Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Černý čmelák?

Od: bimbam® odpovědí: 10 změna:

Na zahradě jsem před chvílí viděla mně neznámý hmyz. Černého čmeláka. Žádná červená prdelka, komplet černý, i křídla velmi tmavá s modrým kovovým leskem. Jen na "zádech" nepatrně a nepravidelně stříbřitý, pravděpodobně od květního pylu.

Veliký, možná i nepatrně větší než čmeláčí královny, které vídáme na jaře. Choval se stejně jako čmeláci, na jedné zahradní hluchavce létal z květu na květ a sál. Fotku nemám, ale bez mobilu už teď na zahradu nepůjdu :)

O čmeláky se mírně zajímám, na www.bombus.cz není.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pravděpodobně se jedná o čmeláku podobnou Drvodělku fialovou.

Černý čmelák?
hodnocení

Ano! Děkuji!

Čtení o ní je zajímavé.

hodnocení

0x
pecan

Za 66 let jsem toho černého čmeláka viděl poprvé, dělá díry do dřeva co mám uložené na topení. Všude plno pilin a díry 1, 5 cm průměr do hloubky 15 až 20 cm, je agresivní, když jsem se snažil ho srazit tak na mě útočil

72mona

pecan - Jedná se o včelu samotářku (drvodělka fialová či potulná) a ano, pokud ji budete dráždit, může se bránit. Někdo si je na zahrádku láká vytvářením hmyzího hotelu, vy ji odháníte. *nevi*

hodnocení

0x

Určitě drvodělka, jak už tu psali nade mnou. Já je vidívám hlavně na jaře, když si hledají hnízda. :)

honzapotstejn
hodnocení

0x

Ano, posledníéé tři roky nám létají na zahrádku, jsou velcí, krásní a naprosto neagresivní. Bohužel je při sbírání šťávy napadají takoví velikostí třetinoví jedinci , něco mezi trubci a vosami . Nedají jim pokoj vlétnou nekompromisně do oblasti středu těla černých čmeláků a čmelákovi patrně dost ubližují, protože to po takových 3-4 náletech vzdá a odlétne.

vladimirsmidl
hodnocení

0x

Takhle vypadal na jiných snímcích pačmelák cizopasný. Obsadí cizí hnízdo a klade vajíčka, z nichž se už nelíhnou jedinci původního druhu, žádné dělnice, ale výhradně samci a samice čmeláka cizopasného. Původní hnízdo končí, přežijí pouze samci a samice původního druhu, pokud již opustili hnízdo. Patří mezi chráněné druhy.

pajda
hodnocení

0x

Dnes jsem na zahradě viděl přesně popisovaného černého čmeláka. A je dost velký.

lidus*
hodnocení

0x

Dík za tuto poradnu, náhodou jsem dnes našla tento starý příspěvek a večer budu machrovat, že ten čmelda se jmenuje drvodělka. JÁ mám na kočičí šantě 4 a soused má 2.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma černý čmelák

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]