorium, kde se vyskytuje i mimi (pro něj další člen smečky). Napadá mě jen ho hodně rozmazlovat, aby se necítil odstrčený. Na noc si ho brat k sobě do ložnice a vymezit mu spací místečko vedle vaší postele...v ložnici mít raději nějaký hadr na zemi, co může zničit, nábytek ne až na zem, protože dřevotříska nasákne a je auf...než se polepší a zvykne si. Co jsem viděla u našich psů, nejde o to jestli se vyčurají i 2x za večer (noc)...oni mají furt zásobu takové té info moči, kterou očurávají rožky všeho. Takže ve venčení i v noci to nebude. Spíš ho mít opravdu na "svém místě" vedle postele i v noci a držet ho v jedné místnosti s vámi. Jinak se cítí odstrčený a "kolíkuje svý území".
Radu jak naučit starého psa na WC bohužel nemám, každopádně si myslím, že je potřeba vyvrátit jakýsi "mýtus".
Žádný york střední velikosti neexistuje. Stejně tak jako neexistuje york (čivava) mini, maxi, nano a podobné hovadiny. To je výmysl nepoctivých lidí, kteří se na pech snaží vydělat (množitelé).
Ve standardu plemene je jasně napsáno, kolik by měla vážit fena a kolik pes.
Právě jsem našla, že je by to mělo být do 3,1 kg
Pokud tomu tak není, tak jsou tito psi vyřazeni z chovu psů s průkazem původu. A tak se dostáváme k problému
Pokud se i nadále půjde touhle cestou, tak např. moje vnoučata nikdy neuvidí pořádného jorka, protože to bude jen mini york nebo maxi york a tak přeci plemeno vypadat nemá!
Dobrý den,
všem děkuji za reakce (tedy kromě poslední příspěvku, který je absolutně mimo mísu a nevím jak by mi s mým problémem mohl pomoci. Očividně zde nepíši, že se chystám psem krýt a nebo ho nechat bonitovat).
Jako za psa samozřejmě bojuji a nevzdám se ho. Ale všichni co jste psali, že to prostě přítel musí vydržet, až je "téměř nelida", sáhněte si do svého svědomí, zda by Váš přítel, manžel, otec, bratr či jiný spolubydlící vydržel následující scénář:
Ráno vstanete, dáte nohy z postele a šlápnete do psího exkrementu, jdete do koupelny si to umýt a po cestě procházíte kolem sádrkoratonové stěny, která je nasáklá močí, procházíte chodbou, kde je skříň a botník rozklížený od moči. Dojdete do koupelny, umyjete se a při cestě do obývacího pokoje pro změnu šlápnete ještě do louže. Jdete se opět umýt. Pak si dojdete na WC a přesně při otevřených dveří koukáte do dětského pokoje, kde jsou parkety zčernalé od moči. Nehledě na mé nejnovější překvapení, když jsem neuklidila do skříně vyprané, vyžehlené a složené prádlo. Úhledné komínky můžu rovnou hodit znovu do pračky (moje chyba, měla jsem to hned uklidit, ale tohle jsem nečekala). Pak už se jenom opatrně přesunujete z jedné místnosti do druhé s očima přilepenýma na podlaze a s hrůzou co Vás ještě může potkat.
Nemůžeme si domů ani přivést návštěvu. Sice neustále vytírám, jenže z těch materiálů to už ani nejde dolů. Takže to u nás smrdí. Ještě, aby tak na mě nějaký uvědomělý soused poslal sociálku.
Toho psa miluji, strávil s semnou skoro celý můj život, ale prostě nějaké meze být musí. Že by byl nemocný si fakt nemyslím, přeci jenom za těch 17 let ho už znám a poznám, když ho něco trápí. On má rád naši pozornost a teď ji prostě už nemá všechnu jen a jen pro sebe. Jinak si to neumím vysvětlit, protože kdyby to bylo z nemoci, nebo prostě z toho, že už to nevydrží, tak jak je možné, že když je doma sám, tak nikdy nic neprovede. Ale jakmile má plný byt, tak se počůrá vždycky. Tudle se nám rozbylo auto, když jsme jeli od našich a zůstal doma sám skoro 10 hodin. Nikde nebyla louže ani maličko. Chodím vypomáhat rodičům několikrát týdně, takže ten pes doma zůstává pravidelně sám cca 8 hodin, a nikdy nic neudělá. Ale večer, než jdu spát tak ho vyvenčím, v noci vstanu a vyvenčím ho ještě jednou. Takže do doby, kdy ráno vstávám a jdu ho znovu venčit musí vydrže cca 3-4 hodiny a nevdrží to nikdy. Prostě on to dělá schválně. Já jeho důvodu rozumím, a proto ho za to nijak neterorizuji (hlavně ho nikdy nepřistihnu při činu), ale potřebuji najít řešení, který by mi pomohlo, udržet to doma ve fyzické i duševní pohodě. Prostě mu vymezit nějaký plac, kam si klidně může dojít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.