Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do očního víčka se zakousl brouček (klíště?)

Od: jirta odpovědí: 7 změna:

Dnes v noci jsem se probudil s pocitem divného tlaku na oku. Reflexivně jsem sáhl po oku a cítil něco tvrdého. Běžím do kouplelny a vidím, že na očním víčku je přisátý nějaký brouček, na první pohled vypadalo jako klíště, ale když jsem ho vyndal, nezdá se, že by šlo o klíště. Přikládám fotografii broučka, jestli by se našel znalec, který ho pozná.

Každopádně bylo dobře přisáté a drželo se pevně, chvíli jsem musel kroutit a bojovat. Brouček nechtěl ven. Po odtržení se mi zdálo, že v kůži dvě tykadélka zůstala, ale nedala se vyjmout ani pinzetou, buď odpadla, nebo uvnitř žádná nejsou. Z místa trochu vytekla krev a nyní je místo drobně podrážděné (červené), po vyjmutí jsem cítil na kůži teplo a tlak, nyní po cca 7 hodinách místo přisátí trochu štípe. Místo nijak nenateklo, když tlačím na místo prstem, nebolí.

Mám jít k doktorovi, nebo o nic nejde?

Do očního víčka se zakousl brouček (klíště?)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zwiki*
hodnocení

1x

Zajděte si co nejdříve k lékaři a vemte toho /mimozemského/ tvora sebou.

jirta
hodnocení

Podle fotek v atlasech a na internetu jsem tvora identifikoval jako klíšťáka (klíšťáci, lat. Argas). Nedaří se mi ale najít, zda jsou nebzepeční z lékařského hlediska.

Myslíte, že mám jít na pohotovost, nebo to do zítřka počká?

Jděte na pohotovost, budete klidnější a nic nezanedbáte.

martinaa*

Zdravím, klíšťáky (konkrétně holubí) jsem tu řešila před pár lety, za oknem nám hnízdil holub a tady ty potvory malý lezly všude.

Klíšťáci se přisají na hostitele a mohou způsobit třeba jen zarudnutí a malou alergickou reakci, ale také anafylaktický šok - což se ale zjevně netýká Vás. O přenosu nemocí z holubů se nic nepíše, můžete se počíst zde ulekare.cz/...

doplněno 22.06.14 13:12:

Nicméně Naura.eri.cz píše:

Klíšťák holubí byl nalezen u nás v Praze a v dalších velkých městech, kde se vyskytuje společně se zdivočelými holuby. Na člověku sají převážně nymfální stádia a dospělí klíšťáci. Reakce po bodnutí klíšťákem je silná, erytém (otok) dosahuje až 50 mm v průměru, zpočátku je světle červený, později karmínový až fialový a přetrvává několik týdnů. Při silnějším pobodání se dostavují příznaky celkové intoxikace organismu toxiny slinných žláz klíšťáků. Příznaky se projevují zvracením, zrychlením tepu, bolestmi hlavy atd. Bodnutím klíšťáka mohou být do ranky zaneseny pyogenní baktérie, které mohou způsobit abscesy.

Z dalších druhů klíšťáků na našem území lze uvést klíštáka obecného [Argas vulgaris], který se vyskytuje v hnízdech holubů [Columba liva] a havranů [Corvus frugilegus], klíšťáka zhoubného [Argas persicus], který je cizopasníkem slepic, kachen, krůt, holubů a domácích ptáků a klíšťáka netopýřího[Argas vespertilionis], který napadá netopýry.

carp
hodnocení

0x

To vypadá jak nymfa klíštěte , ale nevím to jistě (3. fáze vývinu klíštěte, nedospělý jedinec).

fisa*
hodnocení

0x

Vždycky je lepší k doktorovi zajít ;)

petraes
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]