Nejste přihlášen/a.
Měl jsem dnes v noci otevřené okno, nevím jestli to přiletělo z venku ale našel jsem už 2.brouka v pokoji, který si tu lítá Nevíte někdo co to je?
Dobrý den,
nedávno se tu na něj někdo ptal, je to Tesařík skladištní,u nás je jich také hodně,
info z neto:
" Tesařík skladištní (Phymatodes testaceus)
Tesařík skladištní je hojný ve skladech, kde napadá neodkorněné dřevo. Vývojový cyklus trvá přibližně rok. Ve dřevě se rychle rozmnožuje a hlodá ve dřevě tak dlouho, až jej zničí na prach"
doplněno 24.05.14 02:27:Z mé zkušenosti přilétají z venku za světlem, ještě jsem o nich našla:
" Brouci se rojí v červnu a červenci. Samičky kladou vajíčka do uhynulých nebo hynoucích
dřevin, tesařík skladištní tedy rovněž nenapadá opracované dřevo. Larvy se vyvíjejí nejprve pod
kůrou, v lýku a později pronikají i do dřeva"
V tom případě se omlouvám za špatnou "radu"
Mohu poprosit, jak se konkrétně odlišuje Tesařík od Páteříčka? A jak to poznáte podle ne příliš kvalitních fotek?
Děkuji a přeji pěkný den.
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Myslíte si, že mohl přiletět v noci z venku? Mám celkem strach, aby se mi to tady doma nerozmnožilo...
Děkuji, moc jste mi pomohla Hned jsem klidnější.
doplněno 24.05.14 02:27:
Z mé zkušenosti přilétají z venku za světlem, ještě jsem o nich našla:
"Brouci se rojí v červnu a červenci. Samičky kladou vajíčka do uhynulých nebo hynoucích
dřevin, tesařík skladištní tedy rovněž nenapadá opracované dřevo.Larvy se vyvíjejí nejprve pod
kůrou, v lýku a později pronikají i do dřeva"
Zcela laicky řečeno se tesařík slakdištní od páteříčka na první pohled rozezná podle tvaru stehen a štítu. Tesařík má silně zduřeké konce stehen a boky štítu směrem dolů zakulacené, kdežto páteříčečk má stehna štíhlá a okraje štítu jakoby nadzvednuté. Podle prohnutých okrajů štítu se pozná páteříček naprosto spolehlivě. Když nechám v noci svítit venku světlo, přiletí k němu spolu s různými nočními motýly i řada páteříčků. Jsou hojní a je jich všude spousta.
Stačilo takovéto vysvětlení?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.