Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
soused si na zahradu pořídil 13 úlů včel. Máme velkou zahradu, o kterou se musíme starat, ale při každé takové návštěvě zahrady dostane někdo z členů naší rodiny žihadlo. Když jsem to chtěl se soudem probrat, vysmál se mi do očí. Byl jsem si stěžovat i na obci, ale tam mi také nepomohli, protože soused má povolení od spolku včelařů a od sousedů povolení prý nepotřebuje. Naštěstí syn, který je těžký astmatik a alergik už s námi nebydlí, ale když přijede na návštěvu i s 16 měsíčním synem, nemohou na zahradu ani vkročit, aby se nevystavili nebezpečení píchnutí. Prosím, může mi někdo poradit, jak se bránit?
Děkuji Aleš
Jak daleko od vašeho plotu má soused včely? jakým směrem jsou natočeny česna?
Doporučuji vám, si zasadit živý plot (ideálně tůje - jsou husté) před úly - ale zase aby tam zbylo místo - ideálně tak 2-3m hustě vedle sebe. Včely vylétají z úlů a před tůjemi se zvednou nahoru...
Nevěřím vám, že dostanete pokaždé žihadlo - máme na zahradě několik úlů, pohybuji se tam denně, dokonce i před úly procházím a ještě jsem žihadlo nedostala...
Něco je špatně. Buďto se před úly pohybujete příliš rychle, mácháte rukama, tropíte povyk a pak se žihadlům nedivím nebo trošku přeháníte, což je pravděpodobnější...
Včely jen tak na lidi neútočí!
No já bych se ani tomu máchání rukama a tropení povyku moc nedivil zvlášť pokud je v rodině alergik. Sice nejsem alergický na bodnutí, ale jak se kurnik oháním jak se kolem mě motá takováhle potvora. Jsou to prostě obavy a strach. Že vy se jich nebojíte neznamená, že ostatní jsou v pohodě.
úly jsou od plotu vzdáleny 2 metry, ty co mají natočeny česna smerem k sousedovu domu. potom má pár úlů 4 metry od plotu a česna natočeny k mému plotu. Ano, dělám na zahradě hluk sekačkou, ale to mám trávu sekat kosou? Nebo při obstarávání zahrady mám chodit pomalu a hlídat si rychlé pohyby?
doporučuji vysadit ten živý plot. Fakt to funguje.
Taky sekáme trávu sekačkou, pravda, těsně před úly jen když není horko nebo navečer, jinak celou zahradu kdykoli.
Přesně tak.! Mám souseda, který čmelky má a jsem rád, jelikož mám od něj levný (a hlavně KVALITNÍ) medík. Jeho fčelky
mají asi nějaký koridor přes mou zahradu, ale musím říct, že si za rok odnesu tak maximálně dvě, tři žihadla, ovšem zato si můžu sám, protože v létě chodím po zahradě bosky. Jinak syn je taky alergik a vždy se to v klidu vyřešilo Dithiadenem, Octanem Hlinitým a hlavně... okamžitě vyndat žihadlo nehtem, ještě když "pumpuje." A pak hned chladit. Jako dobré se mi osvědčilo vyndat z mrazáku zeleninu v pytlíku a přiložit na místo bodnutí. Za pár chvil nevíte, kde a co Vás píchlo.
Samozřejmě, že pokud je člověk alergický vyloženě na hmyzí bodnutí, pak je to špatné. Včelí žihadýlko posiluje.
Navíc ona to dělá z důvodu obrany. Pak totiž zemře.
Včely útočí, když jsou podrážděné. A to je zejména v době rojení, narození - vylíhnutí nové královny. Komunikujte se sousedem a on Vás na to jistě včas upozorní. Jedná se většinou o letní, horký den, včely jedna, dvě, nebo tři na Vás pořádají nálety, jsou neodbytné, útočí hlavně na hlavu, na vlasy. Pomůže jenom hodit tričko na hlavu a jít domů, dokud se neuklidní, nevylítnou a neudělají někde na vysokém stromě hrozen. Též včely útočí, když nemají dostatek vody a jsou žíznivé. Zeptejte se, jestli má soused pro ně vhodné pítko s vodou. Já mám na sudu s dešťovou vodou stále plno včel. Dávám jim tam klacíky, dřevíčka, aby se netopily. Tonoucí zachraňuji. Včely při tom rojení též rozčiluje agresivní, páchnoucí pot. Děláte-li v horku na zahradě, zpotíte se a uslyšíte bzukot včely nemá cenu pokračovat, ten den si udělejte siestu. Pozor na kočárky, nedávejte spící děti bez dozoru v kočárku na zahradu, včely mohou napadnout i kočárek, hlavně ta boudička by se jim mohla hodit. Ale to jsou již extrémy.
doplněno 30.06.14 14:06:50 let má soused velké včelstvo dva metry od naší zahrady. Toto jsou mé celoživotní zkušenosti. Též jsem dostala žihadlo, hlavně jako dítě, když jsem na včelu šlápla bosou nohou, když se pásla na jetelíčku. Já jsem byla později naopak ráda, že jsem každý rok od včely dostala žihadlo, protože jsem to brala jako očkování. Nejsem alergik na bodnutí, takže jsem si to mohla dovolit. Samozřejmě to nikomu nedoporučuji, každý musí vědět sám, co si může dovolit.
Dobrý den, nejlepší by byla rozumná dohoda se sousedem, aby úly otočit tak, aby byl větší náletový prostor (snad má být asi pět až šest metrů) a směrem od Vašeho pozemku. Také je divné, že včelky útočí - spíše to bude neopatrností a tím, že je přehlédnete. Zdravím!
Nedomluvíte-li se se sousedem, jedinou volbou je soud. A nebo sršni, těch se včely bojí nejvíce. Ale to byste se museli vystěhovat zase vy.
No, co se týče soudu, zde například rozhodnutí NS 22 Cdo 1421/2003 "Domáhá-li se žalobce ochrany proti obtěžování včelami nad míru přiměřenou poměrům, je třeba žalobní návrh formulovat tak, že žalovaný je povinen zdržet se obtěžování žalobce včelami z chovu na (v žalobě uvedeném) pozemku žalovaného, pronikajícími na (v žalobě uvedenou) nemovitost žalobce. Jestliže soud zjistí, že dochází k obtěžování žalobce nad míru přiměřenou poměrům (příp. že jde o vážné ohrožení výkonu jeho práva), žalobě vyhoví v odůvodnění rozsudku vyloží míru obtěžování, která je ještě v dané věci přiměřená poměrům, a míru obtěžování v dané věci."
Dle NOZ by to formulace mohla být mírně jiná, ale princip je stejný.
Také máme doma včely, máme je postavené hned u domu a za celou dobu se nestalo, že by vůbec někoho někdy bodly. Velmi to záleží na matce - pokud je mírná, nebudou bodavé ani její dcery. Sehnat takovou matku dnes není problém a pokud soused chová včely v zástavbě, nechápu, jak si může dovolit chovat bodavé.
Měl byste se s ním rozumně domluvit. Neměl by úly umisťovat tak, aby včely vylétávaly přímo přes vaší zahradu. Také včelaříme a nikdy bychom nedopustili, aby včely ohrožovaly sousedy. Ti můžou být alergici, navíc nevědí, jak se chovat. Bohužel se to stává. Byla jsem sama svědkem neohleduplného chování ´včelaře´, který má úly přímo u zdi souseda, ze všech stran nějaká překážka (stromy) a včely prostě musejí vylétávat z úlu přes zeď přes souseda, který při práci v té části zahrady (stavění opěrné zdi, na zeleninovém záhonu) dostával jedno žihadlo za druhým. Toto je bohužel neohleduplné chování. Požádejte souseda, aby si včely posunul a vylétávaly tak přes jeho pozemek nebo prostě jinudy. Stejně tak, pokud zjití, že včely jsou agresivní, ihned by měl přistoupit k výměně matky. Ale zase - je tu to zaříkávadlo neměl by to či měl by ono, ale kdo mu to nakáže? Snad jen zdravý rozum...
Můžu se zeptat jak to děláte že jste poštípaní? Moc to nechápu. Soused má včely, máme 2 zahradní jezírka, kam včely moc rády chodí pít, protože široko daleko nikdo jezírko nemá. Přítel je úchyl na kytky, úplný včelý ráj. V baráku jsme 4 lidi nahoře, dole máme nájemníky s malými dětmi (věčně v ruce něco sladkého) a vživotě nikdy nikdo nedostal žihadlo. Mám dojem že před dvěma roky pes, ale to nevím od koho to bylo, možná ho něco svědilo. Toto tedy není odpověď, to je jen na zamyšlení.
Dobré ráno. Nevěřím, že pokaždé jste popíchání včelkama. Je štěstí mít v sousedství včelky a ! jen pomyslet na to, jak jim ublížit. Věřím, že víte, proč jsou nenahraditelné pro Vás i pro vaše děti. Že je syn těžký astmatik je těžké, a právě proto by měl žít ve zdravé krajině a jíst kvalitní potraviny. Nebo ne? Když umírají včelky, umírají lidé. Bylo by pěkné, přečíst si o nich něco. A zasadit stromky proto, aby se zdvihly v letu, jak už bylo psáno. Jsem trochu marod a včelčí jed pomůže. Lozí mi po rukou, když je vyndávám z vody, a přesto nepíchnou. No, popravdě, aspoň jednou za rok ano. Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.