Nejste přihlášen/a.
Dobrý den jednou bych si chtěl pořídit psa na hlídání domku, myšleno hlídání né neustálé střežení jako kavkazan, ale hlídání domku aby z pejska šel respekt a zároven si nikdo neopovážil jít na pozemek. Uvažoval jsem o Holandským ovčákovi... přišel mi takový lepší než třeba NO, Belgický mallinois, prý je přátelský, snese větší psychyckou i fyzickou zátež a umí bránit a dá se vcvičit i ná případné zkoušky.
Máte někdo s tímto plemenem zkušenosti jak se chová k ost. psům, lidem, prostě jaký ten pejsek je
Je to takový klidnější maliňák v jiné barvě. Jen nerozumím tomu, že snese větší zátěž? Kdyby to byl pes odolnější do služby než NO nebo BOM už by tam byl, nemyslíte? Ve své domovině je to pes používán k práci a ve službě to ano, ale v naší zemi dejte velký pozor z jakého chovu si psíka vyberete. Hromady holanďanů u nás, jsou psi jen na výstavy, (i když se zdá, že už se to lepší) pokud chcete psa na práci a odolného, dobře vybírejte chovku, rodiče a další předky. Aby měli zkoušky z výkonu a ne jen úspěchy z výstav.
Jinak je to krásný, zdravý, všestranný a učenlivý pes, jistě se hodí ke všemu co píšete. jak říkám, je to jak belgičan, jen trošku klidnější. K ostatním psům i lidem je přátelský, což nemusí být pravda, pokud se podcení socializace. To ale platí u všech psů. Takže já osobně Vám volbu schvaluji jen nezapomeňte, že je to pes inteligentní a potřebuje zaměstnání, není to pes jen na zahradu.
dobrá děkuji.. na netu jsem četl že snese tu zátěž... BOM- jak je to s dětmi snese je? Budeme s naším pesanem jezdit na tábor kde je tak 30 dětí 2-6 třída... Je tedy vhodné vzít pesana jako štěně na první tábor? aby si na to už zvykl? ... Potřebuji taky aby dům hlídal a šel z něho respekt, ale zase když jdeme někam a potkáme babičku nbeo příbuzní aby si ho mohli pohladit a neutočil na ně.. pochopí to pes?
Ano chápu s chovem je tady problém.. lidi kombinují psy bez ohledu na to co pes prošel a tak to pak ani není holandák.. určitě se budeme snažit vybrat nejlíp
o pardon tuto otázku jsem myslel jak na holandáka tak i na BOM
Tak BOM mám doma. Je to velmi učenlivá fena. Děti mám dvě a i děti sestry, když přijedou, mají ruce strčené v kotci pořád (i přes zákaz, je to pořád jen pes a nikdy nevíte), je z nich hotová válí se po zádech, dolézá za nima, jen aby ji hladily.Taky jezdíme na ukázky do školky, ukážeme poslušnost a obranu (je razantní obranářka a jak vidí figuranta, zbláznila by se) a pak se na ni sesype hromada dětí na pohlazení, mnohdy nevidím asi psa, jen samé ruce
Nikdy jsme neměli problém, je velmi přátelská. Co se hlídání týká, moc neštěká. Ostatní maliny co znám jsou taky v pohodě na lidi a hlídají víc než naše, ale zbytečně neštěkají. Není to úplně malý pes, takže za plotem bude mít respekt. Takže jestli chcete malinu a chcete jezdit mezi lidi, tak klidně. Jen je třeba od mala brát psa mezi lidi. Čím víc různých situací pozná (pochopitelně bez špatných zážitků) tím bude "otrkanější" a tím sebevědomější a sebevědomý pes nemá zapotřebí útočit na vaše známé a babičky
Ostatně co znám psy, ne jen maliny, co chodí pravidelně ven do města, si lidí spíš nevšímají. Útočícího snad neznám ani jednoho. Nejvíc nedobří psi, jsou ti co neznají nic jiného než dvorek...
Ten tábor...jak staré štěně byste bral?
Jinak u BOM je šílený ten temperament. Je to skvělé na práci,, ale potřebuje vybít energii. Takže cvičit, cvičit... klidně agility,frisbee, sportovku...cokoliv, hlavně NĚCO.
to je milé Za plotem moc neštěká to se mi líbí, ale jak je to s kontaaktem cizích lidí bez svého pána je nedůvěřivá? nechá si projít cizího člověka na své zahradě? .. jenom se bojí toho aby když ho seznámím s cizími lidmy jako štěně že je bude brát jako přátelé i za plotem a bude to mazel... ano výcvik s ním mně nedělá problém... v létě jezdím hodně na kole a v zimě na běžkách .. doufám, že by nemusel být problém jak s BOM tak holandákem
na tábor bych jel tak s ročním nebo 5 měsíčním pesanem .. snad by nebyl problém.. vy máte fenku? jak s výcvikem a socializací byl problém nebo ne? ... bude to můj první větší pracovní pes... potřebuji to co jsem už psal, ale taky aby mně ochránil dům v mé nepřtomnosti a aby to nebyl pes, který dává respekt jenom pohledem, ale i štěkotem...
v čase když budu v práci.. mužou se chovat celoročně venku? samozřejmě budou mít zateplenou boudu
a nechtěl bych chodit na cvičák... psa už jsem měl knírače-ti jsou také tvrdohlaví, ale nevím jak je to s BOm nebo holandákem
Ne není nedůvěřivá je to mazel, ale já jsem nechtěla psa na kterého se nemůžu spolehnout. Mám děti, kolem sebe kamarády s dětma, kteří k nám jezdí a chodí na zahradu a tak jsem ráda za to jaká je. Jinak znám maliny co nepustí za plot. Štěkání za plotem se naučí, to bych se nebála. Ostatně udělat z něho psa co za plotem řve na všechny, není až takový problém, stačí pár provokací a je to. Otázka je jestli právě to opravdu chcete. On pes ví co jeho teritorim a hlídá si ho (zahrada) To seznamování s lidma je důležité, jinak může být agresivní, nedůvěřivý a co s takovým psem na táboře, mezi dětma?
Ten tábor s tak starým psem je pohoda. Jen mu to prospěje. A běžky a kolo super...
Mám ji celoročně venku, bouda zatelpená 2 komorová, vystlaná na zimu slámou. Žádné zdravotní problémy je to otužilý pes.
A ten cvičák zvažte byla by škoda se ochudit o obrany (a ostatní) Maliňáci do figuranta střílí tak, že radost pohledět. Taky se třeba podaří a můžete si složit nějakou tu zkoušku, pes to bude mít jako dobrou zábavu, vy taky. Nehledě na to, že obrana u psa zvyšuje sebevědomí a o tom jsem už psala, Taky socializace s ostatními psy není na škodu. Aspoň ze začátku by to nebylo špatné, vždyť tam nemusíte chodit celé roky...
Belgičani ani holanďani nejsou tvrdohlaví, učí se snadno a rychle...
Děkuji moc za dlouhou a užitečnou radu Takže belgičan je živější temperamentní a holandák má stejné vlastnosti, ale je klidnější..
Děkuji moc za Vaše odpovědi určitě jste mně přesvěčila o BOM myslel jsem si, že je nepřístupný, a děti nemá rád nebo je moc nesnese. BOM se mně líbil už od začátku, ale nebyl jsem si ním jist... holadák taky není špatný, ale naše rodina říká přeci by jsi nechtěl hyenu :D ale mně to moc nevadilo. Pokud jsem to správně pochopil všechno je o socializaci... Ještě mám jednu otázku dá se naučit psa že na cizí větší osoby bude štěkat a na děti bude hodný? ... Budu na táboře kde se všichni známe a od ted tam nebudou chodit nové děti je to takový stálý počet stejných lidí a dětí
To nejde určit. Pes bude takový jakýho si ho vychováte, ale holandský ovčáci jsou chytří a velice obranářský psi. Máme jednoho, jmenuje se Čedro je velice chytrý, věrný a obranářský ,ale je agresivní. Dříve takový nebyl. My jsme ho totiž dostali až v jeho 3 letech. Hlídali jsme ho když mu byli 2 ,ale pak se jeho majitelé odstěhovali a Čedra zavřeli do klece nebo ho přivázali k boudě a skoro vůbec mu nedávali najíst. Tak žárlil na psy kterým se jejich majitelé věnovali a chodili s nimi na procházky ,že se změnil. Byl v tak příšerném stavu když nám ho dali, byli mu úplně vidět žebra, měl křivý ocásek a úplně zkažený zadní nohy takže když běží, zadníma nohama hází jak kozel. Teď je mu 6 let, je to sice lepší ,ale nedávno mu pes prokous nohu takže se bojím ,že to začne od znova. Pozor holandský ovčák je drahý. Čedro stál prý 30 000 kč je jich totiž v Česku prý jenom 20, ale jestli si ho pořídíte hlavně se mu věnujte, dobře ho krmte, chraňte před pokousáním a netýrejte ho. A ještě něco, Holandský ovčáci mají rádi děti a hlavně svojí rodinu. Pokud bude zavřený může lidi kteří se k vám přiblíží pokousat. Má sílu a silný zuby. Váží přibližně kolem 30-40 kilo a může mít hřeb klidně i 65 cm nad zemí. Tak si rozmyslete jestli ho zvládnete. Ale jsou to výborní psi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.