Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzít si štěně už v 5 týdnech?

Od: michel12 odpovědí: 18 změna:

Dobrý den!

Máme zarezervovaného pejska ( berňáčka)a jeho součastní majitelé si přejí, abychom si ho vyzvedli už v 5 týdnech, ale toto plemeno kvůli psychice by mělo zůstat (podle stránek) min. 7 týdnů s fenkou, protože je to všude napsané jinak tak Vás žádám o pomoc.

Předem děkuji za odpovědi.!

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

katerina77*
hodnocení

6x

Od takoveho "chovatele" bych dala hodne rychle ruce pryc, v 5ti tydnech ma byt stene rozhodne u feny. Odebrani stenat je podle zakona mozne od 50. dne veku, tj. po ukoncenem sedmem tydnu. Rekli vam duvod proc chteji abyste si vzali stene takhle brzy? Obvykle je za tim jen snaha usetrit si praci a penize a jak to ovlivni chudaka stene, to je kazdemu takovemu prodejci uplne jedno.

A jeste jedna poznamka - podivejte se radsi po stenatech s PP ze zdraveho a provereneho chovu, bernaci hodne trpi na dysplazii a s bezPP stenetem strasne zvysujete pravdepodobnost, ze si prinesete nemocneho psa.

milan23*
hodnocení

2x
Podle mě jsou pro psychiku štěněte ideální 3 měsíce u mámy, ať si každý říká co chce.Bohužel se všichni chtějí zbavit štěňat ještě před druhou vlnou očkování ve 2. měsíci.(cca 2000kč) Když se k tomu přičte že taková smečka dokáže schroupat klidně 40 kilo za měsíc( další 3-5tkč) jsou to pro množitele snadné počty.Slušný chovatel o tom takhle nepřemýšlí, tomu jde o kvalitu odchovaných štěňat a svým způsobem i o dobré jméno v kynologické společnosti.Není pro něj pak problém říct si 10-20 tisíc a třeba i 50 tkč. PP není zárukou že si nepřivezete nevyrovnané vystresované štěně.

bohemica*
hodnocení

1x

Zákon na Ochranu zvířat proti týrání uvádí nejnižší možnou MINIMÁLNÍ dosaženou věkovou hranici na 49 dnů, tedy 7týdnů. Tolik musí být štěněti aby mohlo být odebráno od chovatele. Jinak dojde k nezákonnému jednání! Naopak se doporučuje tuto hranici překročit alespoň na věk osm týdnů a více.

Je téměř jisté, že si pořizujete nečistokrevné štěně (tedy bez rodokmenu-PP), protože chovatelé se musí řídit Chovatelským řádem, který také stanovuje minimální věk štěněte 7týdnů k možnému odběru. Nehledě na to, že v čistokrevném chovu musí rodiče štěňat splnit různé podmínky (např. zdravotní testy) , k tomu aby mohli být uchovněni a odchovávat potomstvo. Zrovna v případě berňáků bych byla nanejvýš opatrná, protože se jedná o plemeno prolezlé dědičnými chorobami, pro které často nejsou zařazováni

do čistokrevného chovu a mnohdy bohužel hynou ve velmi nízkém věku.

Vy si evidentně koledujete o malér, protože si pořizujete štěně od množitelů, navíc velmi zatížené módní plemeno.

doplněno 16.06.14 00:08:

Tento nedávný příspěvek byl stažen nedávno ze stránek Animal Rescue (odchytová a záchranná služba):
Poslední dobou jsou zájemci o koupi štěňat z různých zdrojů vyzýváni, aby nepodporovali "množitele" a kupovali pouze psy s PP, nebo je adoptovali z útulků. Ale ani množitelé nejsou tak hloupí, aby své praktiky nepřehodnotili. Proč přeci nabízet štěňata bez PP, když mohu rovnou nabídnout "papírového psa" a tím vydělat více?
O víkendu jsem se náhodně stala svědkem prodeje štěňat plemene biewer yorkshire teriér. Paní nás po telefonu ujistila, že se jedná o štěňata s PP a můžeme se přijet podívat. Trochu jí znervóznilo naše sdělení, že tam budeme cca za 15min., prý nemá vytřeno
Pokud se domníváte, že množitele poznáte podle rozpadlé chalupy a zanedbaných psů, tak jste na omylu. Čekala nás upravená novostavba a tři psíci vesele pobíhající po zahradě. Ovšem pouze do chvíle, než syn chovatelky nedopatřením nechal otevřeny dveře od stavební buňky umístěné na zahradě. Rázem byl pozemek plný cca 25 pobíhajících psů různých ras, z terasy domu bylo možné zahlédnout uvnitř domu ohrádky s cca 8-10 štěňaty (pravděpodobně přemístěných ze stav. buňky před naším příjezdem, abychom si mohli štěňata prohlédnout). Zmíněná chovatelka prodává štěňata údajně s PP za cenu cca 15-20.000,- Kč, ale i bez PP za přibližně poloviční cenu. Štěňata nejsou žádným způsobem označena (tetování ani mikročip) a v tomto případě v budoucnu neidentifikovatelná. Na můj dotaz ohledně čipování psů se chovatelka vyjádřila, že nemá povinnost psy jakkoli označovat a v případě zájmu je za 500,- Kč dočipuje. Tato možnost, ale rovnou napovídá tomu, že se jedná o podvod. Každý vrh štěňat s PP bývá kontrolován příslušným klubem, štěňata jsou nezaměnitelně označena a popsána (barva, znaky ad.) a teprve poté je vystaven průkaz původu, kde je již uvedeno číslo tetování nebo mikročipu. Po značně nepříjemném rozhovoru, kdy paní zjistila, že mě rohlíkem neopije, mi na mojí žádost odmítla ukázat, alespoň jednoho z rodičů kupovaného štěněte a jediné co mi byla ochotná ukázat byly vrátka ven ze zahrady
Pěkné fotografie roztomilých zvířátek rozhodně nejsou zárukou kvalitního chovu. Před nákupem vašeho nového mazlíčka si zjistěte co nejvíce informací o prodejci, domluvte si nezávaznou návštěvu ještě před odebráním zvířete, chtějte vidět alespoň maminku a její průkaz původu. Zkontrolujte si označení štěňat a zda toto souhlasí s údaji v průkazu původu, nebo v zápisu o kontrole vrhu a jejich zdravotní stav. Pokud si nejste 100% jisti, že je vše v pořádku, zvíře si nekupujte. A už vůbec ne, když vám prodávající nabídne, že vám štěně někam přiveze.
Je mi smutno z toho, že se tu všichni snažíme přesvědčit své příbuzné, kamarády a známé, aby si pokud si nevyberou psa z
útulku, alespoň pořídili psa s PP a když už se to podaří, zjistíme, že je to v některých případech prašť jak flákni
Konec citace.
Vzhledem k tomu, že v příspěvku se jedná o "plemeno" biewer není třeba aby se toto vlákno zvrhlo opět na kritiku biewrů. Jen o toto plemeno se nejedná. Různé paničky produkují ve "slušných" vilkách všechna možná módní plemena, po kterých je poptávka a naivní nepoučení hlupáci kupují a platí.

myse*

tak s PP nebo bez PP... vidíte... nakonec je to jedno. šmejdi jsou všude...

hodnocení

1x

To je právě to neštěstí, když nový majitel ví, že štěně strádá a má pocit, že ho tam nemůže nechat trpět. Že ho musí zachránit. :( Je to smutné.

milan23*
Je to smutné, ale je to tak se vším, dokud budeme kupovat nekvalitní zboží bude se vyrábět.V žádném případě tím nechci znevažovat psi bez PP jsou li odchováni s péčí a láskou.Ti by ale měli vznikat jen pokud se pejskům stane ,,nehoda".Pudy jsou pudy a jim je jedno jestli je ta sousedovic kolie výstavní šampionka nebo voříšek.Ale pokud jde o čirý kalkul množitele je to trestuhodné. Obzvláště nebezpečné je křížení čili množení silových plemen( pojem bojové neuznávám) laickou veřejností.Tito psi jsou pak vydáváni za jedince příslušné rasy ale bez jakékoliv záruky CHARAKTERU.Vzhled a zdravotní potíže považuji až jako druhořadý problém
micinka123*

Já mám taky psa bez PP, ale to kvůli rodičům. Přemlouvala jsem je na papírového pejska, ale oni si stejně řekli, že nebudou poslouchat děcko. Tak mám teď bezpapírového labradora :( Ale stejně jsem v životě neměla lepšího psa. Psi bez PP si přece taky zaslouží lásku, ne? A ať někdo říká, že mám křížence nebo "skorolabradora"... Podle mě to je ten nejlepší Labrador na světě. *srdce*

hodnocení

0x

Optat se na důvod předčasného odběru, není to normální, ale může se stát, že s vyjádřením veterináře může jít o nezbytné zaopatření štěňat. Byl bych velmi opatrný, tlak na předčasný odběr většinou něco naznačuje...

hodnocení

0x

Dostali jste se do velmi zlé pozice. Je vám úplně jasné, že dobrý chovatel toto neudělá a množitel se chce štěněte co nejrychleji zbavit. Má k tomu několik důvodů a ani jeden není pro štěně dobrý. Určité podezření, že štěně a později pes, nebude vpořádku, tady je. Jen představa, že tím, že si ho vezmete, ho zachráníte, vám moc prostoru pro nějaké řešení nedává. Je to obtížné rozhodnutí. *sok* Možná, že byste měli sepsat smmlouvu, kterou byste si vymohli podílení se na financování veterináře, bude-li mít štěně vrozrné vady, která by odhalil vet před pdebráním ve správné době. Špatně se vyjadřuji, zamotávám se do toho, ale dalo by se to vymyslet. Když už pro nic jiného, tak pro to, že si chovatel uvědomí, že je tady určitá hrozba postihu a couvne. Nechá prcka u mámy alespoň 10dnů.. *bum* 5 týdnů, to je opravdu hodně málo, to je skoro zločin. Štěně je určitě ještě kojeno.

micinka123*
hodnocení

0x

Je to hodně brzy, od takových chovatelů, teda množitelů byste měl ustoupit a podívat se na nějakou jinou CHS.

borax*
hodnocení

0x

Jaký uvedli důvod?

micinka123*

"Nebudu přece za psa platit 10 tisíc!", "Buď pes bez PP nebo nic!" :( A čekala jsem na psa 6 let :(

hodnocení

0x

michel12, jak to dopadlo? Vzali jste to štěně? V jakém je stavu?

michel12
hodnocení

Domluvili jsme se s chovateli a pejska si vezmeme v 7 týdnu.

michel12
hodnocení

Dobrý den!

Děkuji všem za odpovědi.

Až si budeme pořizovat dalšího berňáčka tak už jen s PP. Udělali jsme chybu, ale chovatelé od kterých si bereme štěňátko nevypadají na typické množitele,jen jsou asi líní a také nezkušení. Jejich fena je s PP (ukázali nám diplomy a průkaz původu) otec štěňátek je bez PP, ale přivezli nám ho ukázat. O oba rodiče je dobře postaráno, štěňátka také vypadají štastně,velmi dobře prospívají,přibírají na váze a rostou jako z vody. Dvakrát jsme se za nimi jeli podívat.

Vzít si štěně už v 5 týdnech?
Vzít si štěně už v 5 týdnech? #2
Vzít si štěně už v 5 týdnech? #3
bohemica*

Jaké příště? Berňák jesilně zatížené plemeno na dědičné choroby, u nich bych si velmi vybírala i mezi chovateli čistokrevných štěňat, nikdy bych nehrála loterii s bezpapírákem. Nejde o vaše ušetřené peníze, ale o citovou investici. Není vyjímkou, že berňáčci umírají ve 3-4 letech a většinou ti "čistokrevní bez PP". Podívejte se po různých internetových debatách a přečtěte si zkušenosti majitelů takových psů.

Nechcete si svůj výběr ještě rozmyslet? Obraťte se na chovatelský klub, nechte si doporučit solidního chovatele, zamluvte si štěně po peověřených rodičích a připlaťte si cca 5tis. Kč.

2kedar*
hodnocení

0x

Taky jsem měl kdysi "Berušku". Je to velké plemeno a to by mělo být déle kojené od "maminky". 8.týdnů je standart.

Pokud ho odstavíte dříve, je tady riziko, že pejsek bude trpět na klouby a může být více náchylný k onemocněním.

Odstavit ho v pátém týdnu je prasárna. *cert*

bohemica*

Průkaz původu a diplomy neznamenají v plemenitbě NIC! Vy potřebujete a máte právo (a v podstatě i povinnost) vidět snímky kyčlí a jejich vyhodnocení od veterináře a další zdravotní testy, které požaduje chovatelský klub na dědičné choroby. Nechápu majitele, kteří mají jedince s PP a absolvují s ním i výstavy a potom "z neznámého důvodu" nepopchopitelně psa nebo fenu neuchovní. Napadá mě jediné logické řešení. Pes podstoupil po výstavách zdravotní testy

a nevyhověl , takže o uchovnění ani nebylo požádáno a nakrylo se bez PP.

Přesně v duchu pravidla: Koupili jsme si za nějaké peníze psa s PP za určitou cenu, čekali jsme výdělek, vystavovali jsme úspěšně, ale genetika nás doběhla, tak nakryjeme na bezpapíráky, však to budou taky peníze a ještě můžeme vykládat,

že máme vrh na míru, přesně pro pitomce: "čistokrevná štěňata bez PP, po rodičích s PP". Gratuluji!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]