Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výchova štěněte

Od: susenka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám pár otázek na zkušené pejskaře.

1. Kdy si váš pejsek začal říkat, že chce jít ven?

2. Používáte klikr? Jak? :D A co používáte jako pamlsky?

3. Moje fenka má děti ráda, ale někdy je na ně pěkně ošklivá, jak ji naučit, že na ně nesmí vrčet, a někdy třeba po mé sestřence i chňapne( ne do krve). A taky si teď už moc nechce nechávat stříhat drápy, a koukat do pusy, chňape po mně. A taky se brání, když si kouše ucho, nožku, kost. Jak na to?

3. Umí zatím povely: Ke mně,sedni,lehni,kolečko,dej pac, popros. Když jí zavolám, přiběhne, ale někdy se začmuchá a přiběhně až na potřetí. A taky bych jí už chtěla naučit odvolání od psů. Jak na to? Nebo je na to ještě malá? A taky bych už chtěla začít cvičit agility, základy dog dancingu - co můžu cvičit?

Děkuju za odpovědi, fence bude za chvíli 5 měsíců.

Výchova štěněte
Výchova štěněte #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xixi*
hodnocení

2x

Fenka jej moc pěkná :)

1. Pokud nenaznačuje, že chce jít ven, tak ji to zkuste naučit. Pokaždé když půjdete ven, tak udělejte "něco", fenka se naučí "něco"=jde se ven a časem bude to "něco" sama dělat a tím vám naznačí, že chce ven. Teď jen vymyslet to "něco". Já mám doma na klice pověšenou pískací hračku, a když pes potřebuje jít ven mimo plán, tak do ní několikrát praští tlapkou a já vím, že mám vstát a jít.

2. Vrčení na děti a chňapání - záleží kdy a proč tak reaguje. Pokud je ve svém pelíšku a někdo ji přijde otravovat, tak bych i to zavrčení chápal - pelech by mělo být nejbezpečnější místo, kam ji nikdo zbytečně nepoleze. Pokud je to při hře, tak hru okamžitě ukončit a fenku ignorovat. Stříhání drápků, prohlížení zubů atd. chce pomalu trénovat s odměnou. Začít od sahnutí na tlapku-odměna, pak podržení tlapky v ruce-odměna, prohlídnutí tlapky-odměna, sahnutí na drápky-odměna, až vám dovolí s tlapkou jakkoliv manipulovat. Pak to samé s tím, že máte v ruce nůžky na drápky. Tak se dopracujete k bezproblémovém stříhání. To samé s prohlížením a čištěním zubů. Pokud si brání třeba to ucho při okusování, zkuste ji ho nedat, ale držte ho v ruce a ať si ho okusuje tak. Chvilku ji nechte ať si ho okusuje, pak dejte povel "pusť" a ucho dejte z jejího dosahu. Počkejte až se uklidní, dejte třeba povel "sedni" a pak znovu dejte ucho k okusování z vaší ruky. Až pochopí povel "pusť", můžete jí zkusit dát ucho celé a po chvíli ji ho vzít přes povel "pusť".

3. Pracujte hlavně na přivolání - když nemáte přivolání, nemáte nic. Zkuste používat stopovací šňůru. Připne se fence na obojek a ta ji tahá za sebou, druhý konec máte vy v ruce. Fenka je vlastně "navolno" ale vy ji máte pod kontrolou. Dáte ji povel "ke mně" a pokud nereaguje jemně ji přitahujete k sobě a povzbuzujete. Když je u vás, tak ohromná pochvala a odměna a opět povel volno. Nesmí si spojit povel "ke mmě" s připnutím na vodítko. Tzn. že ji přivolávejte i jen tak a zase pusťte na volno. Až budete mít jistotu přivolání v klidném prostředí, tak ji to ztěžujte třeba přítomností jiného psa, lidí atd. Časem se dopracujete i k odvolání od jiného psa. S agility můžete klidně začít, najděte si v okolí nějaký agility klub a s chutí do toho. S Dogdancingem nemám zkušenosti, tam neporadím.

Nějak jsem se rozepsal, ale snad jsem odpověděl na otázky.

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Agility, když pes nezvládá základy poslušnosti? *sok*

susenka*
hodnocení

Ona je zvládá, ale vždyť jí je pět měsíců...

doplněno 25.03.14 15:46:

Špatně jsem to napsala, neříkám že vždy přiběhne až na desáté přivolání, ale občas je pro ní něco důležitějšího. A jak ona miluje ostatní pejsky, tak musím vytipovat správnou chvíli kdy si mě všimne a zavolám ji a ona poslechne. No ale je to ještě štěně, jak jsem psala..

jitula
S cvičením neporadím,protože nám se to nedařilo.Jen jsem chtěla napsat,že je psí holčička krásná a časem se všechno naučí.My jsme měli jorkšírku,kterou jsme dostali v jejím půl roce a paličatě si trvala na tom,že nic "neumí",takže jsme ji učili znovu venčit,ale časem jsme se navzájem naučili co od sebe vzájemně potřebujeme a byli jsme -myslím sebe,manžela -milovaní a my naši psí holku taky a těžko jsme její odchod v 16 letech zvládali a dalšího pejska už mít nebudeme.Takže chci říct,že na 5 měsíců Vaše fenečka umí dost a postupně se naučí co od ní chcete,zatím je to hravé štěnisko.A nejde všechno naráz.Tak Vám přeji,ať je zdravá a navzájem se obohatíte.Takže poradí jiní.Když se nás sem tam někdo zeptal,jestli nás ta naše poslouchá a co umí,tak jsme říkali,že poslouchá na slovo,jen nevíme na jaké a že se jí podařilo si nás vychovat-to píšu s nadsázkou.Jita

martina0*
hodnocení

0x

Také se pokusím odpovědět na vaše otázky, mám taktéž jack russell teriéra a vaše fenečka se opravdu povedla:)

Takže:

1, našemu bobanovi se sem tam podařilo udělat loužičku doma ještě ve čtyřech a půl až pětiměsících, pak již vše svědomitě vykonával venku, pokud vám ještě pořád občas čurá doma je potřeba se naučit její signál: chce se mi vem mě ven a okamžitě s ní vyběhnout:)

2. klikr jsme zkoušeli ale náš pes měl z něj srandu tak jsme zůstali u samotných pamlsků, pokud moc chci aby poslouchal bereme na prochajdu chrupavky či maso, to se pak u mě drží jako klíště:) jinak klasika piškoty a sušené maso

3. vaše fenečka zkouší co může, po vás by si NIKDY neměla dovolit chňapnout, ani to chňapnutí naznačit, stejné je to i u jiných lidí či dětí pokud u toho jste vy. Ale samozřejmě tady záleží na okolnostech, pokud třeba děti vašeho psa obtěžují na jeho místě (pelechu), v podstatě si jen brání své území. V tomto případě byste dítěti měla vysvětlit ať teď pejska nechá v klidu. Co se týče stříhání drápků a koukání do tlamičky, fenka sice protestovat může ale kousnout vás nesmí, zkuste jí to důrazně vysvětlit a na drápky i do tlamky ji koukat častěji, třeba i každý den, ať si zvykne:)

4. S těmito dotazy bych vám poradila navštívit cvičák. Naučíte se tam vše potřebné hlavně to, jak psa odvolat ze skupiny psů a jak si psa na sebe navázat aby poslechl napoprvé. Až budete mít zvládlou poslušnost na 100%, můžete začít uvažovat i o psích sportech (s těmi sporty bych počkala na pozdější věk i z důvodu, že pes v pěti měsících je ještě náchylnější k úrazům - ještě roste) :)

hodnocení

0x

Sušenko, máš moc krásnou psinečku. *palec* Já si myslím, že když už tvůj mrňousek umí tolik věcí, které jsi ji naučila, tobě už ani není třeba příliš radit, protože si počínáš úplně správně ve všem. A co malá neumí, je ještě maličká, ty ji to se svou laskavou péčí naučíš. ;) Jen k tomu koukání do pusy a uší a tak. Je potřeba psině o tom nejprve říci. Tedy: Jméno, Sedni! Zůstaň! Zuby! Uši! Tohle všechno řekni. Ona se naučí, že při povelu zuby! se jí budeš koukat do huby. ;) Už víš, že všechno nelze za jeden den, že všechno chce čas a trpělivost, laskavou důslednost. Mějte se, obě, moc hezky. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]