Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výskyt řas

Od: vaclavrada* odpovědí: 6 změna:

V akvárku máme 2*40W aqua, 2*40W sun, noční osvětlení a nepřetržitě jde filtrace vody. V akvárku jsou kvůli čistotě 2* sumeček normální, 1* sumeček gigant a 10* pancéřník panda. Rozměry akvária jsou 150 cm délka, 50 cm délka a 50 cm šíře. Jak je možný výskyt řasy a proč jsou kamínky ve stinějších místech (rohy, stín kořene) čisté bez zelenohnědého zabarvení? Děkujeme

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

borax*
hodnocení

0x

Řasy jsou v každém akváriu :) jaké a kolik máte rostlin a jak často odkalujete? Ve stínu nejsou, protože tam je málo světla.

vaclavrada*
hodnocení

Máme srdcovky ty s podlouhlými listy i s širšími a tu dlouhou trávu. Na kusy asi tak kolem 16 je to velké akvárko. Čističku vody nevypínáme. Napadlo nás zda to nezpůsobylo tekuté hnojivo na rostlinky, protoze i rostlinky vypadají divně a dnes je ta řasa pokud je to ono i na skle.

vida, je to tím hnojivem. Pokud je ve vodě přebytek živin a rostliny ho nespotřebují pak se daří řasám... je dobré aby rostliny prosperovaly a spotřebovaly všechny živiny pro sebe. Nějaké řasy vždycky budou, ale ne kalamita :)

Řasu ze skla oškábejte žiletkou. Jde to celkem rychle.

Dávkování hnojiva jste dodrželi? Osobně jsem ho nikdy nepotřeboval a rostliny rostly dobře.

vaclavrada*
hodnocení

Právě že jsme toho tam daly méně než jsme měly. Ale mockrát děkujeme. Asi nám nezbyde nic jiného než akvárko vyčistit že?

hodnocení

0x

Akvariím tedy zatím vůbec nerozumím, ale logicky...když řasy nejsou ve stínu, zkusil bych vypnout 2 zářivky a uvidíte co to udělá.

edge*
hodnocení

0x

Zdravím, myslím, že to bude zvolenýma zářivkama. Měl jsem dřív Juwel Day-lite a k tomu Juwel-colour lite. Pořídil jsem výhodně Sun-glo a Aqua-glo a od té doby se rapidně zvýšil výskit řas v akváriu. Mělo by to však být pouze zářivkou Sun, nebo alespoň doufám, protože jsem Aqua nechal a místo Sun jsem dal Juwel Day lite zpět.

Měl jsem domnění, že Aquaglo a Juwel Colour lite jsou téměř totožné zířivky, protože obě dvě zvýrazňují přirozené zbarvení ryb. Ale o Aquaglo se na internetu navíc od Juwelu píše, že podporují fotosyntézu, což je pozitivní pro rostliny, ale bohužel i veškeré řasy. Je tedy možné, že je to spíš díky zářivce Aquaglo. Akvaristika je dá se říct alchymie, je potřeba zkoušet a zkoušet dokud nedojde k požadované kombinaci jednotlivých činitelů. Jelikož vlastníte akvárium krátkou dobu je celkem běžné, že si projdete všemi možnými řasami, bohužel i nemocemi ryb dokud nedocílíte dokonalé symbiózy akvária. Ale kompletně se zbavit řas není možné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]