Nejste přihlášen/a.
dobrý den , chtěla bych poradit jestli neví někdo co muže být příčinou úmrtí neonek!Akvárium běží přes rok v pohodě,teplota ,ph také ok.Měním vodu jednou týdně-filtr a vzduchování běží!zničeho nic jsem si všimla že jedna neonka plave bříškem nahoru ale dýchá okamžitě jsem jí dala do karantény(vypadá normálně žádné fleky atd...) a akva vyčistila.Chvilku plave normálně a pak se jen nechává unášet a nehýbe se,nevydržela ani dva dny a umřela za dva dny se stalo to samé další neonce!Z deseti neonek mi zbyli jen dvě!Nevíte co stím dělat nebo jesli má vubec cenu pořídit si nové?
Dobrý den, jaký máte filtr a jak ho čistíte? Proč jste vyčistila akvárium po tom, co jste našla umírající rybku? Jaký to mělo smysl? A co se s tím dá dělat? Dá se s tím dělat hodně, dá se vytvořit biologická rovnováha, ale musí být pro to zájem z vaší strany.
Filtr mám vnitřní,tu houbu vyjmu a ručně properu ve vodě kterou jsem před tím odkalovačem vytáhla z akva jen aby se dostaly pryč nečistoty(četla jsem že se to nemá dělat čistou vodou).Vyčistění byl asi instinkt aby neonemocněly další ryby(první věc co mě napadla).Jistě že mám zájem ale nevím jak na to když všechny hodnoty vody jsou v pořádku.Prosím poraď tě,děkuji.
A je ten molitan hodně znečištěný? Jak máte velké akvárium, a jak máte velkou vrstvu písku a jak je hrubý?
Ani bych neřekla propírám ho pokažde když měním vodu. 100l vrstva kamenu je asi 2-3cm,když jsem ho kupovala tak tam psaly střední velikost přirovnala bych to velikosti normálního štěrku.
Tak filtr přestaňte propírat a přestaňte měnit vodu, to jak se všude píše o výměně vody je takový polonesmysl, těžko vysvětlitelný laikovi. Aby filtr fungoval tak jak má, tak se v něm musí uhnízdit ,,prospěšné bakterie,, které odbourávají škodlivé látky, a když je doba vhodná k vypírání filtru, tak by se voda ve vedru měla zbarvit tmavě hnědě a měloby se z molitanu uvolňovat takové blátíčko a filtr se nevypírá až do čisté vody, ale jen tak do barvy světlého čaje. Omlouvám se všem pokročilým akvaristům, ale popisuji to laikovi. Také je dobré k akváriu přičichnout, voda by měla vonět no mě to připomínalo vůni syrových okurek, jakmile to byla vůně něčeho zkaženého, tak nefungoval dobře filtr. Ten písek je velký 3 mm zrna, nebo hrubší? jde mi o to, že do hrubšího písku zapadávají zbytky potravy, které zahnívají.
Eliso já myslím že je to zbytečnéFiltr mužeš propírat kyždy tyden ale skus to jak jsem popisovala aby ti zustaly nejaké bakterie v molitanu a to odkalování bych taky nepřeháněla.Já neodkaluji skoro vubec.V akvárku mám sumečky panceřičky kteří požerou žrádlo které padne na kameny.Ancistrusy kteří čistí sklo.Pak mám šneky takové do špice kteří jsou v kamenech a samozřejmě trávu
doplněno 04.04.14 22:08:A taky záleží kolik máš rybyček,Pokud jich nemáš moc a filtr se ti nezacpe za taden tak ho prát nemusíš.Já mám šedesátilitrové akvárko a tam ho tydně prát nemusím.A mám 120 litrové a tam musím prát častěji jak za tyden ale mám tam dva menší strojky tak je peru na přeskáčku.
doplněno 04.04.14 22:10:A nepřekrmovat.Raději víckrát děně jak jednou děně a větší dávku.
Já bych řekla že je to vyměnou vody.To je největší problém uhynu ryb.Když jsem si zakládala akvárko tak mě radili čtvrtini za tyden.Omyl,rybky mě kapaly jak po běžícím pásu.koupila jsem si knihu a tam je psáno 10% za deset dní.Mám přemnoženo rybkama a fakt to stačí. Filtr perete správně.Tím to nebude.
doplněno 04.04.14 21:23:Já filtr peru tak že si dám do hrnka asi pul litru vody z akvárka a v tom vyperu filtr a už do čista neperu.
Ale neznamená že mě rybky nekapo,vždycky někaká onemocní a uhyne.
10% vody za 10 dní a neprobírat filtr? Takže když mám 60l akvárium a každý týden vyměňuji - odkaluji ze dna 30% vody a propírám filtr, tak je to špatně?
doplněno 04.04.14 23:22:Vodu nechávám týden odstát. Jak často ji mám tedy měnit. Šlo by třeba 30% za 14 dní?
eliso24, to je úplně špatně, bezmyšlenkovité jednání a vaše ryby žijí prakticky jen ve ,,vodovodní vodě,, ale ne v přírodní. Biologická rovnováha, tj. tvorba a odbourávání škodlivin v akváriu potřebuje svůj čas.
doplněno 04.04.14 22:30:u dobře zaběhnutého akvária se nemusí vyměňovat voda dlouhou dobu, viděl jsem několik akvárií, kde měli jen pár ryb a hodně rostlin, filtr prali jednou za dva měsíce a dolili jen minumum vody, v akváriích byla téměř dokonalá biologická rovnováha, co vyprodukovaly ryby, to využily rostliny, ale podotýkám, že to byly velké nádrže od 200 litrů nahoru, ale s trochou porozumění jde docílit biologické rovnováhy a nebo spíše ,,přírodní pohody,, i v malých akváriích. Ale chce to, no jak bych to napsal, číst mezi řádky, nedržet se toho, že se MUSÍ jednou za deset dnů vyměnit 5,8 litru vody a tak dále, ne nemusí, když vím proč ne, tak nemusím. Ale musím dát přírodě čas a možnost o vytvoření vhodných podmínek.
Eliso24, proč by jste měla měnit 30 % obsahu akvária za 14 dní? Myslíte si, že je to třeba? Jste o tom přesvědčená? Máte zaběhnutý filtr? Kolik máte ryb v tom 60 l. akváriu? Víte, proč se ta voda vůbec mění?
Mám tam 6 černých teter, 3 červené tetry a 2 krunýřovce + pár měkkýšů. Nevím, proč se voda má měnit? Děkuji
doplněno 04.04.14 23:50:Akvárium mám něco málo přes rok, ale každý týden (až na pár výjimek) jsem filtr proplachovala, tak nevím, zda je dobře zaběhnutý.
Uvolňuje se vám z filtru takové ,,blátíčko,, nebo je jen takový špinavý? filtr, který je potřeba vyprat / vyčistit by měl trochu klást odpor, nevím jak to popsat, když zmáčknete ,,molitan,, který je čistý tak budeme říkat, že jde z lehka zmáčknout a rychle se vrací, filtr, který je potřeba vyprat klade větší odpor a i jeho návrat není tak rychlý, je zaplněný. Ten je potřeba vyprat, mačkáním ve vodě, je lepší použít akvarijní vodu, odkalenou, ale klidně se může vyprat i ve vlažné vodě vodovodní, není to až takový akvaristický prohřešek.
Jestliže máte jen těch pár teter a dva krunýřovce + šneky, tak tyto druhy vodu moc neznečišťují, mají dokonalé trávení, jako všichni masožravci. Něco jiného jsou býložravé a všežravé ryby, závojnatky, živorodky - o těch se říká, že jen přijímají a vydávají, teda říká se to trošku jinak...voda v akváriích se mění proto, aby se odstanily látky, které nejdou odbourat filtrací, ale v případě vašeho akvária je možné vyměnit 20 % za měsíc, klidně i za dva měsíce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.