Nejste přihlášen/a.
Na zahradě jsem před chvílí viděla mně neznámý hmyz. Černého čmeláka. Žádná červená prdelka, komplet černý, i křídla velmi tmavá s modrým kovovým leskem. Jen na "zádech" nepatrně a nepravidelně stříbřitý, pravděpodobně od květního pylu.
Veliký, možná i nepatrně větší než čmeláčí královny, které vídáme na jaře. Choval se stejně jako čmeláci, na jedné zahradní hluchavce létal z květu na květ a sál. Fotku nemám, ale bez mobilu už teď na zahradu nepůjdu ![]()
O čmeláky se mírně zajímám, na www.bombus.cz není.
Za 66 let jsem toho černého čmeláka viděl poprvé, dělá díry do dřeva co mám uložené na topení. Všude plno pilin a díry 1, 5 cm průměr do hloubky 15 až 20 cm, je agresivní, když jsem se snažil ho srazit tak na mě útočil
0x
Ano, posledníéé tři roky nám létají na zahrádku, jsou velcí, krásní a naprosto neagresivní. Bohužel je při sbírání šťávy napadají takoví velikostí třetinoví jedinci , něco mezi trubci a vosami . Nedají jim pokoj vlétnou nekompromisně do oblasti středu těla černých čmeláků a čmelákovi patrně dost ubližují, protože to po takových 3-4 náletech vzdá a odlétne.
0x
Takhle vypadal na jiných snímcích pačmelák cizopasný. Obsadí cizí hnízdo a klade vajíčka, z nichž se už nelíhnou jedinci původního druhu, žádné dělnice, ale výhradně samci a samice čmeláka cizopasného. Původní hnízdo končí, přežijí pouze samci a samice původního druhu, pokud již opustili hnízdo. Patří mezi chráněné druhy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.