Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kel nebo obyčejný zub

Od: animal* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych se zeptat, mám s přáteli menší hádku - totiž říkají, že smilodon či šavlozubý tygr měl kly, žila jsem v domnění, že měli nejdelší špičáky ze všech kočkovitých šelem, ale nikdy jsem neslyšela, že by se jim říkalo kly. Jak to tedy je, respekt. kdo má pravdu?

Děkuji předem za odpovědi

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Stará dobrá wikipedie - jedná se o špičáky

hodnocení

2x

Spicaky, jak rikate vy..

Abych to trochu zamotal - kanec má taky zvětšené špičáky a oficiálně se jim říká kelčáky. Od každého slova kousek :)

bohemica*
hodnocení

0x

U Smilodona se jednalo urrčitě o špičáky. Zde je ukázka ze zajímavého zdroje:

Vrchol v evoluci šavlozubých tygrů představoval rod Smilodon a rod Homotherium z pleistocénu (viz příloha 7). Zvířata těchto rodů byla velikosti dnešního lva a svrchní špičáky byly dlouhé zuby ve tvaru dýky. Anatomická studie ukázala, že na rozdíl od lvů, tygrů a koček, měla tato zvířata možnost tlamu široce rozevřít a proto silně prodloužené špičáky byly funkční.

Zdroj: astro.arms.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]