Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jídlo ze země, žraní od cizích - co a jak?

Od: anry odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, mám doma už docela stárnoucí (kolem 6 let) fenku Anry, která se ale furt chce učit novým věcem no a prostě ji to baví. Ale mám problém asi před týdnem se nám změnili sousedi... kteří našemu psovi přes plot házeí neustále nějaké kosti brambory a vše možné co člověk nesní. Dávají ruce do plotu a z ruky mu dajíí třeba piškoty... :( Můj pes je na toto alergický prostě drbe se a pak nemá srst-toto řešíme přes veterináře... a nemužeme ji pustit ani ven..(rodinný domek se zahradou). Proto se vás ptám jak odnaučit psa aby si vzal jídlo od cizích lidí a žral jídlo ze země? Prosím, budu rád za každou radu, jednou se totiž bojím, že nám někdo hodí salám s hřebíkem... :(

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jak psáno výše. Je třeba převychovat sousedy. Vysvětlit jim, že to čtyřnohé za plotem není hladové prase, ale zatím zdravý pes, který je krmen vhodnou potravou v dostatečném množství, aby mu zdraví vydrželo co nejdéle. Současně bych také upozornil na to, že můj pozemek není smetiště. Věc lze při podání důkazu (fotka, video...) řešit i úřední cestou. Je nepříjemné, že se dost často ukáže, že člověk je větší blb než to nebohé zvíře... *zed*

anry
hodnocení

To chápu, ale jak to chcete vysvětlit lidem které kouří, jsou na drogách... a nebo lidem které jdou jenom cestou kolem... Sousedům to vysvětluji už asi po několikátý, ale furt to dělají... ta uřední cesta není špatný nápad, ale nechtěl bych aby to šlo k soudu na to kadý člověk přeci jenom nemá peníze. Proto i kdyby to mělo trvat rok tak bych jí to chtěl nějakou cesou naučit. Hodně lidí říká, že má psa vycvičeného na to, aby to žral jenom z misky, nebo talíře. Postup asi by nemusel být tak složitý jenom mu asi vysvětlit povelem nesmíš, že ze země NE!... hodit mu piškoty na zem a když k nim pistoupí říct NE! a dát mu to do misky.. nevím jestli by to pochopil, :P Poto by ho tedy musel krmit jenom pán a nikdy jiný aby to chápal...

xixi*
hodnocení

0x

Nevím, asi je možné naučit psa, aby si nebral nic od cizích lidí. Ale pokud bude sám na zahradě, tak to stejně sežere.

Vidím to spíš na převýchovu sousedů. Nejdřív podobrém. Zazvonit a požádat, aby si vašeho psa nevšímali, nekrmili ho a nehladili. Po tom jejich krmení že má pak zdravotní potíže (řekněte jim jaké a klidně to přibarvěte), použil bych jako argument silnů průjem. Bude se hodit dále.

Pokud by se to opakovalo, šel bych za nima s tím, že jste se psem museli k vetovi, ošetření a léčba stáli tolik a tolik a čekáte na proplacení a že očekáváte, že přijdou uklidit tu nadílku (právě ten průjem) co ze psa vyšla po jejich krmení.

Nebo pak postavit místo plotu zeď. Případně rozdělit zahradu tak, aby pes nemohl na tu část, která sousedí s problémovými sousedy.

Ale měli by sami pochopit, že je to jejich krmení psa přes plot je špatně a že tím psovi ubližují. Aby pak natruc neházeli pesanovi něco opravdu nebezpečného.

hodnocení

0x

Nedivím se vám, že zrovna neprahnete po cestě úřední, ono krom soudních nákladů do může i nastartovat další sousedské schválnosti a tak, sousedské spory jsou ty nejhorší.

Existuje psí psycholog Desenský, má svoji poradnu , třeba tam něco najdete, a můžete mu i zavolat: 608623144 ve všední den mezi devátou a desátou. Za své rady nic nebere (ale přivítá každý příspěvek na své psy, zcela nezávisle na nějakých radách: viz psycholog-psu.com/...

hodnocení

0x

Napadlo mě, dát na plot ceduli s obrázkem pejska a nápis , např: PROSÍM, NEKRMTE MĚ .

anry
hodnocení

Jo toho psychologa psů znám uvažuji o tom, že mu taky zavolám :) Cedule prosím nekrmte mě.. dobrá volba ale některé lidi to spíš vyprovokuje k tomu bay mu tam něco hodilia některé to budou ignorovat... :) To snad musí existovat nějaký přirozený způsob jak starého psa naučit, aby něco nežral třeba jenom z misky.. :)

jakoola*
hodnocení

0x

V 6ti letech ji už neodnaučíte , alespoň ne na 100%. V naší ulici je na vratech cedule ve znění : PROSÍM, NEKRMTE ROZÁRKU,UBLIŽUJETE JÍ. JE ALERGICKÁ NA LIDSKÉ JÍDLO. Nevím , jestli to pomáhá , ale už není z těch rohlíků, co jí lidi cpali přes plot, tak tlustá.Zkuste dojít k sousedům a vysvětlit jim to .

doplněno 20.02.14 19:42:

Fenka je hodná , přátelská , hravá. Rozhodně nepatří do ruky Desenskému.Všichni tušíme jakým způsobem by ji to odnaučoval. Za odpoledne by s ní byl hotov a doma byste měli vyděšeného bázlivého a nedůvěřiveho tvorečka .Nebudu se rozepisovat , ale co jsem viděla , to jsem viděla.:(

doplněno 20.02.14 22:22:

kartaginec- na to se tazatel neptal. Tazateluv problém není v psychice psa, ale v nácviku zákazu, který se učí od štěněte a ani to není zárukou , že se nácvik 100% povede. Jak se pokusit 6ti letého psa naučit příkaz , který by měl být uložen hlavě, tak aby vůbec neuvažoval o jeho překročení tu popsal xixi.Věřte, žě , ani žádné sklíčko , žádná síla smečky a ani takzvaný ,,vlčí pohled,, (toto D,používá ) tazateluv problém nevyřeší.Mimochodem všimněte si v úryvku,že D. sice nikomu neříká o peníže , ale číslo účtu náležitě zvýrazní ...

doplněno 20.02.14 22:50:

kartaginec- skutečně? mám za to , že se tématicky pořád drží původní otázky .

Co jste viděla? To mě zajímá, povídejte!

doplněno 20.02.14 22:39:

Jokoola: Na tohle jsem se zase neptal já. Ten poslední příspěvek míří mimo.

doplněno 20.02.14 22:45:

Vy jste tady něco napsala o Desnském, konkrétně: Nebudu se rozepisovat , ale co jsem viděla , to jsem viděla. No a to je to, co mne zajímá, to, co jste viděla. Já pada Desenského osobně neznám, nemíním ho tu nějak hájit, jak si možná myslíte (a možná taky ne), jen mne zajímalo, co jste tedy jako viděla, rád bych se o něm něco dozvěděl i odjinud, než z jeho knížek. Můžete mi. prosím, na toto odpovědět?

No nic, já myslel, že se dozvím něco o Desenském, co jste viděla, ale zřejmě mi nic nenapíšete. Jistě, ten váš první příspěvek se držel tématu, svým způsobem i to první doplnění, ale já se pak ptal na něco, na co zatvrzele odmítáte odpovědět. Nechcete, tak nechcete, takovou povinnost nemáte. No nic, tak si to nechte , já to přežiji.

jakoola*

kartaginec - já vám večer napíšu do pošty , sem to nepatří.

Tak to jo, děkuju

susenka*

jakoola - Byla byste ochotná poslat zprávu o Desenském i mně? Zajímalo by mě to... Děkuju.

anges*

jakoola.. prosím pošlete i mně zprávu o Desenském, docela by mně zajímaly i ty zápory od lidí, nežli to co se píše v jeho knihách. :)

xixi*
hodnocení

0x

Ono by to šlo ho to naučit, ale nikdo neví jak se bude chovat ve chvíli, kdy nebudete nablízku.

1. Začíná se tak, že máte v dlani kousek pamlsku a pes sedí proti vám. Ukážete mu pamlsek. Když se dobívá do ruky, ruka je zavřená a pamlsek schovaný. Když sedí a čeká, ruka se otevře. Pokud dál způsobně sedí, dostane pamlsek, pokud se zvedá, natahuje za pamlskem, ruka se zavírá a pamlsek je opět nedostupný. Cílem je, aby pes pochopil, že má sedět v klidu a pak dostane odměnu.

2. Pak následuje další cvik. Pes sedí a vy položíte na zem pamlsek. Dáváte pozor a jste ve střehu, pokud se pes začne sápat po pamlsku, okamžitě pamlsek vemete a schováte. Když pes sedí, je v klidu a nesnaží se sebrat pamlsek ze země, dostane z vaší ruky (!) pamlsek lepší/lákavější než je ten na zemi.

V této fázi by už měl pes chápat, že pamlsky dostává jen z ruky a nesbírá je ze země.

3. Podobné jako druhý cvik. Pes sedí a vy hodíte pamlsek horší kategorie na zem. Pokud pes pamlsek nechá napokoji, z vaší ruky dostane lepší pamlsek. Pokud má tendence sbírat pamlsek ze země, řeknete mu fuj a sedni. Pak hodíte další pamlsek a zase buď lákavá odměna z vaší ruky, nebo fuj a sedni. Odhozené pamlsky zůstávají ležet kolem psa. Trénujete tak dlouho až pes pochopí, že ze země nesmí pamlsek sebrat. Postupně mu to stěžujete tím, že na zem odhazujete lákavější a lákavější kousky.

4. Po zvládnutí bodu 3, následuje odhazování pamlsků za chůze. Máte psa na vodítku a jde u nohy. Vy nebo i jiná osoba odhazujete horší pamlsky a odměňujete jeho nevšímavost k nim pamlsky lepšími podanými z ruky. Měňte rychlost a směry chůze a postupně opět odhazujte lepší a lepší kousky. Nebo už můžou být po vaší trase i roztroušené předem. Pokud toto zvládá, můžete to zkusit i bez vodítka.

Pak už můžete rozvíjet tohle cvičení podle svého uvážení. Třeba tím, že pes sedí a jiná osoba rozhazuje kolem něho pamlsky. Za nevšímavost k nim, dostane z vaší ruky odměnu. Pak mu může druhá osoba pamlsky přímo nabízet, vy dáte povel Nesmíš! Neber! nebo podobný a pokud se pes po pamlsku nesápe, odměníte ho vy, lepším pamlskem. Opět měníte kvalitu a atraktivitu pamlsků. Pokud již cizí nabídku ignoruje, zkuste to bez povelu Nesmíš! chvilku počkejte a odměňte.

Takhle jde cvičení upravit na spoustu variant, kdy pamlsek podává někdo koho zná dobře, cizí člověk, dítě. Pamlsek může "bez cizího přičinění" spadnout ze stolu, může ležet na zemi apod. Pokud pes cvičení naprosto zvládá, můžete postupně odbourávat vámi podávané pamlsky (na zahradě kde je sám a odmítne sousedovic dobroty, mu taky hned pamlsek nedáte).

Pamlsky bych rozdělil alespoň do tří skupin, záleží co preferuje právě váš pes:

1. to nejlepší co psovi nejvíce chutná, po čem se může utlouct, a udělá pro tenhle pamlsek cokoliv - u nás jsou to syrová kuřecí srdíčka

2. to co má pes moc rád, dostává to málokdy, ale zas to není taková vzácnost - u nás sušené maso (kachní, hovězí, kuřecí atd.)

3. běžné pamlsky, které pes žere - u nás psí piškoty, případně doma pečené psí pamlsky

Nejdřív jsou ty nejlepší pamlsky podávány z vaší ruky a ostatní pamlsky jsou ty horší. Postupně jak pes získává jistotu se toto obrací a pamlsky na zemi a od cizích jsou ty lepší a od vás dostává horší.

--------------------------------------------

Napsal jsem to tak po svém, snad je to srozumitelné. Budete muset se psem pracovat denně, lépe několikrát pár minut, než jednou denně a hodinu. Na další level se posuňte až ve chvíli, kdy pes pochopí co se po něm chce. Ale jak jsem psal, nikdy není 100% jistota, že bez vaší přítomnosti pes někde něco nesežere.

hodnocení

0x

Krmení, to je neštěstí. Vy budete muset přesvědčit sousedy, že váš pes není prase, aby žral zbytky, o které nikdo nestojí. Vysvětlete jim, proč má váš pes své žrádlo a jak končí na veterině po jejich zbytcích lidského jídla. Musíte jim to říci v klidu a bez emocí tak, aby pochopili, že pes hlad rozhodně nemá, jinak se zatnou a budou přesvědčení, že psa týráte hlady. Když on se tak pěkně dívá! ;) Potkáváme se s mnoha malými pejsky, stále stejní lidé. Známe se, věříme si. Čas od času někdo vytáhle něco z kapsy. Mám pocit, že mluvím japonsky, protože už několikrát jsem vysvětlovala, že Dorotka to od nich zhltne a pak mi to blije na gauč nebo do postele. Že vím, že to mají nejlepší, co trh nabízí, ale tou rychlostí, aby jí to ostatní psi nesežrali, si to špatně uloží a v noci to jde ven. A pak, ona nevítá kamarády, ale vítá jejich ruce a jejich kapsy. A znovu a znovu *zed* jak do duba *plac* Takže když někdo zašustí sáčkem v kapse, všichni pejsci zpozorní, začnu blábolit: Jasně, doma vám nedají nažrat, nikdo vás nepohladí, spát musíte na zimné dlážce. Chudáčkové!

Jídlo ze země, žraní od cizích - co a jak? #2

borax*
hodnocení

0x

Nečetla jsem celou diskuzi, ale naučit psa nežrat co je na zemi je VELIKÝ problém. Pes bude fungovat ve vaší přítomnosti, nebude po zvládnutí cviku nic žrát. Ale jakmile budete z dohledu okamžitě to sežere :) To je na beton. Jediné řešení je psa od sousedů izolovat, oplotit jí výběh tak aby k plotu nemohla, nebo ji pouštět na zahradu až poté, co všechno posbíráte a budete tam spolu. Pokud se se sousedama nedomluvíte...

A Desenskému snad ani nevolejte, je to člověk co si myslí, že pomocí kusu skla ví co si psi myslí a dokonce jim může myšlení změnit. To mluví za vše...

anry
hodnocení

Moc moc všem děkuji.. hlavně @xixi za odpověd jak jí to naučit.. toto jsem se nikde nedočetl tak to zkusíme snad to bude fungovat. Někdo říká elektrický obojek je to sice drastický způsob, ale ověřený a funguje... pes se přiblíží k jídlu co je na zemi a my za oknem koukáme na něj když se přiblíží dáme šlehu. :( :) Ale to bych asi nedělal ... Kdyby jsme měli dům s pozamkem kde je jenom jeden přístup tak by jsme ho zmenšili, ale my máme toto viz. posílám obrázek :)
N.D (náš dům), barva červená- problém.. (kudy chodí lidi přístupy k našemu pozemku), modrá- hozené jídlo na zemi...(zelená s modrou.. také jídlo :D) nevím ale asi ji ven nebudeme vůbec pouštět.. v tom se mi zdá zase chudák :) Uvidíme snad to vymyslíme

Jídlo ze země, žraní od cizích - co a jak? #3

xixi to napsal úplně úžasně. Jen si nejsem vůbec jistá, jak to bude vypadat, až pes zůstane sám na zahradě s cizím jídlem. Bude se dělat, že to nevidí? Pokud sousedi nezmoudří, nebudete mít jistotu, že se pes nenažere bůhví čeho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]