Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co pro slepice

Od: zavinac® odpovědí: 23 změna:

zdravím,,, chtěla bych si pořídit 4 slepice.Zděnou místnůstku mám -kurník,,,,, a jak to má být uvnitř. Měly by venkovní výběh omezený. Oplocený. Mám zastřihnout i křídla? Jak v zimě?Poradte jak jim připravit fajn kurníček..

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

3x

dobrý den, kurník máte, dejte tam bidýlko (cca 7cm tlusté) na sezení cca půl metru vysoko, tak široké, aby se tam všechny vešly vedle sebe.

pak připravte "hnízdo" lépe dvě - nemusí být koš ani nic speciálního - my máme bednu se slámou (nebo senem) vyšší vrstvou upravenou jako hnízdo, no. Můžete tam dát sádrové vajíčko - tzv. podkladek, ale nemusí být... Bedna může být krytá (jako domeček) ale taky nemusí...

venkovní výběh je třeba oplotit, jinak ty potvory rozhrabou všechno, uštípou kytky...

já zastřihuji křídla - protože naše potvory moc lítají a nechce se mi je honit po zahradě... Vezmete slípku, natáhnete křídlo a ustříhnete dlouhá pera (pozor ať nestříhnete do kůže!) Stačí ostříhat jedno, slepice pak nemá rovnováhu v letu a nezvedne se...

Kurník určitě má východ pro slípky - takové malé vyšupovací dvířka, ne? no a pro vás něco většího. Je možno dvříka na noc zavírat a brzo ráno zase otvírat (proti kuně, tchoři apod.) ale my to neděláme, u nás asi nejsou :)

Zavírám jenom v zimě kvůli teplu.

do kurníku na podlahu dávám hobliny, líp se to pak uklízí... můžete dát slámu nebo taky nic. Je potřeba to občas "vykydat" - já cca co dva týdny...

krmení asi máte nastudované, ne?

ukulele*

Myse, taky máš lítající slepice? mě bude letos 40 let, slepice máme co jsem na světě a kromě leghornek, který byly lehké a dokázaly s velkými obtížemi, ale zase moc rády, spíš vyskakovat, než létat na větve stromů, tak jsem lítající slepice nikdy neviděl. Podotýkám, že let je cílevědomá, tj. chtěná činnost,kdy tvor využívá síly svých svalů, velikosti a tvaru svých křídel, dle zkušeností pak proudění vzduchu, ale to už je plachtění. Takže třeba poletuchy nelétají, jen se vyšplhají na strom a plachtí ze stromu na strom.

Takže,dokud neuvidím létat slepice, to znamená, že se máváním křídel vznesou do vzduchu a tam budou pokračovat v pohybech křídly, jejich pohyb vzduchem bude koordinovaný a plynulý a dlouhý, tak budu považovat výroky o létajících slepicích za vtipy, nebo pohádky. Ale zase, jak říkám v Rusku jsem nebyl a stále mě něco překvapuje, takže možná někdy zakrouží hejno slepic nad mojí hlavou...

myse*

ukulele, ty máš ale nápady...

ano - je let, plachtění, skok...

ale když někdo plácá křídlama a je ve vzduchu - tak podle mne letí... bud dlouze nebo krátce...ale letí...

nebo podle tebe dělá co?

ukulele*

Tak jsem dokončil poměrně dlouhou diskuzi s jedním z předních českých zoologů. Poradil mi, že nemám pokračovat v této diskuzi. Že mám být spokojený s tím co vím já a že si mám vážit ostatních lidí a nesnažit se jim vyvracet jejich názory, ať již jsou mylné, či nikoliv. Řekl mi, že tak jak jsou lidé přesvědčení, že ryby létají, protože je viděli ve vzduchu a i jsou tak pojmenované, stejně tak pro někoho létají ještěři, veverky. Jukám se říká palmy, agávím kaktusy a svět se stále bude točit dál. Let je samozřejmě cílevědomě konaná činnost působením svalů, které ovládají křídla. Teď jsem chtěl napat, ať si zdejší zastánci letu slepice koupěj slepici, nebo kuře, ale zase bych mohl být napadnutý, že to je krmený umělou hmotou a nebo že na to nemají peníze, tak tedy dobrá _ podívejte se zdarma na grilované kuře, na velikost svalů, které pohánějí křídla leteckých slepic a pak se podívejte na nohy a porovnejte velikost, to co je větší, to se víc používá k pohybu. Takže slepice využívá k tomu, aby se dostala do vzduchu sílu nohou, tudíž je to skok, působení silných stehenních svalů a až když je ve vzduchu, tak si snaží pomoci udržet se déle ve vzduchu máváním křídel, ale není to let.

Klidně dám kilo čokolády tomu, kdo bude mít slepici, která obletí fotbalový stadion - stačí jednou, ale během letu se nesmí dotknout země a nesmí být podporována vnějšími vlivy - fukarem nebo nějakým jiným technickým zařízením. Musí se udržet ve vzduchu pouze vlastní silou, energií a nebo zázrakem...

borax*

Přihazuju další kilo čokolády do banku :)

myse*

a co dělá letadlo? neletí?

fakt to nemá cenu řešit takovou pitomost... paní chtěla poradit, dostala rady... řešení o tom jestli slepice lítá skáče nebo plave je absolutně mimo mísu a sem nepatří.

šmytec. :-P

hodnocení

ukulele..babičce slepice vletěla na plot a z plotu vesele dolů za plot,,proto se jim zkracují křídla. Pak to již nedokáží. A o to jde.Tak to bylo myšleno. Je jasné ,že slepice nelétá maraton. .ale vyletí.

ukulele*

nejsou to lety, ale jsou to skoky, k uvedení slepice do vzduchu slouží její silné nohy, které jí dodají potřebnou kinetickou energii, to mávání křídly je jen prodloužení pobytu ve vzduchu...

kejki

Jasně, ale zastřižení jednoho křídla pro omezení skoku funguje. Zatím nikdo nepřišel s podvazováním nohou.

kladivko
Dobrý den. Slepice létat dokáže. Její let není koordinovaný, proto se neudrží v letu. Každý pták využívá odrazu svých končetin. Rád bych znal jméno našeho předního zoologa, který vám potvrdil vaše slova. Jméno zde nemusíte uveřejňovat tady, pošlete mi ho emailem. Přeji hezký den.

kuloch5

A jak tedy nazvete situaci, kdy slepice z nějakého místa vyskočí a poté se máváním křídel dostane do výšky a překoná určitou vzdálenost? Je to LET! Takže nemusíte ani do Ruska, stačí se jen nad tím zamyslet

hodnocení

,,no,,hodně lidí stříhají slepicím kousek křídel ,,,klidně frkne přes plot...

Děkuji všem za odpovědi k slepicím...

hodnocení

myse... krmení nemám naštudované. jinak děkuji s bodíkem..

myse*

díky za bodík...

tak ještě krmení, jen základ...

dobrá je směs pro nosnice (sypká i granulovaná - ta mi přijde lepší), přidávat trošku zrní (pšenice), zbytky z domácnosti - prakticky cokoli, tvrdý chleba namočit, rohlíky rozšlapat (namočené strašně lepší) šlupky z brambor uvařit - moc jim chutnají, do výběhu občas hodit trávu (stačí koš ze sekačky) milují pampelišky, jetel a jiné lístečky... (kopřivy moje mrchy nežerou, jsou zmlsané) v zimě vybírám odpadkové koše v supermarketu a nosím jim domů nať z mrkve a kedluben...

hodnocení

2x

Chystám babče večeři, proto se omlouvám, že jsem všechny příspěvky nečetla.

Máme zděný kurník, je v něm bidélko ve třech řadách. Tam rády sedají. Jinak udělané kukaně - podlouhlá dřevěná, jakoby skříň, rozdělená příčkami, dole 3 domečky, nahoře taky tři.

Krmítko - poradil nám zeť vynikající. 5 l plastový kanystr od nejedovaté látky /třeba od destilky/ vymýt, vyříznout v něm okýnko tak, aby zbylo dno, bočnice, vrch a vpředu dole asi 10 cm ohrádka. Do toho sypeme obilí. Je to zavěšené na zdi v takové výšce, aby slepice dosáhly. Je to vynikající věc v tom, že se do krmítka nedostanou myši. Nikdy. Pazoury by se jim po tom plastu smekaly a do toho kanystru prostě nevlezou.

Kohouta nemám, říkají chovatelé, že prý jsou slípky spokojenější, lépe se drží v hejně, ale prostě kohout není.

Celý kurník i ty oddíly /kukaně/ vysypáváme hrubými hoblovačkami. Bereme si je od truhláře, pokaždé několik pytlů a vydrží dlouho. Slepicím to tam pěkně voní, snadno se to vymění, v zimě je to i kvůli teplu. A truhlář je rád, že to má pryč.

Pro slepice máme dole tunýlek, aby si vylezly ven.Na noc ho zadělám z obou stran bytelnými vrátky. To stačí k tomu, aby si volně chodily a v zimě nemusejí být otevřené hlavní dveře do kurníka, tím tam mají tepleji.

A už si asi na nic nevzpomenu. Jaga.

joudic*
hodnocení

1x

Slepice mam druhym rokem, 4 Vlašky a 4 Leghornky, kdyz jsem je stehoval na jine misto, snasely i do krabice se senem, kurnik mam cca 1,8x1m a v rohu mam 2 kukane dejme tomu 30x40 prepazky vysoke taky tech 30cm (to uz jsem delal od oka) a na to jsem dal sikmo kus sadrokartonu jako strisku jakoze at maji soukromi (protoze v zime tam sviti zarovka) a vyrizl jsem jen trochu pulkruh/klenbu at se jim tam lip leze... stejne chodi vsechny jen do te jedne, nejlepsi podestylka je seno udelaji si tam svuj dulecek a vajicka jsou pekne cista. (za 2 roky jsem jeste ten pytel sena ze zverimexu nespotreboval)

Protoze kazdy den spim uplne jinak +/- 8h, nekdy nespim vubec atd maji celorocne hrubou plachetku na vstupu a chodi si tam jak chteji, uklizim kurnik max co pul roku (nevim, co bych tam co 14 dni kydal, serou hlavne venku), a do kukani prubezne doplnuju nove seno, mam vybeh 2,5x5m z tehle site hradsky-sunk.cz/... a konstrukci z 5cm hranolku a na tom je plachta at tam maji sucho, je po vsech tech vichrech uz potrhana ale funkci plni porad

Od zari do brezna je nechavam behat po cele zahrade (700m) resp porad otevrene dvere od vybehu, zadne kridla jsem nestrihal, neni proc, jedine co delaji je, ze si provetravaji kridla, ze se rozbehnou a za vydatneho kriku popoleti maximalne 5-10metru v 1metrove vysce :) toto miva retezovou reakci, kdy si to zkusi kazda, aby ji neco neuteklo :-D
Poustim je samo i v lete a na jare, ale jen kdyz mam dobrou naladu, valim se na zahrade, a chce se mi hlidat materskou skolku (bez dozoru okamzite znici skalky, zahony atd). Kdyz potrebuju autem do obchodu nebo je nahnat zpatky, mam tlakovy postrikovac na kytky a bez stresu si je nazenu kam potrebuju, bez nejakeho chytani a pronasledovani jsou za minutu ve vybehu :) jinak se odpoledne vraci zpatky samy, jsou samostatne, kohouta nemam, jako kohouta berou mne :)

Krmim smesi pro nosnice (N) + veskere nekorene zbytky z kuchyne, nekdy ovesne vlocky, testoviny, travu ze sekacky sypu k nim, semtam zrni, ale to je kupodivu moc nezajima, misky mam 2 at se neperou, stejne tak vodu mam 2x... V lete atd tu smes micham s vodou (aspon to sezerou do mrte, po suchem zbyde hodne mouky, coz uz pak nezerou (cili 20-30% obsahu pytle jde za sucha vnivec). Krmim je az vstanu. Kdyz jim chci udelat radost uvarim jim brambory a rozmackane to smicham s chlebem nebo trochou te smesi a muzou se po tom utlouct a prezrane se vali po zemi :) Snasi mi krome 3 tydnu cely rok, v sezone 7-8 denne, pres zimu 4-5 vajec, v zime ve vybehu sviti 24h v kuse 11W usporka a v kurniku 60W zarovka jako vytapeni...
vic uz me nenapada :) dotazy rad zodpovim :)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, budu trochu vzpomínat na babičku a její slepice. Kurník byl "v patře"a ke vchodu bylo přiloženo prkno - to byl vchod pro slepice. Vchod pro babičku byl jiný a větší. Uvnitř bylo z latěk takové hradlo (asi to má jiný název) a hlavně proutěná kukaň se senem - na snášení vajec. Kurník se musí každý den otevírat a zase zavírat (kvůli kunám).

Křídla se musí zastřihovat, protože jinak slepice létá dobře (k sousedům). A výběh byl oplocen a ven z něho mohly slepice na zahradu jen pod přísným dozorem (hrabou všude). A na čtyři slepice byl jeden kohout. No, ale počkejte si na rady profesionální. Zdravím!

doplněno 15.04.14 12:59:

ukulele - děkuji Vám za kritická slova, ale jsem pamětník, který to zažil. Slepice létá. Kukaň je proutěná a Honzíkova cesta je fajn počtení . Fakt je, že o moderním chovu slepic mnoho nevím. Snad jen o tom klecovém z TV. Ale, ja bych staré metody nezavrhoval. A babička byla dobrá chovatelka slepic (a potom i kuchařka - viz slepice na smetaně).

doplněno 15.04.14 13:01:

fler.cz/...

doplněno 15.04.14 17:52:

borax - už jsem se nechtěl této trapnosti účastnit. Ale, správná citace je: "slepice létá dobře (k sousedům)". Cítíte ten rozdíl? Jinak je to už jen o hnidách a píchání do nich. Také mám rád přesné formulace, ale zase nejsem fanatik - a dovedu být snad docela tolerantní.

ukulele*

no to je ale blbost, že se slepicím musej zastříhávat křídla a že slepice dobře létá, to budu posílat jako vtip kolegům biologům a chovatelům slepic. proutěná kukaň, Bene, Bene ty máš znalosti o chovu slepic z Honzíkovy cesty od Bohumila Říhy, že ano?

doplněno 15.04.14 13:25:

proutěná kukaň to 100 % být nemusí, je to estetická záležitost, ale slepice snášej i do kukaní vyrobených z prkýnek, třeba...takže příměr nemám proutěnou kukaň, nemohu si pořídit chov slepic to neplatí...a v létání slepic prostě nevěřím, ale může to být hezké když hejno slepic krouží nad zahradou při západu slunce, Honzík sedí s dědou na lavičce a koukaj se na ně. Babička pak zavolá k večeři a slípky se pozvolna snášejí k zemi a v noci se jim bude zdát o snášení vajíček, krásné...

kuloch

vtip kolegům...pak taky může přijít to, že se kolegové nebudou smát Vašemu "vtipu", ale spíše hlouposti...ale to jen pokud jsou trochu chytřejší než Vy a ví, že slepice může letět a pro zamezení jejich úletu je nutno zastřihnout křídla!

Překonají nějakou vzdálenost pomocí hýbání křídly...co to tedy je když ne létání? Možná tomu říkáte u Vás doma jinak...třeba běh vzduchem nebo tak nějak ;)

borax*

ukulele pravděpodobně reagoval na slova "dobře létá" (proto taky to kroužení nad hlavou, ta představa mě rozesmála) slepice je všechno jen ne dobrý letec.

U nás se letky plošně nestříhaly, jen těm jedincům co dokázaly překonat plot. Jinak pipky neměly potřebu poletovat...

kuloch

Se zastříháváním křídel máte naprostou pravdu! A slepice opravdu létají - nějaké slovíčkaření tady některých je úplně k ničemu...podle nich je to, že slepice létají, vtip, ale jak jinak by pak mohly překonat plot? Skokem to asi nazveme jen těžko, protože když jim zastříhneme křídla tak plot již nepřekonají...takže slepice s nezastřihnutými křídly plot PŘELETÍ... :)

kejki
hodnocení

0x

Tak mám asi rozežrané slepice, ale spí na hřadu na stejném místě a kydám po týdnu, někdy i dříve. Není toho moc, ale smrdí to, podestýlka jsou piliny od cirkulárky, takže se to dobře čistí, na dně kurníčku je lino. Potřebují suché místo s lehkou zeminou, kde se mohou popelit. Písek se jim na to asi nehodí, protože si zkouší různá místa, ale ne na písku.

joudic*

co tam proboha kydate tak casto, mate to doma nebo na balkone? bez vybehu? mam 8 slepic na sotva 2m2 a naposledy jsem kydal v rijnu, a kdyz uz se tady o tom psalo, tak jsem si rekl, co by ne uklidim holkam na jaro, at to maji na hotelu pekne... 2 kybly! 2 kybly kurincu i s podestylkou (senem)! za pul roku! tzn. jeden kybl cistych hoven bez podestylky... bud mate nejakou obsesi nebo jsou ty vase slepice porad v kurniku :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]