Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám malého psa 8kg. učím ho sám všechny základní povely umí, ted mu je už 6 let. Ten pes je dlouhodobě naučený na chuzi u pravé nohy... Když jsem koukal na různé základní zkoušky pro psa tak tam bylo napsané že každý pes který se chce zůčastnit musí umět chodit u levé nohy... je to podstatné? já nevím, ale ze selského rozumu je logické, že je snad jedno u jaké nohy jde jestli u pravé nebo u levé.. hlavně že u ní jde a ten povel chápe
Myslíte jak to doopravdy je :D jesti při učasti pes musí jít u levé nohy? pak tam ještě je napsáno řetízkový obojek ...? proč se používají jak na cvičišti tak i jinde jenom řetízkové obojky... přeci pes u cvičení musí myslet a když se škrtí tak nemyslí :D
jaké na to máte názor vy? máátes tí někdo zkušenosti? jak s obojkem tak i s chůzí u nohy ..
)
Povelová technika je uvedena ve zkušebním řádu. Samozdřejmě je je to podstatné . Pokud je to zkouška , tak je logické , že se vychází ze stejných cvičebních prvků. Například přivolání je popisováno - tlesknutí levé ruky na levé stehno. K noze - levá ruka -levé stehno .Když házíte aport , tak jej psovi ukážete před čumák . levou rukou je to dost krkolomné ( tedy pokud nehážete levou).Otočky na místě mají také jasná pravidla - pes u levé nohy - vodíko v pravé ruce . Samozdřejmě se bavíme o zkouškách loveckých , nebo ZOP, a zkoušek v agility je naprosto jedno , u které nohy si vodíte psa.Obojek není nijak předepsaný , jen nesmí byt stahovací , ani polostahovací .Ale máte pravdu s řetízkovými stahovacími obojky , také si myslím , že je nesmysl psa přiškrtit , aby poslouchal.
Obojek je předepsán řetízkový, jednořadý a zapnutý tak aby nestahoval! Pes nesmí být na stahováku! Nikdo psa na cvičáku neškrtí, to by daleko nedošel. Nejefektivnější je obojek zapnutý tak aby nestahoval. Možnost přepnout na stahování je dobrá v případě, kdy hrozí, že se pes může vyvléct z obojku. Z klasického koženého se vyvleče, ze stahováku ne, ten se stáne a pokud pes přestane tahat, tak se uvolní.
Chůze u levé nohy, stejně jako obojek, je prostě stanoven řádem. Každý sport má nějaké pravidla (můžete se ptát, proč vadí ve fotbale ruka) . Povolení vést psa u pravé nohy je jen u výjmečných případů, třeba protézy.
Chystáte se na zkoušku, že se ptáte?
Aha když je ale na koženém obojku tak se s tím psem musí pracovat tak aby se nevyvlíknul .. a né že ho nechám dělat co chce a tahat... nevím ale myslím si, že stahovák je po lidi a psy kteří moc nezvládají poslušnost psa.. neboli pes neposlouchá pána. Vy jste od mala používali řetízkový obojek? .. Můj děda měl vlčáky, knírače a oba je měl bez řetízkového obojku a trénoval poslušnost neotřeboval ho a nikdy se mu nestalo že se nějak vyvlíknul
ale to je jedno je to vc názoru
Ano, tedy moc ne ale po 6 letech jsem se rozhodnul jít na cvičiště a tam mi řekli, že moje fenka zvládá hodně prvků akorát chuze je u pravé nohy. Říkali mně at jí přeučím, ale nevím no jestli je to vhodné aby pes v tom neměl guláš
Jde mi jen o to abych mohl si utvrdil výcvik poslušnost mezi mnou a psem a mezi ostatními lidmi a psy na cvičišti. Abych mohl jít do města bez vodítka a nechat ho navolno u obchodu
Nevím jestli to ještě pujde...
Jak už psali přede mnou, plácnout levou dlaní do levého stehna-k noze, volně prověšené vodítko v pravé ruce. Levá ruka je volná a připravená psa usměrnit. Je to o poslušnosti, proto jsou cviky naprosto a nesmlouvavě předepsané! S tím chozením po městě bez vodítka, se psem u nohy, to není zas až tak dobrý nápad. Pes se může leknout, zpanikařit, jít něco vysvětlit kolegovi. A také o malých dětech a jejich maminkách, které se děsí toho, že pes ublíží. To nemluvím o policistech, kteří dohlížejí na dodržování předpisů o vodítku a koši. Nevím, na co je váš pes zvyklý, ale není-li zvyklý, v hlučném a nepřehledném prostředí plném neznámých nohou, zvuků, pachů, bez vodítka ztrácí jistotu a necítí se dobře. Nemá daleko k panice a agresi. A jednoznačně trpí.
Nakoukněte do železářství na bezpečnostní řetízek na dveře. Dáte dva ocelové nebo klíčové kroužky a paráda! Kdysi něco takového bývalo na kozu. Vyšlo to nejlevněji.
Samozdřejmě k chůzi u levé nohy psa přeučit lze .Je to v podstatě další cvik . Jen je potřeba použít jiný povel . Pokud to dosud bylo k noze , tak nový povel by měl být jiný . Třeba ,,k levé,,.Avšak počítejte ,že bez povelu se už vždycky bude řadit k pravé noze (ale to asi nevadi , že). S tim chozením po městě bez vodítky bych byla dost skeptická . Pes vnímá vodítko jako spojení sebe a pána , tudíš má pocit , že nemusí nic řešit a cítí se ochráněný a ničeho si nevšímá..Bez vodítka tu jistotu ztratí a může udělat neuváženou věc. Ikdyž budete mít psa perfektně socializovaného a připraveného na zvuky , pachy a neobvyklé věci , vždycky se najde něco s čím se nesetkal a může zpanikařit.Třeba mí psy se nikdy nenaučí nevšímat si člověka s helmou na hlavě (řvou jak pominutí) a když mě kontrolujou policajti v autě , tak by je nejraději sežrali . Nikdy to nebude jiné.Sice to vypafdá efektně , jít se psem po městěna volno , ale z důvodů bezpečnosti psa bych to nedělala.
doplněno 16.02.14 08:37:Egistuji obojky polostahovací látkové (i krásně vypolstrované ) . Nastatví se tak , aby se při tahu psa stáhl na sílu krku napevno , ale neškrtil ( je tam zatrážka) a při klidové chůzi je má pes navolno jak korále . Myslím , že jsou pro psa pohodlné .
No a proč místo polostahováku a řetízkových obojků nepoužívat normální látkový nebo kožený.. nevím. Vážím si vašich názorů o tom, že to pro ní je bezpečné. Od malička jsem jí učil chuzi u nohy bez vodítka.. když je s vodítkem je neklidná... ano zdá se to být divné, máte psa pod kotrolou a pes se cítí bezpečně u vás. Myslím si, že u naší fenky to je naopak když je na vodítku tak je neklidná asi na něj není moc zvyklá běhá si kam chce, ale když jí pustím z vodítka tak si mě hlída je metr odemně a snaží se jít u nohy a na ostatní psy nereaguje ani lidi, jenom mírně vrtí ocáskem a jde dál u nohy. tohle jsem ani snad nechtěl, chtěl jsem jenom aby pochopila povel k noze. Proto jsem začal chodit na cvičák abych měl opravdovou kontrolu, že jí nic nevyruší. Fenka si mě hlídá a neuteče. Nevím jak to mám chápat, je to můj první pes a asi jsem ji naučil obrácený postup, že s vodítkem je volno a bez je u nohy. Samozřejmě když jí dám volno tak to za 5 minut pochopí ještě se na mě dívá jestli opravdu může jít kam chce. Jak byste se zachovali Vy? mám ji učit pro jistotu chůzi na vodítku, aby to bylo jistější nebo to mám nechat jak to je ...
Nerrynka, ale to všechno říkáte až teď. Z prvního povídání to vypadalo úplně jinak. Pohledejte si, jak všechny cviky poslušnosti mají vypadat. S koženým obojkem vás rozhodčí určitě nevyžene. Jen ten stahovák je takový jako pracovní. Pes přesně ví, že se bude cvičit. A když chůzi u nohy provedete tak, jak jsem napsala, neztratíte žádné body. Při povelu "Volno", by měl pes poodběhnout a mít jiné zájmy. A na povel "K noze" nebo "Ke mně", by měl všeho nechat a příkaz splnit. S tím, jak si vás psinečka hlídá, to naprosto chápu, já to mám také tak. Šmejdí si kolem mě a stále, každých snad 20 vteřin, se otáčí a kontroluje, kde jsem a co dělám.
Jestli vám mohu poradit, vykašlete se na zkoušky a cvičte pro radost ze společné činnosti a ne pro kousek papíru s razítkem. Máte vychovanou psinu pro sebe a ne pro obecenstvo. Zkoušky, to je dost velký stres pro vás i pro psinečku. Pohlaďte ji za mně.
Děkuji vám za stručnou dobrou odpověd. Vidím, že asi nejsme sami... je to lepší cvičit pro radost a né pro jedno pitomé razítko. Pokud tedy budeme chtít výsledky tak od jiného psa, který na to bude cvičen od malička. naší kníračce to bude prospěšnější cvičit s osobou známou- semnou... než někde na závodech, přeci jenom je to společenské plemeno a né vycepovaný belgický ovčák.
Právě to "pitomé razítko" je prověření, že pes je odolný jak duševně tak tělesně. Neshazujte zkoušky u psů. I díky lidem, kteří se snaží psa uchovnit, skládat zkoušky (mimochodem někde jsou i podmínkou k chovu) máte psy takové jaké máte, co se týká povahy a schopnosti se naučit hromadu povelů. Takže vaše psina je poslušná a chápavá právě proto, že někdo před vámi nemnožil psy co se bojí vlastního stínu...
Jinak je skvělé, že pes poslouchá. Ať vám dělá radost
borax, souhlasím s vámi. Tazatel, jestli jsem dobře pochopila, píše o šestileté kníračce. To si myslím, že není ideální věk na přípravu na zkoušky. Proto ta rada, ať psinu nestresuje.
Chůze psa u levé nohy vyplývá z logiky, že psovod má volnou pravou ruku.
Zkušební řády jednotlivých zkoušek různých plemen jsou k dispozici na netu.
Ohledně stahovacích obojků uvádím několik citací:
Ústřední komise pro ochranu zvířat v souladu s touto svojí funkcí projednala a přijala na svém 88. zasedání dne 23.2.2006 následující Stanovisko Ústřední komise pro ochranu zvířat k používání obojků s elektrickým výbojem, ostnatých obojků a stahovacích obojků bez mechanického omezení úplného zatažení smyčky u psů.
Toto stanovisko je aktualizací Stanoviska Ústřední komise pro ochranu zvířat k používání elektrických, ostnatých a stahovacích obojků bez mechanického omezení úplného zatažení smyčky, které bylo schváleno Ústřední komisí pro ochranu zvířat na 81. zasedání dne 31.5.2005.
Použití ostnatého nebo stahovacího obojku bez mechanické zábrany úplného zatažení smyčky (dále jen "stahovací obojek") je porušením zákona a k chovu, výcviku, ani výchově zvířat, především psů, nelze takové obojky používat.
Pokud by chovatelé zvířat, především psů, při chovu a výcviku používali stahovací obojky, došlo by k porušení několika ustanovení zákona. Konkrétně by došlo k porušení § 4 odst. 1 písm. h), j,) m) a n) zákona.
Použití stahovacích obojků je také porušením článku 7 Evropské dohody o ochraně zvířat v zájmovém chovu. Tato dohoda je součástí právního řádu České republiky, byla vyhlášena jako sdělení Ministerstva zahraničních věcí č. 19/2000 Sb. m. s. Článek 7 upravuje výcvik a stanoví, že: "Žádné zvíře v zájmových chovech nesmí být cvičeno způsobem, který přináší újmu na jeho zdraví a kondici, zejména nesmí být nuceno překračovat své schopnosti nebo svou přirozenou sílu a nesmí být používáno umělých prostředků, které způsobují zranění nebo zbytečnou bolest, utrpení nebo úzkost."
Rovněž v řádech ochrany zvířat při veřejném vystoupení nebo svodu, které schvaluje Ústřední komise pro ochranu zvířat na základě § 8 odst. 3, 6, 7 zákona a podle § 4 vyhlášky č. 192/2004 Sb., o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu, je třeba mezi zakázanými pomůckami uvádět obojky s elektrickým výbojem, ostnaté obojky a stahovací obojky bez mechanického omezení úplného zatažení smyčky.
Děkuji za vysvětlení...
Také z logiky věci muže vyplívat, že psovod muže mít volnou levou ruku
Ale když je to daný tak to pak jo ... No a proč ho na cvičištích používají mi je jedno asi se tedy používat nemá ... vy ho používáte?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.