Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám v tom celkem chaos. Jaké povely by mělo štěně umět jako první? Asi sedni, lehni, ke mně, zůstaň? Já opravdu nevím. Poradíte? Díky...
Od chvíle, kdy si štěně přinesete domů, ho musíte učit jeho jméno. Pak je důležité ho zvykat na obojek a později na vodítko, aby vědělo, že vodítko je úžasná věc, kterou když vemete do ruky tak se jde ven. Ve chvíli kdy bude vědět jak se jmenuje, můžete začít s přivoláním, Když nemáte přivolání, nemáte nic. A pak už je to tak nějak jedno, sedni, lehni, k noze - říká se tomu základní poslušnost a měl by ji umět každý pes.
V první řadě musíte zvládnout přivolání, abyste si byla jistá, že pes v každém případě přijde. Doporučuji cvičák, kde vše vysvětlí. Chyby v začátcích se těžko napravují.
doplněno 22.02.14 18:48:Jestli dokážete vycvičit psa podle nějakých videí, tak to klobouk dolů. Na co ty cvičáky vlastně jsou?
doplněno 24.02.14 13:50:Levlef: Máte pravdu. Pes cvičák napotřebuje, potřebuje ho jeho pán. A nějak nechápu, že cvičák psa zkazí a je určen pro přípravu na zkoušky.
doplněno 24.02.14 15:00:Levlef: Beru to tak, že právě na tom cvičáku páníček zjistí co a jak se má se psem dělat. V každé knížce nebo na stránkach radí něco jiného, takže začínající člověk neví, co si vybrat. Mám asi opravdu zkušenosti pouze se cvičáky, jak říkáte, pro vyšší level. Vámi vyjmenované věci (poslušnost, obrana, stopy a dále zkoušky) považuji za základní výcvik psa.
Koukala jsem se na youtube na videa "Brit Training Tips" a tam to taky stručně vysvětlí. Myslím, že to bez cvičáku zvládnu úplně v pohodě. Jde mi jen o to, jaké povely bych měla svičit jako první.
N o, vseobecne rozsireny fenomen, ze jedine cvicak je spasa... uz jsem jich par zazila, ze psa spise zkazi nez vycvici, sami "radoby cvicitele"... takze, na co jsou? Pro lidi, ktery pripravuji sve psy na zkousky, pripadne si absolutne nevi rady se svym psem. Ale ze by stene neslo vycvicit jinak nez na cvicaku ... ale notak.
Ad tazatelka: jak uz tu padlo - nejdriv zvyknout na jmeno, na privolani, aby cele nadsene bezelo uplne male stene ( 2 - 3 mesice) se vas bude drzet a zkoumat okoli, takze trenoívat kdyz pobezi k vam povel, aby si to zafixoval a zkouset ho pozdeji odvolat i pri hre apod. Zrovna tu mam 10tyd prcka a trenujeme
Voditko a obojek neporadm, ja mela vzdy vsechny psy od stenete na volno (mravokarcum poradim sklapnout, brala jsme si psy z utulku a i po nekolika poradach s odborniky bylo reseni na volno bezpecnejsi nez na voditku, kdy pes dostal amok a hystericky zachvaty apod.), kazdopadne stene je jak houba, strasne rychle se uci - a pozor, strasne rychle ziskava i spatne navyky )
pckop@ - pokud mate jen zkusenost s dobrymi cvicaky, gratuluju. Zazila jsem i cvicitele, co doporucovali psa mlatit, zavirat do koupelny (i stene), mit ho porad jen na voditku, celkove meli metody, kdy psa proste zkazite a ne vycvicite. A verte, ze takovych cvicaku je, stale a bohuzel, dost. a verte, ze pes se spatnym vycvikem zkazit da.
Ja zas nechapu, proc by panicek potreboval cvicak. Pokud se psovi venujete, tak opravdu stacite vsechno zvladnout doma, at uz s napovedou knizek nebo jinych kynologu. a ano, vetsina meho okoli ma cvicak uz pro vyssi level - stopy, obranu, zkousky.
doplněno 24.02.14 15:54:pckop: pardon, ale tak jako v kazde knizce, tak na kazdem cvicaku vam poradi neco jineho. Bohuzel, vytrhavate me vety z kontextu a to pro me nema smysl v debate pokracovat. Obranu, stopy a zkousky apod. nepovazuji za zaklad, vy mozna ano, mate pravio na svuj nazor. pro me je dulezite, aby pes poslechl, mohla jsem s nim jet kamkoli po svete, od male prochazky po sjizdeni reky a nebo nekolikadenni tramp s konmi, mit ho na tabore postizenych deti stejne jako ve smecce jinych psu kdyz razime na turu, a ze neumi stopovat je mi jedno a nehodlam ho tim zatezovat - v zivote to nepotrebovala a potrebovat nebude, najit me umi.
kazdopadne jste to, co rikam o cvicacich, uplne otocila. Zustanme prosim u stenete - rikam jen, ze ne kazdy cvicak je dobra volba a ne kazdy panicek pozna na zacatku, ze ho cvicitel zene do pekla misto k nejakemu vysledku. radikalne tvrdit "se stenetem na cvicak, jinak to nejde" jsou podle me dost silna slova, protoze jinak to jde - nikde nemate zaruku, ze jedine cvicka je to spravne, uzasne a skvele a vsechno sotatni stoji za backoru. A opet pripominam: pokud mate zkusenost s dobrym cvicitelem na dobrem cvicaku, gratuluji.Timto prominte, nehodlam v debate z vyse uvedenych duvodu pokracovat.
U štěněte žádné povely nepoužívejte. Je potřeba, aby znalo své jméno, naučilo se nosit obojek a pak vodítko. A aby přibíhalo na zavolání. Přibíhalo vždy a rádo. To zdůrazňuji. Aby vám věřilo, milovalo vás a přibíhalo pro pohlazení a příjemnost. Toto je základ. Až spolu zvládnete toto, můžeme si povídat dále.
Tady je to úžasně popsáno
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.